Friday, June 13, 2008

Farliga tomater


Under de senaste åren har det här i USA förekommit salmonellautbrott som kopplats till olika slags grönsaker.

Nu senast är det tomater som vi varnas för. Det här salmonellautbrottet sprider sig till fler och fler stater. Det är vissa sorters tomater som sägs vara "farliga" och de kommer från vissa stater.

I början av veckan sändes det ut ett email till alla på skolan från chefen för vår kafeteria att de inte kommer att servera tomater. Idag när jag var och handlade i Mt Shasta hade de flesta tomater tagits bort och de enda som fanns var så kallade "cherry tomatoes" och "vine tomatoes". De sorterna påstås vara okej.

Igår var det ett inslag på TV om hur man i USAs kongress efterlyser bättre kontroll av grönsaker så att sådant här inte skall hända.

Om jag kunde skulle jag odla mina egna tomater. Hemmaodlade tomater som verkligen är mogna när man plockar dem är så fantastiskt gott!

Bilden från Wikipedia.

3 comments:

Petchie75 said...

Jag ser / läser uppenbarligen inte amerikanska nyheter för jag såg det först igår när vi handlade på Costco och det stod på spanska och engelska att tomaterna INTE var de som varnats för...
Tack för informationen, jag borde ha kikat in här i fredags redan ;-)!

Desiree said...

Jobbigt med dessa utbrott. Minns att det var ett utbrott med spenat förra året. Då får man väl skippa tomaterna nu ett tag. Hoppas det inte håller i sig så länge. Nästa år ska jag testa att odla egna tomater. De smakar ju så mycket godare och mer de man odlar själv.

Anne-Marie said...

Petra: Varsågod! Jaha, du har Costco även där du bor. Det var länge sedan jag var där och handlade. Det var litet konstigt att se så få olika slags tomater i affären. Förhoppningsvis skall väl det här "utbrottet" ta slut snart.

Desiree: Jag minns spenat"faran". Svårt att veta vad som är okej att äta egentligen. Du som har så varmt under så lång tid skulle säkert kunna få många tomater. Visst är det skillnad på de tomater man köper och de man odlar själv.