Thursday, October 30, 2014

Potatislov

Innan jag går in på potatislovet ville jag bara länka till en artikel som Yahoo News hade idag: http://news.yahoo.com/hawaii-lava-flow-slow-gentle-yet-unrelenting-081514805.html.
Den handlar om lavan som fortsätter att röra sig mot den lilla staden Pahoa på Hawaii (The Big Island). Nu talar man till och med om att staden kommer att bli "itudelad" om lavan fortsätter sin framfart. För mig känns det konstigt att tänka sig att mina gamla "hoods" för alltid kan komma att se totalt annorlunda ut. Att stadens enda genomfartsväg kanske helt stängs av. Svårt att ens riktigt sätta sig in i hur det kan bli. Jag är i alla fall tacksam att jag inte bor där och behöver vara med om detta. Tänker dock på Pahoas invånare och hoppas att de kan klara av detta.

Vi har inget höstlov inom skolan där jag jobbar. Jag hade heller inget höstlov när jag gick i skolan i Sverige. Just den här veckan tycks stora delar av Sveriges skolor vara lediga. Tycker det är klokt att man har ett lov på hösten i Sverige som annars blir mycket lång. Vi har ju i alla fall litet mer ledigt här i USA med Veterans' Day (11 november) och Thanksgiving (infaller i år 27 & 28 november).

Tydligen gick jag i skolan just den tiden då man inte hade höstlov i Sverige. Tala om dålig "timing". ;) Förr i tiden hade barnen potatislov och nu alltså höstlov. I Skåne kallades det tydligen även ibland för pantoffellov. Potatis=pantoffel i Skåne. Potatis har förresten många olika namn: potät, knöl, jordäpple, jordpäron, potäta.
Potatislovet var inte något lov då barnen kunde ligga och sova halva dagen och bara göra kul grejer utan de fick vara med och skörda potatis. Förr i tiden deltog ju barn och ungdomar på ett helt annat sätt i arbetesuppgifter som fanns. Tror att det faktiskt var bra och nyttigt. http://www.heligahembygd.se/blogg/potatislov.html

Vad gör barn och ungdomar numera på höstlovet? Åker på resor kanske? Sover halva dagen? ;) Ni som bor i Sverige kanske har aktuell information hur man tillbringar ett höstlov hösten 2014. Berätta gärna.

En ny front är tydligen på väg till Weed. Vi får se hur mycket regn vi får. Igår eftermiddag fick jag gå tillbaka hem och hämta kameran eftersom jag fick se de härliga linsformade molnen (lenticular clouds) bredvid berget. De brukar bildas när det är en front på väg. Eller så är det lemurierna som landar med sina flygande farkoster! Det är en tolkning som en del i Mt Shasta har. En gammal kontinent, Lemurien, lär ha legat här och en del tror att deras farkoster döljs bland dessa linsformade moln. Jag gillar verkligen dessa molnformationer.


38 comments:

arvidochlydia said...

Wow, vilka häftiga foton. :-)

Min dotter spenderar höstlovet med att vila sig från skolan. Hon går inte ens utomhus, utan sitter bara framför datorn och "vilar".

Anonymous said...

Hej, gick i skolan under fel tid.
6 dagar i veckan plus söndagsskolan.
7 dagar i veckan och inget höstlov.
Ja va det bättre, eller sämre förr.
Ändå klagade, vi inte. Vi visste,
tydligen inte bättre. Det fans inga,
skurlov, potatislov. Ja, roliga timmen
va ju inte så jobbigt. Det finns ju,
en del som pluggar på lovet. Vilka
fina moln. Jag tippade in regnen,
ganska bra i weed. Jag kollade på,
prognåserna. Långt framåt. Tror att,
vädertjänsterna i usa ligger före
europa. Här vågar man max, lova väder max 14 dagar framåt. Men töar,
snön på berget. Blir det problem.
Hälsningar Stig......

malix said...

här sitter sonen framför datorn men en gång om dagen går han i alla fall ut med vår hund. Jag fick till och med med han ut på en tur till stora sonen i förrgår och det är inte illa :) Underbara kort! Ha en härlig dag :)

em said...

Kärt barn har många namn - även engelskan har ju ett antal olika namn för potatis.
Lovens namn har skiftat beroende på orsaken till ledigheten. Skurlov, kokslov, sportlov, februarilov och potatislov är vad jag kommer på, kanske fanns det fler benämningar.
Margaretha

Annica said...

Underbara bilder! Vilka fantastiska molnformationer! Moln kan verkligen se ut "hur som helst". ;) Jag har alltid gillat moln och himlafenomen. Man kan inte annat än fascineras av dem.
Naturligtvis är det lemurierna som gömmer sig bakom dessa vita ringar. Man ser ju tydligt spåren efter deras farkoster. ;D
Hoppas du får en lagom och bra blandning av Allhelgonahelg och Halloween "over there"!
Kram från ett (just nu!) alldeles molnfritt Norrbotten!

Alice said...

Hej!
Vilka häftiga foton!
Höstlov. Tror detta lov spenderas på väldigt många olika sätt beroende på ålder, intressen och familjeförutsättningar. 14-åriga lillebror sitter mest hemma framför datorn. Själv hängde jag mest i stallet i den åldern. En tur till Stockholm brukade vi hinna med oxå. Shoppa, gå på museum. Mysa i storstaden.
Numera är jag är högskolestudent och då är det bara sommarlov som gäller. Dock har vi ganska flexibelt schema så jag tog ledigt igår och spenderade dagen som instruktör i stallet. Där de har anordnat olika aktiviteter hela veckan. Barn i åldrarna 6-15 har deltagit. Roligt!
Trevlig helg!
Hälsningar från Alice

Marina said...

Vilka fantastiska molnformationer! I mina delar av landet finns det även skolor som har "jaktlov" när det är dags att ge sig ut i skogen och leta älg.

olgakatt said...

Vi hade Mårtenslov!
Vilka fantastiska moln! Hoppas de fixar lagom med regn!

Andra året i Hjo said...

Hade heller inget höstlov. Skönt med lov förstås. Men kan nog bli lite knepigt för föräldrarna ibland. Att få till det med skollediga barn, arbete und so weiter.

Anonymous said...

Vilka otroliga moln! Jag förstår verkligen att du var tvungen att hämta kameran. Hur häftiga som helst!

Annika said...

Inte jag heller, AM. Inte ett höstlov i sikte under hela min skoltid.
DET kom senare. Vet att min pappa hade potatislov i skolan, och de kanske hade det i svenskfinland också, där min mamma växte upp. Måste fråga henne.
Molnen hos dig över berget är helt makalösa. Har aldrig sett ngt liknande. Ja, nog är det mystik och krafter runt det berget. SÅ härligt.
Kramar och trevlig helg!!

Anonymous said...

Annika - Det är nog Zombies som
är på väg att landa för Halloween!
:)

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Arvidochlydia: Visst är molnen häftiga!
Tror att vilan kanske skulle bli ännu bättre om dottern lämnade datorn och huset och gick ut i friska luften då och då. ;)

Anne-Marie said...

Stig: Det låter verkligen som om du gick i skolan under "fel tid". ;)
6 dagar/vecka plus söndagsskola. Oj, så fullt schema du hade. Fem dagar/vecka tyckte jag räckte. Ingen söndagsskola för mig.
Molnen är verkligen fina. Jag hade önskat att få se en sådan här "stapel".
Väderprognoserna som sträcker sig kanske 45 dagar framåt är rätt värdelösa. De är definitivt inte korrekta. 14 dagar tror jag är det mesta man kan förutsäga.

Anne-Marie said...

Malix: I alla fall litet utomhustid. Barn behöver vara utomhus. Fattar inte varför barn nuförtiden tillbringar nästan all sin tid inomhus. Jag var utomhus säkert 1-2 timmar/dag när jag var liten. Under sommaren ännu mera.
Visst är molnen fina! :) Ha en fin helg!

Anne-Marie said...

Margaretha: Absolut. Det finns vissa saker som har flera namn.
De lov du nämner har väl infallit vid olika tidpunkter på året.
Eftersom barnen inte gör något numera mer än sitter framför datorn kanske höstlovet skulle döpas om till datorlov. ;)

Anne-Marie said...

Annica: Moln är faktiskt fascinerande tycker jag. Och de här linsformade molnen är litet speciella för bergstrakter. De finns inte bara här utan vid olika höga berg. Har sett linsformade moln från Japan och ett av deras berg.
Lemurierna är något som vissa personer tror stenhårt på i Mt Shasta. Jag tror nog just detta fenomenet med molnen är rent vetenskapligt. :) Sedan finns det andra saker kring berget som inte kan förklaras med logik och vetenskap.
Jag firar faktiskt varken det ena eller det andra. Så trist är jag. ;) Och regnet har vräkt ner under morgontimmarna så när berget tittar fram kanske under helgen kommer det säkert vara ännu vitare.
Kram och ha en fin helg!

Anne-Marie said...

Hej Alice,
Välkommen hit! :)
Roligt att du tyckte om molnen. De finns också i en större "variant" men jag har aldrig haft möjligheten att fota dessa. Det inträffar bara någon enstaka gång.
Kul att höra litet mer om vad barn och ungdomar gör under höstlovet nuförtiden. Datorerna verkar ha en enorm dragningskraft. Vore nog bra om det inte var fullt lika mycket datortid. :)
Vilket trevligt avbrott du hade med hästar och stall. Och så bra för barnen att du fanns där.
Trevlig helg!

Anne-Marie said...

Marina: Jag var så glad att jag fick möjligheten att kunna fota dessa vackra moln.
Intressant med olika slags lov beroende på var man bor i Sverige. Vilket ju verkar helt logiskt. :)

Anne-Marie said...

Olgakatt: Mårtenslov måste ha infallit litet senare i november antar jag.
Molnen var häftiga och man måste passa på just när man ser dem eftersom de ibland löses upp rätt snabbt. Andra kan stanna kvar i timmar.

Anne-Marie said...

Hans: Jag läste någonstans att potatislovet försvann kring 50-talet eller början på 60-talet. Och sedan kom höstlovet runt 80-talet. Jag "valde" helt fel tid att gå i skolan. ;)
Nej, ibland kan det nog vara knepigt med lov och att få detta att gå ihop med föräldrars möjlighet att ta ledigt.

Anne-Marie said...

Sara: Jag var på väg till min postbox som ligger kanske 100 meter från min bostad och såg molnet. Det fanns ingen tvekan om att vända tillbaka och hämta kameran. :)

Anne-Marie said...

Annika: Det verkar som om höstlovet kom först på 80-talet. Då hade i alla fall jag gått ut skolan.
Alltid roligt att höra med litet äldre personer vad de var med om. Jag har ju ingen jag kan fråga längre. Litet märkligt faktiskt.
Jag hade önskat att få se dessa moln. Hade kanske hoppats på ännu litet större moln men de här var häftiga också. :)
Det finns oförklarliga saker som hänt uppe på och kring berget. Och även om molnen har en rent vetenskaplig orsak (som jag absolut inte kan redogöra för utan litet efterforskning) är det magiskt trots allt.
Ha en fin Halloween och helg! Kramar!!

Anne-Marie said...

Ruth: Ja, man vet aldrig. :)
Zombierna (är det rätt pluralform?) verkar ju vara på gång i USA.

FREEDOMtravel said...

När jag var liten i Skåne hette potatis "potatis", men jag förstod ändå att det på lite mer gammaldags skånska kunde heta "päror". Min mamma (som kommer från Halland) berättade om när hon skulle köpa en potatispress. Handlaren var oförstående, men till slut fattade han "jaha, du menar en pärastöt?" (på bred skånska)...;)

Mimmi said...

Men gud villka coola moln! Helt fantastiskt! :)

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Jag menade självklart inte att man inte säger potatis i Skåne. Det verkade bara som om man kanske hade flera olika benämningar på potatis.
Kul historia med din mamma. :) Inte lätt ibland med dialekter.

Anne-Marie said...

Mimmi: Visst är de coola! :) Jag blev så glad att jag hann fota dem innan de försvann.

Anonymous said...

Gick i skolan 6 dagar/vecka hela skoltiden. Höstlovet kallades "Skurlov" och varade 2 dagar. Välkommet avbrott när det inte fanns några andra helger på hela höstterminen. Lärare och annan skolpersonal har numera utbildningsdagar förlagda under delar av höstlovet, därför blir det en veckas ledighet för barnen. Här har kökspersonal utbildats i vegetarisk matlagning under lovet läste jag i tidningen. Kristina

Gunilla Nardin said...

Har inget minne av att jag hade hostlov,men det ar ju en hel del ar sedan skoltiden. Daremot hade min son ledigt hela tva veckor. Da drog vi alltid upp till Sverige
forstas.Just nu har skolorna stangt har i Frankrike,och barnen
ar lediga. Men har man laxor over loven i Frankrike, ganska manga faktiskt.Har aldrig gillat det.Har man skollov ska man inte behova plugga.

Ah! Ditt berg med dessa bisarra moln,har aldrig sett nagot liknande. Ser ut som ett gigantiskt vattentorn.
Kanske ar det ett magiskt berg iaf.
Sa bra att ni fatt regn, minns hur du langtade.

Ha nu en riktigt skon helg!
Stor Kram!!
Gunilla

Desiree said...

Vilka otroligt coola moln!!! Wow sådana har jag aldrig sett innan.
När jag gick i skolan i Sverige hade vi inte heller något höstlov. Jag måste också prickat in fel period där så som du ;-)
Potatislov hade jag inte heller tidigare hört talas om. Kul att läsa alla olika namn på potatis som finns. Kärt barn har många namn. Hoppas att fronten inte blir jobbig som drar in över er men lite mer regn kan ni ju för all del behöva.
Ha en fin helg Anne-Marie

Gunnel said...

När jag gick i skolan hade vi skurlov, men jag tror inte det var en hel vecka. Har läst att det blev officiellt med höstlov från mitten av 1990. Det brukar anordnas väldigt mycket aktiviteter för barn under det här lovet, och fritidshemmen hittar alltid på något annorlunda, så barnen ska känna att det är inte som en vanlig skolvecka. Det är klart upp till var kommun hur mycket pengar man vill spendera på detta. Ha en fin helg.

Anne-Marie said...

Kristina: Tänk att det var 6 dagars skolvecka förr. Men när du nämner det så minns jag att mina föräldrar berättade att de gick i skolan 6 dagar/vecka.
Lärarna har ett helt annat slags arbetsschema vad jag förstått än vad de hade när jag gick i skolan.
Men så bra att de fått lära sig mer om vegetarisk mat. Väldigt bra initiativ.

Anne-Marie said...

Gunilla: Det var inte dåligt med två veckors ledighet. Verkligen lyxigt.
Håller med dig - är man ledig tycker jag att skolan skall låta barnen vara lediga "på riktigt". Barn och ungdomar kan verkligen behöva "vila huvudet" ibland.
De där linsformade molnen (lenticular clouds) är otroligt vackra. Det här var ett litet moln. Vid sällsynta fall kan de bli riktigt stora och vara flera stycken.
Idag skymtade berget fram litet och det var mycket mera snö däruppe. Och igår trodde jag att jag skulle få ta fram en båt nästan - så mycket regnade det.
Ha en fin helg! Stor kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Jag har nog lagt ut liknande moln men inte fullt så "detaljerade". De är häftiga och jag var verkligen glad att jag fick chansen att fota detta fina moln.
Tror att vi nog är en hel del som gick i skolan under "fel tid". :) Minns att höstterminen var otroligt lång och seg när det blev mörkt - utan någon ledighet.
Potatislov var något nytt för mig också men när jag "googlade" höstlov kom potatislovet också upp.
Det vräkte ner regn igår och berget skymtade fram litet idag med mer snö. Nu tycks prognosen bara visa sol och uppehåll framöver under de närmaste 10-14 dagarna så vi får se hur det blir.
Ha en fin spa-helg!

Anne-Marie said...

Gunnel: Skurlov har jag också hört talas om men vet inte riktigt vad det egentligen innebär.
Höstlovet kom efter det att jag gått ut skolan. Tycker det är bra att man bryter upp den långa och mörka hösten med ett lov. Det kan verkligen behövas.
Vad bra det låter att man anordnar trevliga aktiviteter där du bor.
Ha en bra helg!

Charlie sa ... said...

Vilka bilder du bjuder på! Vackert.

Höstlov missade jag med. Såg ett inslag på svt play om reseförslag just för höstlovet. Fler och fler svenskar reser iväg till varmare breddgrader men många passar även på att se delar av Sverige. Mycket aktiviteter på gång för barn och föräldrar på museum, kulturhus och teatrar.

Tack för medd - svarar snart!

KRAM

Anne-Marie said...

Lotta: Roligt att du tyckte om bilderna med det vackra molnet. :)
Du och jag är väl någotsånär jämngamla så kan tänka mig att du också missade en längre ledighet på hösten.
Bra att det anordnas olika aktiviteter så att det inte bara blir att sitta framför datorn.
Skönt med en veckas avbrott på hösten. Det behövs när det blir mörkt.
Ser fram emot din hälsning. :)
Kram!!