Thursday, June 12, 2008

First day of Summer

Igår pratade jag med en person om det som här i USA kallas för "First Day of Summer".

När jag kom hit blev jag förvånad när jag tittade i almanackan och såg att det fanns en dag som hette First Day of Summer. Samma sorts dagar fanns för hösten, vintern och våren. First Day of Summer verkade infalla på samma dag som sommarsolståndet. De andra dagarna sammanfaller med höst, vinter- och vårsolstånden.

Som svensk tyckte jag (och tycker fortfarande) att det känns litet konstigt att höra uttrycket First Day of Summer. Sommaren kan ju börja långt innan 21 juni. Och det är ju oftast inte så att sommaren börjar en viss dag. Personen jag pratade med (det var en amerikan) kunde inte riktigt förstå min utgångspunkt. Jag förklarade att vi ju har uttrycket sommarsolstånd i Sverige men att sommaren är litet mer flytande.

Det slog mig när jag hade den här diskussionen att det här var en av de kulturskillnader som finns och som har att göra med vad man varit van vid från sin uppväxt. Det händer titt som tätt att jag får förklara för andra till exempel vilka uttryck vi har i Sverige och vad olika saker innebär. Oftast känns det roligt att kunna förklara och berätta om hur det är i Sverige men ibland saknar jag att andra inte riktigt förstår vad jag pratar om.

Idag har det i alla fall varit riktigt sommarlikt och i morgon skall det bli ännu varmare. Det verkar som om sommaren kommit innan 21 juni. :)

4 comments:

Petchie75 said...

Ha ha, du har ju så rätt - speciellt i USA verkar ju sommaren komma mycket tidigare än den 21 juni - iaf i vissa stater! Samtidigt är det ju lite komiskt att vi kallar det för MIDsommar när sommaren ibland inte alls kommit igång..
Vårt begrepp av sommar (och de andra årstiderna) är ju meterologiskt (kan inte stava!?), när det är en viss antal grader på hela dygnet medan amerikanerna verkar ha en helt kalenderbunden årstidsbestämning. Som du säger, kulturskillnader ;-)
Ha en fin helg!

Anonymous said...

Kul att hora av dig igen. Du star pa min favoritlista, men igar orkade jag inte kommentera.

Som Petra sager ar det nagot metrologiskt nar det raknas som sommar har, for ganska lange sen sa de pa radion att nu har det var si och sa manga grader utslaget pa ett dygn, sa nu ar det sommar i Sverige.

Har ju gatt in pa din blogg varje dag, pa min lilla bloggrunda och sett att du haft det ganska kallt. Som du val vet har det inte regnat har sedan i borja pa april, sa det har varit eldningsforbud, grillforbud osv. Det har varit en massa brander overallt och varningar varje dag om att det ar extrem torka. Inte vanligt har precis.

I torsdags borjade det bli verkligt varmt, 30 grader ute och inne. Sa har det varit tills i forrgar. Nu ar det som vanligt igen. Midsommar narmar sig ju, och da ska det vara kallt och regnigt nar vi dansar runt stangen. Inte for att man vill det precis, men det ar ju en del av traditionen.

Vi arbetar tills i mitten pa juli, sen fyra veckors semester nar vi ska mala huset for andra gangen. Ska hyra skylift for det hogsta. Det blir dryga fyra veckor tills semestern, for pa mandag borjar halva arbetsstyrkan sin semester och med vikarier blir det jattejobbigt for oss ordinare.

Undrar om det ar OK att skriva i dina kommentarer nar du har bloggtorka, eller laser du inte heller da?

Hoppas du har en bra helg Anne-Marie, nu nar det verkar bli battre vader hos dig. /Lisa

Anonymous said...

fort.
visst antal grader utslaget pa ett dygn, under en vecka ska det vara. Du vet ratt ska vara ratt osv.

Anne-Marie said...

Petra: Jag hade nästan glömt bort att man i Sverige går efter medeltemperaturen och när den går över ett visst gradtal så är det sommar. Verkar ju mera logiskt faktiskt än att säga att "nu är det sommar den 21 juni". :) Det är intressant med dessa små skillnader. Det är då man märker att man inte är amerikan. Ha en bra helg du med!

Lisa: Alltid lika roligt att läsa dina långa inlägg. Ja, rätt skall vara rätt. :) Jag var nog inte medveten om att det har varit så torrt i Sverige. Jag visste att det har varit en värmebölja, det kan det ju vara ibland i början av juni. Låter som om du har din semester inbokad med målning. Jag har varit dålig på att kommentera andras kommentarer nu när min inspiration gick på sparlåga men visst får du gärna skicka kommentarer. Ha en skön helg!