Friday, April 10, 2015

Lekar som barn

Efter mitt inlägg om jojovädret kom jag att tänka på att jag brukade leka med en jojo som liten. Och jag kom även att tänka på andra lekar som fanns när jag var liten. Just jojon var jag nog inte så duktig på men självklart hade jag en.

Jag var ljusår från det här "underbarnet".Eftersom barn alltid var ute och lekte på 60-talet var jag givetvis inte sämre. :) Det fanns inte så många barn just där vi bodde i Enebyberg men grannfamiljen hade ett par tjejer som var rätt jämngamla med mig. Och sedan hade jag en bästis som jag ofta lekte med.

Något som jag och andra tjejer höll på med var hularingen. Det vi gjorde var att försöka hålla igång ringen så länge som möjligt och att kunna få den att snurra inte bara runt magen utan även kring benen och kanske halsen. Det där med halsen provade aldrig jag men jag vet att andra gjorde det.

Den här tjejen har uppenbarligen kommit litet längre än vad jag gjorde. ;)Att hoppa twist var något annat som var poppis. Man hade långa resårgummiband som spändes mellan två personer. Fanns inte två personer gick det med en person och kanske en stol eller liknande. Sedan hoppade man på olika sätt mellan banden och hade olika kombinationer. Det här var jag rätt bra på och om man höjde resårgummibanden blev det givetvis ännu svårare. Hoppar barn twist  fortfarande? Roligt var det i alla fall.


När jag nu ändå är inne på att hoppa så var givetvis hopprep en jättestor grej när jag växte upp. Och när jag gick på mellanstadiet hade vi långa, långa hopprep när hela klassen var med. Och vi hoppade i grupper och ibland hade vi dubbelhopprep. Jag brukade också hoppa hopprep själv och försökte mig på olika "konster". :)
Riktigt så här duktiga var vi dock inte.Att kasta kulor var något annat vi gjorde. Vi hade vanliga stenkulor men också vackra, mångfärgade kulor i glas. Jag var aldrig särskilt bra på att kasta kulor men jag tyckte att glaskulorna var vackra. :)Vore roligt att höra vad ni läsare lekte som barn.

Bilderna lånade från nätet.

34 comments:

Malin said...

Ja vi lekte Herre på täppan (i snö) och ett, två, tre röda lyktan stopp, en hel del kulspel, hopprep och vissa bollspel i ruta med tennisboll och så burken! Nuförtiden får barn knappt leka i skolan i USA. Vissa skolor har tilloch med "walk and talk" krav under rasterna. Mina barn leker något som heter Sheep across the River och en del tjuv och polis liknande lekar, ninja och red light, green light. Kulor spelas inte, men väl basket, fotboll. Hopprep och rockring mest bland tjejer.

Anonymous said...

Vad roligt att läsa om dina lekar, det väckte många minne till liv. Jag är säkert minst tio år äldre än du men vi lekte samma lekar i min barndom. Min hularing kommer jag ihåg, blev jätteglad när jag fick den i present av min äldre syster. Spela kula var väl nästan den första vårleken tillsammans med hopprep. Vi kastade också mycket boll mot vägg, jag kunde t o m lite med fyra bollar i luften. Din blogg är i särklass för man får sig mycket "matnyttigt" till livs om bl.a livet i USA, hälsninigar Lena

Annika said...

Detta är verkligen så KOMISKT!!
Vi HAR skrivit på exakt samma tema idag. UTAN att veta om det.
WELL, great minds do think alike ;-)
Twist nämnde inte jag, jag glömde bort det. MEN, det gjorde vi också!
Kulor ja.
Cyklade. Cykeln var det största vårtecknet!
ATT hoppa slängrep gjorde vi, massor!! Men double dutch har jag aldrig hoppat. HAHA, jag var BRA på slängrep, men double dutch tror jag fasiken inte jag grejat.
Jojo, absolut, Kalmartrissan!!!
Vi hade en bollek också som lektes på rutorna på skolgården, med en tennisboll. Den hette n****r. Ja, idag heter den ngt helt annat, for sure och tack och lov!!!
Det är så roligt med dessa inlägg då man kör nostalgi. Vem vet, du och jag kanske kommer att skriva på exakt samma tema igen :-)
Jag och Desiree brukar lyckas med sådant. Tror detta är första gången det hänt oss två, AM. Men idag var det klockrent. NÄSTAN som om vi hade talat om det innan, och det hade vi INTE, kan jag säga!!!!
KRAMAR och ha en finfin helg!!

Anonymous said...

Hej, ja oj va vi lekte med allt.

Men om vi hade tv spel data spel.
Data och internet. Ja, vad hade
det blivigt av en då. Som tur,
vet man inte svaret. Kanske,
katastrof. Hälsningar Stig.

Annika said...

Vi hoppade också hopprep, hoppade double dutch, twist, vi hade rockringar (vi kallade dem det snarare än hularingar), spelade kula, herre på täppan. På vår skolgård fanns det dessutom styltor och käpphästar man kunde ta ut och leka med. Så kastade vi frisbee. Jag minns också att vi hoppade hage.

Men jag får erkänna att så ofta jag kunde "smet" jag från utomhuslekarna och gömde mig i något hörn för att läsa istället...antingen hemma eller i på skolans fritidsrum. När jag var 10 eller så nobbade jag dagmamman OCH fritis och gick hem istället för att kunna läsa ostört hela eftermiddagen. Fullständigt hopplös bokmal... :) .

Anne-Marie said...

Malin: Det var flera lekar jag faktiskt aldrig hört talas om som du berättar om. Skolan i USA har blivit litet som ett "läger" där man förväntas att vara rätt kontrollerad. Det verkar som om lekar utomhus numera där en vuxen kanske inte finns i närheten blivit mycket suspekta och föräldrar har till och med blivit arresterade om de inte funnits alldeles i närheten. Detta land har blivit mycket märkligt. Kan tänka mig att många sporter är stora i skolorna.

Anne-Marie said...

Lena: Tack - blir glad för dina fina ord om min blogg. :)
Jag tror att lekarna var ungefär desamma kanske under 50- 60- och 70-talen. Bollade gjorde vi också men tror att det var ännu mera poppis kanske på 40- och 50-talen. Minns att min mamma berättade att hon kastade mycket boll mot vägg när hon var yngre.
Alltid roligt att tänka tillbaka på det som var trevligt med barndomen. :)

Anne-Marie said...

Annika: Visst var det mysko - och kul - att vi skrev om samma sak utan att veta om det. :) Jag blev minst sagt förvånad när jag kom till din blogg.
Cykeln var en självklarhet. Tänkte inte ens på den. Jag cyklade överallt när jag var yngre. I Enebyberg, till Täby Centrum osv. Hade en cykel med mindre hjul och litet högre sits - kallades de minicyklar?
Slängrep vet jag faktiskt inte ens vad det är. Kanske vi hoppade det även om vi inte kallade det för slängrep.
Den bolleken med tennisboll vet jag inte vad det är. Undras just om lekarna var litet områdestypiska.
Alltid kul att tänka tillbaka på det som var roligt under barndomen.
Vem vet - det kanske blir fler inlägg som blir samma. :) Vet att du och Desiree kört samma slags inlägg samtidigt men tror att det var första gången du och jag gjorde det. Kul! :)
Stor kram!! Ha en fin helg!

Anne-Marie said...

Stig: Om du hade suttit framför datorn lika mycket när du var liten som du gör nu kanske dina ögon blivit fyrkantiga. ;)
Tror att det var nyttigt att vara ute och leka som vi gjorde. Barn idag verkar sitta inne väldigt mycket.

Anne-Marie said...

Annika: Tror faktiskt att vi också sade rockring nu när du skriver det ordet. Herre på täppan vet jag inte om vi lekte. Tror inte det. Styltor och käpphästar låter ju spännande.
Frisbee kom senare för oss. Tror inte att det fanns frisbees på 60-talet.
Jag läste också väldigt mycket när jag växte upp. Hade alltid någon bok på gång och utnyttjade skolans bibliotek flitigt. :)

Anonymous said...

Man spelar kula, inte kasta ;-)
/T

Anne-Marie said...

T: Enligt Wikipedia verkar det som om man säga både och: http://sv.wikipedia.org/wiki/Kulspel
Give me a break - jag har bott 18 år i USA. :)

Fullblodsekologen said...

Ja jösses vilken energi man hade!! En av våra favoritlekar var att "leka fattig"......... (snacka om att vara uppväxt i ett välfärdsland). Annars var twist en stor passion.
Kram/Annelie

Channal said...

Så kul vi hade! Jag var riktigt bra på hula-hula, Twist och hopprep! Spela kula o jojo var inte riktigt min grej. Jag älskade att byta bokmärken o filmisar! Blir glad och pirrig av dessa minnen. Så kul!

Kramar Anna

Steel City Anna said...

Haha jag borjade undra om jag blivit tokig alldeles och blandat ihop dej och Annika men ni hade skrivit pa samma tema helt enkelt! Twist verkar kul men det fanns inte nar jag var barn pa 80- och 90-talen. Hopprep daremot, jamt pa lagtsadiet. Sen samlade vi pa och bytte kulor men vi spelade aldrig! Konstigt. Tror ingen visste hur man gjorde.

olgakatt said...

Många lekar är ju klassiska, hopprep, bollekar, hoppa hage, gömme, ta fatt (hette pjätt hos oss) och mycket annat. Inga vuxna övervakade oss någonsin och vi var alltid ute!
Nu hörde jag om två ungar som följdes pt på väg hem hem efter skolan. När den ene var vid sin port söger hen till andra "Skynda dig hem så vi kan leka!" Dvs via datorn.... DÄR skulle kanske litet vuxennärvaro vara bra!

Desiree said...

Jag hoppade twist, hoppade hopprep, spelade med kulur och hade även en jojjo då jag var barn. Så jag hade samma lekar som du hade då jag växte upp på 70-talet. Byteshandeln av kulor var stor. Vi brukade också leka kull, burken osv ute i skogen, hoppa hage, spela fyrruta (som hette spela Nigger i min barndom).
Många fina barndomsminnen
Trevlig helg

Andra året i Hjo said...

Jag känner igen alla lekarna även om jag som pojke knappast kunde ge mig till att hoppa twist. Hopprep var väl heller inget för killar, men det var jag rätt bra på ändå.
Undrar om någon av dessa klassiker funkar på dagens barn. Tror knappt det.

Gunnel said...

Kulor var nog det första som åkte fram på våren och det är fullt gångbart på skolgårdarna fortfarande, fast de spelar på ett lite annorlunda vis än när jag var barn. Att hoppa rep gjorde vi ofta och även dubbelrep. När vi hoppade enkelt rep blev det oftast nåt vi kallade Ström. Man skulle hoppa in direkt efter den som stod före...repet fick inte snurra en gång emellan för då var man ute och fick veva repet i stället. Hopprep är också populärt på rasterna idag. Vi lekte olika bollekar med frågesport samtidigt och kastade boll mot en vägg. Det fanns olika bollekar där man började på tolvan, sen blev det elvan osv. Kul att bli påmind om gamla lekar.

Anne-Marie said...

Annelie: Att "leka fattig" har jag faktiskt aldrig hört talas om. Något jag inte skrev om men som jag och granntjejerna gjorde mycket var att gunga och samtidigt sjöng vi olika sånger. Min pappa var händig så han byggde en mycket rejäl gungställning som var flitigt använd. :) Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Åh, byta bokmärken glömde jag. Vi hade som böcker med vikta blad där vi stoppade bokmärken och så fick kompisar dra ett märke. De glittriga var givetvis allra finast. :)
Roligt att så många har minnen av samma lekar.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Steel City Anna: Det var verkligen litet annorlunda och kul att Annika och jag skrev om samma sak utan att veta om detta. Jag blev verkligen paff när jag kom in på hennes blogg och läste om lekarna som jag precis skrivit om.
Jaha, så twist försvann. Det var väldigt poppis både på 60- och 70-talen.
Kulor verkar fortfarande finnas men man kanske inte spelar som man gjorde förr. MIna föräldrar spelade nog ännu mera kulor än vad man gjorde på 60-talet.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Nej, att vuxna skulle övervaka var nog ingen som tänkte på förr i tiden. Barn var ute i grannskapet och lekte och det var helt självklart. USA har spårat ur nuförtiden med rena paranojan.
Att leka via datorn verkar ju litet märkligt men jag tror det är så ofta numera. Tror att många barn tillbringar väldigt många timmar framför datorn.

Anne-Marie said...

Desiree: Kul att du också hade samma lekar även på 70-talet. Tänk så många timmar man var utomhus och lekte på den tiden.
Spela fyrruta har jag faktiskt inte gjort - undras just varför vi inte lekte den leken.
Hoppas att alla dess lekar inte blir helt utdöda utan att de får fortleva.
Ha en fin söndag! Kram!

Anne-Marie said...

Hans: När hela klassen hoppade hopprep var killarna också med. Minns att jag tyckte det var väldigt roligt när alla deltog.
Nej, dagens barn kanske inte uppskattar dessa klassiska lekar. Numera kanske det mest handlar om mobiltelefoner och datorer.

Anne-Marie said...

Gunnel: Roligt att höra att lekarna finns kvar fast kanske i en litet annan form. Jag minns också att vi hoppade i ström och att det inte fick bli något avbrott.
Bollekar var inte så stora där jag bodde men det var många i klssen som spelade fotboll och brännboll. Brännboll var poppis framför allt när jag gick på lågstadiet. Jag tränade hemma och blev riktigt duktig på att träffa bollen med slagträet. :)

Anonymous said...

Vad roligt att bli påmind aom barndomens lekar, twist, rockring, hopprep, kulor, jojo, det var tider det!

Annika said...

Med slängrep menar jag det man kallar långrep. Vi sa slängrep i Blackeberg :-)
samma sak. Roligt var det!
Kram!

Anne-Marie said...

Lena: Visst är det roligt att bli litet nostalgisk ibland. :) Och det var roliga lekar vi hade tycker jag.

Anne-Marie said...

Annika: Vad bra att du förklarade. :) Jag tror faktiskt att det kan vara så att vissa ord och uttryck var områdesspecifika. Blackeberg och Danderyd hade säkert olika ord.
Kramar!!

Ann said...

Nu är ju jag givetvis mycket yngre men född på 80-talet. Vi hoppade hopprep, hularingen, kastade kulor och hoppade även hage. Sedan fanns det även ett spel med en basket boll tror jag... som jag tror hette Nigger....ingen aning om varför det hette så, men det gjorde det. Det var fyra rutor som var samlade in en fyrkant och sedan fanns det en mittpunkt och man var fyra spelare....Men jag kommer inte riktigt ihåg reglerna.

Krönikören said...

Vi pratade faktiskt om detta bara härom veckan. Barnen idag har jojoar, självlysande, blinkade, låtande osv men ändå jojo. Rockringar finns också, även i en mindre storlek som inte fanns när jag var barn, precis som kulor i alla möjliga material och storlekar. Men twist och dubbelhopprep hoppar de inte. Det som var så kul!

Anne-Marie said...

Ann: Välkommen hit! Tror inte att jag sett dig här tidigare. Har du kommenterat blir det dubbelt välkommen. :) Så även på 80-talet lekte man egentligen de lekar som vi på 60-talet lekte.
Det där bollspelet du nämner verkar andra också ha lekt men jag minns inte alls att vi hade den leken i Enebyberg där jag växte upp.

Anne-Marie said...

Krönikören: Jojon består alltså även om den är litet "modernare". Trevligt att både rockring och kulor fått fortleva. Synd dock att barnen övergivit twist och hopprep. Det var roligt. Och troligen väldigt bra motion. :)