Tuesday, November 20, 2007

Valmöjligheternas land

Men vad dåligt det varit med inlägg från min sida på sista tiden. Jag vet inte vart min tid tar vägen. Med två jobb och andra saker på gång tycks inte tiden alltid räcka till.

Jag har beställt litet olika saker via internet på sistone och har då slagits av det enorma utbud som finns här i USA. Och det gäller precis allting. Ibland blir man litet smått yr av alla de olika valmöjligheter som finns.

När jag bodde i Sverige tog jag en del vitamin- och mineraltillskott men här i USA har jag börjat ta många fler. Och det går att hitta i stort sett allt mellan himmel och jord här. Det finns ingen Socialstyrelse som lägger sin näsa i blöt och förbjuder de mest vanliga tillskott. Hur länge det kommer att vara ett sådant utbud här i USA är oklart eftersom det finns starka krafter som vill förbjuda och inskränka precis som i Sverige. Men att det är billigare här i USA med vitaminer och mineraler det är det ingen tvekan om. Jag brukar alltid köpa dessa tillskott via internet eftersom det är så väldigt mycket billigare än att köpa i affärer.

Jag hålller på att leta efter ett par olika böcker och den första internetsajten jag brukar leta på är Amazon. Numera kan man ju köpa i stort sett vad som helst från dem. I och för sig är det många varor som inte säljs direkt från Amazon utan från något annat företag men fördelen med Amazon är att de ofta har recensioner från personer som köpt varan. Ibland är ju det nästan ett måste så att man inte "köper grisen i säcken". Sedan har ju Amazon också en så kallad "marketplace" där man till exempel kan köpa böcker för i stort sett ingenting.

Av någon anledning har Kalifornien helt andra regler och lagar än de flesta andra stater här i USA och det blir både dyrare och mer begränsat ibland. Förra året köpte jag en madrass från Select Comfort och jag väntade tills jag hade flyttat till Oregon eftersom jag annars hade fått betala mellan $50-$100 mer om jag hade köpt den när jag bodde i Kalifornien. När jag beställde vitaminer idag från ett företag som säljer via internet hade de ett meddelande på sin hemsida att vissa produkter inte kan säljas i Kalifornien.

Trots dessa begränsningar finns det så mycket att välja på att man nästan måste göra en del efterforskning innan man köper. Då kan man göra riktiga fynd.

7 comments:

Anonymous said...

Å, det är så lustigt det där med valfrihet och vilka lagar och regler som gäller.

Och USA verkar tricky just med tanke på all stämingshysteri som gäller. Det år jag inte gå ihop i min hjärna, liksom...

Varningstexter i all oändlighet...

Saltistjejen said...

Hm varför är det dyrare i kalifornien?? Är det för att det är skatt på vissa varor där som det inte är i andra delstater? Eller är det någon anna form av avgift??

Här i NY har vi ju rätt hög skatt (med USA-mått mätt) men köper man online blir det väldigt ofta skattefritt vilket kan göra en del pengar om det handlar om lite högre priser. T ex kåpte vi vår TV online och vi sparade nog över 100 dollar på det!

Cattis said...

Mycket intressant att läsa din blogg!

Desiree said...

Ja detta är verkligen valmöjligheternas land. Både på gott och ont.

Anne-Marie said...

Maria: Om du tittar i en telefonkatalog här finns det otroligt många advokater. Det skulle du aldrig se i en svensk telefonkatalog. Jag antar att det finns så många bland annat på grund av hur "hysteriskt" det verkar vara med stämningar osv.

Anne-Marie said...

Saltistjejen: Kalifornien skiljer sig på olika sätt när det gäller allt möjligt. Som ett exempel - den där Select Comfort madrassen har ett speciellt krav och det gäller bara Kalifornien, inga andra stater. De säger så här på sin hemsida: "Additional Cost for SLEEP NUMBER® BEDS Shipped to California. Mattresses and bed sets sold in accordance to Technical Bulletin 603 are required to include additional component material and will incur the following fees in addition to the regular or sale price of the mattress or bed set." Så vi i Kalifornien får betala mellan $50-100 mer jämfört med någon som t ex bor i Oregon. Vissa preparat (som tillskott) får helt enkelt inte säljas här i Kalifornien eller så måste de ha en viss varningstext och det verkar bara gälla Kalifornien. Vi har "sales tax" och den varierar var i Kalifornien man bor. Här i "mitt" område är den 7.25%.
Visst kan man spara mycket pengar på att köpa online. Jag brukar försöka beställa från företag som inte har affärer i Kalifornien eftersom man då slipper "sales tax".
Jag vet faktiskt inte varför det är så speciella regler här jämfört med andra stater. Kanske någon annan vet.

Anne-Marie said...

Cattis: Vad roligt att du gillar min blogg.

Desiree: Visst är det både för- och nackdelar med många valmöjligheter. Ibland tycker jag det är litet överdrivet med alla valmöjligheter. Inte behöver man så många olika varor. Det skulle ju gå lika bra med färre.