Tuesday, April 14, 2015

Att bo på en ö

Först en liten uppdatering om det här med skatteverket. Eftersom mitt "fall" blev mer komplicerat än vad advokaten trodde räcker inte checken jag först skickade. Jag fick ytterligare en räkning igår och troligen kommer en till framöver. Att spendera sina besparingar på detta känns inte särskilt roligt. Och "straffavgiften" är inte inräknad i dessa räkningar utan tillkommer. Min advokat hade i alla fall dragit av en rätt bra summa på räkningen eftersom han uppriktigt tycker synd om mig. Man får vara tacksam för allt.
Anledningen till att det blev mer komplicerat var att jag har flera olika slags pensioner och tydligen vet inte ens internationella skatteadvokater allt om just Sveriges pensionssystem. Det är bara att hoppas att vi snart kan få allt ivägskickat. Ännu har bara en del av det hela gjorts klart.

Att bo på en ö är annorlunda. Efter året på Hawaii (The Big Island) kan jag bara konstatera att det är en upplevelse.

Något Michael och jag funderade på innan vi flyttade till Hawaii var om det skulle kännas "instängt" att bo på en ö mitt ute i Stilla Havet. Nu är The Big Island - som namnet antyder ;) - rätt stor. Större än de andra öarna i Hawaii sammantaget och The Big Island är tydligen även den största ön i USA. Det är dock långt till Hawaii från Kalifornien - nästan 400 svenska mil.
Nej, vi kände oss inte instängda men vi var nog medvetna, mer eller mindre hela tiden, att vi befann oss på en något begränsad yta. Det var inte bara att ta bilen och köra iväg hur som helst.

Att bo på en ö mitt ute i havet innebär också att allt är mycket dyrare. Helt enkelt beroende på att det mesta måste transporteras långa sträckor till ön.
Bensinen i Hawaii är rätt mycket dyrare än på USAs fastland. Siskiyou County (där jag bor) har dock ofta bensinpriser som ligger nära priserna på Hawaii. Det är vår bensin"maffia" i Siskiyou County som har mycket höga priser i förhållande till andra områden.

Trots att Hawaii har ett tropiskt klimat där man alltså kan odla året runt är en förvånansvärt stor del av maten importerad från USAs fastland. Grönsakerna som fanns i en stor mataffär i staden Hilo hade verkligen sett sina bästa dagar och att inte mer mat odlas lokalt och sedan säljs i affärerna är fortfarande en gåta för mig. Man kan inte odla allt som går att odla i mer tempererade områden men fortfarande går det ju att odla väldigt mycket.

Att vara "avskärmad" från fastlandet är annorlunda och allt blir på ett litet annat sätt på en ö. Vi åkte faktiskt aldrig till de andra öarna medan vi bodde där men de är alltså mindre än Hawaii/The Big Island.

Jag har väldigt få bilder från Hawaii eftersom jag inte hade någon digital kamera så jag lånar därför en bild på berget Mauna Kea som finns på The Big Island. Jag bor vid foten av en vulkan i Weed och även på Hawawii bodde vi nära en vulkan. Mauna Kea har ibland snö, trots det tropiska klimatet, och vi såg bilar ett par gånger med snö på taken. De hade varit uppe på berget medan det snöade.


Lånad från Wikipedia - By Vadim Kurland (originally posted to Flickr as IMG_2673.JPG) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

En annan ö som fascinerar mig heter St Helena. Den ligger mitt ute i Atlanten mellan Afrika och Sydamerika. Den hör till Storbritannien och man talar engelska på ön. Napoleon tillbringade sina sista dagar där från 1815 till 1821. Han var fånge på ön.
Denna ö har ibland kallats en av de mest otillgängliga öarna som finns i världen och fortfarande kan man bara komma med båt till St Helena. En flygplats är på väg att byggas och lär bli klar under 2016. Det är bara att hoppas att ön får behålla sin särart och inte blir alltför påverkad av turisterna som säkert kommer.

Det här är staden Jamestown som är huvudstaden på St Helena. Det är dit man kommer med båten.


Bilden lånad från Wikipedia - Andrew Neaum [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

30 comments:

Annica said...

Neeej, vilket eländigt elände du fick med skatteverket! :( Och helt utan din egen förskyllan. Så otroligt trist att behöva använda (läs: slösa) sparpengar på advokater och straffavgifter. Jag skulle vara MYCKET upprörd, arg och ledsen. Jag tycker du tar det väldigt bra. IRS borde - precis som din advokat - dra av en massa på sluträkningen!!!

För några timmar sedan såg jag veckans avsnitt av deckarserien Hawaii five-O. Det innehöll (som vanligt!) mycket våld och otäcka scener men också (som vanligt!) fantastiska naturbilder från ön.
Att bo på en ö måste vara väldigt speciellt. Min egen känsla har alltid varit att jag vill bo på fastlandet. Tänker faktiskt ibland på alla gotlänningar som har en begränsad yta att leva på. Varje långresa slutar obönhörligen med vattenkontakt. Några andra jämförelser mellan Hawaii och Gotland gör jag inte! ;)
Trots att du drabbats av USAs I-rriterande, R-öriga S-kattesystem hoppas jag du mår så bra som möjligt! Kram!

Gunnel said...

Det tar visst aldrig slut det där eländet med din deklaration. Att bo på en ö måste vara lite annorlunda. Man kan ju som du säger inte bara ta bilen och ge sig av hur som helst. Jag tror att jag skulle ha väldigt svårt för att trivas med ett sådant liv. Ha en bra vecka.

Desiree said...

Det maste varit en fantastisk upplevelse att ha bott pa the big island. En plats som jag och C drommer om att besoka. Vi kommer forsoker troligtvis att aka dit om tva ar da vi firar 15-arig brollopsdag. Det blir en laaang resa. Det ar onekligen dyrt att bo pa en o eftersom det ar mycket som importeras in som du sager.Jag skulle garna prova pa att bo pa en o ett tag iallafall. Vet ej om jag skulle kanna mig instangd. Det skulle dock garna fa vara en store o.

Ah din stackare vilken harva detta med pensioner, deklarationer osv. Jag far magont bara jag tanker pa vad som ligger framfor oss med denna harva.
En stor kram till dig

Katta said...

Trist det där med skatteverket. Att bo på en ö är verkligen annorlunda. Jag bodde ju på Cebu och Bohol. däremot gillade jag ölivet. Min make äär uppfödd på Guam och det är verkligen borta från allting. Hoppas allt är bra med dig annars. Jag har inte hunnit läsa eller kommentera på bloggarna på länge.

Annika said...

Ja, du och jag har ju mailet om det där med IRS. Du vet hur mkt jag känner för och med dig, Anne-Marie. För jävligt...

Hawaii, never been there. I would LOVE to go!!
Förstår att det är speciellt. Alla jag känner som varit på Hawaii har älskat det, så jag förstår att jag också skulle göra det.
Att bo där skulle jag nog inte vilja. Men, jag vill å andra sidan inte på nånstans där det råder evig sommar ;-)


St. Helena...Minns den ön så väl från spelet Försvunna Diamanten. Råkade man på en "rövare" på den ön var det finito i spelet :-)

Såg ett avsnitt av den UNDERBARA dokumentärserien Departures nyligen. Killarna var då på ön Ascencsion Island, fascinerande. Ja, de talade om hur dyrt ALLT var, precis allt.Den ligger norr om St. Helena. OCKSÅ fruktansvärt svår att nå, men flygplats har de, Dock tror jag killarna tog sig dit med flyg via Royal Mail.
Kan verkligen rekommendera denna serie, fö.


Kramar!!

Anonymous said...

Kul att få veta mer om livet på Hawaii. Har aldrig varit där.
St Helena läste man ju om historian med vet inte så mycket mer om den.
Ha det bra!

Fullblodsekologen said...

Låter verkligen jättespännande att ha bott på Hawaii! Ha det gott!

Anonymous said...


Lägesrapport från en ö(gissa var)
vid storm färjerna instälda
vid dimma flyget.vilket kan sätta
press på en när man har flyg tid att
passa(arlanda)vid almedalsveckan
resa glöm det.okej dina deklarations
värre häls christer

Anonymous said...

Bodde på Java i 2 1/2 år, jan l980-
maj 1982. Don, geolog, fick erbjudande till förflyttning, och vi accepterade.
Perfekt tid, för vår yngste skulle börja college. Don arbetade med den indonesiska geologiska undersökningen.
Vi had turen att få bo i Bandung, som har svalare temperaturer än de flesta Indo städerna med en medeltemp av 23.6C. Enda plats jag bott, där det inte behövdes varken värme eller A/C. Huvudstaden, Jakarta, är ett "hell hole", hett, smutsigt, trångt ...

Vi hyrde ett trevligt hus, som kom med "hjälp", som jobbat för den amerikanska familj som bott där förut. Hjälpen bestod av 2 män, som tog hand om trädgården, hushållerska/kock, tvättflicka, chaufför och nattvakt.
Och jag, som aldrig ens haft städhjälp!

Vi reste inte mycket på Java, för vi trivdes så bra i Bandung. Vi gjorde en resa med International Women´s Club till norra Sumatra och Lake Toba, av stort intresse för en geolog.

Jag stortrivdes i Bandung; ingen känsla av att bo på en ö. Grät hela vägen på det rickiga tåget ner till Jakarta, när vi skulle resa tillbaka till USA.
Fick sååå många vänner där. Tjänade också pengar som engelsklärare, trots att jag aldrig undervisat tidigare.
Blev mycket populär bland japanerna. :)

Ruth i Virginia

Channal said...

Visst blir det mer isolerat att bo utslängd i stillahavet. Konstigt att de inte är självhushållande på frukt o grönt! Borde vara sötare godare o fräschare med det på Hawaii! Det trodde jag faktiskt! Mycket märkligt i mina öron! Att bo lite off känns även om man bor i Västervik! Långt till allt! Isolerat!! Men Hawaii är ju lite större!

Kramar Anna

Anne-Marie said...

Annica: Jag visste att det skulle komma att kosta en del men att advokaten behövde så mycket tid att klarlägga allt kring mina pensionskonton det hade jag ingen aning om. Det tog mycket mer tid än vad jag hade kunnat föreställa mig. Kanske det var därför han drog av en del av kostnaden. Nej, jag tar det nog inte så bra eftersom jag ser mina sparade pengar försvinna men försöker skriva "civiliserat" på bloggen.
Jag tror att jag trivs mycket bättre på fastlandet än på en ö. En anledning kanske till att jag inte bor kvar på en ö. :)
Det var verkligen en bra "översättning" av USAs skatteverk. Skall komma ihåg den. :)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Gunnel: Det är en komplicerad process och det tog längre tid än vad jag trodde för advokaten att förstå sig på mina pensionskonton. Tyvärr.
Jag trivdes inte alls särskilt bra på Hawaii - av olika orsaker. Känner mig mer hemma på fastlandet. :)
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Desiree: Jag trivdes egentligen inte alls på Hawaii. Delvis kanske beroende på att min och Michaels relation inte var särskilt bra. Men också pga att jag upplevde att de "riktiga" hawaiianerna inte riktigt tyckte om oss "vita". De här öarna togs ju egentligen med våld av USA och jag tror att delar av befolkningen fortfarande har en avoghet mot vita personer. Men att komma som turist är helt annat. Vi tyckte om ön när vi bara var där som turister.
St Helena skulle nog kännas litet instängt tror jag. Det är en relativt liten ö.
Du kanske såg att jag skrev till dig betr. skatter/deklarationer.
Stor kram!!

Anne-Marie said...

Katta: Skatteverket och denna "historia" är inte alls rolig. Men eftersom den satts igång måste den väl slutföras.
Just det ja, du har bott på öar. Det är en speciell upplevelse som kanske passar bättre för en del än för andra.
Guam är väl en rätt liten ö som ju har amerikansk "status".
Har sett att du varit borta från bloggvärlden ett tag. :)

Anne-Marie said...

Annika: Tack för ditt stöd och att jag fått dela med mig till dig av "skattehistorien"!
Som jag skrev till Desiree är det annorlunda att bo på Hawaii än att komma som turist. Michael och jag tyckte bra om ön som turister men att bo där var faktiskt rätt annorlunda. Vi upplevde en viss diskriminering vilket jag läst om förekommer.
Ständig sommar var inte "my cup of tea" heller. Tycker om mer variation i vädret.
Det var ett spel som jag inte hört talas om. Intressant att St Helena fanns med i spelet.
Ascension-ön är också mycket avlägsen även om de haft flyg eftersom den väl har någon militär anknytning. Har inte hört talas om denna serie heller. Vilken kanal går den på? Jag har kabel-TV vilket kanske innebär litet andra slags kanaler.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Lena: Roligt att jag kunde dela med mig litet av en annorlunda plats. :) Du har ju alltid så många trevliga "reportage" från Europa.
Jag minns faktiskt inte St Helena men så var historia inte mitt favoritämne i skolan.
Ha en fin fortsatt vecka!

Anne-Marie said...

Annelie: Det var lärorikt att ha bott på Hawaii. Men jag saknar inte ön och längtar inte tillbaka. Ha det bra!
Kram!

Anne-Marie said...

Christer: Det kan nog innebära vissa problem att bo på en ö. Det kan regna väldigt mycket på Hawaii vilket självklart kan leda till problem för flyg. Och de hade ett par orkaner förra året som kom till the Big Island.
Skatteverket är en "historia" för sig.

Anne-Marie said...

Ruth: Du har så många intressanta och spännande saker att dela med dig av eftersom du bott på olika håll i världen.
Låter som en riktigt fin tid ni fick på Java. Har aldrig varit i Indonesien men självklart hört talas om Java.
Var inte Java mycket influerat av holländare också?
Tack för att du delade med dig. :)

Anne-Marie said...

Anna: Hawaii-öarna ligger verkligen utslängda ute i Stilla Havet.
Jag tyckte det var mycket märkligt att det mesta av frukt och grönsaker i mataffärerna kom från fastlandet. Vet inte om det kanske inte riktigt finns en kultur att vara självförsörjande med odlingar. Man behöver inte bo på en ö för att vara litet "avskärmad". Trots att Weed och Mt Shasta ligger precis vid motorvägen I-5 är vi rätt isolerade på många sätt.
Kramar!!

Anonymous said...

The Dutch East India Company började vägen till kolonisation redan 1603.
Japanerna ockuperade landet 1942-45. Holland kom tillbaka, men 1949 deklarerade drottning Juliana frihet från Holland.
Bandung, med sitt fina klimat, blev en önskvärd plats för de rika holländarna, som kom upp från Jakarta på semester.
Det byggdes vackra villor med holländsk
arkitetur, som ligger vid vida, trädkantade boulevarder.
Tyvärr var inte holländarna "goda" kolonister; ville inte att befolkningen skulle gå i skola t.ex., men det är ganska typiskt för kolonister. Tänk på en sån plats som Belgiska Kongo!

Trots att landet är över 90% muslim,
har kvinnorna stor frihet, och får samma utbildning som män. Man ser inga slöjor eller burkas. Det enda regeln var att man alltid skulla täcka sina skuldror utanför hemmet. Alltså inga solklänningar eller "strap less".

Ursäkta, har skrivit för mycket, men det är ett favoritämne för mej.

Ruth i Virginia

FREEDOMtravel said...

Visst är det fascinerande med öar! Själv har jag bott ett år på ön Hemön utanför Islands fastland. Det är en ö med ca 5000 bofasta. När jag bodde där gick en färja någon gång i veckan och så fanns det flyg - antingen med 37 eller 7 sittplatser. Jag var 17 år när jag bodde där och det var ett speciellt år!

Annica said...

Ruth i Virginia: Vilka intressanta saker du skriver om! Du måste ha haft ett mycket spännande och omväxlande liv. Jag tycker verkligen om att läsa dina kommentarer här på Anne-Maries blogg. Och jag tror inte någon tycker att du skrivit för mycket. Skriv gärna mer! :)

Anne-Marie said...

Ruth: Tack för att du delade med dig av litet mer av dina kunskaper av denna delen av världen. :)
Nej, du har inte skrivit för mycket. Och jag säger det igen - jag tycker du skall skriva en bok om det du varit med om.

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Det är verkligen ett annorlunda slags liv att bo på en ö. Du var ung när du bodde på Hemön. Kan tänka mig att du minns det året. :)

Anne-Marie said...

Annica: Visst skriver Ruth trevliga kommentarer. :) Och som jag skrivit till henne flera gånger, så även idag, hon borde skriva en bok om sitt liv eftersom hon bott på många annorlunda och intressanta platser.

Marina said...

Så trist med skatteverkshistorien! Lider med dig!
Spännande med Hawaii och någon gång ska jag försöka komma dit. Jag bor ju på en ö just nu jag med, fast med lite annorlunda villkor, även om det till ytan är en rätt liten ö...;)

Andra året i Hjo said...

Trevligt med öar. Tyvärr finns inte så många i Vättern, jo det finns fast alls inte som i t ex Mälaren. Men Visingsö finns och dit förlägger vi nog en utflykt nu i sommar. Västergötland är behändigt i jämförelse med USA.

Anne-Marie said...

Marina: Tack för din medkänsla. :) Jag kunde verkligen vara utan detta med skatteverket.
Hawaii är en annorlunda plats minst sagt. Inta alls som USAs fastland. En helt annan kultur som skiljer sig en hel del.
Öar har sin speciella karaktär och känsla. :)

Anne-Marie said...

Hans: Visingsö har jag aldrig besökt men har förstått att det skall vara en trevlig ö. Ser fram ett "reportage" därifrån litet senare. :) Ja, Västergötland är helt klart litet mer behändigt.