Tuesday, April 7, 2015

Titta det snöar!

Meteorologerna hade utlovat vind, regn och snö igår och den gångna natten och nog blåste det i Weed. Regnet satte igång på kvällen och höll på stor del av natten. Snön som utlovats lyste dock med sin frånvaro. Det var först under den tidiga morgonen som stora snöflingor föll och det blev slaskigt på vägarna.
Vädertjänsten trodde att Weed skulle kunna ha fått uppemot 10-15 cm snö men det blev mest bara slask. I Mt Shasta däremot fick jag rapporter om att det kommit 15-20 cm snö.

Givetvis är detta bara en droppe i havet men det är i alla fall en droppe. De talade i kväll på de lokala nyheterna från Medford i södra Oregon att regnet och snön självklart har hjälpt litet men att vi står inför en "extreme fire season with the risk of very large forest fires".

Berget visade sig inte idag utan var höljt i moln så vi får se hur mycket snö som fallit högre upp när molnen skingrar sig. Mt Shasta-området har under alla år jag bott här (sedan 1997 med ett par avbrott för Hawaii och Oregon) haft vintrar under 5-6 månader med mycket regn och snö. Vissa år har Mt Shasta haft 1-2 meter snö under rätt lång tid.

Att bli glad över litet snöslask kanske verkar fånigt kanske men så är det numera i "the golden state." De här bilderna tog jag i morse innan jag gick till jobbet. Nu på kvällen har snön försvunnit här i Weed.
Den här sången kanske kan passa ;)

18 comments:

FREEDOMtravel said...

Vilken vinter! Jag ser massor av bilder med snö från (norra) Sverige också. Vi har förstås ingen snö i södra Frankrike, men det är kallare än vi trodde att det skulle vara såhär års. Hyfsat varmt på eftermiddagarna, men på nätterna har vi bara några enstaka plusgrader.

Anonymous said...

Tänk att ni fick vänta till april
för att få lite snö! Som du säjer,
varje gnutta hjälper.

Här står nu våra blommande träd i
rull skrud. Dogwood, körsbärsträd,
forsythia. Alla påskliljor lyser
framför husen. Och (o)gräset växer
mycket kvickt, tyvärr.

Off topic - Jag blev mormorsmor på påskafton. Annabelle kom till jorden.
:)

Ruth i Virginia

Annika said...

Men jag förstår att ni gläder er åt snön. ALL nederbörd är ju välkommen hos er.
ALL!
So, let it snow!!!
AND rain!
Idag vräker regnet ner här i NoVA. Önskar jag kunde skicka till er!
Som Ruth säger ligger nu alla träd i startgroparna. Inte helt utslagna. Men snart. men påskliljor och pingstliljor finns i överflöd. OCH vet, du, på söndag ska jag in till DC och plåta körsbärsträden. DET är alltid så härligt. Här ute i Reston blommar de alltid ngn dag senare än inne i DC.
Nu hoppas jag att ni ska få mer regn, och även snö, om det behövs.
Kramar!!

Andra året i Hjo said...

På berget kan det säkert ha kommit mycket snö. Hoppas, för där tycker jag det ska ligga mycket. Och så får man hoppas att ni slipper fler bränder.

Fullblodsekologen said...

Får inte riktigt in i skallen att det inte ALLTID är soligt hos dig i Kalifornien. Hade verkligen fått det där med sol och Kalifornien om bakfoten.:) Kram/Annelie

Annica said...

Grattis till snön! Det kan man kalla en mini-vinter. ;) Hoppas det blir fler! Och att berget fått/får ett djupt snötäcke.
Det är inte alls fånigt att känna snöslask-lycka. Den glädjen är verkligen befogad för er del.
Vi har fortfarande stora snödrivor, men de senaste två dagarna har värmen gått hårt åt dem. Igår hade vi 10 plusgrader, idag är det 7 och blåser alldeles förfärligt. Träden skakar och viker sig nästan aviga i den hårda vinden. Men solen lyser på oss här vid kusten och det är ju trevligt. I fjällen är det däremot mycket värre - vägen över till Norge, E 10, är avstängd p.g.a. vädret, både blåst och nederbörd.
Sänder en "blåsig" kram! Och fortsätt att njuta snöslasket!


Desiree said...

Jag förstår att du blir glad. CA behöver all nederbörd som man kan få. Även om det bara är några droppar i havet är det bättre än inget alls. Jag minns vilka snömängder du visat innan för bara några år sedan och vilka vintrar ni hade i dina trakter på ett helt annat sätt när jag började läsa din blogg runt 2007.
Kramar!

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Snön är redan bort och solen sken idag under eftermiddagen. Det här var inte mycket till vinter jämfört med vad vi brukade ha ifråga om snö.
Kan tänka mig att det fortfarande är tidig vår även i Frankrike och att det därför är litet kyligt.

Anne-Marie said...

Ruth: Det kom litet snö kring årsskiftet och det var riktigt kallt under kanske en vecka. Men vintrarna här brukar alltså vara 5-6 månader och ha mycket snö och så har det verkligen inte varit de senaste två vintrarna.
Våra träd blommor också mitt i snön. :) Eftersom det var +20-25 under ett par veckor slog allt ut - träd, blommor och gräset växer otroligt.
Grattis till att bli mormorsmor! :)

Anne-Marie said...

Annika: I vanliga fall hade jag inte velat ha snö i april eftersom vi troligen hade haft snö till och från sedan december. Men i år är det annorlunda. Alla moln och allt regn/all snö är välkomna. Märkligt hur snabbt det kan bli en så omfattande torka.
Underbart med de blommande körsbärsträden hos er. :) Vet att du brukar plåta och sedan låta oss se allt det vackra.
Nu skall det bli varmare och sol igen. Fortfarande har jag inte sett berget. Det dolde sig i en stor molnbank idag trots att solen sken i övrigt.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Hans: Vi får se när berget visar sig igen hur det ser ut. Det har troligen kommit en del snö. Mt Shasta Ski Park öppnade förra året men fick sedan stänga pga snöbrist så det som kommit är nog bara en bråkdel av vad som "borde" finnas.
Bränder slipper vi inte. Även "normala" år har Kalifornien alltid skogsbränder. Det är en del av klimatet. Men de är inte så stora och omfattande givetvis som de nu blir under torkan.

Anne-Marie said...

Annelie: Vi har snö och vinter då vi ligger 1000 meter över havet. Så fort du kommer lägre ner blir det mycket varmare och mera soligt. Även på Hawaii kommer det snö uppe på vulkanen Kilauea. Vi såg bilar ett par gånger med snö på taken - det var väl turister eller folk som åkt skidor där uppe. Det såg konstigt ut.
Kram!

Anne-Marie said...

Annica: Tack! :) Det är litet för sent på året för att vi skall kunna få ett riktigt djupt snötäcke. Normala vintrar brukar det vara flera meter snö högt uppe på berget men inte i år.
Snöslaskglädjen blev kortvarig eftersom all snö redan försvunnit i Weed och idag sken solen igen på eftermiddagen och det var påtagligt varmare. Men, som sagt, alla droppar hjälper. Det är snön som behövs i bergen även om givetvis regn också hjälper. Men det är snön som ger dricksvattnet.
Hoppas att blåsten lugnat ner sig hos dig.
Kram till dig!

Anne-Marie said...

Desiree: Vissa vintrar har ju Mt Shasta blivit helt igensnöat. Och det har varit flera gånger som den stora motorvägen I-5 stängt pga snö. Så sent som kring årsskiftet 2012/13 hade vi mycket snö.
Så fort har det gått med denna torka.
Alltför många människor som samsas om vattnet.
Kramar!!

Channal said...

Fy för snö!! Stockholm var kyligt men soligt. Snö kan vi vara utan. Men Kiruna har visst haft snöstorm. Kaos i trafiken. Glad att jag inte bor där.

KRAM Anna

Anne-Marie said...

Anna: Jag förstår att du har en litet annan känsla inför snö än vad jag har just nu. Eftersom Kalifornien får sitt mesta vatten just från de snötäckta bergen var det väldigt bra att det snöade litet häromdagen.
Trevligt att du hade en bra Stockholmsvistelse. Kiruna skulle jag nog inte vilja bo i mest pga mörkret. Och troligen även kylan.
Kram!!

Gunilla Nardin said...

Vattenrestriktioner i Kalifornien!
Sag det pa TV haromdagen.Det var val vantat,men i sista minuten tycker jag. Lite snoslask loser ju inte problemet, men ar val battre an inget alls.

Har du kommit tillratta med dina skattebekymmer annu? Trakigt att de ska skynda sa langsamt.Forstar att du vill bli av med det hela nu.Och koncentrera dig pa trevligare saker.
Har precis haft Sverigebesok, syster och svager.Jattemysigt.
De hade fint vader och ganska varmt,sa de var mycket nojda med sin vistelse.
Varen har kommit pa riktigt har,fast an ar det lite kyligt om natterna.
Onskar dig en go weekend AM
Stor Kram
Gunilla

Anne-Marie said...

Gunilla: Japp, det var inte en dag för tidigt med vattenrestriktionerna. De skulle ha implementerats för länge sedan. Snön försvann mycket snabbt och nu skall det bli soligt och torrt igen.
Gunnilla du är en optimist betr. skatte"trasslet". ;) Vi har ännu inte kommit till den delen av processen där vi kommer att skicka in det som skall skickas in för det programmet jag skall vara med i. Det senaste vi gjort är att göra en "amended tax return" för 2014. Vi fick ta hjälp av en "tax preparer" för detta vilket blev klart i dag. Allt är otroligt komplicerat och tar tid.
Och när du nu frågar så kan jag meddela att det program jag kommer att gå med i inte ger ett "slutbrev" från skatteverket utan man "may or may not hear back from them." Det låter ju betryggande. ;) Det här kommer att ta sin tid.
Mysigt att du fick rå om ditt Sverigebesök. Här har det blivit varmare igen. Och torrare - förstås.
Ha en fin helg! Stor kram!