Monday, November 5, 2007

Hyresvärdar

När jag bodde i Sverige hade jag en bostadsrätt. Trots det var det ju en massa olika projekt som berörde alla lägenheter och man fick inte göra som man ville utan det skulle gå genom styrelsen.

Det hus jag bodde i hade en del "egenheter" som gjorde att jag flera gånger fick tala med den person som var ansvarig. Det var ett konstigt undertryck i huset som gjorde att jag knappt fick upp min ytterdörr ibland, folk spolade ner allt möjligt i toaletterna och eftersom jag bodde längst ner blev det stopp hos mig ibland, det var radon i marken och den lösning som styrelsen tog fram gjorde min lägenhet i stort sett obeboelig. Jag och min pappa löste det på vårt eget sätt så att jag skulle kunna bo kvar där. Det fick styrelsen aldrig reda på. :)

Här hyr jag min lägenhet och ibland känner jag att jag är helt i händerna på min hyresvärd. Hon är helt okej men är det något som behöver åtgärdas tar det ofta väldigt lång tid. När jag flyttade in här var det flera nätfönster, vilket man måste ha, som hade jättestora glipor och då var det ju liksom ingen nytta med dem. Min "attackerande fläkt" löste jag faktiskt själv utan att blanda in min hyresvärd. Nu senast har jag ett elektriskt element som trots att det är avstängt sätter igång. Hur det kan komma sig har jag ingen aning om. Just nu håller jag på att försöka övertyga hyresvärden om att det faktiskt är något som är fel. Vi får hoppas att jag lyckas.

Även om jag aldrig hyrde bostad i Sverige verkar det som om det är hårdare regler som gäller i alla fall i den här delen av USA. Mitt hyreskontrakt har väldigt strikta regler om vad jag får och inte får göra. Att inte få ha husdjur till exempel är väldigt vanligt här och det är säkert ovanligt i Sverige. Om jag skulle ha någon som skulle komma hit och hälsa på under ett tag skulle jag vara tvungen att tala om det. Ja, listan skulle kunna bli rätt lång.

En dag hoppas jag att jag skall kunna ha mitt eget hus där jag kan göra som jag vill. Har man vuxit upp i en villa med en stor trädgård finns nog alltid längtan.

11 comments:

Anonymous said...

Det verkar vara lika strikt där som här när det gäller hyreslägenheter. Vi hyr ju också, och ibland blir jag så trött på att aldrig kunna göra någonting, som att måla om eller slå i nya spikar i väggen. Det är som att bo på hotell men att få ha sina egna möbler där.

Thy said...

Här i Toronto är det också väldigt strikt. På pappret i alla fall. När man hyr får man inte borra hål i väggarna, måla om, ha husdjur, skaffa stora hushållsmaskiner, som luftkonditionering eller tvättmaskin, utan att säga till först. Detta efterlevs väl dock inte så där väldigt noga. Det jobbigaste tycker jag är att man måste skriva på ett-årskontrakt när man flyttar in, vilket gör det väldigt klumpigt. Hur många planerar ett helt år i förväg alla gånger? Och om man inte trivs då?

Annika said...

Nu har jag inte hyrt på många år, men jag minns när vi bodde i olika lgh innan vi köpte radhuset hur strikt det var. Husdjur var inte tillåtet, däremot fick man spika upp på väggarna, det ansågs som "normal wear and tear". Däremot inte måla om.
En del hyrsevärdar verkar vara väldigt svåra att ha att göra med när ngt går sönder eller behöver bytas ut...suck!!!
MEN JEEEEZ, behöver du verkligen anmäla eventuella nattgäster också...otroligt!!! Undrar om det är lagligt? man har ju trots allt vissa rättigheter som hyresgäst också...
KRAM!

SweFlo said...

Det var oerhört strikta regler när vi hyrde lägenhet, och i 8 år bodde jag med kritvita väggar... Tyckte det var oerhört skönt när vi köpte vårt hus 2004, men det är fortfarande ganska så restrikerat genom home owner's association hur det ska vara på utsidan av huset. Suck ja! Man får nog flytta ut lång ut på landet för att komma ifrån alla deed restrictions!

Anonymous said...

å, vad hemskt att inte kunna ha sitt husdjur. Så är det dock på studentkorridorer här i Sverige...

Desiree said...

Måste säga att jag trivs utmärkt att bo i eget hus och kunna få måla om bäst man vill. Man får ju fixa allt själv men det är det värt för man får det gjort och ser till att få det på det sättet man vill. I sverige bodde jag i bostadsrätt så där var det ju ganska fritt vad man fick göra också.

Saltistjejen said...

Vi hyr av det universitet där min man jobbar. Hittills har vi itn haft några direkta problem alls. De sköter det hela bra tycker jag. Särksilt jämfört med många andra hyresvärdar i NYC som väldigt ofta missköter sina hus och ignorerar sina hyresgästers klagomål.

Husdjur är tillåtet i lägenheterna i vårt hus, så det är ganska många som har hund eller katt! :-)

Anne-Marie said...

Matilda: Intressant att höra att det i Australien är samma sorts bestämmelser som här i USA. Inte vill man bo i en helt opersonlig lägenhet. Det är ju jätteviktigt att man kan få hänga upp saker på väggarna och göra det mysigt.

Thy: Tydligen är det många länder som har det lika strikt. Undras just varför det verkar vara litet mera "laid back" i Sverige? När Michael och jag bodde på Hawaii hade vi ett 1-årskontrakt. Som tur är hade jag bara ett 6 månaderskontrakt för min lägenhet och nu är det "month to month".

Anne-Marie said...

Annika: Det där att få spika upp saker och ting är i alla fall min hyresvärd rätt bra på. Jag sade när jag flyttade in att jag hade blivit "traumatiserad" på Hawaii där vi inte fick sätta upp något och då sade hon att jag visst kunde sätta upp tavlor och liknande. Jag kan tänka mig att vissa regler är litet annorlunda eftersom det är så många elever som hyr i Weed och de är ju kanske inte alltid så pålitliga (det där med nattgäster). KRAM!

Sweflo: Det måste vara skönt att få göra litet mer som man vill. Minns ditt blogginlägg när du visade dina fina väggdekorationer. Det där med hur det skall se ut på utsidan av huset verkar också vara en grej här i USA. Här i Weed verkar det inte finnas några sådana regler eftersom vissa trädgårdar ser rent bedrövliga ut.

Anne-Marie said...

Maria: Jag skulle jättegärna ha något husdjur, troligen en hund. Men det får väl vänta tills senare. Ibland kanske man kan förhandla sig till något om det inte är ett så stort djur. Jag såg faktiskt en katt sitta i fönstret i en av de andra lägenheterna. Så helt omöjligt kan det ju inte vara.

Desiree: Visst gick det bra att måla utan tillstånd och göra vissa saker i en bostadsrätt i Sverige. Här i Mt Shasta området har jag faktiskt aldrig ens hört talas om något som ens liknar bostadsrätter.

Saltis: Undras just om det är annorlunda i en större stad till exempel med husdjur? Du bor ju också på andra sidan av USA i förhållande till mig så det kanske också gör att det är annorlunda. Kan tänka mig att det finnas många "slum lords" i NYC.

Anonymous said...

Hej!

Tänkte bara fråga dig om du vet om man kan hyra en lägenhet i Kalifornien för 1 månad (av hyresvärd) som Turist?
Eller är det så att man måste ha något spec Visum för det?

Tack tack så jättemkt på förhand!
leinis@hotmail.com