Monday, June 23, 2008

Kalifornien brinner

Trots all snö vi hade i vintras är det torrt i stora delar av Kalifornien. Om det då kommer åskoväder med blixtar och inte mycket regn är risken stor att det kan börja brinna om blixten slår ner.

I lördags drog en front med åska och blixtar fram över framför allt norra Kalifornien. Under de senaste två dagarna har 1080! nya bränder rapporerats i Kalifornien. Just nu pågår 25 stora bränder som har ödelagt stora skogsområden.

Det märktes idag att det brinner runt omkring oss. När jag drog upp persiennerna i morse kunde jag inte ens se berget Mt Shasta. Det var dolt i brandrök. Frampå dagen blev det litet bättre men det var fortfarande väldigt disigt.

För några år sedan var det en väldigt stor skogsbrand i södra Oregon och då var det så mycket brandrök här att man inte ens kunde ha fönstren öppna. Så stark var lukten.

Kalifornien har alltid haft skogsbränder men de verkar bli fler. Många tror att det kan bero på att klimatet blivit varmare. Vi får hoppas på litet regn då och då under sommaren.

2 comments:

Anonymous said...

Ja, det är likadant hos oss här de senaste dagarna , speciellt idag. Idag kan vi inte se solen. Har hört att det är 50 tal bränder som härjar i Norra Kalifornien, hemskt.

Anne-Marie said...

Veronika: Jag gick just in på web kamera länken jag har på min blogg och man kan verkligen se hur mycket rök som finns i luften. Vi får hoppas att det här inte är en början på en brandsäsong med massor med bränder.