Friday, October 10, 2014

Bananbältet eller the Chetco Effect

Idag träffade jag min nya granne. En kvinna ungefär i min ålder och med en härlig fransk brytning på engelskan. :) Hon är från Belgien ursprungligen och kunde tydligen ingen engelska när hon först kom till USA. Folk undrar ofta var jag kommer ifrån eftersom jag inte låter helt som amerikaner men jag tror att min brytning är minimal jämfört med grannens. Hon förlorade sitt hem i branden i Weed och kommer att försöka bygga upp ett nytt hus. Jag får hoppas att jag inte bor här längre när hon flyttar ut eftersom hon verkar vara en mycket tyst person och jag absolut inte vill inte ha fler nya, ljudliga grannar. Litet kul är det med ett heleuropeiskt hus just nu. :)

Eftersom det fortfarande är sommarvarmt känns höstkläder litet avlägsna men jag har varmare kläder på mig nu trots allt eftersom nätterna har blivit märkbart kyligare. Tyvärr var jag tvungen att lämna ifrån mig min älskade skinnjacka för att få blixtlåset lagat (den jackan är värd att laga trots att den närmar sig 30 år) och det kommer tydligen ta ett tag innan sömmerskan kan få den färdig så jag kanske får ta till vinterjackan om det skulle bli höst på riktigt. Vem vet, kanske hösten kommer även till Weed.

Den senaste veckan har det dock som sagt varit riktigt varmt. Som jag nämnde i det förra inlägget kan kusten i södra Oregon ibland ha ett fenomen som gör att det blir ordentligt varmt även där vilket det var några dagar den gångna veckan. Oftast är det dimmigt och litet kyligt utmed kusten men ibland kan det bli lika varmt som vi har här i Weed. Det är the Chetco (eller Brookings) Effect.

Michael och jag åkte till Brookings i början av min USA-vistelse och trots att det bara var april var det varmt och skönt. Brookings kallas även "the banana belt". Mt Shasta var fortfarande litet kyligt som det kan vara där i april men i Brookings var det sommartemperaturer. Anledningen till de högre temperaturerna är samma fenomen som Santa Ana-vindarna som finns i södra Kalifornien. Det är vindar som blåser från öst till väst och blåser ner i dalarna från bergen. De kan vara otroligt varma och orsakar ofta skogsbränder i södra Kalifornien. I Brookings i Oregon kan det bli mycket varmare än i staden Medford som inte ligger så långt därifrån. Om the Chetco Effect inträffar på vintern kan det vara några få plusgrader i Medford medan det kan vara +25 i Brookings.

På tal om bananer - det är en av mina favoritfrukter som jag äter varje dag och som är både nyttig och god. Och en av de smarrigaste efterrätterna jag ätit var i Frankrike på Rivieran - banana split. Mäktigt men gott. :)


Bilden lånad från nätet.

14 comments:

Charlie sa ... said...

Vill titta in en snabbis och säga hej! Tillbaka och det känns som min jet lag är under kontroll. Konstigt nog är det alltid olika varje gång.

Stockholm var så skönt och fortfarande i den här fina brytningstiden mellan sensommar/ tidig höstkänsla. Perfekt!

Skönt att du har en trevlig granne - hoppas hon stannar så länge du är kvar.

Ha en skön helg!


KRAM!

Annica said...

Om någon bjöd på en banana split så skulle man ju inte tacka nej. :) Den ser mycket mumsig ut på bilden.
Vilken lättnad att din nya granne verkar vara trevlig och tystlåten. Hoppas hon blir kvar tills du packar dina väskor för ny destination och nya äventyr. :)
Ser på väderrutan att Weed har +22 och soligt. Och du skriver att nätterna blivit kyligare. Det måste kännas härligt efter all hetta.
Spännande fenomen det där med "bananbältet". Vädret kan verkligen vara märkligt.

Här har vi inte sett solen på ca en vecka, det har varit mulet, disigt och väldigt blåsigt. Igår, och under ett dygn tidigare i veckan, ösregnade det. De flesta träd, speciellt björkarna, har tappat alla löv och står helt kala. Nu är det riktig höst. Några snöflingor hade setts igår men de blev kortvariga. Tack och lov!!! Snön är välkommen till första advent, inte förr. ;)

Önskar dig en fin söndag! Kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Hej och välkommen hem igen. :) Det är märkligt med mig nuförtiden - jag tycks knappt få någon jetlag varken åt ena eller andra hållet. Och då har jag ännu fler timmars tidsskillnad än vad du har.
Stockholm kan verkligen vara vackert och skönt även i oktober. Fint att du hade en bra vistelse där.
Den nya grannen är mycket tyst faktiskt. En stor skillnad mot collegetjejerna som var stökiga och alltid hade massor med folk hos sig.
Kram!!

Anne-Marie said...

Annica: Det fick bli en lånad bild på efterrätten eftersom jag inte har ätit banan split på mycket, mycket länge.
Jag hoppas att saker och ting skall klarna inombords hos mig så att jag kan ge mig av på nya äventyr inom en nära framtid.
Weed har haft det ovanligt varmt även nu i oktober. Och när jag tittar på långtidsprognosen ser det ut att fortsätta med torkan. Jag har en känsla av att den kommer att fortsätta och nästa sommar vill jag absolut inte vara kvar här eftersom ev. skogsbränder troligen blir nästan omöjliga att stoppa.
Jag skulle faktiskt vilja byta med dig betr. vädret :) - hur konstigt det än låter. Snö låter dock litet väl tidigt. Men du bor ju väldigt mycket längre norrut jämfört med mig. Jag var inne i Mt Shasta idag och där hade man julpynt till förs1äljning! Det är så att man tar sig för pannan.
Ha det gott! Kram!

Desiree said...

Vad skönt att du verkar ha fått en granne som är vettig och tyst. Mmmm bananer är goda, äter också ofta och gärna bananan. Blir sugen på bananasplitt då jag ser denna bilden.
KRamar!

Första året i Hjo said...

Goda desserter har man i Frankrike, den saken är klar.
Igår hade vi brittsommar, idag regn som nu har slutat.
Kul för dig med nya tystare grannar.
Trevlig söndag!

Gunilla Nardin said...

Nej! jag har inte glomt av dig AM!
Vi har borjat renoverera ett mycket gammalt provençalskt hus,och saljer vart nuvarande ,jag och min man. Nu renovererar vi ju inte sjalva ,det hade blivit for tungt, men hade inte anat hur manga belut som ska fattas, och sa mycket pappersexercis som maste
tas tag i. ja det ar verkligen jobbigt men samtidigt kul forstas.

Sa bra att du fatt en fransktalande granne, da kan du kanske catchaa upp din franska litet. Dessutom sa talar ju Belgare saa mycket langsammare an fransman. Bra va? Lattare att forsta.Men kanske vill hon helst
tala engelska.Viktigast ar ju anda att
du far lugn och ro .Antligen!
Vi har oxa en varm vind som blaser
har da och da "Le Sirocco" heter den, och kommer fran Afrika natuligtvs.

Ja, Banana Splits har jag atit manga tidigare, nu var det ett bra tag sedan, men gott ar det.

Hoppas ni gar mot svalare vadertyper nu. Har ar det som en svensk sommar just nu 23-25 plusgrader. Det blir inte host forran i borjan pa december i allmanhet.

Ha en fin vecka!
Stor Kram!!
Gunilla N

Anonymous said...

Första gången jag mötte en Banana Split, var när jag var i St. Petersburg, Florida på våren 1952 med paret jag jobbade för. Det var på Whalgren´d Drugstore. På den tiden hade de flesta drugstores "lunch counters". Brukade gå dit efter att jag var färdig med middagsdisken. Hade aldrig sett såna glasskreationer i mitt liv. Jag ville prova alla, tills efter ett var veckor, då jag märkte att mina kjolar började krympa i midjan. Men gott var det!

På tal om "banana belt". Anchorage anses ligga i det området i Alaska, för temperaturen där blir aldrig så extrem som i t.x. Fairbanks. Närheten till kusten antar jag.

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Desiree: Jag uppskattar varje minut nu när det har varit tystare. Nu gäller det bara att jag blir klar över vart jag skall ta vägen. :)
Bananer är nyttigt och att de är goda gör ju inte saken sämre. Banana split har jag nog bara ätit en gång - när jag var på språkresa till Frankrike vid Rivieran. Mäktigt var det men gott.
Kramar!

Anne-Marie said...

Hans: I Frankrike äter man bra och gott. Precis som du beskrivit på din blogg.
Trevligt med regn. Jag pratade med en god vän idag som bor i staten Colorado - hon bor på 9000 feet (ung 2700 meter över havet - jag bor på ung. 1000 m/ö/h) och de hade ordentligt med snö idag och riktigt kallt.
Ha en fortsatt fin vecka!

Anne-Marie said...

Gunilla: Trodde inte att du glömt mig men tänkte faktiskt på dig igår och undrade hur du hade det. :)
Men så trevligt det låter med ett "husprojekt" även om jag förstår att det är mycket att göra och tänka på.
Min franska numera är i stort sett obefintlig pga alla år med bara engelska. Franska måste man träna på hela tiden om den skall finnas kvar i skallen.
Det visste jag faktiskt inte att fransktalande belgare talar långsammare. Jag pratade egentligen bara med flamländsk-talande belgare när jag jobbade i Sverige. Deras engelska var väldigt bra faktiskt. Tror att jag håller mig till engelskan om jag stöter på min granne. ;)
Sirocco känner jag till och det tycks finnas en del sådana vindar som man har i Brookings.
Banana splits i USA tror jag är litet annorlunda än de i Frankrike. Har aldrig ätit någon här i USA.
De talar om kanske litet regn till veckan men det mesta tycks komma norr om oss i Oregon. Suck.
Ha en bra vecka med husbestyr. Stor kram!

Anne-Marie said...

Ruth: När jag ser St Petersburg går mina tankar alltid först till Ryssland. Men jag vet ju att det finns St Petersburg också i Florida.
Oj, banana split och liknande kan man nog bara äta en gång per år. Inte att undra på att dina kläder krympte. ;)
Jag visste inte att Anchorage också ansågs ligga i ett banana belt men vet ju att de har det litet varmare än andra platser i Alaska. Den staten skulle jag vilja besöka vid tillfälle. Verkar intressant då den är så stor och har så få invånare. Och stora, stora ytor med skogar.

Anonymous said...

St. Petersburg hette Leningrad, när
Don och jag var där och turistade.
The Hermitage och den där fantastiska
trädgården med fontäner överallt ...
Vi var där året innan Muren föll.
Det var mörka tider i USSR.

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Ruth: Just det ja, den hade ett annat namn tidigare.
Det var verkligen en annan era innan muren föll.
Tänk så många platser du har besökt.