Thursday, October 16, 2014

Plastpåsar förbjuds i Kalifornien

Kalifornien blev USAs första stat som har förbjudit så kallade "single-use plastic bags". Ni vet de där löjligt tunna och sladdriga påsarna som jag visat på bild här på bloggen. Kalifornien brukar ha andra lagar och regler än de flesta andra stater och det här är alltså ett exempel. Skriver kanske i ett annat inlägg om hur "särbehandlade" vi ofta är i Kalifornien.

Som svensk känns de här tunna plastbåsarna som ett otroligt slöseri och dålig kvalitet har de också. Svenska plastpåsar brukar vara tjockare och mer rejäla och man får ju dessutom betala för dem i kassan.
De här tunna plastpåsarna vi har i USA är mycket mindre och handlar man hos Walmart - som är en av de affärer som har dessa - kommer man ut med en uppsjö av påsar. Jag har faktiskt aldrig sett en enda person ta med sig egna påsar/kassar till Walmart. Undras just om man ens kan göra det? Vore intressant att höra om någon har erfarenhet av det.

De tunna påsarna finns hos många stora affärskedjor och mataffärer. Mataffären Ray's som vi har i både Weed och Mt Shasta slutade med den här typen påsar för något år sedan. Numera är det papperspåsar som gäller. Fortfarande behöver man inte betala för påsarna men det kommer tydligen. Hela 10 cent skall man få betala om man inte har med sig sin egen påse eller kasse. En mycket låg summa egentligen tycker jag. För mig känns det självklart att ta med mig egna påsar och kassar men de allra flesta har det inte. Hos hälsokostaffären Berryvale är andelen kunder som har egen påse mycket större - antar att de som handlar där är litet mer miljövedvetna.

Lagen träder inte i kraft förrän i juli 2015 hos de stora affärskedjorna och först under 2016 hos andra slags affärer så tills dess kan man slösa om man vill. Och givetvis har tillverkare av plastpåsarna motsatt sig detta och hoppas att kunna upphäva lagen. USA i ett nötskal tror jag.

Det vore kanske idé att starta ett företag som säljer återanvändbara påsar och kassar. :)

Här kan man läsa om den nya lagen: http://www.huffingtonpost.com/2014/09/30/california-plastic-bag-ban_n_5904766.html

En tunn och inte särskilt hållbar amerikansk plastpåse. Har visat denna bilden tidigare på bloggen.


Man kan uppenbarligen hitta på en hel del dock med plastpåsar. En liten blombukett kanske? :)


Bilden lånad från www.designrulz.com

22 comments:

Mimmi said...

Här i MA kan man köpa återanvändbara påsar/kassar i nästan alla butiker. Vi har ett gäng från Stop & Shop (grocery store), men vi glömmer nästan alltid att ta med dem. I andra butiker har jag köpt några, men då bara för att de var coola, eller snygga ;o) Handlar man på Trader Joes, eller Whole Foods, så får man papperskassar.

Visst håller jag med om att det är ett slöseri med de tunna plastpåsarna man får, men helt ärligt så orkar jag inte släpa med mig kassar. 10 cents kan jag dock tänka mig att betala för påsar, och när man gjort det ett tag så kanske man börjar komma ihåg att ta med sig kassar.

Jag gillar att gå igenom kassor där man sköter check out själv, för då får jag packa själv, och jag använder ett betydligt mindre antal påsar än de "professionella packarna".

Jag sparar faktisk en stor del av plastpåsarna (de som klarar sig utan hål), och återanvänder dem vid diverse tillfällen.

My kids' Mom said...

Hej Anne-Marie,

Tänk när man kommer hem till Sverige och får sådana där härligt tjocka glansiga kassar på ICA! Vad lyxigt och rejält det känns. MEN de sista åren har det även blivit populärt att köpa kassar som man använder flera ggr och jag har till och med använt tygshopping påsar i Sverige som är naturvänliga. Ja, du har så rätt, dessa tunna prassliga påsar känns som så dålig kvalitet men jag använder dem till hundpåsar och får därmed ut dubbel användning av dem. Kram, Anneli

Äventyret framtiden said...

Bäst är förstås om man kan använda nedbrytbar plast gjorda av ris och maj, men även i dem lär det finnas komponenter som inte är bra för vår jord. Minns inte just nu.
Det är svårt det här med plasten, bara detta att frysa ner mat, kräver plast eller liknande.
När jag handlar har jag alltid en låda i bilen med mig, så jag använder inte påsar alls att bära i och om jag vet att jag behöver göra det så använder jag tygkassar. Har alltid en liten hög av dem i bilen med mig. Och om jag mot förmodan skulle vara utan dessa alternativ, så har vi alltid möjlighet att köpa papperskassar. Jag tycker att det är ett föredömligt initiativ att förbjuda plast. I den mån det är görligt. Jag vet att det är på gång en del även här, men tillsvidare har man bara börjat prata om det.
kramar!

olgakatt said...

Har alltid en "hopskrynklingsbar" tunn tygkasse krokad i handtaget på axelväskan och ett gäng flergångskassar i bilen. Allt oftare får man också numera i vissa affärer frågan om man vill ha en påse till vilket jag brukar tacka nej. Däremot ser jag inte ännu något alternativ till att t ex frysa in mat i vanliga små plastpåsar som efter kassering går till förbränning.

Anonymous said...

Jag har använt mina egna kassar på Walmart i Florida. Först blev kassörskan lite förvånad, men inga problem.

Annika said...

Samma här, tygkassar finns i alla affärer, som Mimmi skriver ovan.
Tror dock att DC sedan ett bra tag har tagit betalt för de tunna sladdriga kassarna. Och andra stater också, om jag inte har fel. Dock är det än bara att vräka på i VA...
Avskyr verkligen de där påsarna och den usla kvaliteten.
Att förbjuda dem, som i CA, känns bra.
Jag märker att nästan alla numera har med egna kassar till affärerna. Jag har det alltid. Jag packar dem helst själv också, och det brukar kassörskorna bli lite förvånade över.
Target säljer tygpåsar också, och jag tror nog att Walmart gör detsamma. Tycker mig ha sett sådana påsar därifrån.
Target har lite bättre kvalitet på sina platspåsar än de flesta mataffärer, jag återanvänder gärna de kassarna till sopor och annat.
Jag har ett gäng tyggkassar i bilen som jag tar in d¨jag handlar. OCH på Trader Joes och whole Foods får man papperskassar om man inte har tygkassar med sig.
Jadå, med handtag, haha!!
Kramar och trevlig helg!!

Anonymous said...

I de flesta supermarkets får man
5 cents avdrag per bag, när man
använder egna. Men jag använder
plastpåsar i papperskorgar o.dyl.
och för frysen.
The Bargain Loft (loppis) använder
plast och papperspåsar, som våra kunder
ger oss. Ibland drunknar vi i plast.

På tal om att drunkna, plast i haven dödar en massa fisk. Plast tycks finnas överallt.

Ruth i Virginia

Ruth i Virginia

Desiree said...

Jo men nog kan man ta med sig egna kassar till Walmart. Walmart har ju sålt sina tygkassar i flera år nu. Vi har flera stycken som vi har kvar från tiden vi bodde i AL. Både Publix och Walmart säljer tygkassar. Visst finns de där sladdriga ynkliga plastpåsarna också. Till Publix kunde man ta med sig dem tillbaka för återvändning. Intessant att de sladdriga plastpåsarna ska förbjudas. Ett steg i rätt riktning. USAs stora sopberg växer för varje år med ofantliga mängder. Helt sjukt att det finns så stora områden med landfills.
Kram och trevlig helg

Anonymous said...

Dessa "prasselpåsar" finns tyvärr överallt! Om man t ex går till apoteket, kiosken eller klädaffärer här i Sverige så får man ofta en sådan där liten plastpåse, knappt stor nog för en ihopvikt kvällstidning. Många sådana påsar ser man här i Norrtäljeån. De hamnar sedan i havet... Så himla onödigt, då ett nyinköpt par strumpor lätt får plats i handväskan! Det är ju tvång numera här att fråga om kvitto, så samma sak borde gälla vid utlämnandet av dåliga påsar. Tycker jag. Med vänlig hälsning Pia

Anne-Marie said...

Mimmi: Det finns tygkassar att köpa i våra mataffärer. Har dock inte sett hos andra affärer.
Jag säger ofta till den i kassan att jag inte behöver en påse eller kasse om jag inte köper flera saker eller litet större föremål. Eftersom vi har så få affärer där jag bor är utbudet av möjligheter att köpa varor mer begränsat givetvis.
Jag tar med mig till exempel ett par papperskassar till mataffären och det är vad de som packar har att använda sig av.
Jag återanvänder alla slags plastpåsar jag har - både de tunna litet större påsarna och de man använder för frukt och grönsaker.

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Visst känns de där svenska tjocka, rejäla plastkassarna litet lyxiga. :) Brukar köpa en när jag är i Sverige och sedan ta med mig den till affären hela tiden när jag skall handla.
Att ta med sig papperspåsar, plastpåsar eller tygkasse tycker jag känns helt naturligt även här i USA.
Bra att du kan använda de tunna plastpåsarna som hundpåsar.
Kram!!

Anne-Marie said...

Karin: Det kommer säkert alternativ till plast. Men plast verkar vara ett "universalmedel" numera.
Ja, att frysa mat kräver plast. Det använder jag mig också av. Jag använder samma plastpåse om och om igen som ytterpåse. Sedan använder jag så kallade "sandwich bags" (som troligen inte alls är avsedda för att frysa) för att sära på det jag fryser (bitar av olika slag) som "innerpåse". Det fungerar faktiskt bra. Dessa sandwichbags kan jag dock oftast inte återanvända.
Har sett en del använda lådor - framför allt i hälsokostaffären.
Jag tycker det är väldigt bra att man förbjuder de här "engångs"kassarna i plast.
Kramar!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Har en känsla av att man i Sverige kommit litet längre när det gäller att ta med sig kassar och påsar till affären. Amerikaner verkar fortfarande slösa väldigt mycket.
Som jag skrev till Karin använder jag också plast när jag fryser. Vet inte annars riktigt hur jag skulle göra. Vår sopsortering i mina trakter lämnar mycket att önska tyvärr.

Anne-Marie said...

Anonym: Vad bra att du har kunnat använda egna kassar hos Walmart. Tror inte att jag någonsin sett någon göra det när jag varit i den affären.

Anne-Marie said...

Annika: Som vanligt skiljer det sig mycket mellan olika områden i USA och utbudet av vad som finns. Våra mataffärer har tygkassar men har inte sett sådana i andra affärer.
Det finns städer och stater tror jag som tagit betalt för kassar men kan inga detaljer.
Jättebra tycker jag också att Kalifornien tar tag i det här slöseriet. Som vanligt vill affärsintressen stoppa sådana initativ.
Att packa själv här i USA är ju helt klart inte normen. Jag får ibland påminna mig själv när jag är i Sverige att jag faktiskt måste packa själv. ;)
Papperskassar brukar jag dubblera och använda om och om igen. Gillar den typen kassar eftersom de är lätta att packa i. Ibland går handtag sönder och då får jag se till att få en ny kasse. Men de jag har håller länge när de dubbleras.
Papperskassar utan handtag är nog det mest värdelösa som finns. Tycker inte om den typen kasse.
Kramar! Ha en bra helg!

Anne-Marie said...

Ruth: Jodå, vi får oftast avdrag även här på egen medtagen kasse. Det brukar vara 5 cent. Men inte i hälsokostaffären. Bara i mataffärerna.
Jag brukar ha de tunna, sladdriga plastpåsarna i papperskorgar och bara hälla ut innehållet i en större soppåse och ha kvar plastpåsen i papperskorgen.
Plast verkar vara ett universalmedel. De som växte upp på 30- och 40-talen måste ha haft andra material också eftersom plasten väl inte hade slagit igenom redan då i så stor utsträckning.
Plast kan verkligen vara skadligt för djur och naturen. Tänk på de stora sop"bergen" med plast som flyter omkring på världshaven.

Anne-Marie said...

Desiree: Nu åker jag otroligt sällan till Walmart men jag skall kolla nästa gången jag är där. Har inget minne av att jag sett tygkassar i den affären vi har. Bra att i alla fall en del Walmart har den typen kassar.
Kalifornien tycks ofta ligga i spetsen med vissa slags lagar. Sedan finns det även väldigt konstiga regler och lagar som bara gäller i Kalifornien och som verkar väldigt överdrivna.
Jättebra om man kan minska sopberget litet grand. Tror dock att man i USA har långt till Sveriges nivå på källsortering och återanvändning.
Ha en fin helg! Kram!

Anne-Marie said...

Pia: De tunna plastpåsarna vi har är oftast större än de påsar du beskriver. Vet precis vilka du avser. Jag brukar ofta också tacka nej till påsar eftersom jag för det mesta har en litet större väska eller annan kasse där jag kan lägga mindre saker.
Jaha, man måste fråga om kunden vill ha kvitto. Det visste jag inte.

Anonymous said...

Vi har oxå dessa tunna, mindre plaspåsarna i Wales och det är nu lag på att man måste ta betalt för dem i affärerna. I England är de fortfarande gratis.

Channal said...

Känns onödigt med dessa påsar! Vi köper oftast de organiska plastkassarna när vi handlar mat. De kan vi använda till komposten. Det är smart. Annars har jag en matkasse med mig som jag fyller med matvaror när jag har scannat dem. Smart!

Hörde på Tv att USA vill att Europa ska godkänna amerikans kyckling som ÄR tvättad i klorin!! Helt sjukt! Trodde först att det var ett skämt. Läste vidare om det. Sedan 90-talet har det varit förbjudet i Sverige! Jag använder inte ens klorin när jag skurar toan!

Trevlig helg! KRAM Anna

Anne-Marie said...

Lena: Vad bra att man tar betalt för påsarna i Wales. England har alltså något att lära sig. :)

Anne-Marie said...

Anna: Det visste jag inte att det finns organiska plastpåsar i Sverige. Verkligen bra!
Och att ta med sig egna påsar och kassar tycker jag är självklart.
Maten är verkligen ett kapitel för sig i USA. Det finns så många tillsatser här som är förbjudna numera i Europa. Men Monsanto och andra "jättar" har så mycket pengar att de kan göra vad de vill i stort sett. Är inte alls förvånad om man tvättar en del kyckling med klorin. Känner du till "pink slime" som blandas in i köttfärsen i USA? Det är köttrester som mals ner och som anses egentligen oanvändbara så man tvättar dem med ammoniak! Hur horribelt som helst. Jag äter nästan bara ekologisk mat numera mycket pga dessa orsaker. Det är hemskt när pengar nästan helt styr matmarknaden.
Ha en fin helg! Kram!