Thursday, November 29, 2007

Telemarketers och Do Not Call listan

I morse fick jag ett av de underligaste telefonsamtal jag någonsin fått. Hade jag haft en nummerpresentatör hade jag absolut försökt luska ut vem som ringde. Helskumt var det.

När jag lyfte på luren var det ett inspelat meddelande som satte igång. Meddelandet sade att man kunde sänka sin procentsats för sitt kreditkort. Jag brukar betala av mina kreditkort men jag tyckte det kunde vara intressant att se vilket företag det var som ringde eftersom de inte sade det i meddelandet.

Jag blev kopplad till en kvinna som helt oväntat satte igång att sjunga!!!! Jag avbröt henne och frågade vad sjutton det var frågan om. Hon sade att det var en "new, hot song" och så började hon sjunga igen. Jag lade på luren och tänkte att det här var det konstigaste jag varit med om på länge. Litet komiskt var det ju också.

När jag bodde i Sverige var det sällsynt att telemarketers ringde hem till mig men när jag kom hit var det den ena efter den andra. Michael och jag blev så trötta på det hela att vi nästan inte ville svara i telefonen. Som tur är finns det något som heter "National Do Not Call Registry" och bara ett par veckor efter det att vi registrerat vårt telefonnummer där slutade samtalen. Jag har mitt telefonnummer registrerat så varför jag fick det här samtalet i morse fattar jag inte. Det är till och med olagligt för företag att ringa ett telefonnummer som är registrerat.

En av mina favorit"sitcoms" är Seinfeld och det finns ett avsnitt där Jerry helt klart har rätt inställning till telemarketers. En höjdare tycker jag. :)

9 comments:

aurorabuddha said...

Jag har oxa fatt samma samtal om att fa lagre ranta pa kreditkort! Och jag har undrat vem det ar som ringer, eftersom dom inte presenterar sig.

Vi svarar aldrig i telefonen har, utan later telefonsvararen gora det. Fast vi ocksa ar pa no call-listan, sa ringer telefonen fler ganger om dagen.

Jag tycks minnas att man maste registrera sig igen vart femte ar. Maste nog kolla upp detta...

Har du fatt det har samtalet, da: "This message is for.......... Jim Jones. If you are not........ Jim Jones.... bla bla bla bla...."

*Hundratals* sana samtal har vi fatt har. Och dom fragar efter olika personer varje gang.

Annika said...

A-M, skaffa caller ID!! Det är "min bästa vän" (lite överdrivet MEEEN). Jag svarar aldrig när det är okänt nummer eller 1888 eller 800 nummer...aldrig. Och svarar jag och får ngn knäppgök på tråden så blir jag så derypande sur och snäsig att jag knappt känner igen mig själv...
ETT ofog, och tack och lov för do-not-call listan...

Desiree said...

Oj vilket knäppt samtal. En kvinna som sjunger någon hot song, nähe tack! Super weird.

Saltistjejen said...

Men himmel vad knäppt! Någon som sjunger!!!!! Hm, man undrar om det är allvar eller skämt...
Tyvärr är det nog inget skämt?

Jag förstår ifall folk här inte svarar när det är okända nummer som ringer, men ibland kand et verkligen vara irriterande. Jag har t e x ringt kollegor till mig som inte har lagt in mig i sin telefonbok och därför inte svarat när jag ringt. Och en av de gångerna var det verkligen viktigt att få tag på personen ifråga så då kändes det lite jobbigt. Men som sagt jag har full förståelse eftersom det är så himla vanligt med telemarketing per telefon här.

Anonymous said...

Jag avskyr telefonförsäljare. De ringde så mycket till min mobil att jag numera bara svarar på nummer jag känner igen och som finns i min adressbok. De felsta var ändå seriösa säljare typ DN eller Svd men när det började ringa en massa skumma samtal fick jag nog.

Och Seinfeld hade helt klart rätt inställning :-)

Toini said...

Samma här, dom ringer ofta hem och dom ringer även till mitt jobb. Det är vinster, kreditkort, undersökningar och gud vete allt.

Har har vi inte någon "do not call list" men dom pratar om att börja med en och ja, jag kommer att vara en av dom första som skriver på. Jag hade det i Sverige och det fungerade bra.

Trevlig första advent på dej!

Anne-Marie said...

Aurorabuddha: Som jag har förstått det är det olagligt för företag att ringa om du har numret registrerat. Jag har också hört något om en tidsperiod på fem år. Jag har faktiskt inte fått samtal sedan jag registrerade mitt telefonnumer så det verkar ju funka här i alla fall. Det är i alla fall otroligt irriterande med dessa telemarketers.

Annika: Det här samtalet var faktiskt det första jag fått hit så det var litet förvånande. Jag kan också vara väldigt tuff om någon ringer och det verkar småskumt. Ja, tack och lov för den här listan!

Anne-Marie said...

Desiree: Ja, det var verkligen mystiskt det hela. Eftersom jag lade på luren vet jag inte hur länge hon hade hållit på att sjunga men hon verkade helt klart vara "in the groove." :)

Saltistjejen: Nej, ett skämt var det nog inte men man undrar om det var ett seriöst företag. Det tror jag inte. Jag vill verkligen svara i telefonen eftersom jag själv tycker det är väldigt irriterande när man inte får tag på folk utan bara får deras telefonsvarare. Jag har en känsla av att det här var en engångsföreteelse. Men ringer de igen kommer jag att ta fram min tuffare sida och inte ge dem en chans. :)

Anne-Marie said...

Maria: När jag var i Stockholm i september och hälsade på en av mina kompisar sade han att han fick en otrolig massa samtal från telefonförsäljare. Finns det alltså ingen motsvarande lista i Sverige? Seinfeld har faktiskt haft ytterligare ett par andra otroligt bra kommentarer till telefonförsäljare. Kanske dags att ta efter honom. :)

Toini: Jaså, ni har ingen lista i Kanada. Hoppas den kommer till er. Trevlig advent på dig också!