Saturday, April 25, 2015

Det här med att flyga

Min första flygresa tror jag gick till Gotland där min klass hade lägerskola på högstadiet. Det var ett tag sedan. :)
Den första utlandsresan med flyg gick till England 1977. Jag och en kompis åkte på språkresa till Isle of Wight under en månad. Som tur var blev jag inte flygrädd efter den resan men hade nog kunnat bli det eftersom vi flög rakt in i ett stort åskoväder som "kastade" flygplanet åt alla håll. Men allt gick bra och vi landade som tur var utan att något hade hänt.

Det har blivit rätt många flygresor under årens lopp till länder i Europa och till USA. Jag har flugit privat och för jobbet. Och fram till 11 september 2001 var det faktiskt rätt roligt och trevligt att flyga.

Jag kan inte påstå att jag numera tycker om att flyga. Det är mer ett "nödvändigt ont" för att komma ut ur USA. Visst skulle jag kunna åka båt från New York till Europa men det går inte särskilt många båtar med Queen Elizabeth Och Queen Victoria. Företaget Cunard har resor med regelbundna mellanrum men det är dyrt och reser man själv blir det ännu dyrare.

Flygplatserna i USA har tyvärr helt förändrats efter 11 sepember. Från att ha varit välkomnande reseknytpunkter där gästerna kunde hämtas vid gaten har de blivit platser där man känner sig mer eller mindre som en misstänkt "skummis" bara man kliver in genom dörrarna. Det är i alla fall min upplevelse. Självklart förstår jag att saker och ting förändrats men jag tycker inte om hur vi helt vanliga resenärer ibland behandlas.

Jag har haft några mindre roliga upplevelser med säkerhetspersonalen som "styr och ställer" ute på de amerikanska flygplatserna. Eftersom paranojan är mycket stor - onödigt stor i mitt tycke - räcker det med bara något litet som kan verka misstänkt.
Under en resa kom jag helt utmattad och trött till Chicagos flygplats. Vid säkerhetskontrollen placerades jag därför i en "bur" där man tog något slags prov från mina händer. Självklart fann de ingenting men bara det att jag såg trött ut och kanske uppträdde litet "förvirrat" pga tröttheten gjorde att jag blev särbehandlad.
Vid ett annat tillfälle - tror också att det var i Chicago - bad jag om att få "opt out" (det är de orden man numera måste använda för att inte behöva gå igenom helkroppsscannarna) men en man vid säkerhetskontrollen försökte övertala mig att använda scannern och jag fick verkligen stå på mig för att kunna "opt out".
Inga upplevelser jag vill vara med om igen men flyger man får man vara beredd på att stå upp för sig själv och sina rättigheter. Man bör vara påläst innan man flyger beträffande vilka rättigheter man har. Så har det blivit i dagens USA.

Det finns otaliga berättelser och videor om övertramp och rent absurda situationer som utspelats - och dagligen fortsätter att utspelas - vid säkerhetskontrollerna på USAs flygplatser. En jag såg alldeles nyligen visade hur en kvinna som hade bröstmjölk med sig blev förhörd, placerad i en "bur" där hon fick stå under kanske 1 timme och senare blev nekad att ta med sig bröstmjölken och missade sitt flyg. Så skall det inte behöva vara.

Det som också händer är att säkerhetspersonalen tycks vara mycket klåfingriga ifråga om ägodelar. CNN hade alldeles nyligen en berättelse om stölder som pågår hela tiden: http://www.cnn.com/2015/04/13/us/airport-luggage-theft/
Och numera får man ju inte låsa sina resväskor så det gäller att verkligen planera vad man tar i sitt incheckade baggage och i handbaggaget. Att lägga pengar och andra värdeföremål i det incheckade baggaget verkar litet konstigt tycker jag men tydligen har amerikanarna invaggats i någon slags falsk tro att det är säkert att göra det.

Avslutar med en information till er som bor i USA - med start nästa år (2016) kan man inte längre flyga med bara ett körkort som ID-handling om man reser inrikes. Då måste man ha antingen ha ett så kallad "Real ID" (körkort eller annan ID-handling) eller ett "vanligt" körkort i kombination med ytterligare en ID-handling eller amerikanskt pass. Eftersom många i USA inte har ett pass kommer det här säkert att bli litet av ett "rude awakening" för många amerikaner.
http://travelblawg.boardingarea.com/guide-real-id/

Jag undrar vad komikern George Carlin skulle ha sagt om det som idag pågår ute på flygplatserna i USA om han levt? Den här videon är från tiden innan 11 september men redan då fanns det mycket som gick att skoja om. Jag tycker framför allt att delen där han går in på frågan "did you pack your bag yourself" är mycket träffsäker. :)

26 comments:

Mrs Clapper said...

Instämmer!
Jag fastnar alltid i kontrollerna, delvispå grund av att jag har egen mat med till flygresan och sen tror jag resmålen spelar in. Jag har rest en hel del ensam till Las Vegas i arbetet och tydligen ser man misstänksam ut som trött kvinna på väg från Vegas! :) De kollar mig alltid, alltid för droger. Ingen komplimang precis! Men det är nog som du nämnde att man kanske ser lite förvirrad ut, vilket man blir av en så lång flygning, två nätter i Vegas sen hem till Sverige igen...

Marina said...

Jag tycker över huvudtaget inte om att flyga utan tycker det är riktigt läskigt. Men det är ju något som underlättar om man nu vill resa. så det är bara att bita ihop! Och visst skiljer det mycket mellan olika flygplatsers säkerhetskontroller, Bangkok är till exempel en av de flygplatser som jag upplever som väldigt olustig.

Annika said...

Svårt som sagt. Jag har ju skrivit om och tänkt på säkerhetskontrollens omänskliga delar förut.

Jag vet att de säger att det handlar om vår egen säkerhet men det borde ju isåfall gälla andra länder också och ingen annanstans känns kontrollerna så inkräktande och obehagliga som på våra flygplatser :( .

Själva flygandet känns lite obehagligare nu än det gjorde när jag var 20. Jag tror man känner sig mer medveten om sin egen dödlighet när man inte längre är tonåring och då blir blåsiga lyft och landningar etc lite läskigare som konsekvens...

Äventyret framtiden said...

Tur att jag inte planerar någon USA-resa, för det tycks vara allt annat än trevligt att landa där. Usch! Ibland undrar man hur de tänker....det måste ju kännas som om man är allra minst en straffånge eller har varit.
Rigorösa kontroller är det förstås överallt i dagar som dessa, men ibland går det hur bra som helst. Tänker på sonen som var på väg till Egypten från Norge. Han hade inte ens passet med sig utan av olika orsaker bara skrivit ner de viktiga siffrorna, koderna inne i handen, hade bråttom så han måste springa för att hinna med planet. Ock, det gick! De läste av handens siffror och han sprang ombord. Han klarade sig tillbaka till Norge från Egypten också....otroligt nog. Ofattbart...Egypten av alla ställen. Tala om Alexander Lucas-tur.
Jag blir alltid rejält genomgången i alla passkontroller. Tror att jag har gått igenom bara en gång utan närmare kontroll. Ser kanske ut som en farlig terroristtant?
Ack ja, vilken värld vi har och lever i.
Tack för trevligt inlägg!
Kramar!

Anne-Marie said...

Mrs Clapper: Kan tänka mig att du verkar misstänkt med egen mat. Hur får man ens med sig egen mat in på en flygplats numera? Jag hade en vattenflaska en gång som jag hade köpt på Arlanda och när jag kom till Chicago fick jag gå igenom en säkerhetskontroll mellan terminalerna. Eftersom jag glömt bort att jag hade vattenflaskan i väskan blev det "pådrag" - flaskan ställdes på en speciell plats och när jag försökte ta den blev det liv i luckan. Det fick jag absolut inte. Herregud de är totalt paranoida dessa människor. Vattenflaskor som säljs i vanliga affärer är farliga men inte de som finns på flygplatserna. Man tar sig för pannan. ;)
Jag blir så trött på dessa kontroller som troligen "tar" fel personer.

Anne-Marie said...

Marina: Skall man åka så långt som du gör mellan Sverige och "din del" av världen är kanske flyg det enda sättet.
Jag tycker inte själva flygningen är otäck utan det är allt det andra som uppstått på flygplatserna. Återigen verkar det som om man måste bevisa att man är oskyldig.

Anne-Marie said...

Annika: Ditt inlägg om flygplatskontrollerna tycker jag var väldigt bra. Så hemskt det var för kvinnan som du berättade om.
Jag tror inte riktigt på att det är för vår säkerhet. Jag går faktiskt så långt. Tror att det finns mycket mer "bakom kulisserna" än vad som syns kring allt som händer ute på flygplatserna.
Jag är inte flygrädd under flygningen men jag tycker det är obehagligt med all maktutövning och "polisfasoner" som numera verkar vara vardagsmat på de amerikanska flygplatserna.

Anne-Marie said...

Karin: Det har skrivits mycket om den personal som arbetar med säkerhetskontrollerna på USAs flygplatser och att det inte verkar vara någon riktig kontroll av dessa personer när de anställs. Det finns alldeles för många som tycks vara sexmissbrukare (vid helkroppsscannarna), tjuvar och folk som inte har en särskilt hög moral rent allmänt.
Det låter ju helt otroligt med din sons flygningar. Det skulle aldrig gå i USA. De skulle ta dig snabbare än fort vid kontrollerna. Wow, vilken tur han hade!
Ja du Karin, du ser otroligt skum ut. ;) Jag blev stoppad en gång när jag reste tillbaka från Sverige till USA vid precis varenda kontroll. Tror att mitt namn blandats ihop med någon annans namn eftersom det aldrig hänt varken förr eller senare. Självklart hittade de ingenting.
Roligt att du tyckte om inlägget. :)
Kramar!!

Gunnel said...

Jag håller verkligen med dig. Att komma av planet i USA och gå genom immigationskontrollen får en att känna sig som världens största bov. Det verkar som om de som jobbar där måste var så otrevliga som möjligt. Tack och lov märktes en stor skillnad sist jag var över...de hade nog bytt personal. Tack för din kommentar på mitt förra inlägg. Kram

Steel City Anna said...

Jag laser alltid min resvaska med ett litet hanglas, far man inte det? Aldrig ngn som har sagt ngt om det. Har iofs bara flugit inom Europa. Det ar definitivt ingen trevlig plats att befinna sej pa langre, flygplatser. Med undantag for Lanzarote, dar ar det god och glad semesterstamning hela vagen till gaten! Det varsta stallet for mej var Rom, de gravde i allas vaskor vid bade sakerhetsingangen och en extra gang vod gaten dar det var annu ett rontgenband, otrevliga unga karlar med schafrar, vapen och solglasogon, ifragasatte mina mediciner och till slut blev jag arg och da fick jag forvanande nog en ursakt. Tycker att Arlanda kan vara ett ganska otrevligt stalle men nu har jag inte varit dar pa lange. Rakade en gang ha ett lypsyl i jackfickan och blev behandlad som en brottsling :) en gang i England blev jag valdigt noga kollad, jag var enhetschef da & var tvungen att ha med jobbtelefonen nar jag reste och detta i kombination med min egen utloste ngt larm om ovanlig utustning! Fick radet att stanga av mobiler i sakerheten och det har jag gjort sen dess :) det faktiska flygandet sen tycker jag ar rena lyx-vilan :)

olgakatt said...

Den suraste otrevligaste personalen man träffar på flygplatser är de i USA, både i security och immigration. En enda gång har jag träffat en trevlig man i immigration som skojade med mig.
Men jag har förstått att skoja ska man själv definitivt inte göra.

Desiree said...

Ja att flyga är inte jättekul utan en ganska jobbig och stressig upplevelse. Jag upplever att det beror mycket på vart man reser när det gäller hur pass trevliga eller mindre trevliga personalen är på olika flygplatser. I Tampa var de faktiskt väldigt trevliga då vi kom dit fast vi råkade ha glömt att plocka ur några äpplen som låg kvar i handbaggaget. Men säkerhetskontrollerna känns som de tar mer och mer tid. Å andra sidan känns det som detta med terrorhot har ökat rejält under 2000-talet. Betydligt fler som reser så det blir stressigare. Flygbolagen försöker att tjäna så mycket pengar som möjligt och skär ner på alla tänkbara sätt vilket är trist.
Kramar!

Tant Gröns Lilla Bod said...

Det verkar ha blivit väldigt mycket mer krångligt att ta sig på planen och från flygplatsen när man väl landat. Både tragisk och komisk betraktelse i klippet. Man undrar; kan det verkligen vara sant? Men allt blir bara mer och mer konstigt så varför inte. Hoppas du får en fin ny vecka på din sida Atlanten.

~ Maria ~

Anne-Marie said...

Gunnel: Det har alltid varit buttert och polisiärt här i USA men det har blivit bra mycket värre efter 11 september.
Trevligt att du fick en bättre upplevelse senast du kom.
Hoppas att du mår litet bättre dag för dag.
Kram!

Anne-Marie said...

Steel City Anna: Här i USA får man inte låsa sina resväskor. Gör man det kan de säkert bryta upp låset. Lanzarote låter som en trevlig plats att flyga från. :) I Italien kan de säkert vara tuffa. Bra i alla fall att du fick en ursäkt.
Man vet aldrig vad man kan hitta på med Lypsyl. ;) Verkar mycket farligt! :)
Mycket av det som sker på flygplatserna är i mina ögon absurt och jag tror att de riktiga brottslingarna slinker igenom medan vi vanliga, hederliga resenärer blir drabbade.
Numera måste man väl också ha laddning i batteriet både för mobilen och datorn. Har man inte det och de inte går att sätta igång tror jag att de beslagtas.
Tänk vilken skillnad mot att flyga på 80-talet.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Att skratta och ha roligt är säkert ett misstänkt beteende. Det finns listor som de följer på flygplatserna för misstänkta beteenden. En del av dessa är så absurda att man bara kan skratta egentligen. Att se trött ut och gäspa är ett! Hur många resenärer gör inte det på en flygplats. Nej, att skämta skall man absolut inte. Då kan man nog hamna i finkan.

Anne-Marie said...

Desiree: Det finns säkert undantag med trevligare personer även på USAs flygplatser.
Minns att du skrev om äpplena ni glömt. :) Jag fick lämna frukt när jag kom till USA första gången.
Det är säkert ett stressigt jobb att kolla resenärer men mycket av det som pågår i USA tror jag inte fångar de riktiga brottslingarna. De kommer alltid på nya "lösningar" om de vill.
Jag skulle hellre åka ett annat färdmedel om jag kunde men från USAs västkust finns det inte många alterntiv.
Kramar!

Anne-Marie said...

Maria: Det som tidigare var en rätt trevlig och behaglig upplevelse (att flyga) har numera blivit mer och mer ett "projekt". Man måste tänka på vad man kan ha med sig i handbaggaget och planera packningen på ett helt annat sätt. Här i USA tar vi också alltid av oss skorna i säkerhetskontrollen. Det tror jag inte man gör i Sverige eller Europa. Och man måste alltså vara påläst för att veta vilka rättigheter man faktiskt har.
YouTube-videon var ju en parodi men Gerge Carlin var en mycket intelligent komiker som brukade vinkla olika saker på ett mycket komiskt sätt.
Ha det bra!

Charlie sa ... said...

Hej!

Jag har rest en del både ut-och inrikes USA och tycker nog att det är ok, att det går hyfsat smidigt och kan likställas med flygplatser i Europa som är i samma storleksplats.
Sist jag flög till från Ft. Lauderdale i februari behövde jag inte ta av mig skorna.

Det är så många in-och utresande till USA...antar att det bidrar till regelverket och såklart 9/11. De flesta processer och regler som rör flygtransport är globala och inte specifika för USA, även om det finns undantag som tex om skorna ska av och vad man får ta in i landet samt kravet på Visum o den mer rigorösa immigrationskontrollen därmed tillkommer. Tycker inte det är någon höjdarupplevelse men inte att det är någon större "big deal" heller. Överhuvudtaget har jag märkt att många personer som servar stora volymer av människor ibland har en "attityd" som kanhända kan vara en kombination av de krav som de arbetar under, stress och kultur. Det är inte begränsat till USA men återigen, det finns mer av allt här så det märks tydligare.

Tycker också flygupplevelsen var annorlunda förr men också dyrare och tillgängligt för färre personer.

KRAM!

Malin said...

Har flugit hela mitt liv till många ovanliga platser i världen och värst är faktiskt in och ut resor till USA efter 11 sep. Min första flygresa var väl när jag var 3 månader, men jag flög faktiskt till Sverige med min äldste son när han var 9 veckor gammal första gången. Även som van resenär så tycker jag det är jobbigt med alla väntetider och säkerhetskontroller. Som du säger, mycket är onödigt. Det här med vätska har motbevisats, och även att ta av sig skorna. Varför måsta man beslata pincetter? Dessutom missar de väldigt mycket i säkerhetskontrollerna ändå så man borde kanske ändra fokus. I mellanöstern är de både snabba och säkra på flygplatserna.
Biometriska pass skall vi inte tala om. EU har det iom att USA KRÄVER det, men de har inte själva biometriska pass....

Anne-Marie said...

Lotta: Jag vet att TSA har ett program som heter "TSA Pre" där man inte behöver ta av sig skorna. Är du med i det? Antar att det är litet av en "gräddfil" på flygplatserna.
Det har säkert blivit tuffare över hela världen när det gäller flygplatser och hur man hanterar passagerare men jag får känslan av att man på amerikanska flygplatser ofta kör en litet hårdare stil än kanske på andra håll i världen.
Jag reser inte så mycket som du gör men jag tycker att jag känt mig rätt kontrollerad under de resor jag gjort sedan 11 september.
Bra om du haft en okej upplevelser under dina resor. :)
Kram!!

Anne-Marie said...

Malin: Intressant att höra om dina upplevelser eftersom du är en van resenär.
En hel del känns onödigt på flygplatserna. Varför behöver man till exempel inte ta av sig skorna på Arlanda (jag har inte flugit på ett par år men senast jag flög behövde man inte ta av sig skorna) men så fort man kommer till USA så skall skorna av? Tror nog att de skumma typerna inte bara rör sig i USA.
Jag tror att en hel del faktiskt är litet av "spel för gallerierna" för att invagga passagerarna i någon slags trygghetskänsla. Som du säger missas en hel del i säkerhetskontrollerna.
USA har en mycket stor påverkan på övriga världen precis som du nämner om de biometriska passen. Och övriga världen går ofta med på USAs krav.

Andra året i Hjo said...

Efter 11 september förändrades mycket även i Europa. Militär med automatvapen ser man ofta i Marseille. Och i Nice för något år sedan tog de hand om min konserv med Confit de Canard, som jag hade tänkt ta med i handbagaget. Dock har jag inte sett någon bli satt i bur än. Men jag har rätt stor förståelse.

Maria said...

Jag håller med helt och hållet. Gillar inte att flyga, men måste ju tyvärr göra det ibland..reser jag i USA så hyr jag hellre en bil och kör, även om det är flera hundra mil.

En gång, när jag var gravid i femte månaden fastnade jag i tullen i SFO. DE förhörde mig i ett par timmar. mycket jobbigt efter en lång flygresa från Sverige..

Kram

Anne-Marie said...

Hans: Nog har det blivit annorlunda att flyga efter 11 september. Tror dock att det är störst skillnad i USA jämfört med hur det var tidigare. Att ha mat med sig som man köpt utanför flygplatsen är tydligen mycket misstänkt men om man köper något på flygplatsen skall de inte kunna ta det.
Jag har nog mindre förståelse - kanske beroende på att jag varit med om så många flygningar i USA och där jag sett hur personalen beter sig.

Anne-Marie said...

Maria: Har man varit med om det du beskriver så tror jag man har mindre bra känslor inför flygplatspesonalen. Jag fick också gå till ett speciellt kontor en gång - har för mig att det var när jag reste medan jag väntade på mitt green card. Hade dokumentet (på den tiden var det ett dokument) som heter "Advance Parole" som man har innan man får sitt green card (bara namnet visar ju litet vad de tycker och tänker ;)) men det krävde tydligen litet extra undersökningar.
Om jag kunde ta bilen till Europa ;) skulle jag göra det.