Sunday, November 25, 2007

Nu är det jul


Nej, inte är det jul än men kan undra när man ser alla juldekorationer i folks trädgårdar.

Mitt första år här bjöd på en hel del överraskningar. En var att man börjar julpynta redan kring Thanksgiving. Alltså i stort sett en hel månad innan julen. Det som verkar vara populärt här är att ha en massa elektriska ljus på huset och i trädgården och även uppblåsbara plastdekorationer som (i mitt tycke) är otroligt fula. Amerikanska filmer med jultema ljuger inte. Det är mycket och stort.

Också julgranar verkar man ta in och klä mycket tidigare än vad vi gör i Sverige. Och de tycks också stå kvar mycket längre inomhus. Kanske amerikanska julgranar är färskare och håller längre. Mitt minne är att svenska julgranar ibland barrade redan när man tog in dem.

När jag bodde på Hawaii var det faktiskt samma sak som här på fastlandet, det vill säga det var ljusdekorationer och plastdekorationer. Litet konstigt såg det ut tycker jag när det var +25 och palmerna vajade i vinden. Men jul firar man ju oavsett var man bor.

Det känns som om vintern är på väg. De senaste dagarna har det varit väldigt kallt på nätterna. Ännu har vi inte fått någon snö men det är nog bara en tidsfråga. I morgon är det dags att jobba igen efter några dagars välbehövlig ledighet.

Bilden från Christmas People.com - uppblåsbar "Golf Cart Santa".

10 comments:

Anonymous said...

Ååååå, jag älskar amerikanska jular. Så mycket roligt pyssel och fixande.

Och snö är fantastsikt. Längtar så.

Desiree said...

Japp nu syns verkligen alla juldekorationerna överallt. Vi väntar dock till nästa helg med att klä granen och pynta.

Annika said...
This comment has been removed by the author.
Annika said...

Förlåt Anne-marie, det var jag som skrev fel ovan så jag tog bort kommentaren...
Vill iallafall säga att jag tycker att det är en ljuvlig tid nu med alla ljus och allt glitter...Älskar det!
Och visst, i början tyckte man att det var galet att se julgranar inomhus efter T-giving i november. Nu har man vant sig.
Vi tar in vår gran nästa helg, ska bli mysigt. Vi har den sen ca en månad, brukar slänga ut den runt den 4 jan. Kvaliteten är verkligen BRA på amris-granarna. den barrar knappt när man slänger ut den...

Och ja det är sant: Amerikanska julfilmer ljuger inte...Precis så uppyntat och glittrigt som det är där är det i verkligen också...Amerikansk Christmas ÄR Amerikansk Christmas...Aaahh!!!

Petchie75 said...

Jag har också undrat om amerikanska/puertoricanska (jag undrar sååå VAR de kommer ifrån, de granar som säljs i PR) granar barrar mindre - om de nu håller ända till jul från mitten av november?
Här i Puerto Rico är det också redan fullt med juldekorationer överallt, lite konstigt med värmen och palmerna men faktiskt ganska mysigt.

Lullun said...

Måste bara hålla med, de uppblåsbara plastdekorationerna är verkligen inte för fina...! Men belysning kan man nästan inte få för mycket av, även om det är supermycket så har man iaf något att skratta åt. *hihi* Men det hela med stämningen bygger ju så klart på att man har det mörkt om kvällarna, och gärna åtminstonde liite kallt! :-)

aurorabuddha said...

Jag ar ocksa impad av amerikanska julgranar. Varje ar har vi en som ser ut *precis* som i dom tecknade filmerna. I kid you not. Till helgen koper vi gran! Woo Hoo!

Anne-Marie said...

Maria: Jag är nog inget bra exempel på någon pysslar och fixar eftersom jag brukar låta julen passera relativt obemärkt. Än har vi ingen snö men vi får se vad som händer nästa vecka.

Desiree: Jag minns att jag brukade pynta julgranen när jag bodde hemma och det gjorde jag antingen dagen innan julafton eller till och med på julafton. Mycket senare alltså i Sverige än här.

Anne-Marie said...

Annika: Jag har förstått att du verkligen gillar de olika helgerna. Kul! Kan tänka mig att ert hus är i "tipp topp form" när julen kommer. Även om jag inte brukar julpynta skulle det vara kul att komma hem till någon som verkligen har pyntat "all the way."

Petra: Jag undrade samma sak när vi bodde på Hawaii. Jag antar att de skeppas över från USA. Kanske samma sak i PR. Visst är det litet konstigt med juldekorationer och granar i tropisk värme men varför inte. :)

Anne-Marie said...

Lullun: Håller helt med dig om att ljusen är fina. Vissa hus i Mt Shasta området är helt överlastade med ljus, andra har det litet mer sparsamt. Visst skall det vara mörkt och litet kallt men det är det ju nu. Kommer det snö blir det nog ännu mysigare. :)

Aurorabuddha: Undras just varför amerikansk granar är så mycket bättre än svenska granar? Kan tänka mig att ni har en fin gran. :)