Friday, June 27, 2008

Att flyga


Eftersom jag inte kommer att ha någon semester under sommaren blir en eventuell Sverigeresa troligen av först framåt julen/nyåret.

En sak är säker - det kommer att bli mycket dyrare att flyga än vad det varit tidigare. Och det är inte bara flygbiljetterna som blivit dyrare. Jag läste för ett par veckor sedan om att några amerikanska flygbolag kommer att börja ta betalt för incheckat baggage. Det handlar inte om extra baggage eller extra tungt baggage utan det gäller en vanlig resväska som man checkar in. Åker man t ex med flygbolaget United får man betala $15 åt vardera hållet för sin incheckade väska. Tydligen gäller det här än så länge bara inhemska flighter. Åker man internationellt skall det fortfarande vara gratis att checka in sitt baggage.

Nog är det väldigt annorlunda att flyga nu jämför med hur det var för 10-15 år sedan. Då var det litet av ett äventyr. Nu känns det mer som ett "projekt". :)
Man får inte ta med sig vad man vill och man måste ta av sig skorna när man går genom säkerhetskontrollen där de kollar handbaggaget. Här i USA får man numera betala för maten på flighterna eller så får man köpa med sig mat från flygplatsen.
1992 var jag på semester i USA och jag minns att min vän i San Francisco kom och mötte mig vid gaten. Det skulle ju aldrig gå nuförtiden.

Det är bara att hoppas att priserna inte går upp alltför mycket under de närmaste månaderna och att inga nya, "konstiga" regler kommer. :)

7 comments:

Anonymous said...

Det är oljepriser som gör allting dyrt. Jag ska till Spanien snart, och ärligt talat är jag orolig för att flygbolaget jag åker med ska gå i konkurs, för det har varit mycket snack om det. :(

Tycker det är synd att det behövs såna här säkerhetsregler för att det ska funka. Kan inte allt bara få vara kul och alla få vara glada? Är det för mycket begärt.

Ska till amerikanska ambassaden här i Stockholm 9 juli - jag är grymt nervös. Men enligt mina källor så är det 2 timmars väntan för en 1-minuts intervju jag har att se fram mot. *suck*

Hoppas allt är bra med dig! Tack för en intressant blogg!

Anonymous said...

Det är mycket som ändrats de senaste åren. Hoppas priserna inte går upp alltför mycket!

Anne-Marie said...

Julia: En del tycks tro att oljepriset kommer att gå upp ännu mer. Det har talats om $200/tunna. Då kommer säkert flygpriserna skjuta i höjden ännu mer. Jag håller helt med dig om att alla dessa säkerhetsregler har gjort det mindre roligt att flyga. Hoppas att allt går bra vid din intervju. Jag minns min intervju för mitt gröna kort. Det var också riktigt nervöst. Ha det bra du med.

Matilda: Att flyga på 80-talet var något helt annat än vad det är nu. Det kändes litet mer som ett äventyr tycker jag. Priserna kommer nog att fortsätta att stiga så länge som olja går upp.

Sara said...

Jag hoppas att de inte kommer att införa den där idéen med att väga passagerare så att man betalar för sin egen vikt. Jag kan förstå om man vill ta extra betalt om någon väger enormt mycket mer än genomsnittet men att väga alla passagerare tycker jag vore helt fel.

Här i Detroit har de ju numera också en sån där röntgenapparat som man kan låta passagerare passera igenom. Ännu så länge tror jag att den bara används som ett alternativ till kroppsvisitering men det skulle ju inte förvåna mig om det blir standard till sist att alla får gå igenom en sådan. Priset för säkerhet börjar bli ovärdigt högt nu tycker jag.

Anne-Marie said...

Sara: Det hade jag inte hört talas om att väga passagerare. Verkar ju litet väl drastiskt. Men det är klart, det finns många väldigt överviktiga personer här i USA som ibland till och med måste ha två säten för att få plats. Då gäller det att hålla sin vikt. :)
Det börjar kännas mer och mer som ett "projekt" att flyga tycker jag. Synd att man inte kan undvika de stora flygplatserna när man flyger till Sverige.

Anonymous said...

Ja soppan är hopplöst dyr nu för alla oss som ska flyga. Å andra sidan är det ju fördelaktigt för oss på den svenska sidan av pölen att resa till USA efter som Dollarkursen ju nu är väldigt fördelaktig.
Det hinner dock säkert ändra sig tills dess att jag ska flyga på semester till Florida i november.

Anne-Marie said...

Martin: Jag kollade häromdagen med en resebyrå och de olika avgifterna och skatterna (bl a bränsleavgift) går tydligen på flera hundra dollar förutom biljettpriset. Ja, tydligen är det många svenskar som reser till USA just nu. Bäst kanske att passa på.