Wednesday, July 23, 2014

Ben & Jerry - nej till genmodifierat

Monsanto. Bara namnet får nog många att ha olika känslor och tankar. Det amerikanska företaget som tycks vilja "äga världen" med sina besprutningsmedel och genmodifierade grödor (GMO).

I USA finns en hel del genmodifierade grödor som ingår i maten - majs, soja, canola, squash och papaya (från Hawaii). 85% av sojabönorna som odlas i USA är genmodifierade. Även stor del av den bomull som odlas är genmodifierad. Majsen som är genmodifierad ingår oftast som en tillsats i maten - "high fructose corn syrup" som är farligt och som jag helt uteslutit från min diet.

Jag väljer i så stor utsträckning som möjligt att äta mat som är ekologisk och "non GMO". Även om det väl kanske inte finns några definitiva besked om genmodifierad mat har jag läst tillräckligt för att avstå. Jag tror att det är ett jätteexperiment som vi kommer att se resultaten av om 10-20 år.

I det förra valet i Kalifornien (och USA) fanns det en proposition som ville införa märkning av genmodifierad mat. Stora och mäktiga intressen (till exempel Monsanto) såg till att den inte inte blev genomförd. Propositionen hade många anhängare men pengarna segrade till slut. http://www.huffingtonpost.com/2012/11/07/proposition-37-gmo-labeling_n_2090112.html
Vi vet att pengar styr världen men man blir ledsen när det gång på gång bekräftas.
Staten Vermont har tidigare i år krävt märkning av genmodifierad mat - vi får se om det lyckas eller inte.

Fler och fler människor vill veta vad som ingår i maten de äter och blir mer och mer uppmärksamma på om det är genmodifierad mat eller inte. Därför tyckte jag det lät bra när den stora amerikanska glasstillverkaren Ben & Jerry annonserade att de skall byta ut många ingredienser som nu är genmodifierade. Det intressanta är att Ben & Jerry är en del av jätteföretaget Unilever som var med om att vilja "döda" proposition 37 i Kalifornien!
Ben & Jerry byter successivt ut olika ingredienser och har tydligen inställningen att de skall gå i spetsen för de allt mer högljudda kraven på icke genmodifierad mat som finns i USA.

http://www.usatoday.com/story/money/business/2014/06/15/ben-and-jerrys-says-goodbye-to-gmos/10542275/

Rörelsen mot genmodifierad mat växer och vår "granne" i norr - Jackson county i södra Oregon - röstade litet tidigare i våras igenom ett beslut att förbjuda de flesta genmodifierade grödorna i Jackson och Josephine counties. Det är bara att applådera deras initiativ.

http://www.oregonlive.com/pacific-northwest-news/index.ssf/2014/05/jackson_county_measure_15-119.html


Bilden lånad från nätet.

10 comments:

Anonymous said...

Hej, denna gen mat. Nej, avstår
all gen modifierad mat. Vi får,
se vilka problem det ställer till
i framtiden. hälsningar Stig....

Anna said...

Här håller jag med dig till 100 procent. Dessutom uppträder Monsanto som rena gangsters mot bönder som fått in deras utsäde på sina marker av misstag. De kräver att de ska betala för utsädet!

olgakatt said...

Och nyligen uttalade nån monsantogubbe att tillgång till vatten minsann inte inte är en mänsklig rättighet.....
Måtte EU stå emot GMO- lobbyn, det är en nåd att stilla bedja om.

Första året i Hjo said...

Här hemma hör man sällan något om genmodifierad mat. Vet heller inte tillräckligt mycket om det. Finns det inget bra med det? Nej, säger jag inte per automatik längre. Men fundersam förstås.

Anne-Marie said...

Stig: Jag avstår också så gott jag kan gen mat. Men troligen vet vi inte ens om den finns i det vi äter trots allt. Till och med ekologisk mat här i USA kan ha genmodifierade ingredienser och märkningen kan vara "non GMO". Så "luriga" är de.

Anne-Marie said...

Anna: Monsanto är inget affärsetiskt företag så långt jag kunnat se. Har läst alldeles för mycket om det företaget och genmodifiering för att vilja äta den slags maten.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Nej, vatten tror jag kommer att bli en "hårdvaluta" inom en nära framtide om det inte redan är det. Här i USA är det inte lagligt i vissa stater att samla regnvatten som privatperson. Kanske inte enligt Monsanto men enligt statens regler. Utah och Oregon är två stater.
Har en känsla av att GMO-lobbyn är otroligt stark och vill "äga" all mat egentligen. Har läst att EU förbjudit så kallade "heirloom seeds" - det är de "ursprungliga" fröna som är rena och fria från manipulation.

Anne-Marie said...

Hans: Tror inte att Sverige alls har samma "intrång" av genmodifiering som USA har så det förklarar kanske att det inte skrivs så mycket.
Det kan säkert finnas vissa fördelar men tror att de är få och nackdelarna överväger.

malix said...

Tänk va mycket jag lär mig från dig och vad jag läser på det jag köper här hemma. helt nyligen hade jag köpt glass fick ont i magen av den och läste på förpackningen om att det va ett förtjockningsmedel något alg liknade kunde jag utforska via nätet och oj då kom jag och tänka på dig och ditt inlägg :) tur att glassen ska ta ställning gillar ju den glassen. ha en fin dag här är det varmt riktigt varmt så det gäller att bada och åter bada :)

Anne-Marie said...

Malix: Vad bra att jag kan sprida litet information. :) Och att du fick klart för dig varför du fick ont i magen. Tydligen kan detta ämne ge just besvär med magen.
Tycker det är bra att företag visar att de lyssnar till vad folk vill ha.
Ha det så bra med badbesöket!