Thursday, November 1, 2007

November

Tänk att 2007 börjar gå mot sitt slut. Ibland kan det vara kul att veta vad som hänt tidigare år så här kommer en liten lista med olika novemberhändelser - både riktigt gamla och modernare:

Michelangelos målningar i Sixtinska Kapellet visades för första gången 1512.

63 amerikaner togs som gisslan i Iran 1979.

Den första stereoradion introducerades 1955.

Den första elektriska skylten med rörliga bilder sattes upp i New York City 1928. Den visade hur det gick i presidentvalen och kallades "the zipper" eftersom den gick i cirklar runt byggnaden.

Louvren i Paris öppnade för allmänheten 1793.

De första elektriska lamporna på tåg installerades 1906 - tågen gick mellan Chicago och Kalifornien.

Östtyskland öppnade sina gränser mot väst 1989.

Första världskriget slutade 1918.

Konstgjord snö användes för första gången av skidåkare 1946.

Rymdfärjan "Columbia" hade sin första flygning 1982.

Konstgjorda diamanter tillverkades för första gången 1959.

Columbus upptäckte Puerto Rico 1493.

Det blev krav på fotografier i pass 1914.

Thomas Edison hade skapat fonografen 1877.

Episoden i såpoperan Dallas där J.R. sköts sågs av fler amerikanska TV-tittare än något annat program i TVs historia. Mer än halva USAs befolkning såg detta avsnitt 1980.

President John F Kennedy sköts 1963 och USA var i chocktillstånd.

Captain Cook upptäckte Maui (Hawaii) 1778.

Thanksgiving firades för första gången som en nationell helgdag 1789.

Den första framgångsrika flygningen med Boeing 707 skedde 1962.

Trådlös överföring av fotografier från London till New York City genomfördes av Radio Corporation of America (RCA) 1924. Det tog ca 20-25 minuter för varje fotografi att överföras.

Den första dokumenterade händelsen av en person som träffats av en meteorit skedde 1952.

5 comments:

Anonymous said...

Wow. Är imponerad. Av dig och av månaden november. Har alltid sett denna månad som lika stentrist som februari men börajar ändra mig nu :-)

Petchie75 said...

Ja, den 19/11 är det Discovery of Puerto Rico-day, jag vet inte riktigt hur det firas men förhoppningsvis är jag på plats då och kan informera om det ;-)
November är ganska ok tycker jag som månad, snart är det ju advent och jul...

Saltistjejen said...

I Sverige gillade jag inte november så mycket. Oftast väldigt mörkt och för tidigt för att det skulle kommit ngn snö som lyste upp. Inte något advents- eller julmys än heller.
Här i NYC är det ju annorlunda. Dels är vädret inte alls lika "ruksigt", det är heller inte alls lika mörkt. Och så är det ju Thanksgiving i slutet. Inte för att vi direkt firar det, men nå'nting kul brukar man ju ändå hitta på. Plus att amerikanerna börjar ju julpynta redan vid Thanksgiving så det blir ju lite "julmys" redan i slutet av november!

Anne-Marie said...

Maria: Som jag skrev på din blogg tror jag nog att jag föredrar februari jämfört med november. Det blir ljusare och man vet att våren är på gång.

Petra: Du får definitivt skriva en "rapport" från PR. Jag minns en november i Stockholm som var något bedrövligt trist. Det var solsken under bara några få timmar under hela månaden. Alla andra dagar var grå och dimmiga. Som tur är brukar vintern här i Mt Shasta området inte alls vara lika grå och tråkig som i Stockholm även om det givetvis kan vara mulet många dagar och både regna och snöa.

Anne-Marie said...

Saltis: Det är jätteskönt tycker jag att vintern inte är lika mörk som i Stockholm. Vi bor ju säkert på rätt lika breddgrad, du och jag, även om vi bor på motsatta sidor av USA. Visst är det kul med Thanksgiving. Jag firar heller inte denna helg men nog har det blivit litet kalkon under åren jag varit här.