Tuesday, July 29, 2014

Tre ovälkomna besökare

Torkan fortsätter att hålla Kalifornien i ett mycket stadigt grepp. Under mina 17 år här har jag aldrig varit med om så många varma nätter som vi nu haft. Tydligen regnar det och är svalare på många håll i USA, men inte här.

Vi har myror i stora mängder i Weed och de har blivit mer benägna att komma inomhus nu när det är så torrt utomhus. Jag fick en mindre invasion i förra veckan men den avtog som tur var när jag ställde ut ett par fällor med Terro. Ett effektivt medel mot myror.

Myror är litet lättare att hantera än de farligare djur som vi har här i Kalifornien. Eftersom det är så torrt söker dessa djur sig närmare och närmare områden där det finns vatten och det är oftast där det även finns människor. Av naturliga skäl är alla bilder lånade idag.

Skallerormar har vi i hela Kalifornien. Jag har aldrig sett några här i Mt Shasta-området men de finns även här. Mitt första - och hittills enda - möte var i Los Angeles 1985 när jag besökte miljögruppen Tree People. Vi var ute och tog en promenad i det naturområde där de hade sitt högkvarter och mitt på vägen låg det några mindre skallerormar. Som tur var hade jag folk med mig som visste hur vi skulle bete oss.
Nu tycks skallerormarna söka sig närmare bebyggelse och vatten i norra Kalifornien. Media tycks anse San Francisco och Sacramento vara norra Kalifornien vilket det ju egentligen inte är. Jag bor i norra Kalifornien. :)
http://www.cbsnews.com/news/rattlesnakes-are-slithering-closer-to-homes-in-northern-california/


Bilden lånad från Wikipedia - "Crotalus cerastes mesquite springs CA" by Tigerhawkvok

Skorpioner hade vi ibland där Michael och jag bodde utanför Mt Shasta. Vi hade en mörk heltäckningsmatta där de kom in vilket gjorde det nästan omöjligt att se dessa otäckingar. Michael fick ta hand om och göra sig av med skorpionerna. Jag tyckte det var alldeles för obehagligt. De söker sig ofta också till vatten när det blir torrt utomhus. Jag hade en skorpion under soptunnan där jag bodde tidigare. Den var dessbättre död men de finns alltså även inne i Weed. De allra flesta skorpioner är inte livsfarliga men de är inte trevliga ändå.

Tydligen kan de finnas överallt - även på färjor som går mellan Danmark och Norge: http://www.dn.se/nyheter/varlden/farja-tvingades-vanda-efter-skorpionattack/


Bilden lånad från Wikipedia - "Androctonus australis 02" by HTO

Och svarta änkan spindlarna har jag skrivit om på bloggen och hur jag tampats med dessa mycket giftiga spindlar som faktiskt funnits under min bil vid ett par tillfällen. Att sitta i bilen med vetskapen att de finns där är litet väl mycket så jag har sett till att döda dem. De bygger ett nät varje dag ner till marken och när det blir mörkt kommer de ofta fram och sitter i nätet. Då tar man fram en stor skyffel och kanske WD-40 (ett universellt smörjmedel) och går lös på spindeln. ;) Min metod i alla fall. Blir man biten av en svarta änkan spindel kan man bli mycket sjuk så det är bara att ta i med hårdhandskarna.


Bilden lånad från Wikipedia - "Western Black Widow (Latrodectus hesperus)" by Bloomingdedalus

Jag säger nej tack till de här ovälkomna gästerna!

18 comments:

Linda said...

Jag flyttade till Georgia för ungefär två år sen och har haft lite svårt att vänja mig vid alla kryp. Inte direkt som i Sverige där egentligen ingenting är farligt! Jag är alltid lite orolig för spindlar men har vad jag vet inte sett någon svart änka än. En liten, liten skorpion hade vi på altanen förra året och jag blev lite chockad. Trodde verkligen inte att de fanns här nere där det är så fuktigt!

My kids' Mom said...

Anne Marie,

Precis en sådan spindel hade jag ihjäl i vårt kök i gårkväll. Jag såg en stor svart prick på vita bakbunken som stod på tork i diskstället. De är snikiga...de kommer på natten och de är ute efter vatten som du skriver och eftersom the screen i köksfönstret ovanför diskon är otät och eftersom grannkärringen envisas med att jag skall ge henne privacy genom att låta döda spindelinfesterade buskage utanför fönstren vara kvar så trivs ju spindlarna. Ja, de kan bo i busken och dricka vatten i mitt kök...

Det är så fruktansvärt varmt här också, och fuktigt! Jag minns inte att det någonsin var fuktigt här. Jag tycker synd om Lando. Det är nästan för varmt att gå till stranden också för sanden bränner tassarna.

Sköt om dej i värmen!

Kram, Anneli

Desiree said...

Här fotsätter regnandet. Önskar att jag kunde skicka lite till dig då dina trakter verkar vara i stort behov av regn.
Svarta Änkan fanns också i Alabama även om jag hade turen att aldrig träffa på någon. Skorpioner såg jag en och annan då jag bodde med mina föräldrar i Nicaragua. Där skulle man alltid skaka ur skorna innan man tog på sig dem eftersom det kunde ha krypit i en skorpion där.
Skallerorm mötte jag och C då vi gjorde vår road trip i Utah. Vi hade bestämt oss för att laga lite mat utomhus och kolla in solnedgången. Det var ute i öknen och jag var otroligt dum som hade flipflops på mig och inte riktiga skor. Hade jag haft otur hade jag kunnat trampa på en skalleorm. Vi såg den i tid och satt sedan stilla uppe på ett stort klippblock i väntan på att den skulle ge sig av.
Finns en hel del kryp man ska ha respekt för och se upp med.
Kramar!

Channal said...

Tack för det! Nu helt plötsligt tycker jag att tvestjärtarna i morgontidningen är söta!

KRAM Anna

Anne-Marie said...

Linda: Välkommen hit! :) Såg att du bor i "bibelbältet". Litet annorlunda troligen än Kalifornien.
Jag hade nog litet spindelfobi när jag kom hit för 17 år sedan men det fick jag komma över för att klara av alla ofarliga spindlar. Svarta änkan är otäcka.
Skorpioner är lika otäcka tycker jag. Måste erkänna att jag föredrar Sveriges litet "lugnare" djurvärld.

Anne-Marie said...

Anneli: Otäckt att ha en svarta änkan inne i köket. Nätfönstren är ju inte precis "spindelsäkra".
Läste om de där träden och buskarna hos dig. Men får du bestämma om de skall tas ner eftersom du hyr? Jag trodde att hyresvärden måste fatta ett sådant beslut. Kan du inte tala förstånd med din hyresvärd. Då kanske grannkvinnan ger sig.
Fukten är underlig denna sommaren. Vi har haft mycket fuktigare än vi brukar. Det är monsunsäsongen som är igång nu men den brukar ju inte direkt beröra Kalifornien.
Stackars Lando! Du får köpa "skor" till honom. :) Hoppas att han klarar av värmen någotsånär. Ha det bra!
Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Det regnar överallt i USA utom i Kalifornien. Till och med idag ösregnade det i södra Oregon men inte här.
Jag brukar faktiskt kolla mina skor under sommaren så att jag inte skall trampa på något otrevligt.
Usch, det låter inte trevligt med skallerormen som ni stötte på. Som du säger måste man verkligen ha koll på och respekt för de farliga djur och insekter som finns. Det är inte riktigt som Sverige. Vilket jag saknar ibland.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Anna: Tvestjärtar är "a walk in the park" jämfört med skallerormar, skorpioner och svarta änkan.
Jag blev litet biten ett par gånger av tvestjärtar i tidningen när jag bodde i Sverige men det är ju inte precis så att man behöver åka till sjukhuset. Kram!!

malix said...

tydligen ska de där spindlarna hittat till vårt lilla land med läste om det för ett tag sedan. Känns riktigt otäckt, de där fästingarna som vi har så gott om här är inte heller någon favorit. det var härligt när jag va i Norrland för där har det inte fått fäste ännu. Nu har vi ju kanske inte så mycket torka som ni men i vår lilla kommun har det blivit vattnings förbud nu. det är just det där med små kryp och farliga ormar och sånt som gör att jag inte riktigt vågar ge mig ut i världen. Vad beträffar ormar så räcker det gott med dom där vi har här hemma är otrevliga dom med även om de inte är dödliga :) ha en fin dag och va rädd om dig

Fullblodsekologen said...

Ahhhh, jag lyfter på fötterna bara av bilderna!!!!

Annica said...

Usch, vilka otäckingar! Tack och lov är vi i Sverige förskonade från sådana där "typer". Vi får slåss mot mygg, getingar, fästingar och en och annan huggorm. Men de riktigt farliga krypen/djuren finns inte här. Jag har alltid avskytt spindlar och är även fånigt tramsig när det gäller andra kryp så jag skulle inte klara av att bo där det finns mängder av dem, både de farliga och ofarliga. Jag får gåshud vid blotta tanken på att stöta på något av de djur du visar. Hemskt!!!

Anne-Marie, om/när du byter boplats, välkommen tillbaka till (ganska) ofarliga Sverige! Och för det mesta även svalare. Och vi får hänga tvätt utomhus. Än så länge... ;)

En liten notis: För bara en liten stund sedan intervjuades en Uppsalaprofessor i Norrbottensradion, han berättade att fästingarna nu finns i hela Sverige, ända upp till Treriksröset. De är otäcka kryp som man ska ha respekt för eftersom de kan sprida allvarliga sjukdomar. Norra Sverige har ju tidigare inte haft fästingar men nu har de invaderat även vår del av landet.

Ha det bra och ha full koll på krypen! Kram!

Anne-Marie said...

Malix: Fästingar är mycket otrevliga och farliga dessutom. Fattar inte egentligen vad som hänt eftersom det inte alls var samma "farlighetsgrad" på fästingarna när jag var liten och de var dessutom inte alls så många på den tiden.
Intressant att ni fått vattningsförbud. Det har vi inte här trots torkan. De borde nog införa det tycker jag.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Annelie: Jag såg en svarta änkan en gång på en vägg där jag bodde. Så det räcker inte att lyfta på fötterna. ;)

Anne-Marie said...

Annica: Jag håller helt med dig om att tycka kryp av olika slag är obehagliga. Man kan ju verkligen undra varför det finns så många giftiga varianter egentligen.
Tack! Ja, vi får se hur allt utvecklas med tanke på var jag skall bo. Sverige är helt klart litet snällare än USA på många sätt.
Jag tycker fästingar är väldigt otäcka eftersom de är så svåra att upptäcka. Svårare att se än de kryp jag visade. Min mamma blev biten av en fästing en gång. Hon fick den typiska röda ringen och fick någon mycket stark antibiotika och blev frisk. Min pappa tror jag också hade blivit biten men att det aldrig upptäcktes och han fick alla möjliga symptom som hans läkare ansåg vara reumatism men jag tror att det var ett obehandlat fästingbett.
Kram!

Freedomtravel said...

Man är ju lite bortskämd i Sverige med att inte ha farliga djur. Vi har visserligen massor (alltså galet många) spindlar på husbåten, men de är ju ofarliga...

Charlie sa ... said...

Det var inte dåliga besökare!!

Jag är förvånad att det inte är mer kryp här just nu, mitt i sommaren. Har blivit mer tolerant efter snart 10 år i varmare klimat. Därmed sagt är jag inte redo för skallerormar, skorpioner och svarta änkor ;) Föredrar svenska kryp!

KRAM

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Även om jag inte tycker om spindlar känns det ju litet bättre i alla fall att veta att de är ofarliga.

Anne-Marie said...

Charlie: De där besökarna kan man gott vara utan. :)
Har inte ni fästingar hos er? Tror inte att vi direkt har fästingar här.
Jag tycker inte om de här farliga djuren som kan skada och döda.
Svenska kryp är mycket mer beskedliga.
Kram!