Tuesday, November 13, 2007

Halkkörning

Det råder tydligen full vinter i vissa delar av Sverige. Många har kört av vägarna och fastnat i trafiken.

När jag bodde i Stockholm var det alltid fullt kaos när den första snön kom. Nu verkar det ju vara litet mer extrema förhållanden men ibland undrade jag och andra varför det alltid var kaotiskt med första snön. Det är ju vinter varje år och de flesta som kör bil har ju kört i snö och halka många gånger.

Jag körde ju aldrig bil i Stockholm så jag skall väl inte uttala mig egentligen. :) Här i Kalifornien finns det inga övningsbanor att träna halkkörning på och det tycker jag är synd. Visst har stora delar av Kalifornien aldrig någon riktig vinter men det finns en hel del bergsområden som alltid får snö varje vinter.

Eftersom jag tog mitt körkort här i Mt Shasta har jag aldrig kunnat träna halkkörning utan det har varit att träna "på riktigt" på vägarna. Även om jag aldrig körde bil i Sverige har det alltid känts som om jag vetat en del om vinterväglag eftersom jag vuxit upp i ett land med vinter varje år. Många som kör bil här verkar bli otroligt försiktiga så fort det kommer litet snö.

Här i Kalifornien får man köra med dubbdäck mellan 1 november och 30 april. Jag har ännu inte satt på mina dubbdäck eftersom det varit fint väder men snart är det väl dags. Förutom dubbdäck finns det dessutom så kallade "tire chains" som det ibland krävs att man skall sätta på sina däck om det är extrema väderförhållanden. Det händer då och då att det finns krav på både dubbdäck och "tire chains" för att kunna åka på t ex den stora motorvägen I-5. Mt Shasta kan få otroligt mycket snö ibland och under de år jag bott här har man flera gånger till och med stängt den här stora vägen.

Min värsta upplevelse av snöoväder och halka var när jag skulle köra hem från skolan och det var en riktig snöstorm. Det var något fel på bilen och den stannade helt plötsligt mitt på vägen. Det hände flera gånger och jag var otroligt tacksam att ingen körde på mig eftersom man bara såg några meter framför sig.

I vinter kan jag nog välja när jag skall köra eftersom jag inte behöver köra till jobbet. Det känns bra.

Bilden från Wikipedia.

13 comments:

Saltistjejen said...

Det var länge sedan jag tog mitt körkort, men jag minns fortfarande hur ROLIGT jag tyckte det var med halkkörningen!! Klart det roligaste under hela körkortsundervisningen. :-)

aurorabuddha said...

Jag saknar *inte* sno. Eller gor jag det? Har i sodra Texas stanger dom allting nar det blir nollgradigt; skolor, highways, arbetsplatser... Och kommer det dessutom nagra flurries, sa ar det varsta katastrofen! Nar jag forst flyttade hit blev jag alltid sa orolig av allt jag horde pa tv om vadret - tills jag tog mig sjalv i kragen och sa: "Du ar fran Norrbotten! Nollgradigt ar ingen katastrof!!" :o) Vi behover inte vinterdack har - och i varsta fall bara en kofta pa morgonen om det ar kyligt.

Petchie75 said...

Vad skönt att inget hände när du körde i snö och hade problem med bilen.
Jag kör alltför sällan nuförtiden och speciellt inte i snöväglag - men jag körde faktiskt upp den 24 februari 1994 och det var fullt med snö överallt så jag blev rejält testad... vet inte om jag skulle komma ihåg så mycket nu däremot..

SweFlo said...

Halkkörningen var kul att prova på, att hala runt lite så där under ordnade förhållanden! Ingen snö för min dle sedan 1995 dock... Hade en läskig upplevelse då båda vindrutetorkarna for av mitt i en enorm regnstorm!

Annika said...

Jag är livrädd för halkkörning, men så tog kag körkort här i VA också. Har aldrig kört på Gillinge som mina kompisar som tog körkort i Sthlm. Blir jätterädd när jag ska köra i snö och is...
Men att Sthlm VARENDA år ska drabbas av kaos när första snön kommer tycker jag är bedrövligt...

Toini said...

Ja, vi var ju i Klippiga bergen i helgen, och ja, gissa om vädret ändrades fort.

Vi har riktiga väder förändringar här i Edmonton också och jag ser då verkligen inte fram emot när snön kommer. Jag har 1,5 mil till jobbet och trafiken här är rena road rage.

Kör försiktigt!

Cattis said...

Hej!
Vad spännande med en blogg från usa.
Känner igen det där om chocken vid första snön. Det pågår fortfarande...Folk lär sig aldrig.
Har precis flyttat in till söder och här är det lite snö. Ju längre ut mot nynäshamn man kommer desto mera vitt är det. riktig vargavinter hos mina släktingar som är kvar på landet.

JaCal said...

Jag har visserligen gjort halkkörningen när jag tog körkort när jag var 19, men sen hade jag ingen bil och körde knappt. Så jag har knappt kört i snö eller halka. Tycker inte om snö-körning... och är glad att vi inte har snö här... ska vi upp i bergen och åka skidor får någon annan köra... ;-)

Anonymous said...

... och halkkörning på halkbana var helt klart det roligaste då jag tog mitt körkort.


Men att fastna i snö/på is är ingen hit alls...

Anne-Marie said...

Saltistjejen: Jag har ju aldrig fått pröva på halkkörning men har hört andra också säga att det är roligt.

Aurorabuddha: Visst är det konstigt att allting blir så påverkat av snö. Kanske inte så konstigt i Texas men i Stockholm tycker man ju att det borde finnas litet mer vana och erfarenhet.

Petra: Troligen är det bästa om man tränar att köra under vintern eftersom man ju då kan köra i vinterväglag. Bara sommarvägar är det ju inget problem med. Om det inte regnar så mycket förstås att det blir vattenplaning.

Anne-Marie said...

Sweflo: Skönt att du slipper köra i vinterväglag. Låter litet smått skräckartat att ha vindrutetorkarna fara av bilen. Jag körde i ett regnoväder en gång och vindrutetorkarna lade av!!! Det var nära att jag fick köra av vägen och ställa mig.

Annika: Visst är det konstigt att Stockholmarna blir helt handfallna varje år. Jag kan förstå att du inte gillar att köra i halka. Jag gillar det inte heller men har varit så illa tvungen att lära mig eftersom vi har snö och halka varje vinter.

Anne-Marie said...

Toini: Det gäller att sakta ner och anpassa farten efter väglaget. De flesta kör för fort tycker jag och jag tror många olyckor skulle kunna undvikas om folk inte körde så fort. Än har vi inte fått någon snö men det har blivit mycket kallare.

Cattis: Välkommen hit! Det verkar som om många glömmer bort hur det är att köra i vinterväglag från år till år. Hur är det med snön nu i Sverige?

Anne-Marie said...

Jacal: Du kan vara glad som inte har någon snö och halka där du bor. Låter bra att kunna överlåta körningen till någon annan. Här kan det vara riktigt farligt ibland på de mindre vägarna. Men till och med den stora motorvägen får problem ibland med en massa is.

Maria: Jag tycks ha gått miste om något eftersom jag aldrig kunna prova på halkkörning i Sverige. :)