Wednesday, October 15, 2014

Att laga kläder

Jag äger ingen symaskin. Däremot har jag nål och tråd som får duga. :) Och ja, jag lagar en del kläder när det behövs. Inte strumpor och sådant men byxor, tröjor osv. Lagar ni era kläder?

För ett par veckor sedan gick dock lagningsbehoven längre än vad jag klarar av. En älskad läderjacka - som jag haft i drygt 25 år - blev oanvändbar då blixtlåset gick sönder. Jag ville absolut inte göra mig av med jackan eftersom den - trots ett något slitet yttre - är varm, praktisk och framför allt rymlig. Jackor nuförtiden tycks nästan alltid vara figursydda vilket jag inte tycker om. Man måste kunna röra sig!

Ja, den är sliten på utsidan ;) - men älskad och fortfarande väldigt skön.


För några år sedan var det en vinterjacka vars blixtlås behövde lagas och då fick jag reda på att det fanns en lokal sömmerska som visade sig vara väldigt duktig. Efter litet letande fick jag tag på henne igen - hon hade flyttat.
Eftersom vädret faktiskt slagit om och blivit litet mera höstlikt var det sämsta timingen eftersom jag egentligen inte har någon annan bra höstjacka. Men igår ringde sömmerskan och sade att jackan var färdig. Det var perfekt då den behövdes i morse - det var bara +8 när jag gick hemifrån. Kan ni tänka er - det regnade en hel del i går natt. Det är fortfarande så sällsynt med regn att jag måste berätta. :)

Den här skinnjackan har faktiskt en liten historia. Jag hade börjat på ett nytt arbete och vi var ute på en lunchrestaurang i Stockholm där jag hade hängt av mig en annan läderjacka i garderoben. När jag var klar med lunchen fanns inte jackan kvar. Någon hade helt fräckt stulit den. Min chef tyckte riktigt synd om mig så han såg till att jag fick den självrisk som försäkringsbolaget hade. Min familjs försäkring täckte kostnaden för en ny jacka (den jag fortfarande har) och jag kunde köpa en ny, finare jacka än den jag blivit av med. :) Som man säger på engelska - "every cloud has a silverlining".

På tal om att laga - jag försökte laga mitt "fitted sheet" som jag skrev om tidigare - http://bo-i-usa.blogspot.com/2014/09/hur-viker-man-det-har-lakanet.html. Det gick inte alls särskilt bra så efter många, många timmar ute på nätet hittade jag till slut lakan som jag tyckte borde kunna passa min "low profile mattress". De var inte lätta att hitta. Numera känns det ofta som ett mindre "forskningsuppdrag" att hitta saker som borde vara enkla att köpa.

Det blev ett lakansset även om jag från början hade tänkt att inte köpa mer än ett lakan. Men det visade sig att det var mera lönsamt att köpa inte bara ett lakan utan ett helt set - ett fitted sheet, ett slätt lakan och ett örngott. Ett, för mig, helt okänt företag har specialiserat sig litet på lakan som inte är så vanliga. Gotcha Covered heter de. Och företaget som jag slutligen köpte dessa lakan hos var också okänt - Hotelpillow.com. De var billigast, hade ingen "sales tax" för mig och gratis leverans och retur.

Lakanen verkar mycket välgjorda och deras fitted sheet är gjort för "low profile mattresses". Och det släta lakanet är större än normalt vilket gör att jag kanske kan göra om det till ett fitted sheet framöver. Då behövs nog dock en symaskin. Att hitta 100% bomullslakan som är av bra kvalitet är inte alldeles lätt nuförtiden men de här var gjorda av 100% Egyptian cotton. Rätt färg hade de och jag är en "happy camper" nu. :)Titta så vackert berget var idag med snö på toppen!

10 comments:

Gunnel said...

Jag lagar alltid kläder och har alltid gjort, men jag älskar ju att både sy nytt och sy om av gammalt, så det är inte så konstigt kanske. Ha det bra.

olgakatt said...

Klart jag lagar kläder - inom rimliga gränser. Jag har även sytt massor med kläder genom åren men det blir allt mera sällan numera. Har förstås symaskin, det har jag alltid haft. Det blir nån gardin, ett par kuddvar emellanåt. Senast sydde jag en liten väska till mobiltelefonen.

Annika said...

Lagar det jag kan laga. Har heller ingen symaskin, så det får bli med nål och tråd.
När jag växte upp lagade min mamma allt, stoppade strumpor etc. Jag kan också stoppa strumpor, men jag gör det inte. Min mamma gör det än idag.
Sen tycker jag att min mamma och moster är så otroligt bra på att ta bort fläckar. De vet liksom direkt vad de ska ta till. Den konsten är jag inte så bra på, men jag lär mig :-)
Bra med skinnpajen!!
Jag har också en paj som jag köpte här i US1999 och den hänger med mig hela tiden. Inte en tanke på att byta ut den. Den är min trognaste kompanjon under höst, vinter och vår.
Kramar!!

Desiree said...

Jodå visst lagar och lappar jag en del som har gått sönder. Vi äger en symaskin. Den som lärt mig att sy lite och lägga upp byxor är faktiskt min käre make, Calle. Han är riktigt duktig på att sy. Men just dragkedjor som har gått sönder är lite mer avancerat. Jag har en favorit jacka där just detta hände också mig med dragkedjan. Lämnade in till sömmerska och för 300 kr var jackan som ny igen. Helt underbart.
Jag är också mån om att ta hand om saker och ting och vårda så att det håller längre. Skor som jag lägger undan för säsongen rengör jag alltid och är det läder skor putsar jag dem och inpregnerar med jämna mellanrum så att de ska hålla längre. Det lönar sig att sköta om sina saker. VIlket underbart vackert kort på berget.
Kramar!

Annica said...

Här finns symaskin och en uppsjö av trådrullar, synålar, saxar, fingerborgar. :) Jag sydde mycket förr och fortfarande plockas sygrejorna fram emellanåt, men nu mest när behov uppstår, en knapp eller fåll som lossnat, byxben eller ärmar som måste läggas upp/ner, ett blixtlås som måste bytas. Men det är alltid tråkigare att fixa sådant än att fantisera fram och testa nya syprojekt. ;)
Förstår att du är en "happy camper" när "lakansproblemet" nu löst sig. Förresten... "Gotcha covered", kul namn! ;)
Och åtminstone just nu säger snövädergudarna till berget, det vackra, mäktiga: Gotcha covered! Kind of... ;)Anne-Marie said...

Gunnel: Jag har faktiskt aldrig ägt en egen symaskin. Min mamma hade en gammal variant som fungerade rätt bra men den försvann när hon flyttade från villan. Verkligen trevligt att vara händig och kunna sy egna saker. Ha det bra!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag tror att många yngre inte alls sparar på kläder som kanske behöver lagas utan det bara köps nytt. Ett stort slöseri tycker jag.
Roligt att du är händig och kan sy kläder och annat trevligt. Jag sydde en del i skolslöjden men det blev aldrig riktigt proffsigt. Tror att det behövs en del träning.

Anne-Marie said...

Annika: Våra mammor liknar varandra. :) Min mamma stoppade också strumpor. Jag kan stoppa strumpor men vet inte om jag riktigt tycker det är värt just den lagningen.
Fläckar kan vara knepiga. Det jag lärt mig är till exempel att allt som har med tomat att göra kräver hett vatten. Jag använder något som heter Miracle Soap (kanske du minns att jag skrivit om rengöringsmedel) och den tvålen tar bort fläckar väldigt bra. Det är faktiskt litet av en "mirakeltvål". :)
Skinnpajen är verkligen bra nu när det blivit mer höstlikt - även hos oss. Kul att du också har en.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Desiree: Vad roligt att C är den som är "expert" på att sy i familjen. Att lägga upp byxor får jag nästan alltid göra. Det lärde min mamma mig. Jag gör det för hand.
Nej, dragkedjor får man nog vara väldigt duktig om man skall kunna byta ut själv. Jag betalade också kring 300 kronor för mitt dragkedjebyte. Men det var det värt.
Absolut att saker och ting håller längre om man tar hand om dem.
Roligt att du tyckte om bilden på berget.
Kramar!

Anne-Marie said...

Annica: Om man kan sy litet mer fantasirika saker som du säkert kan är det kanske inte så roligt med de litet "enklare" projekten. Det var så länge sedan jag använde en symaskin att jag kanske har glömt till och med hur man gör. :)
Vad roligt att du är så händig.
Happy camper tycker jag är ett väldigt bra uttryck. Gillar det. Men så du fick till det Annica! ;)
Ha det gott!