Wednesday, April 22, 2015

Earth Day och Mannen som planterade träd

Happy Earth Day! En dag då vi kan stödja miljöarbete och tänka litet extra på den fantastiska planet som kallas Jorden.

Att plantera träd är ett sätt att hjälpa miljön. Där jag bor har vi enorma skogar men många andra platser på Jorden har förlorat skogar och träd.
När jag var i 20-årsåldern läste jag en bok som innehöll en mycket inspirerande historia - "Mannen som planterade träd". Den handlar om en herde i Frankrike som planterar ekollon och hur dessa växer till stora träd och helt förändrar landskapet. Jag tyckte att budskapet var så bra att jag själv ville bidra på något sätt till att plantera fler träd.
Det var en anledning till att jag 1985 reste till miljöorganisationen TreePeople i Los Angeles.

Min pappa hakade också på detta med träden och vi startade en organisation för att kunna sprida mer miljömedvetenhet. Nu skall villigt erkännas att vi nog inte nådde ut särskilt mycket men vi försökte i alla fall.
Bland annat stödde vi en man i Sydafrika som hade en miljöorganisation som planterade träd. Hur vi kom i kontakt med honom minns jag inte ens nu men vi hade kontakt med honom under flera år och donerade pengar till hans organisation "Africa Tree Center". http://live.fundza.mobi/home/library/non-fiction-articles-profiles/the-tree-man-robert-mazibukos-story/

Vårt miljöintresse ledde oss också på en mindre "turné" till USA under sommaren 1986. Vi ville presentera vissa idéer som vi hoppades skulle kunna förändra och förbättra olika miljöorganisationers arbete.
Vi besökte Washington DC, New York, San Francisco och Los Angeles. Även staden Sante Fe i New Mexico fick ett besök - en god vän till min pappa bodde där. Vi hade lyckats boka möten med flera miljörganisationer bland annat hos FN i New York och Sierra Club i San Francisco. Tyvärr försvann vår reseberättelse när min pappa gick bort. Vi fick verkligen känna på amerikaners gästfrihet eftersom vi fick bo hemma hos personer som vi inte ens kände. Hur stor påverkan vi hade vet jag egentligen inte men de vi träffade verkade intresserade.

Naturen har alltid varit viktig för mig och jag har tillbringat många timmar i skog och mark. Att inte kunna vandra var jag vill har känts litet begränsande här i USA eftersom det inte finns någon allemansrätt. När jag bodde i Enebyberg och Sollentuna var jag ofta ute och gick i skogarna som fanns i närheten och på höstarna var det självklart att plocka svamp.

Efter jobbet idag gick jag ut en liten sväng i det skogsområde som omger skolan. Inte är det som de svenska, mycket lummiga skogarna men det är alltid skönt att vara ute och gå i naturen.

Wild strawberries.False Solomon's Seal.


Vi har som sagt stora skogar och det här är ett vanligt träd. Mycket högt så att man får luta sig bakåt för att se toppen. :)Ett träd med vackra kottar och några tulpaner utanför byggnaden där jag jobbar.


22 comments:

Andra året i Hjo said...

Gav faktiskt i julklapp någon typ av trädplantering i Afrika till barnen. Ett år. Själv har jag planterat mig en ek på gräsmattan.

Desiree said...

Happy Earth day. Inget man tyvärr hör talas om här i Europa. Att plantera träd är en underbar gest för naturen och framtiden. Minns ett inlägg som Saltis skrev ganska nyligen om att Ella hade fått vara med sin klass och just åka ut och plantera träd. Vi har faktiskt gett bort fruktträd som doppresent en gång. En fin gåva som står sig länge. Du och din pappa verkar ha fått en fantastisk resa tillsammans både geografiskt och kulturellt. Ett fint sätt att värna om naturen genom att försöka sprida stöd och kunskap.
Kramar!

Gunilla Nardin said...

Du har sa ratt. Vi borde tanka mer pa att bevara och inte forstora var natur.Alskar ju som du att ga i skogen och filosofera och gora allt annat mojligt.Bodde intill en skog i ostra Göteborg, som var min lekplats under hela min uppvaxt.Darav kanske min karlek till naturen.

Har i min tradgard i sodra Frankrike har vi en jattestor ek, som maste vara minst flera hundra ar gammal.Saa statlig.
Vi har aven andra trad. Fikontrad, aprikostrad och granatappeltrad bl.a.

Nar jag ar i Sverige sa ar jag ofta ute i skogen.

Anne-Marie du och din pappa maste ha haft ett speciellt forhallande.
Sa manga saker ni gjorde ihop, och sa reste ni tillsammans.Jattefint tycker jag.
Earth Day ar val vard att firas,kanske genom att plantera nagot som sa
smaningom vaxer till att bli ett stort trad.

Stor Kram
Gunilla

Steel City Anna said...

Vilken resa ni gjorde! Later spannade. Anker ofta pa att England en gand var tackt av skog & nu finns bara fyrkanter kvar. En del bevarade i nationalparker men anda sma. Tank att vi ska breda ut oss sa pa samma platser just!

Hanna said...

Fina blommor.
Ha en fin kväll!
Hanna

Maria Jansson said...

Å vilket bra initiativ av dig och din pappa. Alla insatser är värdefulla!

Anonymous said...

Hej, vilka fina insatser av er.
Fina bilder. Hälsningar Stig.

olgakatt said...

Jag har läst om Earth Day litet här och där i svensk press och firade dagen med en lång skogspromenad och på kvällen ett fantastiskt föredrag med Brutus Östling och hans fotografier av fåglar, fr a albatrosserna på Midway-öarna.
Själv brukar jag uppvakta med trädplantering i Vi-skogen emellanåt och i min trädgård har jag planterat alla träden själv. Här låg en trädgårdmästares jordgubbsland förut helt utan träd.

Annica said...

Earth Day - en dag att fira! Och lååångt bättre och vettigare än alla konstiga firar-dagar man hittar på. Allt som påminner oss om och hjälper vår enda(?) beboeliga och sköra planet är positivt.
Vilka hjältar i det tysta du och din pappa var/är. Vi är många som talar om att "göra något" för miljön men det är få som verkligen GÖR det. Vad vi mest gör är att förstöra den. Det är vi världsbäst på.
Ha en fin helg!
Kram från ett allt snöfattigare Norrbotten! Det är så härligt att börja skymta gräsmattor! :)

Anne-Marie said...

Hans: Låter trevligt att kunna plantera träd i den egna trädgården. Det som var så bra med mannen vi gav pengar till i Sydafrika var att vi hade direktkontakt med honom och visste att pengarna kom dit de skulle.

Anne-Marie said...

Desiree: Visste inte att Earth Day var så pass okänt i Europa.
Jag tror att jag också såg på Facebook att Saltis skrev om trädplanteringen som Ella varit med om.
Trevligt att ni har gett bort träd. :)
Det var en resa som jag fortfarande minns med glädje. Vi hade väldigt trevligt och det var ju före 11 september - på den tiden när det faktiskt var roligt att flyga. :)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Gunilla: Jag har alltid haft en väldigt stark koppling till och känsla för naturen. När jag växte upp i villan i Enebyberg var jag och en kompis faktiskt de som till stor del skötte trädgården under några år.
Det är något väldigt speciellt med den svenska skogen. Har alltid saknat den sedan jag kom till USA.
Vilken härlig trädgård du har. Du får sitta som tjuren Ferdinand och dofta på blommorna under eken. ;)
Min pappa och jag var mycket goda vänner och vi hade många gemensamma intressen och gjorde väldigt mycket tillsammans under kanske 20 år.
Hade jag bott i Sverige när han gick bort hade det nog varit ännu svårare än vad det blev. Jag hade fått litet mer distans till honom eftersom jag hade bott i USA flera år när han gick bort 2001.
Stor kram!!

Anne-Marie said...

Steel City Anna: Ja, det var en resa som hette duga. :) Och det var före 11 september vilket gjorde att det fortfarande var roligt att flyga. Det är det inte numera i USA.
England tycker jag trots allt känns väldigt lummigt men det har säkert huggits ner stora områden med skog. Människan är ett rätt egoistiskt "djur" och bryr sig inte så mycket om helheten verkar det som.

Anne-Marie said...

Hanna: Roligt att du tyckte om blommorna. :)
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Maria: Tack! Hade pappa levt idag vet jag inte om vi hade fortsatt med något projekt - svårt när man bor på två sidor om Atlanten.

Anne-Marie said...

Stig: Tack! Vi var/är båda två människor som ville se till helheten och hjälpa till så gott vi kunde.

Marina said...

Naturen är jätteviktig och det är något jag saknar väldigt mycket från Sverige! Men nu snart ska jag andas frisk svensk skogsluft igen - längtar!
Och då det gäller engagemang så är det ju så att "Någon kan inte göra allt, men alla kan göra något"!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det tycker jag låter som väldigt passande aktiviteter under Earth Day.
Att uppvakta med trädgåvor är en mycket bra idé. Prylar har vi tillräckligt med hos de allra flesta.
Härligt med egen trädplantering på er tomt. Vi hade bara gamla träd i trädgården i Enebyberg. Och det fanns inte plats för fler. :)

Anne-Marie said...

Annica: Det finns många rätt onödiga firardagar tycker jag också. Oftast är det ju affärsmännen som hittat på dessa bara för att tjäna pengar.
Ja, min pappa och jag var/är nog rätt så ovanliga eftersom flera av de projekt vi arbetade med var för mänsklighetens och Jordens bästa. Vi hade inga direkt "små" projekt och min mamma tyckte ibland att våra idéer och planer var litet väl vidlyftiga. ;) Men vi slogs inte ned för det.
Ha det gott! Du har ett helt annat klimat uppenbarligen. Här har mycket redan blommat över. Kanske du kan lägga ut litet vårbilder hos dig så att jag får en längre vår. :) Kramar!!

Anne-Marie said...

Marina: Jag kan tänka mig att den natur du omges av är rätt så annorlunda jämfört med den svenska. Det är den jag har också till viss del.
Jag håller helt med dig i ditt citat - om fler gjorde något skulle det bli stora resultat.

Äventyret framtiden said...

Det är förstås väldigt bra att man uppmärksammar Earth day en gång i året, men helst skulle det vara alla dagar.
Tänkte på myrorna när jag läste ditt inlägg. Var och en av oss som gör någonting bidrar till den stora helheten. Man kan inte göra så mycket ensam men man kan göra det lilla man kan och det är stort nog.

Kramar

Anne-Marie said...

Karin: Självklart skall man ha Jorden och naturen i åtanke så ofta man kan.
Myrorna är en bra analogi. :) Tyvärr är det ju ofta så att många människor inte gör något alls så kraften hos myrorna blir inte alls lika stark.
Kramar!!