Monday, October 13, 2014

Julpynt i oktober

Halloween närmar sig med stormsteg och affärerna har mycket pynt och annat som hör den högtiden till. Det känns helt okej. Men att se jultomar, snögubbar och annat julpynt i början av oktober känns litet konstigt.
En av affärerna i Mt Shasta hade nästan lika mycket julpynt som Halloweenpynt när jag var där i lördags. Tror inte att jag sett julpynt så tidigt här andra år. Men det är säkert inte alls ovanligt att det finns till försäljning redan i oktober.

Minnen från barndomen kommer och då var det julpynt i affärerna i slutet av november. Minns när Drottninggatan i Stockholm satte igång med sin julhandel. Då kändes det litet speciellt och högtidligt och julstämningen var påtaglig. Inte finns det mycket julstämning i början av oktober när det fortfarande är +25 utomhus.

När jag var barn kändes det viktigt med julpynt och även pynt till påsken. Jag var den som brukade klä julgranen och villan i Enebyberg blev ordentligt julpyntad. :)
Till påsken var det påskris, påskkärringar och påskägg som fick komma fram.

Numera känns julpyntet inte så viktigt. Bor man själv och inte har några barn känns det helt okej att vara litet sparsam med pyntningen. Påsken firas som bekant inte direkt i USA och då är det mest godis som tycks säljas i affärerna.

När jag var barn på 60-talet var det nästan alltid vita jular. Det var så det skulle vara. Sedan kom många gröna vintrar på 70-talet och det kändes litet konstigt minns jag att jularna inte längre var vita. På något sätt finns Jenny Nyströms bilder inpräntade i medvetandet med snö, tomtar och annat juligt och att det är så julen skall se ut. :)

Halloweenpynt - rätt årstid. :)
Julpynt - litet väl tidigt.26 comments:

Gunnel said...

När jag hälsade på Daniel i september fanns det mycket julsaker ute i affärerna och naturligtvis Halloween-pynt också. Jag har inte märkt att det börjat lika tidigt här i Sverige, men det kanske kommer. Det plockas ju fram tidigare för varje år som går. Nu, med lite mer än 2 månader kvar till jul, är det full fart på kommersen. Kram

Äventyret framtiden said...

Märkligt nog, så tycks det bli bara tidigare och tidigare som det skyltas med julpynt också här...traditionerna slätas ut och blir årsvisa istället. Snart kan du säkert fira julen mitt på sommarn eller när du själv önskar. Undrar när man ändrar på midsommarfirandet i samma omfattning...
Ursäkta mig, jag raljerar lite grann nu men för min del känns det fel när traditionerna försvinner på det här sättet. Nu är det kommersialismen som skördar vinster lite längre tid istället. Och att vi köpare går på det tycker jag att är ännu märkligare. Vad är det vi söker? Trygghet i saker, i något som var en gång?
Ha det gott!
Kramar!

Fullblodsekologen said...

Jag är fortfarande kvar i Sverige och faktiskt såg jag igår att de redan plockat fram julpynt i vissa affärer, mer än 2 månader före jul. Kram/Annelie

Gunilla N said...

An sa lange har jag inte sett nagot julpynt i affarerna.Men man brukar vara ute i god tid har ocksa.
Men allvarligt, det ar ju pa tok for tidigt... i oktober! Blir snart galen pa all kommersiell trams.Ingen med fornuftet i behall koper val jultomtar i oktober?
Ha en fin dag AM!
Stor Kram!
Gunilla

Annika said...

Jodå, det kommer allt tidigare i Sverige också. Det märks inte minst i social media.
Här är det mer uppdelat under hösten, trots allt. Halloween först, sen Thanksgiving och så julen.
Men som gammal dekoratör vet jag att så fort Halloween är över så börjar det julskyltas på riktigt i affärerna. Men, ja, julpyntet ligger och väntar nu. Verkligen i startgroparna. Julskyltningen är nog inte på g ännu. MEN efter Halloween. DÅ!
Jag vet ju tom om folk som börjar lyssna på julmusik i sept. Det fullkomligt övergår mitt förstånd. Visserligen älskar jag julen, är galen i den, men jag pyntar inte förrän efter Thanksgiving.
Tycker, trots allt, det är tydligare här i US än det är hemma. Det finns inte lika många fyrar längs höstens kust som det gör här.
Kramar!!

em said...

Var på ett sådant där förfärligt köpcenter i dag - där höll de på att plocka fram julpyntet.
Margaretha

FREEDOMtravel said...

Nej, jag vill inte ha julpynt ännu... men jag skulle inte bli förvånad om det är samma visa i Sverige också. Har inte varit inne i såna butiker på ett tag...

Andra året i Hjo said...

Tror att Halloween verkar vara på tillbakagång här hemma. Allahelgonhelgen får räcka. Julen är inte så där himla kul längre sedan barnen blivit vuxna. Har inte börjat bry mig än.

Annica said...

Häromdagen berättade en bekant att julpyntet har börjat visa sig på butikshyllorna. Naturligtvis alldeles för tidigt; julen ska börja runt skyltsöndag/första advent. Men numera tas allting ut i förskott. Genast efter nyår finns ju t.ex. semlor till försäljning. Snabb övergång från lussekatt till hetvägg - stor risk att känna saffranssmak i mandelmassan. ;)
Kram från norr! Där det var drygt 5 minusgrader i natt. Också alldeles för tidigt! Tycker i alla fall övertecknad... ;)

Anne-Marie said...

Gunnel: Tänk att det är så tidigt som julpyntet börjar komma. Ännu tidigare än här tydligen på vissa ställen.
Nog känns det fel att se jultomtar i september.
Sverige brukar ju ta efter USA så det kommer kanske med tidig julskyltning.
Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Jag minns faktiskt inte hur tidigt julskyltningen satte igång i Sverige när jag bodde där för 17 år sedan.
Visst tycks det som om man vill "släta ut" tidpunkten för försäljning av pynt. Man vet aldrig, men det kanske blir midsommarstänger kring jul och julgranar till midsommar.
Jag tycker inte heller om att man "slätar ut" och inte tycks bry sig om att till exempel julen faktiskt hör december till. Att människor inte verkar bry sig utan hänger på detta är för mig obegripligt.
Kramar!

Anne-Marie said...

Annelie: Jaha, så även i Sverige har man drabbats av att "tidigarelägga" pyntet ordentligt. Visst känns det litet underligt att se jullyktor i oktober.
Kram!

Anne-Marie said...

Gunilla: Kanske fransmännen är litet mer förnuftiga. Vi får hoppas.
Nej, att köpa jultomtar i oktober känns verkligen fel. Men jag läste på nätet att en del människor tycks föredra att ha sina inköp avklarade tidigt. Trams är rätta ordet! :)
Stor kram!

Anne-Marie said...

Annika: De svenska bloggar jag läser verkar inte ha "drabbats" av denna tidiga julhysteri.
Menar du att det hos dig är försäljning av pynt litet mera "i ordning" med tanke på vilken helg som kommer? Affären jag var inne i tycks ju ha blandat ihop ett par helger. Nu har vi ju så få affärer att jag inte kan jämföra direkt.
Jultomtar känns malplacerade i oktober tycker jag. Inte alls rätt tid.
Nej, att lyssna på julmusik så tidigt känns mysko. Då har man ju tröttnat när julen kommer. Varför inte lämna allt pynt framme året runt? ;)
Nej, Sverige har ju inga helger egentligen under hösten, såsom vi har. Men nog tycks helgerna flyta samman i affärerna mer och mer.
Kramar!

Anne-Marie said...

Margaretha: Sverige tycks också ha "drabbats" av "härdsmälta". :)

Anne-Marie said...

Freedom: Nej, julpynt i oktober känns fel.
Jag blev verkligen förvånad när jag såg skyltningen i vår affär. Minns inte att jag sett julpynt så tidigt andra år.

Anne-Marie said...

Annica: Det är nog ett "globalt fenomen" att ha olika helgers pynt ute till försäljning alldeles för tidigt.
Håller helt med dig om att julpynt skall komma först runt första advent.
Du är för rolig - kanske man kunde skapa ett nytt bakverk där man helt enkelt kombinerar allt. ;)
Just nu regnar det faktiskt i Weed! Det är mycket märkligt att höra regn. Kram!

Anne-Marie said...

Hans: Jaha, jag trodde att man i Sverige var helt inriktad på Halloween. Om man firar på "rätt sätt" kanske kan diskuteras. :)
Nej, jag firar inte direkt jul numera. Tar fram ett par prydnader, det är allt.

Annika said...

Vad jag menar är att halloween verkligen är i första rummet nu. Det är de grejerna som är framme, och som syns.
Men, julpyntet ligger verkligen i bakhåll sas. DOCK inte skyltningen, ngn sådan har jag inte sett än.
Men, den kommer efter Halloween.
På affärer som Michael's (hobbyaffär) såg jag halloweenprylar redan innan skolan var slut i juni. DE är verkligen ute i god tid, scary!! OCH jag vet att då jag var där INNAN jul för ngt år sedan var julen sgs bortplockad och Valentine framtagen, Detta INNAN jul. DET är galet. Men på butiker som Target etc är det absolut Halloween som "äger" nu. Thanksgiving har ju nästan inga dekorationer, inget större jippo runt den helgen. OCH ändå är det vår allra största helg, och en mkt mysig sådan.
Vad gäller Halloween i Sverige är den mkt missförstådd, och firas ofta på helt fel dag. ANNOYING.
Kram igen :-)))

Desiree said...

Jag känner att det är alldeles för tidigt med julpynt i oktober. Känner mig inte sugen på pynt, julmusik eller saffransbak redan nu. Lagom till första advent funkar det bra med julpynt och allt som hör julen till men inte nu. Jag såg faktiskt idag i min affär att även där hade julpynten dragits fram.
Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Du som har fler affärer har säkert litet annat slags utbud än vad vi har här på "vischan". :)
Jag blev verkligen paff när jag såg julpyntet i lördags. Har aldrig sett det så tidigt.
Halloween-pynt i juni! Det verkar ju helt absurt.
Så folk hade inte ens chans att handla sista-minuten för julen. Man undrar om affärerna går så dåligt och att det är anledningen till denna absurda skyltning.
Nej, Thanksgiving tycks knappt ha något pynt. Rätt befriande faktiskt.
Tror inte att man i Sverige vet hur Halloween firas. Det måste man ha varit med om på plats i USA för att veta tror jag.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Desiree: Visst är det alldeles för tidigt med julpynt redan i oktober. Jultomtar när det fortfarande är grönt ute - något tycks vara snett.
Advent tycker jag är en bra tid för julpynt. Då kommer ju adventsljusstakar och adventsstjärnor fram ändå och det brukar ju vara vinterlikt i Sverige i alla fall.
Kramar!

Anonymous said...

När jag var tonåring, hade min lilla stad julskyltning 2:a Advent. Då var alla som kunde ute och gick upp och nerför Storgatan, och Frälsningsarméns blåsorkester spelade på torget. Tygaffären skyltade med lamé och sammet. Klänningsaffären visade långa klänningar för nyårsfesten.
Kappaffären med pälsar och pälsmössor.
Frukt och godisaffären hade en stor tunna fylld med korksmulor med druvor och apelsiner ovanpå. Detta var under kriget, så frukt var nåt alldeles speciellt. Att få en apelsin i julklapp gillades högt.

Förutom adventsljusstakar och kanske girlanger i taket, var det inget julpynt förrän strax före jul, och granen kläddes vanligtvis på julaftonsmorron; med levande ljus, förstås.

Här början julen så tidgt, att när den verkliga julen kommer, är man så innerligt trött på allt "juligt".
Och på den obefintliga Annandagen,
slängs granen ut. Kaputt med julen för den här gången! Och hyllorna fylls med Valentine´s Day grunkor - som inte hinner av hyllorna, förrän det blir Easter bunnies o.dyl.

4th of July och Thanksgiving är mina favorithelger.

Ruth i Virginia

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Ruth: Dina minnen av julskyltningen låter väldigt trevliga. Och som det borde vara.
Förstår att frukt under kriget var eftertraktat och svårt att få tag på.
Jag brukade klä julgranen hemma i mitt föräldrahem antingen dagen innan julafton eller på själva julaftons morgon. Inga levande ljus hos oss men mycket annat fint.
Jamenvisst, allt är för tidigt. Snart kommer kanske helgskyltningen att gå in i varandra så att man alltid kan handla något till någon helg.
Pynt finns inte direkt till dina favorithelger. :)

Anonymous said...

Här hade de i en affär som heter rusta böjkat sälja julpynt i slutet av septenber redan

Anne-Marie said...

Anonym: Det verkar väldigt tidigt. Alldeles för tidigt tycker jag.