Tuesday, November 6, 2007

Gardiner


Till att börja med en liten uppdatering om min hyresvärd. Hon har faktiskt tagit kontakt med en elektriker så nu är det bara att vänta och se hur lång tid det tar innan någon dyker upp.

Att ha gardiner i sitt hem är ju inget man ens funderar på när man bor i Sverige. Där har i stort sett alla gardiner. Jag hade det och det var en självklarhet.

Idag kom jag på att jag inte har haft gardiner på 10 år sedan jag flyttade till USA. Och nu tänker jag inte ens på att jag inte har några. När jag först flyttade in i det hus där Michael bodde blev jag minst sagt förvånad att det inte fanns några men efter ett tag så vande jag mig ju. Vi hade säkert kunnat sätta upp gardiner men det blev aldrig av.

När vi bodde på Hawaii var det ju inte ens att tänka på eftersom hyresvärdarna där var något paranoida och knappt lät oss sätta upp saker på väggarna. Jag har tidigare skrivit om vår första hyresvärd som var rena skräckvärden.

Ute i Lake Shastina fanns det inga gardiner när jag bodde där men när jag var och hälsade på i somras hade N faktiskt satt upp gardiner och tänk så mycket trevligare det såg ut. Det såg helt plötsligt ombonat ut.

I min lägenhet har jag inga gardiner utan bara persienner. Jag vet inte ens om jag skulle få sätta upp gardiner. Min hyresvärd sade i alla fall när jag flyttade in att jag absolut fick sätta upp tavlor och annat på väggarna och det var ju positivt. Jag berättade om Hawaii och hon skrattade och sade att det här ju inte var Hawaii.

Det är konstigt hur man kan vänja sig vid saker och ting. En dag kanske det är dags för gardiner igen.

Bilden från Josefssons.

12 comments:

Anonymous said...

Jag har inte heller några gardiner, bara rullgardiner. Visst har jag vant mig, men det ser lite kalt ut.

Thy said...

Här är gardiner jättepopulärt. Och helst ska det vara kappor och rysch och lager och tyll och rosetter med. Gärna blommigt.
Jag har gardiner av modell superenkel från IKEA. De tar hand om draget från fönstret och jag tycker de blev fina.

Annika said...

Gardiner är poppis här med...Japp,och nästan alltid fördragna, natt och dag :-) . JA; inte hos MIG alltså, men hos de flesta andra. Och när man köper hus så följer gardinerna i huset oftast med i köpet...Take it or leave it. Ofta stora svullstiga saker köpta för x-antal år sen, costume made. Blä...
När vi flyttade in här rev jag gardinerna det första jag gjorde. Nu har jag mina egna, och den dagen vi säljer ska dom INTE säljas med huset...

SweFlo said...

Gardiner är ett måste för att få det lite mjukare och ombonat. När jag flyttade ihop med min man tyckte han att jag var galen som ville ha sånt... Vi hade i flera år våra cyklar hängande från krokar i matrummet, precis framför köksfönstret, det var våra "gardiner" ett bra tag tills jag fick nog. Besökare från Sverige brukade verkligen stirra på dessa cyklar och undrade lite försiktigt varför de hängde där. Men vår första lägenhet var ganska liten, och förråd är inte nått man ofta får med sin lägenhet här!

Fröken fräken said...

Ja jag gillar gardiner och tycker att det blir mycket "varmare" i rummet. Men även blommor i fönstrena, det ser jag aldrig hemma hos någon samt lampor i fönster. Jag ticker att det är både fint och bra med lampor i fönstrena. Min man tyckte jag var konstig först men nu gillar han det.

Saltistjejen said...

Oj vi har heller inga gardiner. Men det är självvalt. Vi har ju sådan fin utsikt att jag helst inte vill täcka för fönstren (inte ens lite på sidan) med gardiner. Jag gillar att det kommer in mycket ljus och att kunna titta ut över New York-natten...! :-)

I Sverige hade vi gardiner, men inte i alla rum. Jag är inte superfan av gardiner. Men jag minns att jag gillade sådana där "vepor" eller vad det kallas. Stilrent och snyggt! Utan för mycket tyg...

Desiree said...

I vissa rum har vi gardiner och i andra rum inte. Tycker att det beror en del på rummet och fönstrena också. Precis som Annika säger så verkar det vanligt att gardiner följer med då man köper huset. Vi rev också bort dessa hemskt fula gardiner. Jag satte upp egna gardiner som jag har haft med mig från Sverige. I sommras passade jag också på att köpa lite fler vepgardiner som verkar vara ganska ovanliga här. Gardiner gör ju att det känns mer ombonat, de ramar dessutom in fönstret på ett snyggt sätt.

Anonymous said...

å, så spännande att läsa! En så vardaglig sak som gardiner är inte vardaglig hos alla på jorden :-)

Anielle said...

Hej Anne-Marie - ja det klart du ska ha gardiner!!!!!!!! Det är ju ett måste i ett hem för att ge det karraktär och värme, tycker jag.... Här är allt bra - lite "barnsjukdomar" fortfarande - men de går väl över....
Hör gärna av dig!
Kram Anielle

Anne-Marie said...

Till alla som kommenterat, ursäkta att jag inte svarat tidigare men jag har haft det litet smått stressigt.

Matilda: Visst vänjer man sig. Jag trodde väl aldrig att jag skulle vänja mig att bo utan gardiner, men det har jag faktiskt gjort.

Thy: Är det kanske annorlunda i Canada? Här är det inte alls vanligt att folk har gardiner. Litet trist men, som sagt, man vänjer sig.

Annika: Jaha, folk har gardiner hos dig också. Kanske det är USAs västkust som inte har gardiner. Det där med fördragna gardiner har jag märkt är vanligt hos folk här som har gardiner. Varför de har det har jag aldrig förstått. Det blir ju jättemörkt inomhus.

Anne-Marie said...

Sweflo: Cyklar i stället för gardiner. Det var något nytt. :) Har man inget förråd får man ju göra så gott man kan. Jag har inget förråd för mina vinterdäck så de ligger kvar hos den person jag bodde hos när jag flyttade tillbaka hit från Oregon. Kanske jag skulle hänga upp mina däck i stället för gardiner. :)

Fröken fräken: Det där med blommor måste ha att göra med att det ofta inte finns några fönsterbrädor. I alla fall har jag inte sett sådana särskilt ofta. Det kan finnas en väldigt smal bräda men den brukar vara alldeles för smal för att ställa blommor och lampor på. Vad är det med amrisarna? Visst blir det mycket mysigare med både gardiner, blommor och lampor.

Anne-Marie said...

Saltis: Det förstår jag verkligen att ni inte vill skymma en härlig utsikt. Det skulle inte jag heller göra. Jag gillar inte en massa "krims-krams" på gardinerna utan de skall vara enkla och stilrena.

Desiree: Det där att lämna kvar gardiner verkar vara rätt vanligt. När Michael flyttade in i sitt hus i Oregon hade de som bodde där tidigare lämnat kvar gardiner. Det var tunna gardiner, i stort sett genomskinliga. Michael gillade dem men jag skulle inte haft kvar dem.

Maria: Nej, verkligen inte. Alla dessa små skillnader är rätt intressanta faktiskt och något man upptäcker ju längre tid man bor här.

Anielle: Men vad roligt att du lyckats lämna en kommentar! Jag har haft en intressant månad sedan jag kom tillbaka från Sverige. Jag skriver mer och berättar. Kram!