Wednesday, July 2, 2014

Åska och regn

Igår eftermiddag var det som att stiga rakt in i en vägg på eftermiddagen när jag kom ut från luftkonditioneringen på jobbet.
Utomhustermometern hemma visade 37 grader. Och det slogs värmerekord i hela norra Kalifornien. I Montague (orten som kan komma att vara utan dricksvatten snart) var det 41 grader vilket var ett nytt rekord för denna tiden i juli.

Jag stannade uppe till mycket sent på natten eftersom det aldrig ville svalna. Som jag har berättat brukar det oftast bli kyligt på nätterna bland bergen vilket är perfekt när man inte har någon luftkonditionering hemma. Men inte i går. De jag pratade med på jobbet idag hade det också varmt hemma. Sömnen blev därefter.

Idag var det litet svalare men fortfarande väldigt varmt. På eftermiddagen fanns det till och med moln och helt plötsligt när jag åt middag såg jag några regnstänk. Sedan öppnade himlen sig och åskan mullrade. Stora, stora regndroppar smattrade mot gatan och min bil och det gick att andas igen. Det regnade till och från under säkert en timme. Jag njöt av att se det blöta. :)
Nu skall jag lägga mig snart och förhoppningsvis sover jag bättre. Sval luft kommer in genom de öppna fönstren. Men det är kortvarigt. Värmen tycks hålla i sig och i början av nästa vecka kommer det att bli uppemot 35-40 grader igen. Bäst att passa på att njuta av regnet vi fick idag.

Man berättade på nyheterna från södra Oregon att mer än 500 blixtnedslag hade uppmätts och att flera mindre bränder satts igång. Som tur var hade brandkårerna fått allt under kontroll. Tack för det.

Jag var nästan lika glad i kväll som Gene Kelly. :)

26 comments:

malix said...

tänk hur olika saker vi uppskattar när jag läste nu så kändes det lite lättare att titta ut genom fönstret och se det går. Tänkte jag får låtsas som jag är i Usa och haft torka och för mycket värme. Då gick det genast lite lättare att se skvalet utanför ha en god natt sömn och en bra dag :)

Anna-Lena i Frankrike said...

Åh va skönt med regn när det är sådär varmt!

Här i södra Frankrike så är det ovanligt svalt för att vara mitt i sommaren! Det brukar vara en 30-35 grader i skuggan men nu är det ungefär 25 grader.
Vi njuter och hoppas att det håller i sig! =)Den temperaturen vi har nu är helt perfekt.

Channal said...

Oj vilken värme! Regnet måste vara varmt! Det har jag aldrig varit med om! Här regnar det kalla cats and dogs! Åska hade vi också. Dundrade ordentligt och hagel stora som ärter! Ingen ordning på vädret för oss båda! Det är SMHI:s fel!!

Kram Anna

Gunilla N said...

Nastan outhardligt med sadana temperaturer.Svalnar det inte pa
natten sa blir ju somnen lidande forstas.
Da ar en rejal regnskur saa valkommen!
Vi har hittills inte haft nagon varmebolja,riktigt skont ar det, men ovanligt for juli manad.
Tur att du kan dra ned kroppstemperaturen lite pa jobbet.
Hoppas pa fler regnskurar hos dig!

Ha en bra dag trots varmen.
Stor Kram!!
Gunilla

Maria said...

Nästan lite avundsjuk på regnet! Här är det kruttorrt och jag är orolig för alla fyrverkerier imorgon. Det krävs så lite för att det ska bli en stor skogsbrand. Har du några planer att fira 4th of July?

kram

Anne-Marie said...

Malix: Allting är relativt. :) Nu kommer det att bli uppemot +40 nästa vecka. Utan luftkonditionering hemma kommer det troligen att bli i stort sett ingen sömn alls. Ha det bra!

Anne-Marie said...

Anna-Lena: Att se regn med tanke på torkan vi har är väldigt trevligt. Jag får nästan något religiöst i blicken - som Karl-Bertil Jonssons ömma moder ;) - när jag tänker på regn.
Era temperaturer låter mycket trevliga tycker jag. Vi brukar inte ha så långa perioder med sådan här hetta men allt är upp och ned numera när det gäller vädret.

Anne-Marie said...

Anna: Jag var aldrig ute i regnet igår eftersom det var väldigt stora regndroppar och det bara vräkte ned stundtals. Vi hade faktiskt också litet hagel så det var nog inte så varmt det regn som kom.
Som tur var såg jag knappt några blixtar utan hörde mest muller bara på avstånd. Varenda regndroppe är underbar tycker jag eftersom vår torka bara blir värre och värre.
SMHIs "makt" sträcker sig nog inte ända till USA. ;)
Kram!!

Anonymous said...

Hej Anne-Marie
Här har vi samma väder som dig men vi har ju luftkonditionering som kyler av.
Den biten av filmen du visar är ju helt underbar.
Ha en jättefin helg.
Kram
BM

Anne-Marie said...

Gunilla: Nästa vecka ser ut att bli värre än denna. Då tycks temperaturerna komma att ligga uppemot +40 varje dag. Hur det ens skall gå att vara hemma och sova vet jag inte. Eftersom isoleringen i amerikanska hus är under all kritik blir det väldigt varmt inomhus.
Regnet igår kväll var underbart. Och allt kändes väldigt friskt i morse. Nästa vecka ser det ut att bara bli varmt och torrt.
Stor kram!

Anne-Marie said...

Maria: Jag trodde inte att det skulle regna eftersom molnen tycktes dra bort men så kom det nya moln. Och regn. Underbart!
Det är skrämmande torrt överallt. Och jag fattar inte att man tillåter fyrverkerier när det är en sådan otrolig torka.
Nej, inga planer för mig. Det blir en helt vanlig dag. Kram!

Anne-Marie said...

Hej BM,
Har tänkt på dig de senaste dagarna. Skriver troligen nu till helgen.
Med luftkonditionering blir det onekligen litet lättare. Vet att du troligen har en fuktigare värme än vad vi har men det blir olidligt om man aldrig har svalare luft hemma.
Ha en fin helg du också!
Kram!

Anonymous said...

Åh, det är ju så härligt när det kommer ett sånt där ösregn efter en massa torka, när det bara forsar från himlen! Här i Silicon Valley har vi dessutom lyxen att regnen nästan alltid kommer på kvällen och natten och så vaknar man till den härliga nyregnade luften. Är det så hos dig också? I WA kom regnet ofta och länge och när som helst, och nu blir det väl likadant när vi flyttar tillbaka till Sverige...

Anne-Marie said...

Sara: Det var underbart med regnet. Jag njöt i fulla drag.
Här regnar det väldigt sällan på sommaren (i år är det ju ännu mer sällan pga torkan) men det stämmer nog att det ofta regnar på kvällen under sommaren.
Om det regnar under vintern kan det komma när som helst på dygnet.
I Washington regnar det väl kanske till och med mera än i Sverige. Washington kalls ju "The evergreen state". :)

a kitchen in the country said...

Hjälp, vilken värme! Jag är inget bra på det där med värmebölja, blir alldeles seg i huvudet. ;) Men å andra sidan måste jag erkänna att jag är vansinnigt trött på alla dessa skurar och åskoväder som har varit juni här hos oss. Första doppet i havet väntar fortfarande. Men det finns mycket sommar kvar och jag hoppas på juli och augusti.

Njut av regnet och svalkan vännen och ta det lugnt i hettan.

Kram Charlie

Desiree said...

Det var rejäl hettan ni har just nu, pust. Minns fukten och värmen vi hade på sommrarna i AL. Det blev aldrig svalare där på kvällarna eftersom det låg på betydligt längre höjd än vad Weed gör. Man hade inte klarat sig utan AC. Det är jobbigt och svårt att sova om det är för varmt ute så jag lider med dig. Ibland är det skönt när regnet väl kommer och man får den där urladdningen som rensar luften. Förhoppningsvis blir det lite bättre framöver. Bra med rejält med regn också eftersom ni har sådan torka så är alla droppar välkommna.
Kramar"

Annica said...

Så skönt att ni äntligen fick en efterlängtad regnskur. Jag antar att ni gladeligen skulle stå ut med att det strilade ihållande i en hel vecka. Eller mer.
Dina regnbilder är underbara! Kan känna hur fräsch luften var efteråt.
Jag pustar bara av att läsa om den hetta ni har. Min termometer pendlar mellan 10 och 20 och i jämförelse känns det otroligt bra. :)

Efter din uppfriskande regnskur kan väl denna strof från Carl Snoilskys långa dikt "Sommarregn" passa bra:

Se, naturen solförbränd
Låg som jag i dvala.
Ej en enda fläkt blef sänd
Att dess kval hugsvala.
Men till slut brast molnets mur,
Och en skön, en härlig skur
Strömmande från ofvan.
Allt fick svalka utom jag:
Jorden blott i långa drag
Drack den ädla gåfvan.
------------------------------
Och en strof (av många) från "Rain in Summer" av amerikanen Henry Wadsworth Longfellow:

How beautiful is the rain!
After the dust and heat,
In the broad and fiery street,
In the narrow lane,
How beautiful is the rain!
------------------------------
Regn (i lagom mängd!) är ljuvligt - och inspirerar!

Anne-Marie said...

Charlie: Den värmen som tydligen kommer att komma nästa vecka vet jag inte riktigt hur jag skall klara av eftersom jag inte har någon möjlighet att kyla ned bostaden. Eftersom det oftast blir riktigt kyligt på nätterna (pga att vi ligger 1000 m över havet) behövs oftast ingen a/c. Och vi har oftast bara någon enstaka dag med superhetta. En hel vecka - och kanske längre - kommer att bli en utmaning.
Jag tar hellre litet kyla, regn och blåst i stället för +40.
Det kommer säkert många fina dagar i Sverige innan hösten kommer.
Ha det gott! Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Har man hög luftfuktighet måste man nog nästan ha a/c om det är riktigt varmt. Vi har ju i alla fall som tur är torr luft. Men hettan är jobbig trots den torrare luften.
Hur jag skall klara av en hel vecka med en sådan hetta utan a/c vet jag faktiskt inte. Jag får kanske övernatta på jobbet. :)
Regnet i går var underbart. Idag är det hett igen med 33-34 grader.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annica: Jag tror att de flesta här i Kalifornien skulle välkomna "svenskt väder". Synd att man inte kan byta väder. ;) Det verkar ju regna en hel del i år i Sverige.
Det luktade så där härligt i luften efter regnet. En litet söt, fin doft.
Dina svalare grader låter perfekt tycker jag.
Tack för dikterna. Verkligen passande för oss i Kalifornien i år.
Regn är livsnödvändigt. Utan regn skulle vi inte ha varken mat eller vatten till slut.

Marina said...

Det var regnet jag skickade till dig, nu är det bara att du skickar värmen häråt ;)

Anne-Marie said...

Marina: Tack snälla du! :) Du kan fortsätta skicka litet kyligare väder också.
Vet inte om du har rest till USA men vi har ju en myndighet som heter TSA som finns på alla flygplatser och som är rent paranoida när det gäller misstänksamhet kring säkerhetskontroller. Tror de har beslagtagit värmen som jag skickade. ;) Det skulle ligga helt i linje med deras paranoja.

Charlie sa ... said...

Vilket regn!! Vi hade både åska och regn i går kväll och jag hoppas vi slipper idag när vi ska fira 4th of July.

Happy Independence Day!

KRAM

Anonymous said...

Hej, det va väl skönt med lite
regn. Här har det kommit mycket.
Så växterna klarar nog en månad.
Utan regn nu. Det är otroligt
vackert. Vist är det vackert med,
mycket grönska. Hoppas att du,
får mer svalkande regn framöver.
Hälsningar Stig.....D...

Anne-Marie said...

Lotta: Jag njöt i fulla drag av regnet. Underbart att se stora regndroppar. :)
Hoppas ni slipper regn och åska idag hos dig.
Ha en härlig 4th of July!
Kram!

Anne-Marie said...

Stig: Härligt att ni har en sådan underbar grönska. Regn behövs ju som bekant för att det skall bli så.
Jag tror det blir dåligt med regn framöver och med den hetta som kommer torkar det lilla blöta vi fick väldigt snabbt.