Monday, October 20, 2014

Bacillskräck

Har skrivit tidigare på bloggen om att så kallade "antibacterial" produkter är MYCKET stora i USA. Vet inte om de är lika stora i Sverige. Här i USA verkar det nästan förenat med livsfara bara att leva ett normalt liv. ;)

Tror inte alls på dessa produkter i vardagen - självklart behövs de i vården och liknande - eftersom kroppen behöver ett visst "motstånd" för att behålla ett starkt immunförsvar. Jag kör med vanlig tvål och det tycks fungera bra. Tror faktiskt att amrisarna har blivit litet "hjärntvättade" när det gäller "antibacterial wipes, sprays, soaps" och så vidare.

Att ha ett starkt immunförsvar tror jag som sagt är A och O och det får man genom att sova ordentligt, motionera, äta varierat och välja mat som är så "ren" som möjligt och kanske ta litet tillskott om det behövs (som till exempel vitamin C). Eftersom vi tar i saker hela tiden som andra också tagit i är det väldigt lätt att till exempel en förkylning sprids på en arbetsplats och inom en skola. Bland det viktigaste verkar vara att undvika att röra vid ansiktet och ögonen under förkylnings- och influensatider.

Och antibakteriella produkter räcker inte till vid allvarligare sjukdomar som till exempel Ebolasmittan som tydligen kommit till USA och som fortsätts att spridas i hela världen.
Jag och många med mig ser mycket allvarligt på det som har hänt och tycks fortsätta i USA. Att det redan varit 3 personer som blivit sjuka och spridit smittan i USA är något som inte "borde" ha hänt.

Jag vet inte hur mycket man skriver i svensk massmedia om alla detaljer kring de som smittats men jag har följt detta rätt rätt noga. Den andra sjuksköterskan som blev smittad av "patient zero" (som kom från Afrika) reste med två flighter och var troligen sjuk under båda flighterna. Planet hon flög med gjorde sedan FEM ytterligare flighter innan det togs ur trafik. Flygbolaget letar nu efter 800-900 människor. Det verkar som om det inte har funnits några som helst protokoll för hur sjukhuset i Dallas i Texas skulle hantera Thomas Duncan (den första patienten) och folk har beskrivit scener som skulle kunna vara tagna ur en skräckfilm med lakan och kläder som legat staplade i rummet och ute i korridoren och som borde ha tagits hand om med en gång.

Jag såg till och med en bild av en kvinna (en helt vanlig passagerare) som satt på en flygplats i USA och hon hade full skyddsutrustning med Hazmat-overall, gummihandskar och gummiskydd på skorna.
Blir det nästa utveckling på flygplatserna i USA? Skyddskläder? Det är redan en mindre bedrift att ta sig igenom säkerhetskontrollen.
Jag skall villigt erkänna att jag inte skulle vara särskilt pigg på att flyga just nu. Troligen är risken att bli smittad mycket liten men det är ju ett mycket litet utrymme där många människor tar i samma ytor och använder samma toaletter. Hittills har heller ingenting skett här i USA ifråga om att stoppa flighter från de länder i Afrika som har ebola.

Känner ni till den geniala amerikanske standup komikern George Carlin? Han lever inte längre men hans minne lever ännu. Hans monolog om "fear of germs" är mitt i prick tycker jag. Varning för en hel del svordomar.

18 comments:

Anonymous said...

Hej, hemsk sjukdom. Men dom har vetat om den i 42 år. Fast denna gång, har
den fått en stor spridning. Tyvärr,
väldigt smittsam. Nej, att flyga kan
ha sina risker. Om man måste gå på
toaletten . Bra att dom tar smitto
risken på allvar. Hälsningar Stig.

Hemma från drömresan 22 dar och 770
mil.

Gunnel said...

Jag pratade med min son , som bor i Dallas, och enligt honom är ebola det enda som är på nyheterna idag. Hemsk sjukdom. Underligt att inget botemedel hittats förut. Den är ju knappast ny. Komikern har många bra poänger i sitt tal. Ha en fin tisdag.

Anna said...

En undersökning visade att tvål och vatten var mer effektivt mot bakterier än handsprit.
Googla på colloidal silver (kollodialt silver). Det används för att rena vatten sen urminnes tider, men man kan också inta det oralt.

Annika said...

Jag hamnade ju själv mitt i en ebola-scare i fredags. En misstänkt kvinna som togs in till Fairfax Hospital, hon hade blivit sjuk vid Pentagon. jag hamnade mitt i det, och jag erkänner att det var mkt, mkt otäckt.
Det var falskt alarm. Tack och lov. Två sköterskor vårdas i DC, de två fr Dallas, på NIH.
Ebola är ruskigt otäckt. Tyvärr fick TD agera lite av försökskanin, det gick så fel där. Men jag är rätt säker på att de två sköterskorna fixar det.
Kramar!

FREEDOMtravel said...

Det är nog lite mindre hysteriskt i Sverige. Misstänkta fall vid Arlanda körs till Karolinska, men det är ju oftast inte Ebola... På mitt jobb hålls det en massa kurser om Ebola just nu (jag jobbar på Karolinska Institutet) så jag ser skyltar om det varje dag, men ingen hysteri... Och just nu är medierna mer fokuserade på ubåtsjakt... ;)

Anne-Marie said...

Hej Stig,
Välkommen hem igen! :) Fick du förresten mitt mail jag skickade för ett par dagar sedan?
Den här typen av Ebola tycks vara litet annorlunda än de tidigare varianterna. En hel del personer pratar om att det skulle kunna vara ett "experiment" som gått snett (typ "bioweapon") och att USA nog är inblandat.
Här i USA skulle man ha kunnat göra mera tror jag när de första fallen dök upp.

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag tänkte på dig och din son när jag först hörde att det var i Dallas som Ebolan dök upp.
Det är rätt dominerande på nyheterna här i USA just nu - av naturliga skäl.
Det är en fruktansvärd sjukdom.
Visst är George Carlin bra. :) Ha det gott!

Anne-Marie said...

Anna: Tror också att tvål fungerar väldigt bra under normala omständigheter.
Jodå, kolloidalt silver känner jag mycket väl till. Har en liten apparat hemma så att jag kan tillverka eget kolloidalt silver. Har troligen sparat hundratals dollar under årens lopp. Eftersom kolloidalt silver hjälper både mot virus och bakterier är det väldigt effektivt. Har behandlat både det ena och det andra själv med bra resultat.

Anne-Marie said...

Annika: Jag hann aldrig kommentera hos dig igår. Hade tänkt göra det på kvällen men var så trött att jag somnade riktigt tidigt. :)
Såg att du hamnat mitt uppe i "karusellen" kring Pentagon. Tydligen var det en kvinna som kommit från ett av de afrikanska länderna som blivit sjuk på en turistbuss. Varför man inte stoppar flighter från just de tre länderna fattar jag inte.
Vi får verkligen hoppas att de två sjuksköterskorna klarar sig och blir bra och att man vidtar litet mer ordentliga åtgärder framöver vid sjukhusen.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Såg att man i Sverige haft ett misstänkt fall alldeles nyligen som kom till Arlanda. Som tur var, var det falskt alarm.
Man tycker att USA borde ha kunnat hantera de fallen som hittills inträffat på ett annat sätt.
Jodå, jag har sett all hysteri kring den misstänkta ubåten. Minns mycket väl ubåten 1981 som gick på grund. Det här är en litet mera humoristisk artikel ;)
http://www.themoscowtimes.com/news/article/the-truth-about-that-russian-submarine-near-stockholm/509721.html

Desiree said...

Hederlig tvål och vatten är ju det som funkar allra bäst. Man ska vara noga med handhygienen och som du också tar upp sköta om sin hälsa genom att sova och äta ordentligt. Usch tycker detta med ebolan är så himla läskigt. Jag blir helt uppjagad över att välden inte ingripit i tidigare skede och tagit detta tillräckligt allvarligt. Vi måste se till att få bukt med detta NU!

Charlie sa ... said...

Otäckt med Ebola och känner mig inte alls trygg med hur man hanterar det här.

När det gäller vardaglig hygien, håller jag med Desiree. Tvål och vatten och noga med handhygienen!

KRAM!

Anne-Marie said...

Desiree: Jag tänker precis som du gör - onödigt att överdriva med "antibacterial" produkter. Och att sova och äta ordentligt är verkligen viktigt.
Ebolasmittan är onekligen otäck. Och att man tycks stå rätt handfallna även i länder som USA. Ingen beredskap alls och dåliga rutiner.
Kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Ebolasmittan har verkligen spritts på ett mycket dramatiskt sätt. Det var nog ingen som trodde tidigare att den skulle komma till USA och infektera människor här.
Hanteringen har verkligen varit valhänt och man tycks vara väldigt oförberedd.
Tvål och vatten är vad människor har använt sig av i alla tider och det tycks ha fungerat rätt bra. Annars skulle vi väl knappast vara 7 miljarder på jorden. :)
Kram!!

Mimmi said...

Jag har aldrig haft någon bacillskräck, och jag använder aldrig handsprit (hatar det), som så många är helt besatta av. Jag torkar inte av kundvagnar med antibacteriel wipes som många butiker har, jag tvättar nästan aldrig frukt som jag äter (gnuggar äpplen på byxbenet innan jag äter det), jag pussar min hund på munnen m.m. Jag tvättar dock händerna flera gånger om dagen, med vanlig flytande tvål, jag skulle nog påstå att jag är mer eller mindre beroende av att ha rena händer.

Jag är aldrig sjuk, kommer ens inte ihåg när jag hade en förkylning sist. Jag tror stenhårt på att man behöver utsätta sig för bakterier av olika slag för att bygga upp ett immunförsvar, och om man alltid tar till Antibacteriell och handsprit m.m. så får det till slut en motsatt effekt i och med att man blir mottaglig för all möjlig skit.

Anne-Marie said...

Mimmi: I USA verkar folk väldigt besatta av olika slags antibakteriella "hand soaps". Nej, jag torkar heller inte av kundvagnar med wipes. Frukt och grönsaker brukar jag skala för det mesta. Det är något jag fick med mig hemifrån. Att ha rena händer tror jag är bra eftersom allt man tar i har olika bacillusker och virus.
Självklart måste man utsätta kroppens immunförsvar för olika slags "motstånd" så att det "tränas". Tänk bara på antibiotikan som skapat så många bakterier som inte längre påverkas utan har utvecklat ett mostånd. Inte bra.

L said...

För något år sen kom någon studie att tvål och vatten var minst lika effektivt som antibakteriella medel, vilka istället medförde risk att s.k. "super bugs" utvecklas.
När jag delade den artikeln kommenterade en gammal bekant från Alabama (urkonservativ) att detta var idiotiska typiska liberal propaganda.
Då blir man trött.

Anne-Marie said...

Lisa: Det är ju det som är problemet med antibakteriella produkter och antibiotika - att de utvecklar en resistens och att man kanske sedan inte kan behandla allvarligare sjukdomar.
Man blir trött. Och det är bara att ge upp när folk är så inskränkta. Tyvärr.