Saturday, October 4, 2014

Dricker du klor och fluor?

Snön försvinner i en rasande takt från berget. Inte så konstigt eftersom det är sommarvarmt - i oktober. Idag har det varit mellan +25-30 här i norra Kalifornien och södra Oregon. Långtidsprognosen visar inte på något som helst regn.

I slutet av ett inlägg häromdagen avslutade jag med att vi gärna vill kunna fortsätta dricka vårt vatten som är troligen ett av de bästa dricksvattnen som finns i USA. Jag vågar sticka ut hakan och konstatera detta. Under mitt första besök här 1997 var Michael och jag ute och åt på restaurang och jag minns att vattnet smakade mycket gott. Godare än något vatten jag smakat tidigare. Där vi bodde hade vi inte samma fina vatten eftersom det var en lokal källa. Vattnet i Weed är ungefär lika bra och gott som det i Mt Shasta. Och jag dricker i stort sett bara vatten varje dag som dryck. Så det är verkligen en förmån att kunna dricka gott vatten direkt från kranen.

Framför allt är jag tacksam att jag bor i ett område som inte tillsätter varken klor eller fluor till dricksvattnet. Det gör man nämligen i nästan alla delar av USA. Vi har inga tillsatser i vårt vatten mer än det som naturligt finns där. Kommer man till staden Redding en bit söder om Mt Shasta stinker vattnet klor när man sätter på kranen.

Fluor tillsätts i stort sett i hela USA till dricksvattnet. Detta ämne som egentligen är ett gift. I Sverige har man inte tillsatt fluor sedan början av 70-talet när det blev förbjudet. Stora delar av Europa är fria från fluor. Men här i USA fortsätter man att tillsätta fluor och runt 70% av dricksvattnet har denna tillsats. Och fluor tillsätts även om visst dricksvatten redan har fluor naturligt i mycket små mängder.

Alltmer av forskningen tyder på att den här tillsatsen inte alls har så stor betydelse som man trott ifråga om att förhindra karies i tänderna. Många länder som inte tillsätter fluor har mindre karies än vad USA har. Och fluor är som sagt ett gift som används till exempel i råttgift och andra medel som bekämpar insekter.

När jag gick på lågstadiet kom fluortanten (ni minns väl Jonas Gardells monolog om fluortanten? ;)) men mina föräldrar hade sagt nej till att jag skulle skölja munnen med fluor. Jag var nog den enda i klassen som inte gjorde munsköljningarna. Däremot borstade jag faktiskt tänderna med fluortandkräm vilket ju inte riktigt gick i samma linje. Jag var för ung för att veta och kunna något om fluor och jag kan inte fråga mina föräldrar nu varför de inte hade en enhetlig linje.
Jag slutade med fluortandkräm efter det att jag kom till USA. Michael borstade med tandkräm utan fluor och jag förstod att det nog var klokt. Numera borstar jag tänderna med tandtvålen jag berättade om tidigare. http://bo-i-usa.blogspot.com/2014/03/tandtval.html. Och jag har bara haft två små hål i hela mitt liv så något bra verkar jag göra. :)

Den här hemsidan har mycket bra information om just fluor i vatten: http://fluoridealert.org/

En karta som har några år på nacken men den visar rätt bra hur det är med fluortillsatsen i USA. Bilden lånad från internet.


Berget igår med fortfarande litet snö. Eftersom det kommer fortsätta att vara +25-30 de närmaste dagarna tror jag att all snö är borta nästa helg.

20 comments:

malix said...

Jag har börjat lära mig mera om fluor och har nu bytt ut min tandkräm till en som inhandlas från indien den är utan tillsatser. Hur vattnet är här vet jag inte med det finns nog både det ena och de andra i. Sommarvärme kanske det inte är här men soligt och varmt är det även i vårt avlånga land i alla fall hos oss. Tyvärr har vi inte något vackert berg så jag får smyga in här och titta i stället på ditt gudomliga berg :) ha en fin dag

Anonymous said...

Har inte haft tid att besöka dej på länge, men har inte övergivit dej! Vattnet i kranen i Wales luktar ibland klor, men smaken är inte helt tokig. Vattnet i våra kranar i Spanien smakar mycket bra, men här beror det mycket på var man är.

Första året i Hjo said...

Oj då, flour och klor. Vattnet från kranen är bra iallafall, direkt från Vättern så gott som. Väldigt gott också.

Annika said...

Gissa! När man skruvar på vattenkranen här är det som att öppna en bassäng. OJ vad reagerade på lukt och smak i början.
Nu känner jag det inte längre, bara då jag kommer hem igen efter en lång resa t europa känner jag det.
Mina gäster brukar reagera på det.
Jag har filter i min ismaskin/dricksvatten. Men ärligt talat, numera känner jag inte av det längre, och jag brygger kaffe, te, lagar mat etc i det vattnet.
Man vänjer sig. Men visst, det är verkligen ngt gäster hemifrån reagerar på då de kommer hit. Utan tvekan.
Det godaste vatten jag vet är dricksvattnet i Närpes. Mmm.....
Flourtanten ja, visst minn jag henne. Ibland ett välkommet avbrott i lektionen :-)))
Kramar!!

Fullblodsekologen said...

Jag var också den enda i klassrummet som inte satt och gurglade flour medan flourtanten stod och tittade på klockan för att ta tiden - hade en lapp från mina föräldrar om att jag inte behövde ta flour.
Ja det där med att dricka från kranen är verkligen en lyx. Här i Sverige har jag rostigt vatten och i Spanien stinker det av klor.
Ha det bra! Kram/Annelie

Channal said...

Riktigt klart fint vatten från bergen eller källvatten är så gott! Har inte smakat det så många gånger... men jag förstår att du säger att det var det godaste vattnet.

Vattnet här kommer från en liten sjö. Renas genom sand... tycker det är gott. Sen om det är preparerat det med klor vet jag inte. Ska kolla upp det.

Visst minns jag Flourtanten... hon är borta nu och yngre barn har fått mycket sämre tänder idag!

KRAM Anna

Mimmi said...

Vårt vatten från kranen är faktiskt fullt drickbart, och jämförbart med Svenskt kranvatten. Där vi bodde tidigare gick det inte att dricka ur kranen, och ett par år innan vi flyttade blev vattnet så dåligt att jag fick stänga av ismaskinen i frysen, för isen stank (allmänt äckligt, inte klor). Yuck!! Där hade vi en sån där vattenautomat (water dispenser). Här i nya huset har vi vatten ur kylen (som går igenom ett filter), och isfunktionen används flitigt. Vårt nuvarande vatten kommer tydligen från 5 underjordiska brunnar.

Usch, fluortanten kommer man ju ihåg. Yuck vad äckligt det var, men de färglada kopparna var kul att samla. ;)

Jag vet faktiskt inte om min tandkräm har fluor - var tvungen att gå och kolla, och jodå fluor har den (Sensodyne).

Annica said...

Fluortanten har jag inget minne av - jag är nog för gammal. ;) Här har vi väldigt gott vatten - vilket är mycket uppskattat eftersom jag också mest dricker kranvatten. Det finns inget godare än kallt vatten som inte smakar någonting. Smakar det så är det INTE gott.
Jag kollade och här tillsätts tydligen en försvinnande liten mängd klor - det märks varken på smak eller lukt. Jag vet faktiskt inte hur jag skulle klara av att bo på en plats där kranvattnet smakade "urk".

För många år sedan bodde jag i ett hus som fick vattnet från en kallkälla. Det var så kallt att man nästan behövde "handskar" på tänderna och så gott att varenda vattenexpert skulle ha jublat av lycka. Alla som kom på besök bjöds på ett glas vatten. Vare sig de ville ha eller inte. Men efter de första klunkarna så var de lyriska. ;)

Önskar dig en trevlig vecka! Kram!

Anne-Marie said...

Malix: Vad bra att du hittat en tandkräm utan fluor.
Det jag har läst om fluor och hur det kan påverka oss så avstår jag gärna från fluor i både tandkräm och vatten.
Jag pratade med en kompis i Dalarna idag och hon sade också att det varit mycket solsken i Sverige denna höst. Att det är +28 i oktober är inte normalt som vi har det.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Lena: Trodde inte att du övergivit mig. :) Roligt att du tittade in.
Jag minns faktiskt inte hur vattnet var där jag och min kompis reste runt i Wales.
Har aldrig besökt Spanien och vet inte om jag skulle våga dricka kranvattnet där. Fast är man i områden med källvatten kanske det är säkert och bra.

Anne-Marie said...

Hans: Jodå, amrisarna får i sig alla möjliga gifter via vattnet. Och självklart påverkar de hur man mår.
Vad bra att du har fint vatten där du bor. Bra för Hjo-Hjo också antar jag. :)

Anne-Marie said...

Annika: Jag kan faktiskt inte dricka den typen vatten som du beskriver. Trist att ni har så mycket klor i ert dricksvatten.
Jag antar att man kanske vänjer sig. Vet dock inte om jag skulle vilja vänja mig. Fluor är litet knepigare eftersom det inte luktar som klor gör.
Fint att du kan dricka bra vatten under somrarna i Närpes. Att ha bra dricksvatten är guld värt. Och jag undrar hur människor i Kalifornien kommer att ha det framöver när vattnet kanske tar slut.
Jag minns så väl monologen med Jonas Gardell och att jag såg fluortanten framför mig. :) Det var litet märkligt att vara ensam om att inte skölja munnen. Men det gick det med.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annelie: Men så trevligt att ha en likasinnad när det gäller fluor. :) Jag hade säkert också en lapp från mina föräldrar.
Vi hade även något märkligt i min skola - en kvinna som kom ibland till klassen och när hon var där fick vi ta upp suddgummin med tårna - troligen för att träna motoriken. Mysko.
Du verkar inte ha någon höjdare med ditt dricksvatten. Låter inget vidare med varken det ena eller det andra.
Ha det gott! Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Det vi har i Mt Shasta- och Weed-området är en stor akvifer, dvs en stor samling vatten under marken - troligen under berget. Vattnet filtreras långsamt innan det kommer till akvifern.
Jag tror att man ofta tillsätter klor för att slippa ev. bacillusker. Eftersom vårt vatten kommer via källor (från akvifern) rinner det ständigt och troligen behövs inget bakteriedödande.
Du och jag är i stort sett jämngamla så kan tänka mig att du minns fluortanten. Det jag har läst betr. fluor och dess inverkan, beror troligen barns sämre tänder inte på utebliven fluorsköljning utan på andra faktorer.
Kram!!

Anne-Marie said...

Mimmi: Att ha så mycket klor i vattnet att det inte går att använda är ju rent bedrövligt. Härligt att ni har ett så mycket bättre vatten nu. Det är guld värt.
Mitt kylskåp har absolut ingen ismaskin (för gammalt kylskåp) och det är nog bra då mina tänder inte klarar av riktigt kallt.
Kul att vi är flera som minns fluortanten. :) Ett riktigt svenskt "fenomen". Fick ni behålla muggarna? Det tror jag inte de andra i klassen fick.
De allra flesta tandkrämerna har fluor. Men här i USA finns det faktiskt även en hel del som inte har detta ämne.

Anne-Marie said...

Annica: Jag minns inte mellan vilka år fluortanten fanns i svenska skolan. Men hon tycks vara ett riktigt svenskt "fenomen". :)
Jag dricker faktiskt mitt vatten hellre med rumstemperatur pga känsliga tänder. Här smakar faktiskt vattnet gott, dvs det har en smak som jag inte minns att vattnet i Sverige har. Svårt att beskriva men det är inte smaklöst.
Jättebra om det är mycket små mängder med klor som du och andra har i vattnet.
Så där riktigt kallt vatten kan verkligen göra att tänderna "fryser". Inget mina tänder klarar av men många gillar det säkert. Då vet du hur gott vatten smakar och att man blir nästan litet "beroende" av den sortens vatten.
I USA får man alltid is i sitt glas vatten på restaurangen och jag får alltid be om vatten utan is. :)
Ha en fin vecka du också! Kram!

Marina said...

Dricksvatten direkt ur kranen är en fantastisk tillgång som man inte riktigt förstår förrän man kommer till länder där man inte kan dricka vattnet. Sedan är det väl så att vi i Sveroge (i alla fall många delar) är väldigt bortskämda med gott vatten, något vi ska vara väldigt tacksamma över.
Flourtablett ja, det måste ha varit ett fenomen som satt djupa spår hos många av oss...

Anne-Marie said...

Marina: Jag skriver verkligen under på just det där med gott och bra vatten ur kranen. Tänk så många människor i världen som inte har det.
Vattnet i Sverige är helt okej. Men vattnet vi har här där jag bor slår det jag var van vid från Stockholmsområdet. Kan tänka mig att det finns många områden i Sverige som har bättre vatten.
Var det alltså fluortabletter som lösts upp i fluorlösningen?

Anonymous said...

Klorinhalten i vattnet här tycks bero på vädret. När hettan ligger över oss, ökas den, och jag häller alltid upp så mycket jag tror jag behöver under dagen och låter det andas. Lukten försvinner.
Fluor tror jag på. Vid 86 har jag alla mina tänder (utom visdomsditto). När jag gick i skolan, var det aldrig tal om fluor, men vi hade en skoltandläkare, som man besökte varje år.

I Indonesien kokade vi allt vatten och hällde det i en stor cistern med filter. Efter över två år där, var det svårt att vänja sej vid att skruva på
kran och dricka direkt. :)

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Ruth: Intressant att klorinhalten tycks variera hos dig. Även om lukten försvinner finns självklart själva klorinet i vattnet.
Sorry - jag tror inte alls på fluor. Tror att det är helt andra faktorer som ger bra eller sämre tänder.
När Michael och jag bodde på Hawaii hade vi en "catchment tank" där regnvattnet samlades. Det fanns bara ett finmaskigt nät över "bassängen" så vi hade först ett filter där vattenledningen kom in i huset och sedan ett annat filter inne i huset men vi kokade även vattnet en bra stund. Man vänjer sig vid det mesta.