Tuesday, July 15, 2014

Hemnet och Craigslist

Minns ni när i stort sett alla bostadsannonser fanns i papperstidningarna? När jag köpte min bostadsrätt i Kärrdal i Sollentuna 1991 var det egentligen den enda platsen där man kunde hitta det stora flertalet bostäder. Jag minns den lilla annonsen i Dagens Nyheter som berättade om den lägenhet som jag köpte. Inga bilder, inte en massa information om bostaden utan bara en kort annons.

Numera har Hemnet blivit den hemsida som är "jätten" i Sverige för bostäder som säljs. Där kan man gå på husesyn och få en känsla för bostaden innan man går på en visning. Annonserna innehåller oftast också en hel del praktisk och bra information så att man kan ha den med sig när man tittar på olika bostäder.

Hemnet tycks i stort sett bara sälja bostäder som går via mäklare. Säljer man bostäder privat nuförtiden i Sverige och hur annonseras de då? Vore intressant att höra om någon vet. Blocket kanske?

Något som jag slagits av när jag tittat på bostäder på olika håll i Sverige är att de som annonseras i Stockholm är superstylade och ser väldigt "sterila" ut och man kan verkligen undra om någon överhuvud taget bor där. Bostäder ute i landet är något helt annat. Där syns tapeter från 70-talet, det finns saker framme som faktiskt visar att det bor folk i bostaden ;) och det ser litet mer "mänskligt" ut på något sätt.
Priserna skall vi ju inte bara tala om. Ute i landet kan man hitta en gedigen villa för åretruntboende för under en halv miljon. I Stockholm vet jag inte ens om lägenheter säljs så billigt nuförtiden.
Jag skulle inte ha råd att köpa en trevlig villa i USA (vanligtvis villor här i USA - bostadsrätter finns inte i den utsträckning som vi har i Sverige) såvida jag inte kunde tänka mig att bo i en så avlägsen del av landet att jag troligen skulle få lappsjuka. :) I Sverige däremot skulle jag faktiskt ha råd att köpa en trevlig villa som har relativt bra standard om jag bodde på en mindre ort. I USA fick jag i så fall köpa en RV eller ett tiny house.

Jag har bestämt mig för att jag måste äga min nästa bostad. Vilken typ av bostad det nu än blir - villa, RV, tiny house osv. Har tröttnat på opålitliga hyresvärdar och folk som inte kan sin sak eller bryr sig.

I USA är den stora hemsidan för bostäder Craigslist. Den tycks inte alls egentligen användas i Sverige. Man kan undra varför. Hos Craigslist i USA kan man hitta bostäder både till uthyrning och till försäljning. I Weed och Mt Shasta är det den hemsida som används av i stort sett alla. Och här säljs och hyrs bostäder ut även privat. Craigslist för Siskiyou County: http://siskiyou.craigslist.org/

Jag hittade den bostad jag nu hyr genom Craigslist och annonser i tidningar verkar numera vara i stort sett borta. Det var tidigare den största källan.

Jag är fullt inställd på att nästa bostad troligen innebär en längre flytt. Det var 17 år sedan sist.

Det här verkar vara ett trevligt sätt att flytta tycker jag. :)


Bilden lånad från http://www.mymovingreviews.com/move/category/moving-is-fun

39 comments:

Katta said...

Hemnet är en samlingssida där mäklarfirmor betalar för sig för att få använda sig av Hemnet. Samtidigt har de sina egna mäklarsidor som Svensk Fastighetsförmedling m.fl. De mer privata annonsörerna använder sig nog av Blocket, som är en svensk grej och den finns på Filippinerna och Malaysia. Har samma loggo och allt. Det blir nog svårare i Sverige för fler att köpa sin bostad då dels insatskraven har höjts och kommer nog att höjas samtidgit som det finns ett förslag eller kanske rent av taget, hur mycket minst som ska amorteras av per år. Då jag bodde i USA var det vanligt att folk lånade över skorstenen till sin bostad. Kram

Gunnel said...

I Texas där min son bor precis utanför Dallas är huspriserna väldigt humana om man jämför med i Sverige. Men jag har för mig att Texas är en ganska "rik" stat och jag tycker det är billigt att både handla och äta där. Lycka till med husletandet.

Anonymous said...

Ett tiny house är min dröm! Gärna i Portland eller så...Hälsar Maria

Freedomtravel said...

Intressant att bli påmind om tiden då bostadsannonser fanns i dagspressen, det hade jag nästan glömt. Jodå, allt är väldigt stajlat här. Är det inte så i USA? Intressant att se vart du flyttar... den dagen.

tennswede said...

Jag kan rekommendera Tennessee. Billigt att leva, trevliga människor och klimatet är behagligt.

Charlie sa ... said...

...ja ett tiny house sounds perfect ;)

Tycker fortfarande att bostadsmarknaden i Sverige fungerar enklare.

KRAM!

Mrs Clapper said...

Det säljs en del privat via Blocket, men en mycket, mycket liten del och ofta "billigare" bostäder upp till 400,000 SEK.
Vi har gjort det lite till vår grej att köpa, renovera och sälja för att tjäna en slant längs vägen. Blir vår 9:e flytt här på 10 år snart. Än så länge så funkar det i Sverige att göra så, men man får vara mer och mer försiktig vid köpen. Det märks på budgivningarna att det inte är samma hets längre här.

Maria said...

Jag använder Craigslist nästan varje dag (köper och säljer häst prylar och tjänster.) En super bra sajt tycker jag!!

Anonymous said...

Jag tycker att svenska Blocket är utmärkt jämfört med Craigs List, som jag tycker är rörigt och svåröverskådligt.

När vi letade hus i Washington var husen ofta iordninggjorde när vi kom på visning, men vi var helt chockade över hur husbilderna såg ut på nätet. Allt möjligt skräp låg framme, soppåsen stod vi dörren, obäddade sängar m.m. Dessutom tyckte vi det var väldigt märkligt att man inte fick se planlösning på huset och att det var många bilder på de allmänna utrymmena, men ibland ingen enda på sovrummen.

Anne-Marie said...

Katta: Bra att du beskrev litet mer om Hemnet. Jag hade nog hört detta men var inte helt klar över alla detaljer.
Blocket har jag ingen direkt erfarenhet av. Internet fanns ju inte riktigt när jag kom till USA och jag har inte haft någon anledning att använda mig av denna hemsida från USA.
Om jag skulle köpa en bostad i Sverige skulle jag försöka hitta ett hus på en mindre ort. Det verkar finnas billigare hus och då skulle jag nog kunna betala utan att behöva ha lån. Vi får se. :) Kram!

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag har aldrig varit i Texas men det kan nog stämma att det är en relativt rik stat. Många har "utvandrat" från Kalifornien till Texas eftersom hus och annat är billigare där.
Vet inte om jag skulle vilja bo i en stat vid den södra gränsen med tanke på vad som är på gång nu med alla illegala immigranter som kommer och som tydligen har med sig många svåra sjukdomar som sprids.
Tack - vi får se vad det blir. :)

Anne-Marie said...

Maria: Jag kan tänka mig att ett "tiny house" vore ditt val. :) Portland är nog litet för stort för mig efter så många år på mindre orter.

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Det var ett tag sedan som de där tidningsannonserna var det enda sättet egentligen att hitta bostäder och annat. En svunnen era.
Det finns säkert stajlade bostäder även i USA framför allt i större städer men om du tittar på några av Craigslist hyresbostäder i Siskiyou County ser du att det inte är särskilt stajlat. Många bilder är till och med suddiga vilket jag inte alls förstår om man vill hyra ut en bostad.

Anne-Marie said...

Tennswede: Har inte varit i Tennessee och vet faktiskt ingenting om den staten. De allra flesta staterna är nog billigare än Kalifornien. Är det inte varmt och fuktigt där på sommaren?

Anne-Marie said...

Lotta: Man måste givetvis ha mark för ett tiny house. Har du någon plätt hos dig? ;)
Jag har varit ifrån den svenska bostadsmarknaden så länge att jag inte alls kan hur allt fungerar idag. Och jag kan nog inte heller hur det fungerar att köpa bostad i USA. Har bara hyrt här. Vi får se vad det blir. :)
Kram!

Anne-Marie said...

Mrs Clapper: Jag skulle absolut inte ha råd med priser i Stockholms prisläge utan det skulle i så fall få bli ute i landet på en mindre ort. Skall kolla Blocket i alla fall så att jag bekantar mig litet med den sajten.
Det finns en TV-serie hos HGTV i USA som gör precis det ni gör. Ett mäklarpar köper hus som de renoverar och sedan säljer för en vinst.

Anne-Marie said...

Maria: Vad bra att du har användning för Craigslist. Jag har aldrig provat att köpa eller sälja något via den sajten - bara att leta efter bostad.

Anne-Marie said...

Sara: Jag har faktiskt ingen direkt erfarenhet av Blocket eftersom det inte fanns internet egentligen när jag flyttade till USA. Har sedan inte haft någon anledning att kolla Blocket så kan inte göra någon jämförelse med Craigslist.
Eftersom jag aldrig köpt någon bostad i USA har jag faktiskt inte reflekterat över att det inte finns planlösningar. Låter ju märkligt egentligen att det inte finns. Städning av amerikanska bostäder är en historia för sig. I Sverige skall väl bostäder i stort sett vara sterila när man flyttar. :)

malix said...

då ska jag hålla tummarna på att du hittar det där som du kan tänka dig bo i tiny house låter som en lockelse skulle vart kul att prova i alla fall lycka till ha en fin dag idag är det badväder så idag blir det bad :)

Louise said...

Blocket är nog vår motsvarighet till Craigslist, Blocket är ju ganska stort här så jag tror att de flesta använder det. Blocket har ju varit igång ganska många år i Sverige så jag tror många tycker att det känns säkert?

Hans Nilsson said...

Förutom hemnet och blocket finns Booli som förmedlingssite. Här för mig att det mest är privatpersoner som annonserar där.
Lycka till med din "livsutvecklingsplan". Jag menar om du flyttar är det ju inte bara boende du måste förändra... Spännande.

Anonymous said...

Nu är jag tillbaka hemma i Wales och har säkert missat en del. Det var intressant det du skriver om bostäder och hur tider ändras. Här i UK är priserna betydligt högre än generellt i Sverige.

Anne-Marie said...

Malix: Ja du, vi får se hur det blir med allt framöver. Men en större förändring måste det bli eftersom jag upplever att jag är helt "klar" i Weed med omnejd.
Hoppas du fick en fin dag med bad. :)

Anne-Marie said...

Louise: Jag skall kolla Blocket litet mer eftersom jag inte haft anledning egentligen att titta på den hemsidan nu när jag bor i USA. Det är intressant det där att vissa hemsidor blir "normen" i olika länder.

Anne-Marie said...

Hans: Tack för tips om ytterligare en sajt. Jag måste erkänna att jag helt tappat kollen på vad som gäller i Sverige. Inte så konstigt kanske. :) Flyttar jag långt blir det självklart många stora förändringar. Tack för dina lyckönskningar.

Anne-Marie said...

Lena: Trevligt att se dig här igen i kommentarsfältet. :)
Bostäder har blivit dyra i många länder men det verkar skilja sig en del mellan olika länder och beroende på var man bor. I Kalifornien är allt dyrt. Andra stater här i USA kan vara mycket billigare.

a kitchen in the country said...

Ja hjälp, bopriserna i Stockholm är helt galna. För de priser man får hosta upp för en liten lägenhet i Stockholm kan man om man vill få en hel herrgård med mark till i stora delar av resten av landet. Här i Skåne har vi fortfarande bostadsannonser i lokaltidningen under helgerna men då oftast bara en bild av husets utsida. Vill man se mer får man besöka hemnet eller mäklarfirmans hemsida.

Lycka till med bostadsletandet Anne-Marie. Jag hoppas att du finner vad du söker och slipper behöva bry dig om prövande hyresvärdar.

Sköt om dig!

Kram

Mimmi said...

Hemnets motsvarighet här i USA är Realtor.com :)

Homestyling används definitivt för dyrare hem.

Huspriserna i Stockholmsområdet är ju helt sjuka. MA är dyrt, men jämför man med Stockholm så är det ju inte klokt. En kompis köpte precis en nybyggd bostadsrätt på ca 200 kvadratmeter i Hammarbyområdet för lite över 8 miljoner SEK, det är ju för tusan ca $1.2 miljoner dollar. De har 3 sovrum, ett badrum, en liten toalett. Ingen Master Suite där inte. För de pengarna här får man en Mansion på ca 400 kvadratmeter, med stor tomt, pool och hela baletten.

Nä, priserna i Stockholm är helt vansinninga.

Hur som helst så är det himla kul att kolla runt lite på både Hemnet, och Realtor, och drömma sig bort lite. ;)

tennswede said...

Tennessee har ganska många fuktiga dagar på sommaren det stämmer men inte varje dag och man vänjer sig. Jag bor i östra delen, Knoxville och vi har inte långt till bergen och där är det betydligt behagligare. Höst och vår är helt fantastiska här och levnadskostnaderna är bland de lägsta i U.S.A.

Anne-Marie said...

Charlie: Har inte riktigt vant mig ännu vid Charlie - du är fortfarande Lotta. ;)
Visst är det helt absurt med bostadspriserna i Stockholm. Jag fattar inte att folk ens kan bo där. Det är klart att de flesta arbetstillfällena finns där men att betala så mycket för sin bostad verkar litet väl mycket. Precis som du säger kan man få en stor bostad för en bråkdel av vad man betalar i Stockholm.
Jag står i valet och kvalet om USA eller Sverige och vi får se hur allt utvecklar sig.
Ha det gott! Kram!

Anne-Marie said...

Mimmi: Har inte kollat direkt på Realtor.com men har sett den sajten.
Nej, Stockholmspriserna är helt absurda. Det exemplet du beskriver låter ju vansinnigt med så hög kostnad för en inte så väldigt stor bostad.
Jag måste nog göra mer än att drömma mig bort. :) Det måste bli ett större beslut snart.
Vi får se vad det blir.

Anne-Marie said...

Tennswede: Hög luftfuktighet har jag väldigt svårt för. Vande mig aldrig på Hawaii faktiskt.
Bra med litet mer information om "din" stat - tack! :)

Annica said...

I min dagstidning finns fortfarande bostadsannonser varje lördag. Men precis som "a kitchen in the country" skrev, så visas oftast bara en bild på objektet, ibland exteriör, ibland interiör. Intresserade kollar sedan på Hemnet och/eller går på visning.

Även här uppe i norra Sverige har bostadspriserna rusat i höjden. I centrala stan kan en liten bostadsrätts-etta/-tvåa kosta allt från 500-600 000 till över miljonen och mer. Speciellt om den ligger bra till och har billig hyra. Egentligen är det alldeles sanslöst.
Men man kan också hitta en skapligt stor villa i bra skick till vettigt pris - om man letar ute på landsbygden. Många som kan jobba hemifrån och inte behöver åka många och dyra mil till arbetet varje dag har möjlighet att göra verkliga bostadsfynd.

Lycka till med nästa "bosättning"!
Kram!

Anne-Marie said...

Annica: Vi har faktiskt inga tidningsannonser här med bild. Det kan finnas några små textannonser - det är allt.
Det är verkligen inte klokt så dyrt det blivit med bostäder. Och du som inte ens bor i Stockholm med omnejd.
Jag tycker det är intressant att det finns så billiga hus fortfarande i Sverige bara man kommer utanför tätorten. Och det är ju oftast inga små sommarstugor bara utan gedigna hus med flera rum.
Tack! Ser också fram mot ditt "låmnga mejl" när du har tid och lust. :) Kram!

My kids' Mom said...

Hej Anne-Marie, Ja, jag tror att man lägger ut bostäder på blocket och så är det ju förstås till salu skyltar och "word-of-mouth".

Sverige ser mycket bra och tilltalande ut med tanke på huspriserna och andra omständigheter här i Kalifornien :-)

Kram!

Anneli

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Du har ju bott litet mera nyligen i Sverige om man säger så du kan det här.
Det finns en del omständigheter i Kalifornien minst sagt - vet inte om vi tänker på samma saker.
Som jag skrev så återkommer jag med ett par frågor när min hjärna "klarnat" litet. Hoppas det går bra.
Kram!

Anonymous said...

Visst kan du köpa en bostad i USA till ett bra pris. Det beror ju på i vilken stat du vill bo. Det beror ju mest på var man känner att man skulle trivas.
När det gäller GA kan du titta på många olika hus på Realtor.com, Meybohm.com.
Här i GA får man mycket hus för pengarna här är billigt att leva och att bo.
Att bostäderna i Sverige bla är stylade beror väl mest på att köparen vill ha en bostad som är fräsch modern och klar att flytta in i direkt utan att behöva lägga ner fler kostnader på uppdateringar i efterhand.
Personligen tycker jag att bostäder i Sverige är hutlöst dyra och att man får mycket mera hus för pengarna här i USA. Det kanske beror på att jag bor i GA.
Kram
BM

Anne-Marie said...

BM: Jag tycker jag har sett överlag högre priser här i USA än på mindre orter i Sverige. Kanske jag inte tittat på "rätt ställen".
Jag kan tänka mig att GA är billigare än Kalifornien. I stort sett alla stater är nog billigare än "min" stat.
Nja, hus på mindre orter i Sverige är faktiskt rätt humana. Tittade på skoj på hus i Småland och där kan du hitta hus - som ser helt okej ut - för ca $35,000-40,000. Detta är alltså året runt bostäder som har flera sovrum. Det tycker jag är otroligt billigt. Det hus jag hyrde tills förra sommaren är nu till försäljning till $73,000 och det är ett litet, äldre hus. Och Weed är ju verkligen ingen stor ort. Det tycker jag är dyrt. Kram!

Micke said...

Det finns oxså
http://www.trulia.com/
och
http://www.zillow.com/
om man vill spendera några timmar på att surfa både hyrboende och köpboende i USA.