Sunday, April 1, 2007

April, april

Har någon lurat dig idag? Den första april är traditionsenligt en dag då det är tillåtet att luras och det gör man i många länder. I USA heter 1 april "All Fools Day" eller "April Fools Day".

Många tidningar lägger in en artikel som är ett skämt och idag hade DN en artikel som handlade om EU och nya semesterregler som skulle innebära att om svenskar ville ha semester i juli och augusti skulle de behöva anmäla det redan nu.

Här kommer ytterligare några aprilskämt som tydligen hade stor genomslagskraft:

Den 1 april 1950 skrev Göteborgs-Posten att Öland hade lossnat från havsbotten och flutit in mot den svenska kusten.

Innan det fanns färg-TV i Sverige sändes den 1 april 1962 ett inslag i TV-nyheterna, där det berättades att man nu installerat ny utrustning i TV-huset, som gjorde att man inte skulle behöva köpa ny TV för att få bilden i färg. Det skulle räcka med att klippa upp en nylonstrumpa och sätta fast över bildrutan på den gamla svartvita TV:n.

Den 1 april 1980 skrev DN att sommartiden hade införts i smyg. Alla klockor gick fel, ingen visste vad klockan egentligen var, och totalt kaos rådde överallt.

I Sverige brukar vi säga "April april din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill".
I Holland säger man "April april, katten skiter var den vill" och i Skottland "April april, jaga göken en mil till".

4 comments:

Anonymous said...

Ha, ha, ha, den där med Öland var ju för härlig!! Den har jag aldrig hört förr.

SweFlo said...

Nylonstrumpan brukar jag dra som klassiker när jag förklarar den svenska traditionen, den är bra! Jag brukar alltid lura maken, men han är så oerhört lättlurad! Jag hittade på nått bara så där hux flux om att kabelföretaget hade ringt och att de senaste 3 räkningarna inte hade betalts för att det var fel på deras automatiska betalningssystem, och efetrsom hans kreditkort används måste han komma ner i person till dem annars stänger de av kabeln. Nu är ju maken CPA och mitt i tax season, så han har knappt tid att sova, så detta fick han att totalt brista! Kul att retas lite!

Ett år lurade jag mamma med att jag var med barn... Inte snällt kanske!

Annika said...

Själv blev jag lurad när jag skulle pinga min blogg på nyligen.se igår. Upp dök ett vidrigt mattetal som skulle räknas ut, för mkt SPAM på Nyligen enligt deras ledning, därav mattetalet, man skulle lämna svaret för att visa att man var en "riktig" person. Satt som ett fån och glodde på talet, ropade på Peter...Sen kom jag på, men JEEZ det är ju 1 april idag. Lite kul. Hade inte öppnat mailen innan heller för där hade Jacal skrivit och förvarnat mig :-)) Synd att jag inte kollade den först.
Det där med nylonstrumpan är en sann klassiker!

Anne-Marie said...

Matilda: Ja det var inget dåligt skämt. Idag skulle nog ingen gå på något sådant tror jag.

Sweflo: Visst är det kul med aprilskämt. Den med nylonstrumpan är helt klart en klassiker.

Annika: Jag såg mattetalet som nyligen.se hade. Verkade klurigt så det var ju tur att det bara var på skoj.