Sunday, October 12, 2014

SMS-nacke och mobilen fastklistrad i handen

Min mobil används bara då och då vilket troligen verkar hur mysko som helst. Granntjejerna som blev vräkta hade sina mobiler "fastklistrade" i händerna. Precis som många andra har här i Weed. Och i Stockholm. Ibland blir jag nästan litet full i skratt när jag ser folk vara helt absorberade av sina mobiler. Och man tycks inte kunna leva utan dessa "nallar" utan de finns alltid med - när man promenerar, åker buss och tåg, sitter hemma osv. Varför har det blivit så undrar jag. Varför kan man inte leva utan sin mobil? Uppenbarligen är de beroendeframkallande.

Hos Dagens Nyheter har jag nyligen läst två artiklar som har med mobiler att göra. Numera finns det tydligen något som kallas SMS-nacke. Den kan uppstå när man sitter lutad framåt under timme efter timme och använder sin mobiltelefon. SMS-nacke kan leda till huvudvärk och nacksmärtor. Lösningen - mindre tid med mobilen! :)
http://www.dn.se/ekonomi/nytt-halsolarm-sms-nacken/

Och idag var det en litet märklig historia om en man som var ute och promenerade i Västerås. Han höll på att skriva sms och föll i vattnet i Mälaren! Som tur var klarade han sig. Men hallå, varför måste man använda sin mobil medan man promenerar? Det kan inte vara riktigt säkert. Precis som att man inte skall använda mobilen när man kör bil.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/gick-och-smsade-foll-i-vattnet/

Vad tror ni som läser det beror på att så många människor är beroende av sina mobiler? Och att man numera umgås "separat" trots att man är med andra, med mobilen i handen. Jag tycker historien från Västerås talar sitt tydliga språk. Lyft ögonen från mobilen och njut av omgivningarna under promenader! :) Mobilen kan faktiskt vänta.


Inga ord behövs ;) - bilden lånad från nätet.

Breaking News - Nu har man arresterat en 24-årig man (som bor här i Weed) som misstänkt för att ha startat den katastrofala branden som förstörde en stor del av Weed. Hur han kan leva med sig själv kan man undra. Tror att jag inte skriver mer om detta mer än att det är fruktansvärt och att jag hoppas att det blir ett mycket, mycket, mycket långt straff för honom.

I morgon är det Columbus Day i USA. Ingen "riktig" helgdag men en del statliga verk har stängt, bland annat posten. Och en del skolor. Dock inte min skola. Det är bara att sätta väckarklockan på ringning som vanligt. Godnatt!

24 comments:

em said...

Diskuterade en gång, med en kollega, om arbetsvanor - hon har alltid radion på när hon väver, jag har det sällan, jag framhöll att det går så bra att tänka när man har en monoton väv på gång.
"Men jag vill ju inte tänka", svarade hon.
Kanske är det så med en del mobilanvändare också. Man kan skjuta undan problemen för stunden. Fast naturligtvis är det mer komplext än så.
Margaretha

Gunnel said...

Jag läste just idag i tidningen om Columbusdagen. Det stod att den firades stort i New York. Mobilanvändandet har absolut gått till överdrift. Den är bra när den används då den behövs, men inte kan den behövas 24 timmar om dygnet. Ha det gott.

olgakatt said...

Men nog kan man få samma nackproblem av att läsa i en bok?
Men visst är det groteskt att vissa måste glo i telefonen kontinuerligt eller använda den när de kör bil.
Den är bra till mycket men inte till allt och HAR en avstängningsknapp!

Channal said...

En pyroman! Fy så obehagligt!!

Detta med mobiler är ett missbruk... tror det kommer bli en ändring! Kan inte fortgå som det är nu! Helt sjukt! Med måtta är det kul!

KRAM Anna

malix said...

mobiler är ett gissel för många, själv glömmer jag av den mina barn är tokiga ibland för att jag inte svarar det är dagar jag glömt den hemma. Vilken tur att de ha hittat honom som ställde till det då kan ju i alla fall inte han starta en ny brand. och till sist ha en härligt fin Columbus Day även om du jobbar :) idag är det en helt otroligt vacker höst dag här hemma med frisk och fantastiskt hög härlig luft :) men lite kyligt :).

Äventyret framtiden said...

Vi ser rätt ofta i vårt café hur beroende folk i gemen har blivit av att ständigt och jämnt vara uppkopplade. Det är ju lite sjukt att man måste berätta för övriga världen var man befinner sig, vad man äter, vad man har på sig osv...
Och helst ska man ha den allra senaste modellen också. Smart drag av dem som tillverkar apparaterna...de har lyckats men ändå tror jag att det är ändring på gång, även om den är väldigt liten. Man hinner ju inte umgås och vara med vänner på riktigt eftersom uppdaterandet och självbekräftelsen av att man finns är så stort. Helt klart ett beroendebeteende.

Om ett långt straff är det rätta för en pyroman, om han är det, vete gudarna. Bra att han har hittats, så ingen behöver vara rädd för att det ska hända igen.

Ha en bra Columbus Day!
Kramar!

Gunilla Nardin said...

Man far hoppas att de hittat ratt
person.Sa att det inte gar nagon pyroman los nagonstans.

Nar jag akte sparvagn i Göteborg i somras, hapnades jag over att sa gott som alla satt och pulade med sina telefoner,och det ringde fran alla hall och kanter.
Detta har blivit ett riktigt samhallsproblem. Och i Sverige ar det tydligen fortfarande tillatet att prata i mobilen nar du kor.
Det ar da inte att rekommendera.

Men maste i alla fall tillsta att den ar bra att ha till hands ibland. Och inte endast i nodsituationer.

Sa synd att du inte far en ledig dag,ar det beroende pa var man bor.

Ha det gott!
Stor Kram!!
Gunilla

Anonymous said...

Använder ingen mobil men har en
som väntar på att bli programmerad
med hjälp av dotterdotter.
Bör ju ha en, när man är ute och kör bil.

Ruth i Virginia

Desiree said...

Jag är övertygad om att många människor är allt för beroende av sina mobiler. Jag har några vänner som absolut måste kolla mobilen hela tiden. Jag känner mig väldigt nöjd som inte är sådan. Jag kolla mobilen mest på kväll och morgon. Sedan kolla jag mailen några gånger per dag. Känner inte att jag ständigt måste ha mobilen i handen och uppdatera. Jag sms:ar inte då jag går, cyklar, kör bil det är ju farligt både för sig själv och för övriga.

Så skönt att de har lyckats gripa någon orsakat så mycket förödelse för så många människor och för trakten. Vi brukade inte heller ha ledigt till Columbus day då vi bodde i AL och jobbade på universitetet där.
Kramar!

Annica said...

Det är faktiskt lite skrattretande att se folk vara helt beroende av sina smarta mobiltelefoner. Det är ju ändå bara en teknisk pryl som förvisso kan vara praktisk, men som man oftast klarar sig utan. Att använda mobilen som telefon kan många gånger spara tid, resor och arbete, men att ständigt klicka och stirra på den är i mitt tycke onödigt. För många verkar mobilen vara viktigare än vad nappen är för spädbarnen. ;)
Jag använder min mobil när jag lämnar hemmet och bara till att ringa och sända enstaka sms med - har ingen Internetuppkoppling trots att den skulle gå att surfa med. Och den är aldrig påslagen när jag är hemma eftersom man då kan nå mig via den vanliga fasta telefonen.

För väl att man hittat - den möjlige - mordbrännaren. En sådan person är ju sjuk och farlig och ska spärras in. En fruktansvärd tragedi för i första hand alla drabbade, men också för mannen och hans familj. Ibland kan det möjligen vara "lättare" att vara offer än förövare för offren har allas sympati - medan förövare och deras familjer får allas hat och avsky.
Hur som helst är allt detta så förfärligt att man har svårt att ta in det. Ett trauma för hela samhället. Och sår som aldrig kommer att läka.

Anonymous said...

Hej Anne-Marie!
Ja, du vissa är verkligen besatta av sina mobiler. Som stadsbo ser jag ofta folk gå rätt ut i gatan för att dom håller på och "knappar" eller lyssnar på musik och är i en annan värld!
Vi har ju numera ett förbud i Sverige om att sms:a vid bilkörning och det är helt rätt tycker jag! En annan sak man kan se ofta är två som är på resturang och bägge sitter med sina mobiler! Ännu värre är ju om den ena bara håller på!!
Sommaren då jag var 14 så tog jag och en kompis mopparna och drog till en sjö! Det var varmt och torrt och vi skulle bada. Självklart ville vi "lunta" (elda) lite också. Vi tände på och det spred sig hejdlöst! Det sluta med en mindre skogsbrand och en stor släckinsats av brandkåren. Vilken vansinnig grej! Hur tänkte jag där? Helt idiotiskt och vi hade tur att det inte blev värre!
Ha det gött!
Mvh Perra.

Anne-Marie said...

Margaretha: Jag tror att mobiltelefonen, precis som TVn, är litet "avtrubbande" och man påverkas på olika sätt. Att lyssna på radio tycker jag inte riktigt är vara samma sak som att sitta med näsan i mobilen.
Och jag tror absolut att man kan bli beroende av en mobiltelefon. Inte den gamla typen men de nya "smart" telefonerna.

Anne-Marie said...

Gunnel: Columbusdagen tycks firas olika mycket beroende på var man bor. Som sagt, här i mina trakter gick den obemärkt förbi. Posten levererades inte men det var nog det enda jag märkte.
Mobiltelefoner är absolut bra i vissa situationer. Men inte som en ständig följeslagare under dygnets varenda vaken minut. Ha det bra!

Anne-Marie said...

Olgkatt: Det kan man nog. Och böcker kan nog också vara beroendeframkallande ibland.
Att köra bil och använda sin mobil borde vara straffbart överallt. Det är det här i Kalifornien - vet dock inte om polisen gör så mycket trots allt.
Det intressanta med mobiler är att även om man stänger av dem så kan man spåra en mobil. Batteriet måste tas ut för att den skall bli helt "avstängd".

Anne-Marie said...

Anna: Den här killen har inte straffats tidigare vad jag kan se för pyromandåd, men han har en rätt lång lista av andra straff. Fram med skampålen som fanns förr. ;)
Jag tror faktiskt att mobilerna har kommit för att stanna och att människor kommer att bli mer och mer "ett" med dem. Att nyare varianter kräver fingeravtryck för att låsas upp osv känns skrämmande.
Kram!!

Anne-Marie said...

Malix: Låter bra att du ibland glömmer bort din mobil. :) Jag har min i handväskan men använder den sällan.
Killen som arresterats för branden hoppas man är rätt person.
Det blev rktigt varmt här idag (igen) men nu lär någon front vara på väg. Tvivlar på att vi får regn.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Karin: Det är ett intressant "fenomen" egentligen att man hela tiden vill berätta för omvärlden vad man gör. Ett behov av bekräftelse troligen. Och att känna sig viktig på något sätt kanske.
Att folk köar till de nya iPhones är helt sjukt tycker jag. Då har man kommit rätt långt i sitt beroendebeteende.
Jag håller med dig i allt du skriver. Fram för mera tid med varandra utan mobiler. :)
Kanske skampålen borde återupprättas för pyromanen. ;) Ett långt fängelsestraff känns inte riktigt tillräckligt på något sätt för vad han "åstadkom". Vi får hoppas att han är rätt person.
Ha en fin dag! Kramar!

Anne-Marie said...

Gunilla: Det finns säkert andra pyromaner men förhoppningsvis inte just här. Eftersom torkan fortsätter är det ännu risk för bränder trots att det är oktober.
När jag har besökt Stockholm fattar jag inte riktigt att alla är helt besatta av sina mobiler. Knappt någon rör sig ute på stan utan sin mobil i handen.
Att tillåta mobil under bilkörning är inte riktigt vettigt. Borde helt klart straffbeläggas såsom vi har i Kalifornien.
Jag använder min mobil ibland - mest till textmeddelanden (när jag är ostörd och inte är ute och rör mig i samhället) och jag har den alltid med mig när jag kör eftersom jag har en äldre bil.
Vet faktiskt inte varför min skola inte firar Columbus-day. Tror det beror till viss del på vilken stat man bor i.
Ha det bra! Stor kram!

Anne-Marie said...

Ruth: Bra att du har teknikkunniga barnbarn.
Du menar väl att du har den avstängd men med dig när du kör bil.
När man ringer telefonbolaget AT&T säger de alltid "Please do not text and drive."

Anne-Marie said...

Desiree: Skönt att du inte blivit beroende av mobilen. Jag är faktiskt inloggad på min email stora delar av dagen men det är mest pga att jag jobbar framför en dator och enkelt kan kolla litet då och då.
Men mobilen ligger "nedpackad" i handväskan och är avstängd för det mesta.
Att köra bil och använda mobilen är ingen bra kombination.
Man undrar hur pyromanens familj hanterar det hela i en liten stad som Weed. Det stod att deras telefon blev avstängd efter meddelandet kom om arresteringen. Man kan fortfarande se var han bor via en hemsida.
Columbus-day tycks firas litet olika beroende på var man bor.
Kramar!

Anne-Marie said...

Annica: Visst är det litet skrattretande att se folk ha sin mobil "fastklistrad" i handen. Den tycks fylla något slags behov. Många i mina trakter har inte längre någon "vanlig" telefon utan bara en mobiltelefon. Det kanske är samma sak i Sverige. Då blir det givetvis så att man blir mer beroende av sin mobil. Tror nog att telefonbolagen har ett finger med i spelet där.
Ja, nappen och mobilen tycks ha vissa likheter. ;)
Jag har alltid min mobil med mig när jag kör eftersom jag har en äldre bil. Där kan en mobil verkligen vara "räddaren i nöden" om något skulle hända.
Som jag skrivit till ett par andra - kanske man skulle ta fram den "gamla hederliga" skampålen igen. ;) Tror nog att den typen bestraffning var rätt effektiv. Numera tycks ju en hel del brottslingar vara ute igen från fängelset väldigt snabbt.
Ha det gott!

Anne-Marie said...

Hej Perra,
Som du skriver så kan det väldigt lätt bli tillbud i en litet större stad om man inte är helt närvarande utan är uppslukad av en mobil. I en stad med mcyket folk och många bilar behöver man verkligen ha hela sin uppmärksamhet på vad som är på gång runtomkring.
Vad bra att det finns ett förbud mot sms:ande vid bilkörning. Det går ju inte att göra båda sakerna samtidigt.
Litet komiskt är det när folk sitter och "umgås" med sin mobil i stället för sin kompis. :)
Oj, vilken historia du berättar om branden. Nej, som 14-åring kanske man inte riktigt kan se följderna av att ha en liten lägereld.
Vilken tur att det inte blev värre än vad det blev. Trots allt blev det ju ett stort pådrag. Förhoppningsvis är du mycket klokare nu. ;)
Ha det gott!

Saltistjejen said...

Jag använder min mobil och min iPad väldigt mycket. Vissa skulle säkert tycka det är ett beroende. Och det är det ju på sätt och vis. Men just nu har jag så otroligt mycket som sker via mobilen. Många av mina vänskapsrelationer har jag enbart via den (och datorn) i form av chattande, skylande, Facetimande, email, Facebook instagram etc. Det gäller främst vänner o familj som inte finns nära rent fysiskt och ofta är det ju då även fråga om att man lever i olika tidszoner också. Men även relationer här sköts ju mycket via nätet nu. Som att ha kontakt med E´s kompisars föräldrar och planera aktiviteter etc.
Jag tycker dock att man bör använda mobilen med ngt slags "hyfs". Alltså t ex om man är ute och äter, fikar eller så med en person ska man inte sitta med näsan över mobilen hela tiden och ignorera den man är där för att träffa. Däremot tror jag verkligen inte att det är skadligt för "det sociala livet" att använda mobilen, utan jag tror helt enkelt att sättet att umgås har förändrats. Det är annorlunda nu mot då jag själv var ung. Men för den skull tror jag inte det per automatik innebär att det blivit sämre. Kanske snarare tvärtom eftersom man kan ha kontakt med flera på ett mycket enklare vis nu än då. Närvaro handlar ju inte alltid om fysisk sådan utan egentligen ännu mer om mental sådan. :-)
Läskigt med er brand men jag tycker det är hoppfullt att man verkar fått tag på den som startade det hela.
Kram!!

Anne-Marie said...

Hej Saltis, roligt att se dig här. :)
Jag tror absolut att man kan använda en mobil på "rätt" sätt. Det du beskriver kanske kan bli ett beroende men samtidigt om man bara använder mobilen när den behövs är det säkert litet annorlunda.
Jag tror att många idag har sin mobil med sig och helt enkelt tar sin "tillflykt" till den genom spel, kanske helt onödigt chattande osv. Tror att många yngre inte kan leva utan sina mobiler faktiskt. Läste om en amerikansk tjej som försökte ta sitt liv då hennes föräldrar ville att hon skulle minska sin tid hos Facebook. Det är verkligen skrämmande när det gått så långt. Bara ett exempel på hur sociala medier kan bli beroendeframkallande - mobiler får man nog räkna hit numera eftesom internet finns på de flesta "smart phones" nuförtiden.
Det jag har reagerat inför är när en grupp människor sitter tillsammans och huvudfokus verkar vara på mobilerna, inte på de andra. Det tycker jag verkar konstigt och inte särskilt bra. Men det finns säkert även "sunda" umgängesformer med mobilen. :)
Kram!!