Wednesday, April 1, 2015

Nu har jag fått besked

Igår kom ett 19 sidor!!! långt brev från min advokat som gick igenom alla detaljer kring min situation när det gäller mina pensionskonton och vad som borde ha rapporteras här i USA.

Det blir inte billigt detta eftersom jag får betala flera tusen dollar i straffavgifter och dessutom får jag betala en så kallad "tax preparer" att göra om några deklarationer. Och det är även möjligt att min advokat kan behöva mer pengar.

Min advokat har helt stått på min sida hela tiden vilket känns mycket bra men han kan givetvis inte ändra skattereglerna. Jag har förstått att skatteverket i USA gör allt för att få in information om alla slags utländska konton som även "vanligt folk" har. Efter det att nya regler trädde i kraft förra året verkar de jobba hårdare än någonsin. Att inte göra något och bara tror att man skall klara sig är en dumdristig inställning. Även om jag kommer att få betala mycket för ett misstag kan det bli mycket, mycket dyrare framöver när skatteverket kanske anser att vi privatpersoner borde ha fattat vad vi skall rapportera och vissa program, som de nu har, inte finns kvar. Tydligen får de som går till "tax preparers" i USA frågor numera om de har utländska konton eller inte. Jag hörde senast idag om ett exempel där personen fått gå igenom 6 sidor med frågor trots att hon inte har ett enda utländskt konto!

Att ha pensioner utomlands tycks komplicera saker och ting otroligt, trots att man inte ens har uppnått pensionsålder. Och man kan ju inte avsluta ett pensionskonto eller flytta pengarna. De står där de står. Till och med tillväxt inom en privat pensionsförsäkring räknas som inkomst i USA. Och detta trots att inga inbetalningar eller utbetalningar gjorts.

Skatteverket har ett par olika program som man kan gå med i och få betala mindre straffavgifter och det är det ena av dessa som jag kommer att gå med i. Det märkliga med det programmet är att man inte får ett "okej" från skatteverket utan de kanske kommer med fler frågor eller så gör de inte det. Man skickar in alla papper och avgiften och sedan får man se vad som händer. Mycket märkligt tycker jag.

USAs skatteregler är otroligt komplicerade och jag tycker det var rätt talande när min advokat sade "not even people like myself know all the regulations as they constantly change." Han har också sagt att han verkligen tycker synd om mig och andra i min situation som har gjort förståeliga misstag utan ont uppsåt och sedan drabbas av olika straffavgifter och liknande.

Jag skulle vilja summera det hela med att man troligen inte skall ha någonting utanför USA om man bor i USA. När det gäller svenska pensioner kan man ju inte göra något åt dessa, det vill säga man kan inte flytta dem. Och flyttar man ut från USA och kanske inte tänker återvända kanske man skall ta sig en ordentlig funderare om man vill fortsätta vara en del av USA.

Eftersom det nästan tycks vara en "häxjakt" på dessa utländska konton avslutar jag med en liten föraning av morgondagen. Kanske bäst att ta fram kvasten då. ;)


Bilden lånad från nätet.

Två talanger - Prince och Judith Hill släppte dessa låtar alldeles nyligen.



40 comments:

Åsa said...

Usch vad krångligt och trist! Sådant kostar mycket ork och oro, men nu kanske du snart kan släppa det! Det var nog bra att ta tag i det och ta hjälp, även om det var jobbigt och kostar pengar! Lycka till! / Åsa

Äventyret framtiden said...

Så tålmodig du är och imponerande förstående. Puh, vilken byråkrati!
Kostsamt dessutom så det blir säkert så att du får ta till kvasten många gånger om. Den kostar väl ändå ingenting i drift.;)
Fortsatt lycka till!
Vi ses på Blåkulla!

Taina said...

Vi har haft hjälp av skatteexperter hela tiden vi bott här eftersom det finns andra ägodelar än pensionsförsäkringar att ta hänsyn till så som mark och skog och DET är inte så kul det heller.
Skönt att du fått klarhet i det här nu trots att det svider.

Anne-Marie said...

Åsa: Tack! Det känns jättetrist det hela. Framför allt när jag inte gjort något avsiktligt. Här tycks inte finnas några förstående "skattemasar".

Anne-Marie said...

Karin: Nej, jag är egentligen inte alls tålmodig och förstående. Känner mig riktigt sur och frustrerad. Men då jag vet att allt kan läsas på nätet och översättas är jag mycket försiktig vad jag skriver. Och dessutom hittar jag alldeles för många inlägg hos Google som jag skrivit om olika saker kring USAs skattesystem. Litet otäckt faktiskt.
Åh, skattevkerket i USA kommer säkert att hitta någon skatt de kan klistra på kvasten. De vill ha allt. Såg en rolig bild som sade "The IRS" och om man slår ihop orden blir det "Theirs". Precis så är det.
Japp, vi ses i morgon. :) Kramar!

Annica said...

Detta är ju helt sanslöst! Vad sysslar USA med? Man häpnar. Här har man trott att Sverige är både byråkratiskt och krångligt på alla sätt och vis, bl.a. med snåriga skatteregler. Men när man läser allt du får gå igenom så ter sig vårt lilla land som ett smärre paradis.
Naturligtvis kämpar många även här mot byråkrati och luddiga lagar och regler men det kan väl knappast vara värre än i USA.
Kanske dags att packa ägodelarna, starta kvasten och styra österut mot lilla Svedala? ;)
Hoppas att du får en bra påsk, trots allt det trista.
Kram!

Anne-Marie said...

Taina: Jag kan bara föreställa mig om man äger mark och fastigheter att det blir rena mardrömmen med rapportering i USA. Jag är tacksam att jag "bara" har bankkonton och pensionsförsäkringar.
Alltid bra att få besked även om de svider.

Anne-Marie said...

Annica: Byråkratin i Sverige kan nog också vara imponerande men just skattesystemet i USA är nog bland de mest omfattande och komplicerade system som finns. Vilket jag, och många med mig, nu får erfara.
Jag kommer absolut att ta kvasten relativt snart men saker och ting måste lugna ner sig litet och en hel del måste skickas iväg i form av papper och blanketter. Inget av detta har skett ännu.
Ha en fin påsk! Kram!

olgakatt said...

Självklart ska man inte kunna gömma pengar i skatteparadis och anonyma schweiziska konton men det otäcka i ditt fall är ju att Sverige gått med på att meddela USA vad svenska medborgare har för lokala ägodelar, t ex en tjänstepension som ännu inte betalas ut eller en försäkring.

Marina said...

Som sagt, det är ju inte direkt något skatteparadis du "gömt" pengar i! Jättetrist att det ska behöva vara så himla krångligt och att det drabbar så hårt. Hoppas du får en riktigt bra påskhelg ändå!

Channal said...

Tycker verkligen synd om dig! Straffavgift och skatt på din lilla svenska pension! Och dessa alla papper! Tänker på Disneys tecknade film Robin Hood! Snor från de fattiga så de rika ska få gotta sig! Borde finnas fler rävar som Robin! USA kan ifrågasättas! Obama har inte haft det lätt under sina år med republikanerna!

KRAM!! Anna

Anne-Marie said...

Olgakatt: Helt rätt. Självklart skall man komma åt de som gömmer stora summor pengar men den här nya lagstiftningen slår mot "vanligt folk" som inte gjort något fel mer än att inte ha förstått USAs otroligt komplexa skattelagstiftning. Jag undrar om inte Sveriges banksekretess har helt förbigåtts när Sverige skrev på den nya lagstiftningen och gjorde den till svensk.

Anne-Marie said...

Marina: Nej, Sverige är inte riktigt Schweiz även om många tar fel på länderna och blandar ihop dem. Och att komma undan skatter gör man inte i Sverige, den saken är ju helt klart.
Verkligen trist och så onödigt tycker jag.

Anne-Marie said...

Anna: Tack! :) Fram för fler Robin Hood-figurer. :) Det tråkiga är ju att man drar alla över en kam genom den här nya lagstiftningen. Och jag tror att de som verkligen vill gömma pengar och har mycket kan göra det trots allt.
Kram!!

Krönikören said...

Min bild av USA är att det är fruktansvärt byråkratiskt, minsta lilla grej kräver minst tre sidor text. Och nu får jag det bekräftat av dig. Fy vad jobbigt. Om man har bott någon annanstans har man ju i regel en intjänad pension som man inte kan göra något åt, som du säger. Det blir Moment 22.

Min syrra ska åka till USA snart och berättar om blanketten man måste fylla i med frågor av typen: Har du deltagit i folkmord? Har du gonorré? Är du medlem i en terroristorganisation?
Jag tror inte att de som kan svara Ja på den här typen av frågor gör det.

Kämpa på, hoppas det löser sig utan att du blir ruinerad.

Glad påsk!

Gunnel said...

Det var det mest röriga system jag hört talas om, när inte ens advokaterna känner till allt. Min sonhustru är advokat, men huruvida hon är insatt i allt detta vet jag inte. Jag måste ta reda på det nu så inte Peter behöver vara med om samma elände som du. Jag önskar dig en Glad påsk

eastcoastmom said...

Land of the free... jag brukar skratta åt det där. Bittert.

Hälsningar från Connecticut

Gunilla Nardin said...

Blir helt stalld! Att bli skyldig sa mycket for en forsakring ar ju sjukt.Nar du sjalv dessutom fragade om den skulle tas upp i din deklaration.
Kanner sa for dig , det ar hart
att bli tvingad att betala straffavgifter med pengar som kunde ha spenderats sa mycket battre.
Nej USA ar inte langre "Land of free.." helt klart. Hoppas du snart finner ut vart du ska ta vagen.

Stor Kram
Gunilla

Steel City Anna said...

Skont med besked, vantan ar varst! Hoppas du kan tanka pa nat annat en stund nu och fira pask.

Annika said...

Det är bra att du vet nu.
Måste kännas som en lättnad, trots allt.
Du får trösta dig med att det kunde ha blivit så mkt värre. Rent kostnadsmässigt.
Land of the free ja, det kan ringa lite falskt.
Önskar dig en Glad Påsk!
Kram!

Anne-Marie said...

Krönikören: Jag har ju också gått igenom hela immigrationsprocessen i USA och vet hur otroligt byråkratisk och komplicerad den var. Pensioner går ju absolut inte att göra något åt. De är intjänade i Sverige och "sitter fast" där. Jag vill inte ens tänka på dagen då de börjar betalas ut och det blir ännu mera komplicerat. Troligen kommer jag inte ens att ha banden till USA då. Men en sak i taget.
Jag har själv aldrig behövt fylla i den "blanketten" du åsyftar eftersom jag hade mitt green card och senare amerikanska pass när det systemet trädde i kraft. Jag undrar om man i Sverige ens skulle komma på tanken att ställa den typen frågor.
Tack! Absolut att jag kämpar på. Glad Påsk!

Anne-Marie said...

Gunnel: Visst är det rörigt. Tydligen ändrar skatteverket sig ständigt med nya regler. Vilket ju egentligen gör det omöjligt att följa dessa hur man än försöker.
Jag tror att man måste vara en så kallad "international tax attorney" för att kunna detta mer i detalj. Det är vad "min" advokat är. Glad Påsk!

Anne-Marie said...

Eastcoastmom: Japp, jag håller med dig. Det kanske var så förr i tiden men inte numera. Kanske vore bättre att säga "land of 1984." ;) Du vet boken som var långt före sin tid.

Anne-Marie said...

Gunilla: Jag har i alla fall haft ca en månad att komma till insikten att jag blir skyldig att betala för ett misstag som man tycker borde ha kunnat ses som ett misstag. Min advokat kan tyvärr inte göra något åt reglerna men han står helt på min sida vilket känns bra.
Jag hade tänkt använda dessa pengar till en flytt från USA men nu blir det till att "nalla" av pengarna från Sverige vilket kommer att bli dyrt pga växlingskursen just nu.
Tack för din omtanke. :) Stor kram!

Anne-Marie said...

Steel City Anna: Besked är alltid bra att få även om de svider ibland. Jag kommer att få jobba med en del blanketter nu under helgen eftersom jag vill spara litet pengar och dessa blanketter kan jag nog själv (med extra koll av advokaten) uppdatera.

Anne-Marie said...

Annika: Visst är det bra att få besked och att det kunde ha blivit värre. En klen tröst trots allt. Grejen är dock att skatteverket kan se på ärendet annorlunda än vad advokaten gör så det kan bli högre straffavgifter. Men jag måste ha intentionen att det blir en bra lösning så att jag kan planera mitt fortsatta liv.
Ha en fin påsk! Kramar!!

Andra året i Hjo said...

I USA bör man ha en bra jurist att luta sig mot. Tror inte det är lätt att finna sig tillrätta i ett nytt land. Jag håller mig på hemmaplan.
Glad påsk!

Anne-Marie said...

Hans: Så sant. Telefonkatalogerna här har oftast många sidor med advokater. Jag fick även använda mig av en advokat i Sverige när min mamma gick bort. Han tog hand om allt kring min mammas dödsbo och bostad. Advokaterna kostar men ibland (tyvärr) behövs de.
Glad Påsk!

Tant Gröns Lilla Bod said...

19 sidor?? Nitton!? Man häpnar :0! Hoppas nu allting reder ut sig för dig. Det där kapitlet om skatter verkar vara riktigt komplicerat. Jag önskar dig en fin påskhelg och att du kan få koppla av!

~ Maria ~

Anonymous said...

Fy, vad krångligt och tråkigt. Nästan känns som de vill sätta dit den "lilla människan". Hoppas jag slipper detta i UK, men man vet aldrig.
Ha en fortsatt trevlig påsk!

Charlie sa ... said...

Fram med kvasten indeed!!!

KRAM och Glad Påsk trots allt.

Lotta

My kids' Mom said...

Anne-Marie,

Vad tråkigt. Usch!

Vilken soppa! Hoppas det löser sig.

Kram,

Anneli

Anne-Marie said...

Maria: Det var ett mycket långt brev. Skrivet så att jag förstod vilket var bra.
Nej, det här är ingen rolig situation och jag har en känsla av att många med mig får liknande kallduschar. Glad Påsk!

Anne-Marie said...

Lena: Jag tror att de stora "svindlarna" alltid klarar sig. Tyvärr.
Ha en fin påsk!

Anne-Marie said...

Lotta: Kanske man skulle ta kvasten och sopa rent hos skatteverket. ;)
Ha en fin påsk! Kram!!

Anne-Marie said...

Anneli: Ja du, alla har vi våra utmaningar.
Detta kom som en kalldusch minst sagt. Även om jag den senaste månaden varit förberedd.
Kram!

Maja E said...

Hej Anne-Marie, jag är i en liknande situation som du. Får jag fråga vad din advokat har sagt om dina pensionsrätter (Pensionsmyndighet/oranga kuvertet)? PwC USA som hjälper mig med min deklaration hävdar att jag måste skatta även för ökningen av värdet av dessa vilket jag tycker låter helt vansinnigt. Jag kommer ju att få betala skatt när jag väl går i pension, menar jag.
Hälsningar, Maja

Anne-Marie said...

Maja: Välkommen hit! Vad skönt att höra (trots att omständigheterna inte är de roligaste) att jag inte är ensam. :) Min advokat har sagt att det som rör den allmänna pensionen inte skall tas upp. Det han har sagt skall tas upp som värdeökning är för den privata pensionsförsäkringen som jag har. Och detta skall rapporteras på 1040 som inkomst. Inte heller värdeökningar för tjänstepensioner skall tas upp enligt honom. Han är en "international tax attorney" och har en chef som arbetat inom IRS. De fick ta sig en ordentlig funderare men jag tror att de vet vad de pratar om.
Det hela verkar litet snurrigt tycker jag just som du säger att beskattning kommer att ske senare när pensionerna börjar betalas ut.
Vill du "diskutera" litet mer i detalj får du gärna skriva till min epost: attboiusa@yahoo.com.

RonPaulOFsweden said...

Sjukt vad USA har förfallit med socialist Obama och Clinton och dom andra Demokraterna, bara jaga folks pengar är vad dom pyssla med, återgå till att följ constitutionen istället. Ännu värre blir de om Kommunist Hillery vinner 8 november 2016, då är de hej å natt med staterna så som dom en gång va ämmade att fungera. säger bara en sak. Kämpa på mot IRS packet And Stand With Rand :)
mvh Från Skåne.

Anne-Marie said...

SkåneRonPaul: USA är ett helt annat slags land än det jag kom till 1997. Och det tragiska är att de allra flesta människor inte ser vad som egentligen är på gång. Mycket pga att all massmedia är "ägd" av de som sitter och styr "bakom kulisserna". Jag tror att det egentligen är "slut" med USA redan nu och de senaste lagarna som kommit just betr. utländska konton är helt i linje med vad de vill uppnå. Tack för dina uppmuntrande ord. :)