Thursday, July 10, 2014

Nej tack!

En varm arbetsvecka är över. Inte varm på jobbet eftersom luftkonditioneringen har gått på högvarv, utan varm hemma.

Hettan tycks ha lägrat sig över stora delar av västra USA och prognoserna visar inte på något svalare väder inom den närmaste tiden. Häromdagen var det +40 på flera platser i mina trakter och jag nästan kände att asfalten var mjuk när jag gick över vägen.

De allra flesta som bor i Mt Shasta-området har inga luftkonditioneringar hemma eftersom det oftast blir riktigt svalt på nätterna. Har man fönstren öppna under natten går det att få det rätt svalt inomhus och om man sedan stänger fönstren på morgonen håller det sig relativt svalt till frampå eftermiddagen. Jag förstår mig inte riktigt på de som har sina fönster öppna under dagen när det är som varmast. Jag kör metoden med öppet på kvällen och natten och stängt på dagen. Ett par nätter var ovanligt varma och det blev aldrig svalt inomhus. Jag har svårt att sova när det är varmt. Det kanske de flesta har.


Bilden lånad från internet.

I kväll bänkade jag mig framför TVn 9/8 c för att titta på det första avsnittet av "Welcome to Sweden". Jag hade faktiskt inga förväntningar alls utan tyckte bara det kunde vara trevligt att se något svenskt - och höra svenska i amerikansk TV. Nej tack säger jag. Den serien klarar jag mig utan och kan nu ägna torsdagarna åt mer intressanta saker. Flera av de som kommenterade på inlägget om olika tider för TV-sändningar sade att de tyckte serien var dålig och jag måste hålla med. Jag kom att tänka på Gösta Ekman, Hasse & Tage och Galenskaparna och kände att de kunde sin sak.

Idag satte Weed Carnevale igång med pariserhjul, karuseller, matställen osv. I år är det 60 års-jubileum för detta evenemang. Eftersom jag har det nästan i mitt vardagsrum behöver jag inte gå dit - jag ser och hör allt hemifrån och jag måste erkäna att den här typen jippon känns väldigt ointressanta. Men det var fullt med folk redan i kväll. I morgon och under helgen kommer det säkert att bli ännu fler som kommer.


I morgon skall jag åka tidigt till Mt Shasta för att reda ut något hos DMV (Department of Motor Vehicles). Det blir säkert en "rapport" om det besöket. :)

18 comments:

olgakatt said...

Tror att det var det programmet jag såg några minuter av vid något tillfälle. Instämmer i ditt Nej tack!

Louise said...

Håller med dig helt, nej tack. Jag såg också fram emot serien när den började här i Sverige, Greg Poehler verkade så trevlig när jag såg honom i en talkshow, men fy vad dålig serien var. Ett avsnitt men inte mer.

malix said...

värmen ja, trodde inte jag skulle säga det men när jag inte kan bada då blir det rätt varmt, igår hade jag fläkten på släptåg vart jag än gick här hemma. i Sovrummet har vi en luftkylare som är av den tystare sorten men vi kom inte på det fråns igår men nu går det att sova gott här hemma. Synd på programmet att det var ett dåligt program men så är det ju det mesta som sänds på burken är ju mindre bra. Kan tipsa om en bra film Tålamodets sten. Den vart grym kollade in den på http://www.swefilmer.com/syngue-sabour-pierre-de-patience-2013/talamodets-sten-2013-video_d4b32b0e2.html

tennswede said...

Håller helt med, den serien höll i ungefär tre minuter.

Första året i Hjo said...

Kan varken säga bu eller bä om Welcome to Sweden, har inte sett. Kan dock ana. Danskarna är bra på tv-serier. Ni verkar ha det grymt varmt i Weed. Men inte så illa här heller, man håller sig gärna stilla om dagarna

Unknown said...

Håller med på båda punkter. TV-serien var bara pinsam och fönster och dörrar håller vi stängda dagtid när det är väldigt varmt. Vi bor i ett 60-talshus utan luftkonditionering, men håller man bara stängt på dagarna så håller det sig förvånansvärt svalt inomhus. Plus att man sparar en väldig massa energi på att inte ha luftkonditionering.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag fattar inte att man exporterar denna serie till USA. Den var rent bedrövligt dålig tycker jag.
Inte kände jag mig det minsta stolt över att vara svensk heller. Det dracks i nästan varenda scen.

Anne-Marie said...

Louise: Jag tyckte det var pinsamt dåligt och vilken slags bild får amerikaner av svenskar som blir fullare och fullare för varje scen som går. Tummen ner.

Anne-Marie said...

Malix: Vilken tur att ni hittade er luftkylare och kan sova bättre. Just att somna i ett varmt rum är inte alldeles lätt.
Det finns inte så många bra svenska komedier. Jag minns en som har ett antal år på nacken och minns att den var rolig "Vi hade i alla fall tur med vädret".
Tack för filmtipset!

Anne-Marie said...

Tennswede: Vi verkar vara rätt eniga i kommentarsfältet. Tummen ner!

Anne-Marie said...

Hans: Du har inte gått miste om någonting betr. TV-serien.
Ja du, det är grymt varmt och grymmare skall det bli nästa vecka. Idag har vi faktiskt moln och till och med regn som nu håller på att sluta. Jag tror knappt det är sant.

Anne-Marie said...

Unknown: Det verkar som om inte någon tyckte om Welcome to Sweden. Nej, bättre borde svenskarna kunna. Man sparar otroligt mycket energi på att inte ha luftkonditionering. Och vi brukar ha svalt på nätterna eftersom vi ligger 1000 m över havet men med den hetta vi nu har haft har det varit sämre med svalkan på nätterna. Vi har till och med haft litet regn idag. Helt otroligt och underbart. Det håller på att sluta nu så snart kommer det att bli varmt igen.

Annica said...

Luftkonditionering kan nog vara bra, ja, nästan nödvändig på vissa ställen, men riktigt behaglig är den inte. Jag föredrar "stängt-på-dagen-öppet-på-natten"-metoden. När den fungerar... ;)

"Welcome to Sweden" var ingen lyckad serie. Idén bakom var kanske god, men allt spårade ur och blev bara stressigt och konstigt. Som svensk kände man inte alls igen sig.

Anne-Marie, vi tycks ha samma uppfattning om karnevalsjippon. Här är det just nu Hamnfestival med bl.a. ett kringresande tivoli - skulle tro att det är mycket likt det du har utanför ditt hem just nu. Skrik, skrän, fylla och nedskräpning lockar inte alls. Däremot hade nog en eller annan artist varit intressant, dessutom är alla artistframträdanden faktiskt gratis.

Populära sångerskan Sanna Nielsen, som blev trea i Eurovision Song Contest med låten "Undo", uppträdde i kväll och hon sjunger ju väldigt bra. Men det är tyvärr alldeles för många decibel vid dessa konserter för att det ska vara njutbart. Och hälsosamt. Nej, hemma är bäst. :)
Ha en skön - och lagom varm - helg! Kram!

Anne-Marie said...

Annica: Jag håller helt med dig om luftkonditionering. Egentligen tycker jag inte om den eftersom det blir för kallt men på jobbet måste vi ha den eftersom jag sitter i ett rum som också har en hel del teknisk utrustning. Jag måste faktiskt ha en tröja, annars blir det för kallt. Och hemma har det varit för varmt pga hettan. Inget bra varken det ena eller det andra.
Nej TV-serien vet jag inte hur man hade tänkt kring. Väldigt töntig egentligen.
Vad skönt att jag inte är ensam om att tycka karnevalsjippon är rätt onödiga. Uppriktigt sagt vet jag inte om man behöver betala till vår "carnevale". Just nu hör jag musik strömma genom högtalare. Det är högt trots att jag har fönstren stängda.
Har inte hört mycket med Sanna Nielsen (lyssnade nog på hennes Melodifestivallåt via nätet) men jag håller helt med dig - det är oftast alldeles för hög volym.
Så, nu har vi gnällt litet och vi tycks ha ungefär samma syn på det hela. :)
Ha en fin - troligen svalare - helg. Kram!

Anonymous said...

"Välkommen till Sverige" var
verkligen urusel. Man kände sej generad att titta faktiskt.
Scenen i bastun t.ex. Yeeeeech!
Serien kommer nog inte att gå många veckor, skulle jag tro.
Måste väl finnas bättre exportvaror från Sverige!

Jag håller mej varm här på högra kanten av America också, :)

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Ruth: Alla tycks vara rätt eniga om att den svenska serien var ett bottennapp.
Ja, bastuscenen var verkligen fånig. Och allt drickande och all fylla som bara blev värre och värre.
Jag tycker också att det borde finnas bättre exportvaror än denna TV-serie.
Du har dessutom fuktig värme vilket vi oftast inte har.

Anonymous said...

Kanske inte den bästa serien.
Dock tyckte min kära hustru från i USA som nu bor här i Sverige att den var fantastiskt rolig och kände igen mycket från sin första tid i Sverige. Oblyghet inför nakenhet och svensk dryckeskultur är något som chockar/förvånar många amerikaner som kommer till Sverige.
Har även hört från andra amerikaner i Sverige att de tyckt den varit fantastiskt rolig med mycket igenkännande medan svenskar tyckt den är onödigt överdriven och inte känner igen sig alls...

Anne-Marie said...

Anonym: Alla tycker olika - så är det bara.
Så kanske denna serie går hem mera hos amerikaner än hos svenskar. Jag tyckte det kändes nästan pinsamt överdrivet och att det inte alls visade någon trevlig sida egentligen hos oss svenskar. Men det är min åsikt.