Friday, July 18, 2014

Torkan i Kalifornien - nu böter för vattenslöseri

Nu skräder man inte orden om torkan i Kalifornien - "historic drought", "mega drought" och "apocalyptic drought". Och det är torrt. Det kan jag verkligen skriva under på eftersom jag bor i staten där detta pågår.

Man gick ut tidigare i år och uppmanade folk att på frivillig basis spara vatten. Det hade tydligen inte några större effekter. Jag förundras alltid över att så många människor inte bryr sig om helheten utan mest tycks tänka på sig själva. Det verkar vara ett "globalt fenomen". Det mesta verkar kretsa kring den egna personen.
Jag däremot är precis tvärtom. Tänker nästan alltid mer på andra och det "större" än mig själv. Inte alltid kanske bra för mig men det är sådan jag är. Min hyresvärd betalar för vatten där jag nu bor men jag är sparsam och använder troligen VÄLDIGT LITET vatten jämfört med de flesta. Jag blev chockad när jag såg den här hemsidan som påstår att en familj om fyra i USA använder ungefär 1500 liter vatten/dag!!! Jag använde litet drygt 1000 liter/månad när jag själv betalade för mitt vatten. Man kan undra vad de gör som inte jag gör.

Eftersom den frivilliga uppmaningen att spara vatten inte gick hem så tar man i litet mer med hårdhandskarna nu. Häromdagen klubbades det igenom att man nu kommer att driva igenom böter för de som slösar med vatten. Exakt hur detta skall genomföras vet jag inte eftersom det inte kan finnas tillräckligt med poliser för att hålla koll på alla vattenslösande personer. Ännu så länge gäller detta tydligen mest södra Kalifornien. Efter ett samtal till City Hall här i Weed uppmanas vi fortfarande bara att vara "conservative" med vattenanvändningen. Jag kan nog inte spara mer än vad jag gör. ;)

I Kalifornien älskar man sina gräsmattor som ständigt måste bevattnas. Gräsmattor passar egentligen inte alls här. Det blir nu hårdare regler för hur man får bevattna.
Dessutom får man inte spola trottoaren där man bor. Det är tydligen också vanligt att man gör här i Kalifornien.
Inte nog med dessa regler - om man inte har ett munstycke som stänger av vattnet på slangen får man inte tvätta sin bil hemma.
Och kommer vattenpolisen och ser att man slösar vatten kan man få böter på $500/dag. Det kanske sätter litet press på folk. Vad vet jag.

Man använder nu vatten från fler underjordiska källor och vatten har blivit "hårdvaluta" i Kalifornien där man säljer och tjänar stora slantar på denna resurs.
Hela sydvästra USA är egentligen en ökenliknande del av det här landet. Man har byggt stora städer där det inte finns tillräckligt med vatten. Las Vegas är en sådan stad. Denna stora stad som byggts i öknen där det egentligen inte borde bo så många människor. Vad gör de om vattnet tar slut? Jag skulle inte alls bli förvånad om vi kommer att se folk flytta från de västra staterna framöver på grund av torkan och brist på vatten.

http://finance.yahoo.com/news/californias-2014-drought-greatest-water-174446516.html
http://www.npr.org/blogs/thetwo-way/2014/07/15/331849397/california-approves-500-fines-for-water-wasters
http://www.mnn.com/earth-matters/wilderness-resources/blogs/wasting-water-now-comes-with-hefty-fine-in-drought-ravaged . Titta på bilden på den hemsidan. Man har till och med skyltar att man slutat bevattna gräsmattan.

Vill du få besök av Rip? Han verkar litet "over the top". ;) Jag gör definitivt inte som mannen i videon - jag har ett munstycke på slangen som stänger av vattnet. http://wastingwaterisweird.com/

19 comments:

Anonymous said...

Tänkte stick ut huvudet långt här... men finns det någon "i US" som tänker på andra och konsekvenserna av deras levende?

/T

Anonymous said...

Hej, det kommer nog bli en stor vattenbrist. Det kommer nog bli
sommar tork taxa med kanske
dubbel taxa. Dom som bor i hyreslägenheter, kommer nog att få ganska mycket högre hyror.Tyvär
slösar en del mycket. Vatten taxor, kommer nog öka. Vattenbristen, kommer nog bli det största problemet för ca. Hälsningar Stig....

olgakatt said...

Tvätta bilen på uppfarten eller på gatan är tyvärr vanligt här - men i de flesta kommuner inte tillåtet! Det förorenar dagvattnet med farliga ämnen från bilen och däcken och förstör processen i reningsverken. En automatisk biltvätt både sparar på vatten och har avskiljningsfilter. Jag påpekade detta så vänligt jag kunde för grannen när han stod på gatan och sprutade på sin bil men han blev inte glad.....
Jag tycker det har tagit lång tid innan Kalifornien ryter ifrån om vattenbristen, här hemma blir det ofta bevattningsförbud efter en torrperiod när grundvattnet sjunker till alltför låg nivå. Jag trodde vi skulle få förbud nu men så kom det 50 mm regn för en vecka sedan, tack och lov.

Anne-Marie said...

T: Det gör det säkert. Att bry sig mest om sig själv tycks vara ett "globalt fenomen" - när jag besökt Sverige ser jag väldigt mycket av detta.

Anne-Marie said...

Stig: Exakt hur detta kommer att sluta är det nog ingen som vet. Men att det kommer att få enorma effekter på många håll i samhället, USA och i världen tror jag man lätt kan förutsäga. Detta är en stat som har 38 miljoner människor som bor i områden där det troligen aldrig skulle ha byggts stora städer. Och denna stat producerar en stor del av USAs frukt och grönsaker. Vatten kommer möjligen att bli lika eftertraktat som guld framöver. Och vad som kommer att hända när fler och fler städer inte har något vatten - det vill jag inte ens tänka på.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Vi har biltvättar här men det är också vanligt att man tvättar bilen på garageuppfarten. Mycket i USA är inte alls så reglerat som det är i Sverige. På gott och ont.
Troligen är denna högre grad av reglering orsaken till att man i Sverige utfärdar vattenförbud snabbare än vad man gör i USA. Eftersom detta är en torka som kommer att finnas under mycket lång tid även om det skulle börja regna tror jag att detta bara är början på ett förändrat Kalifornien.

Anonymous said...

Instämmer till 100% i det du säger om "globalt fenomen".
Så många hjälporganisationer som det finns här i USA finns väl knappast i något annat land. En katastrof och alla hjälper till Här finns ett stort hjärta.
Att bli utan vatten hoppas vi aldrig kommer att hända det är så stort så jag säger som du att det vill man inte ens tänka på.
Kram
BM

Freedomtravel said...

Va, använder folk så mycket vatten! Vi har en tank med 110 liter i husbilen, så vi vet ganska väl hur mycket vi använder. Den räcker säkert en vecka för oss (fast då duschar vi inte i bilen iofs).

malix said...

Ibland behövs det hårdhandskar för att människor ska förstå. Just vatten är ju något vi alla behöver ta ansvar för. Även om vi har gott om det. Ha en fin dag

Anonymous said...

Ja, det är verkligen konstigt att alla inte vill hjälpa till för en bättre värld! Men det har väl alltid funnits egoister. Här i Wales har inte alla hushåll mätare ens! Så man kan använda obegränsat och ha samma räkning! Konstigt!

Anne-Marie said...

BM: Att vara egoistisk finns överallt. I USA och i Sverige och i många andra länder. Men som du säger finns det stora hjälporganisationer i USA vilket det inte riktigt gör kanske på samma sätt i Sverige och många tycks verkligen vilja hjälpa till när något händer.
Den lilla staden Montague som ligger några mil från mig kommer troligen att bli utan vatten under sommaren. De verkar ännu inte riktigt ha nått dit men de ligger illa till.
Kram!

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Jag vet inte om detta är korrekta uppgifter men de kom ju från en statlig myndighet i USA så helt tagna ur luften kan de ju inte vara.
Jag blev chockad eftersom jag inte alls använder så mycket vatten. Det finns många gamla vattenslösande toaletter i USA som säkert bidrar. Bra att ha koll på hur mycket vatten man använder tycker jag.

Anne-Marie said...

Malix: Jag tror att de flesta i Kalifornien har varit vana vid att kunna slösa med vatten och inte fattar hur illa det faktiskt är. Det finns vetenskapspersoner som tror att denna torka kan pågå under mycket lång tid - kanske 10-tals eller 100-tals år. Tror inte att jag vill vara här så länge. :) Ha det bra!

Anne-Marie said...

Lena: Min pappa och jag läste en mycket intressant bok för många år sedan som handlade bland annat just om detta att inte bry sig om helheten utan att mest tänka på sig själv. Det var en engelsman som skrivit den - Peter Russell. Minns faktiskt inte vad boken heter.
I vissa städer här i Kalifornien tror jag det är likadant med vattenmätarna - man har en fast räkning och kan använda hur mycket som helst. Inte riktigt okej tycker jag.

Första året i Hjo said...

Ja, visst är det märkligt att en stad som Las Vegas vuxit upp i öknen utan vatten. USA är väl lite märkligt på många sätt. Bra och dåligt kanske. Vattnat gräsmattan har jag också gjort. Hällt vatten där hunden kissat, då blir det gödslat och grönt istället för en gul fläck.

Anne-Marie said...

Hans: USA är märkligt på många sätt. Precis som Sverige och andra länder är märkliga på sina sätt. Eftersom pengar styr världen finns det stora och mäktiga intressen som skapar olika händelser och skeenden.
Jag måste lägga in en litet "notis" i nästa inlägg om något jag precis läste. En stad i Kalifornien - som alltså precis gått med hårdare regler och böter om man slösar vatten - uppmanar nu sina invånare att de måste vattna sina gräsmattor så att de inte blir bruna. Man tror inte att detta kan vara sant men det är det tyvärr.

Maria said...

....och samtidigt får man på vissa ställen i Kalifornien böter om man inte vattnar gräsmattan!!

Anne-Marie said...

Maria: Jag hade inte sett det du berättar om när jag skrev inlägget men jag såg det för någon dag sedan. Det låter ju helt absurt och typiskt Kalifornien på något sätt.

Anne-Marie said...

T: Tack för länken. Totalt absurt och typiskt Kalifornien. Inte typiskt USA utan just Kalifornien som har hur många absurda regler som helst.