Sunday, June 29, 2008

Brandrök och jordgubbar


För några dagar sedan skrev jag om de bränder som rasar i Kalifornien. De har inte alls avtagit utan tvärtom intensifierats. George Bush har till och med utfärdat en så kallad "state of emergency" för norra Kalifornien och extra hjälp har tillkallats. Bilden är tagen från www.khsltv.com och visar den rök som ligger över hela norra Kalifornien.

I Mt Shasta området fanns det inte någon särskilt påtaglig brandrök under förra veckan. I går måste vinden ha vänt och helt plötsligt kunde man inte längre se berget Mt Shasta. Det luktade brandrök och det var till och med svårt att se solen. I dag har det varit ungefär likadant och det har varit ett dis som legat kvar under hela dagen. I stora delar av norra Kalifornien har det utfärdats varningar för att vistas utomhus eftersom luften är så dålig.

Under ungefär tre veckor skall jag ta hand om min chefs trädgård medan hon och hennes familj befinner sig i Skottland. Jag hoppas verkligen att brandröken skall försvinna så att det blir litet lättare att vara utomhus. Min chef har en rätt stor trädgård så det är en hel del som skall vattnas. Inte nog med att luften varit fylld av rök, det har dessutom varit rekordvarmt den här helgen.

Min chef har ett trädgårdsland och bland annat har hon jordgubbar. Jag frågade vad hon ville att jag skulle göra med dem som mognade och hon sade att jag fick äta så många jag ville. Jag smakade på några förra veckan och de smakade nästan lika gott som svenska jordgubbar. De man köper i affärerna här smakar egentligen ingenting. Är man van vid svenska jordgubbar duger ju inte vad som helst. :)

Bilden från Wikipedia.

3 comments:

Saltistjejen said...

Läskigt med alla bränder i Kalifornien tycker jag! Hu!
Men skönt att du inte är drabbad där du bor ändå.
Hoppas du får en hel del jordgubbar när du ska vara trädgårdsvakt! Det finns nästan inget bättre än solmogna jordgubbar direkt från plantan in i munnen! :-)

Tankevågor said...

Hoppas verkligen att bränderna avtar och att de kan få bukt med dem!

Inte dumt att vakta hus med tillhörande jordgubbar....men det kanske ingår en massa annat som att klippa gräs och så?

Anne-Marie said...

Saltis: Bränderna har tyvärr inte avtagit utan blivit fler till och med. Än så länge brinner det inte just här men det är ett ständigt dis i luften. Jordgubbarna har inte varit särskilt många och börjar anta storleken av stora smultron. :) Det är troligen för varmt.

Londongirl: Som jag skriver till Saltistjejen har bränderna inte blivit bättre - inte än i alla fall. Nej, gräsklippning ingår som tur är inte. :) Jag åt tre små jordgubbar idag. De smakade gott!