Wednesday, July 16, 2014

B & B och Airbnb

Åh vad det är varmt just nu. Ursäkta att jag tjatar om detta men det känns drygt när det inte svalnar ordentligt och man nästan känner sig som en fånge i hemmet på grund av hettan. Jag klarar inte av att vara ute i +38 grader och må bra. Så varmt var det igår. Det är faktiskt rätt mycket svalare inomhus trots hettan utomhus så jag är inomhus de flesta av dygnets timmar. Och det vore skönt att sova i min vanliga säng i stället för på luftmadrassen. Förhoppningsvis kommer bättre och svalare tider snart!

Mt Shasta är den största turistattraktionen här - både berget och staden. För att vara en så pass liten stad finns det förvånansvärt många hotell, motel och B&B (bed & breakfast). Förra fredagen (när vi faktiskt hade några få timmar med moln, litet regn och svalare temperaturer) fotade jag ett par av Mt Shastas B&B. Jag har inte bott på något B&B här - oftast är de rätt dyra och man kan hitta billigare övernattningsmöjligheter på hotell/motel - men det är en trevlig idé med B&B och just detta i Mt Shasta ser riktigt trivsamt ut tycker jag.

Mt Shastas Dream Inn har två byggnader - en viktoriansk som byggdes av en dam från Luxemburg och en spanskinspirerad som byggdes av hennes dotter. De har vackra trädgårdar och det ser ut att vara trevliga ställen att övernatta på. Weed har inga B&B vad jag känner till. Vi har dock flera hotell/motel.


 

För några år sedan hörde jag talas om Airbnb för första gången. En av mina vänner i Stockholm hade börjat hyra ut ett rum i sitt hem genom denna service. Jag tycker det här är en väldigt bra idé. Airbnb.com har semesterbostäder och även bostäder som man kan hyra en litet längre period antingen i en bostad där ägaren bor eller i en bostad som helt upplåts till gästerna. Airbnb är inte lika "utbyggt" ännu i Sverige som det är i USA. Alla litet större städer i USA har massor med Airbnb möjligheter.

Och man kan hyra antingen ett rum eller en hel bostad. Det finns jättefina lägenheter och villor som är fullt utrustade med kök, vardagsrum, sovrum och badrum. Självklart bör man läsa recensioner och kolla alla villkor noga eftersom det finns olika grader av avbeställningsmöjligheter osv.

Har man ett hus som har ett extra rum är detta något som säkert går att göra relativt enkelt. Min kompis i Stockholm har berättat om fantastiska möten med många spännande och intressanta personer från olika delar av världen.

18 comments:

Mrs Clapper said...

Airbnb är toppen! Har testat det under en resa i Kalifornien. Smidigt, billigare än hotell och praktiskt att få möjlighet att laga mat.
De hade ett reportage om airbnb på Aktuellt här ikväll så det var ett väl timeat inlägg!

Channal said...

Jag gillar B&B! Här är det billigare än hotell! Hoppas du har AC inomhus! 38 grader ÄR för varmt!

Ha en fin dag! KRAM Anna

Desiree said...

Airbnb var just precis det som min C hittade första tiden när han kom till Schweiz. Han bodde hos en kille som hade ett extra rum i sin lägenhet i en månad. De blev goda vänner och vi träffar P än idag med jämna mellanrum.
Bed and Breakfast gillar jag att bo över på. De brukar vara charmigare och mer personliga än vanliga hotel och motel. Kikade in på hemsidan här för Dream Inn, tyckte inte alls att det var farligt dyra priser utan väldigt rimmliga priser på både rum och suites.
Pust ja 38 grader är varmt.Förstår att du håller dig inomhus helst. Håller tummarna för att ni får in lite svalare väder. Här har vi runt 30 just nu och det känns fullt tillräckligt.
Kram!

Hans Nilsson said...

Tack för tipset, har inte hört talas om airbnb tidigare.

Hörde faktiskt på radio igår att det just nu inte har varit varmare i Kalifornien sedan 70-talet. Fast det låter konstigt? Har haft lite anknytning till Fresno tidigare, och det brukar vara extrem värme där på sommaren, men nu såg jag på accuweather att det såg normalt ut, "bara" upp till 40 c :)
Ta det lungt i hettan

Annica said...

Om du INTE skrev om den jobbiga hettan ni har så skulle i alla fall jag tro att du drabbats av värmeslag och låg avsvimmad någonstans. ;) Jag menar, +38 grader! Det skriver man om! Det talar man om! Och det lider man av!!! Hur fungerar samhällen i sådan värme? Blir inte de flesta alldeles mosiga i huvudet? Utslagna? Själv skulle jag vara totalt kollrig i skallen... alltså mer än vanligt. Om jag ens var vid medvetande...

Vilka mysiga B&B! Där skulle man gärna övernatta. Men inte i +38!
Anne-Marie said...

Mrs Clapper: Jag har faktiskt aldrig bott på en Airbnb men jag var på väg för en månad sedan - sedan blev det ändringar i mina planer av olika anledningar.
Jag hade ingen aning om att man pratade om Airbnb på Aktuellt så det var bara ren tur att inlägget kom samma dag. :)

Anne-Marie said...

Anna: B&B i mina trakter är inte billigare än hotell/motel men det kan ju skilja sig mellan platser och länder.
Nej, jag har ingen AC hemma. Det är därför jag sovit på en luftmadrass de senaste nätterna på nedervåningen. Jag vågar inte ha fönster öppna på nedre plan om jag sover i min säng på övre plan. Men den gångna natten svalnade det väldigt dåligt både inom- och utomhus så det kommer att bli en jobbig kväll med mycket varmt inomhus. Den här hettan är jättejobbig tycker jag. Kram!!

Anne-Marie said...

Desiree: Vad kul att C blev god vän med den han bodde hos. Airbnb tycker jag är en jättebra idé. Billigare och ofta kan man ju till och med ha ett eget boende separat från den som har det.
Den B&B som jag visade bilder på har faktiskt dyrare rum än många av hotellen/motellen här.
Jag bodde på B&B i England för många år sedan och det var väldigt trevligt.
Den gångna natten var jättejobbig hemma eftersom det egentligen aldrig svalnade - varken inom-eller utomhus. Att starta med ett varmt hem när det sedan blir riktigt varmt igen under dagen utomhus är inte bra. Kram!!

Anne-Marie said...

Hans: Airbnb har en riktigt bra hemsida så du kan kolla på platser över hela världen - även i Sverige.
Kalifornien har en "mega drought" i år och om det är varmare vet jag inte men det är definitivt torrare. Skrämmande torrt.

Anne-Marie said...

Annica: Man vänjer sig faktiskt vid varmare temperaturer. Min första sommar här var inte alls så varm som denna men jag tyckte det var jobbigt eftersom jag var van vid de svalare svenska temperaturerna. Men 38 grader tror jag inte att man vänjer sig vid. Inte jag i alla fall. Folk tar det nog lugnare men jag tycker det ser ut som om de flesta har sina vanliga aktiviteter trots allt. Jag fungerar inte i sådan här värme och i morse var det väldigt varmt hemma pga att det aldrig riktigt svalnade den gångna natten. Vi har ju annars ofta riktigt svala nätter bland bergen men just nu verkar det inte vara så. Hur det kommer att vara hemma när jag kommer hem om några timmar vet jag inte. Varmt antar jag. Jag har funderat på att åka upp på berget men det har varit för varmt att sätta sig i bilen till och med.

My kids' Mom said...

Hej, på våran gata här på Coronado ligger ett litet gulligt Viktorianskt hus som är ett B&B. Jag har aldrig bott på B&B i U.S.A men har gjort det både i England, Wales och på Irland och det var sååå trevligt och mysigt och man träffade fantastiskt spännande människor i "the sitting room" vid frukostbordet som man aldrig skulle ha träffat annars.

Ha en toppen dag!
Anneli

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Kul att du också provat på B&B i England och Wales. Irland har jag faktiskt aldrig besökt.
Det är litet speciellt att träffa helt främmande personer så där som man gör på ett B&B.
Airbnb skulle inte förvåna mig om ni har där på ön också.
Kram!

Freedomtravel said...

Jag hörde också om AirBnB för nåt år sen. Verkar smart! Kan eventuellt tänka mig att hyra boende, men också att hyra ut husbåten! :)

Fullblodsekologen said...

Inte konstigt alls att du tjatar om värmen, man kan bli fullkomligt galen av värmen. Det är något jag inte saknar alls från de spanska somrarna, värmeeländet som aldrig tog slut. Kram/Annelie

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Åh, det skulle säkert dra massor med människor med er husbåt. Och mitt i Stockholm dessutom. Skulle nästan själv vara sugen på det. :) Jag tycker Airbnb verkar vara en jättebra idé.

Anne-Marie said...

Annelie: Man kan ju skriva om roligare saker än att tjata om värmen men när den liksom tar över ens liv blir det litet jobbigt. Jag skrev ju också om trevligare saker i inlägget. :) Kram!

Anonymous said...

Har aldrig testat Airbnb. Bra att veta hur det fungerar.
Här i GA har vi mellan 92-95F varmt nu varje dag.
Den temperaturen brukar vi ha nästan hela sommaren. Vi har ju däremot AC att svalka oss med. Du får köpa dig en fläkt av något slag det finns många olika modeller att välja på och dom brukar fungera väldigt bra.
Kram
BM

Anne-Marie said...

BM: Airbnb har jag aldrig testat men var på väg när jag trodde jag skulle besöka NC. Tycker det är ett väldigt bra koncept faktiskt.
Ni har lika varmt som vi har - troligen litet svalare än vad vi har haft. Jag har fläktar - inga takfläktar dock och kan inte installera sådana i en hyresbostad - men när det inte blir svalt utomhus på natten räcker det liksom inte till.
Kram!