Tuesday, July 8, 2014

Grönt är skönt

Att växa upp med trädgårdsland borde egentligen alla barn få göra. Det gjorde jag i villan i Enebyberg. Vi hade flera trädgårdsland där vi odlade olika grönsaker och blommor. Det var en underbar känsla att kunna plocka direkt från landet och äta. Tala om grönsaker som var fulladdade med vitaminer och annat nyttigt.

Vi hade också ett rätt stort land där vi odlade jordgubbar. Mmmm så goda de var. Ett år försökte vi oss även på potatis men det gick inte så bra. Det blev mest blast och inte direkt några potatisar. Min pappa tog ett kort på en rätt liten Anne-Marie som stod bland potatisblasten och den gick halvvägs upp på mig. :) Mina föräldrar sade att vi hade lerjord och där trivdes inte potatisen så bra.

I lägenheten i Kärrdal fanns inga direkt möjligheter att odla men mina föräldrar bodde fortfarande i villan så jag fick del av det som odlades. Och jag hjälpte också till med skötsel av landen. Ogräsuppdragning borde vara en av mina specialiteter på ett CV. ;)

Michael tyckte om att odla så vi hade en liten avdelning på tomten (vi hyrde ett hus med en tomt) där vi försökte odla olika grönsaker och blommor. Eftersom det är vulkanisk mark runtomkring berget är den inte alls lika bördig som till exempel jorden i trädgården i Enebyberg. Vissa saker växte bra medan andra inte alls växte särskilt bra.

Ett år byggde Michael till och med ett litet växthus på det däck vi hade vid ingången till huset. Vi plockade sallad mitt i vintern vilket var en litet underlig men trevlig känsla.

Jag har tyvärr inte haft någon bostad där jag kunnat odla så jag har hänvisats till affärernas utbud av frukt och grönsaker. Det blir inte alls samma sak eftersom de oftast lagrats och transporterats under en längre tid och inte alls har samma "livsenergi" som de frukter och grönsaker man plockar och äter med en gång.

För ett par veckor sedan fick jag hemmaodlade "greens" av en kollega. Hon och hennes man har rätt stora odlingar och har fått bra skördar denna sommaren. Så gott det var att äta riktigt färska grönsaker!


Mangold som jag ångkokade.


Jag fick "googla" denna grönsak. Den heter "Mizuna" på engelska och hade en litet "kryddig" smak. http://en.wikipedia.org/wiki/Mizuna

Det vore väldigt trevligt att kunna odla en del av min egen mat men då måste jag nog ha ett eget hus. Och det är bara att konstatera att det bor en odlare inom mig. :)

30 comments:

em said...

Ja, det var synd att skolträdgårdarna försvann.
Potatis kan du odla i en hink och sallad i en blomlåda, men det gäller ju att du har någonstans att ställa dina kärl.
Margaretha

Annica said...

Att kunna skörda sallad, rädisor, potatis (mandelpotatis, förstås!), vinbär, krusbär, m.m. alldeles utanför dörren är ren och skär lycka. Alla borde ha tillgång till en egen liten odlingsplätt. Undrar om inte människor skulle vara mer harmoniska då. Det är både spännande och avstressande att följa hur det växer. Och sedan få känna SMAKEN av sitt egenodlade! MUMS! Inte konstigt att kolonilotter är så populära. Finns det sådana i USA?

Har man ingen egen täppa kan man förhoppningsvis handla närproducerat på torget. Eller se till att ha vänner med trädgård! ;)

mammaxtre said...

Det bor en odlare i mig också. Tomat och potatis uppdrivna i kruka och hink är min lösning till att åtminstone få odla någonting. Ha det gott

Gunnel said...

Det är roligt att se hur allt växer. Det behöver inte vara nåt stort trädgårdsland. Att odla i pallkrage är väldigt poppis och det kan man göra nästan var som helst. Kram

Anonymous said...

Hej, ja du har erfarenheten av
trädgårds odling. Så blir det,
något eget blir det bara lycka.
Kommer ihåg mangol, gott. Men,
har inte odlat det på många år.
Det , var lätt odlat också. Hoppas,
du hittar drömhuset med trädgård.
Som du vill ha. Det, bästa är när
allt färdigt. Och helt perfekt. Det,är trevligt att odla det man vill. Hälsningar Stig......

Äventyret framtiden said...

Undrar hur du sedan äter mangolden efter ångkokningen? Med lite smör, ost eller någon sås? Här har vi också mangold och oftast blir det att använda den som spenat eller som dolmar. En härlig grönsak.
Du beskriver det hemodlade så bra i jämförelse med långlagrade butiksgrönsaker och om livsenergin. Det är just där den stora skillnaden ligger. Lönsamt är det sällan att själv odla rent pengamässigt, men i övrigt så är det rena guldgruvan vad gäller kvalitet.
Krukodling, lådodling osv...det finns många möjligheter att odla utan trädgårdsland.

kramar!

Gunilla N said...

jag ar ganska saker pa att det bor en liten odlare i dig AM...Du borde
kanske odla sma tomater och lite sallad i krukor eller en lada, gar ocksa fint.

Jag och min man brukade odla en del tidigare,men sa ett ar fick
vi sa mycket ohyra och skadedjur
att det inte var kul langre.
Och spruta gift pa ville vi ju absolut inte gora,besprutade gronsaker finns i
affaren.
Den dar flikiga salladen ser nastan ut som ruccolasallad,kanske
en variant pa den?

Sa mycket fint gront ni hade i Enebyberg, maste ha varit underbart att bara plocka och ata.
Kan forestalla mig dig i potatislandet med blast upptill
midjan...haha!

Egenodlade gronsaker ar verkligen
en lycka att ha.

Ha en fin dag!
Stor Kram!!
Gunilla

Desiree said...

Du har ingen balkong eller uteplats där du kan odla en del i kruka. Vi har ju ingen trädgård men odlar tomater på balkongen och sedan har vi också krukor med diverse kryddor som timjan, basilika, persilja och gräslök.
Finns det inte några gårdar där man kan köra självplock i dina trakter, lite pick your own...
Här finns det en hel del sådant också vilket är kul för det blir billigare och godare. Jag tänkte jag ska iväg nästa vecka och plocka lite bär så jag kan koka egen sylt. Mangold är ju gott och vackert med sina färgade själkar.
Kram!

Första året i Hjo said...

Mangold är super! Såg att någon tipsade om pallkragar, det är bra och inte så stort heller. Köp jord och odla! Går åt mycket vatten i varma California.

malix said...

det är grymt roligt i början att odla tycker jag sedan glömmer jag av att vattna och det växer för vilt då tröttnar jag. men visst är det mysigt att gå ut och plocka det man ska äta. Just nu har jag flera stora plantor med chili både här inne och i växthuset men de som bor här inne trivs bäst. Riktigt stora frukter håller det på att bli ska bli kul att äta dom när det är röda och fina.
Du får köpa hus vet ja, finns ju många där nu vad jag hört.... Ha en fin dag. Idag du då gick temperaturen upp till över 30 här hemma helt underbart tycker jag. :)

Anonymous said...

Fick lov att Googla mangold.
Är vad som kalas "Swiss chard" här.
Ingen grön tumme här. Blommor har jag men inga grönsaker utom några
örtväxer.

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Margaretha: Jag provade vid ett par tillfällen att odla litet i mindre kärl men de blev helt invaderade av myror och det var inte alls trevligt. Eftersom det är så otroligt torrt här och all fukt drar till sig till exempel myror verkar det inte fungera så bra. Och inomhus kan jag inte ha några odlingskärl. Nej, jag behöver ha en bostad jag äger i en svalare och mer nederbördsrik del av världen. :)

Anne-Marie said...

Annica: Vi hade även en hel del bärbuskar i trädgården i Enebyberg och det var mycket gott att äta färska bär. Vi odlade också sallad och rädisor.
Jag tror att många människor skulle må mycket bättre att ha en egen täppa där de odlade olika saker. Det passar troligen inte alla men de kan ju gå till affären. :)
Vi har inte kolonilotter i mina trakter så som vi har i Sverige men i Mt Shasta finns det en så kallad "community garden" som nog är det närmaste man kommer de svenska kolonilotterna. I Weed finns det inget sådant. Hur det är i andra delar av Kalifornien och USA vet jag faktiskt inte.
Weed har en pytteliten Farmers Market men den har så dåligt utbud att det är litet löjligt nästan att ens ha den. I Mt Shasta finns det också en Farmers Market men de har oftast öppet när jag jobbar. Inte alls under helgen.

Anne-Marie said...

Mammaxtre: Jag tror att många människor tycker om att ha egenodlade grönsaker. De är ju litet lättare än frukter.
Låter bra att du får utlopp för "din inre odlare". :)
Ha det gott!

Anne-Marie said...

Gunnel: Det är väldigt roligt och trevligt att se de små, spröda plantorna bli stora och frodiga. Där jag bor nu skulle det inte riktigt fungera med det du föreslår. Och som jag skrev till Margaretha har vi enorma mängder med myror som tycks ta över allt i den hetta och torka vi nu har. Kram!

Anne-Marie said...

Stig: Jag har nog mycket att lära för att kunna bli en bra odlare men jag har i alla fall vuxit upp med en trädgård. Under flera år tog faktiskt jag och en kompis hand om det mesta i trädgården och vi var bara 12-13 år då. Det var innan jag fick allergier och det blev svårare att riktigt njuta av gräs, växtlighet osv. Men jag skulle verkligen vilja kunna odla mer av min egen mat. Jag tror faktiskt det kommer att bli kanske till och med nödvändigt att kunna odla egen mat i och med att matpriserna skjuter i höjden i hela världen.

Anne-Marie said...

Jag tog litet smör tillsammans med mangolden. Det smakade riktigt gott. :)
En del av mangolden man köper i affärerna här har enormt stora blad. De kan vara en halvmeter eller mer i storlek. De jag fick var litet mer "normalstora".
Livsenergin finns inte riktigt i det man köper i affärerna eftersom de grönsakerna inte är färska. Jag kan känna stor skillnad när jag äter något som plockats direkt.
Nej, det krävs nog stora odlingar för att det skall bli lönsamt men att odla mer av sin egen mat (som ni gör) tror jag kan bli nödvändigt framöver pga ett förändrat klimat och stigande matpriser.
Kramar!

Anne-Marie said...

Gunilla: Jag har inte kunnat "utöva" odlandet under lång tid - mycket pga att klimatet och jordmånen här i mina trakter inte är perfekt för odlingar. Vi har en relativt kort odlingssäsong (pga höjden över havet) och nu med torkan och hettan är det ännu värre.
Det kan nog vara en typ ruccolasallad. Jag vet faktiskt inte vad den heter på svenska.
Nej, ohyra är inget trevligt och vi har så mycket myror här att de tycks ta över saker och ting vilket inte alls är trevligt.
Kortet med mig bland potatisblasten finns tyvärr inte kvar längre - det var ett av alla de fotografier som "försvann" i och med mammas bortgång. Jag fick bara lämna en massa diabilder. Tyvärr.
Ha det bra! Stor kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Som jag skrivit till flera andra verkar det som om myrorna tar över mycket av det man odlar i kruka vilket inte alls var trevligt när jag provade vid något tillfälle. Och i år har vi mer myror än någonsin pga hettan och de söker sig till fukt pga torkan.
Ni har verkligen fina små odlingar på er balkong. Jag har inget utrymme på samma sätt som ni har.
Självplock har jag faktiskt inte sett. Det kan finnas men jag känner inte till var i så fall. Mangold finns i olika färger här - bland annat "rainbow chard". :)
Kram!!

Anne-Marie said...

Hans: Mangold är en riktigt god grönsak. Godare än spenat tycker jag. Den mangold man köper i affärerna här kan ha otroligt stora blad.
Med den hetta vi nu har krävs det enorma mängder vatten om man skall ha odlingar.

Anne-Marie said...

Malix: Att odla kräver en hel del arbete och givetvis skall man tycka det är roligt för att fortsätta med allt som behöver tas om hand. Jag har ju aldrig haft stora land men jag tillbringade många timmar med skötsel av landen i Enebyberg.
Hus på mindre orter är faktiskt billigare i Sverige än i USA. Jag har kollat en del på hus på mindre orter i Sverige och de är mycket billigare än husen till exempel i lilla Weed.
Här är det alldeles för varmt just nu. Ha det bra!

Anne-Marie said...

Ruth: Det stämmer det. Ville inte skriva det engelska ordet eftersom all text var på svenska. :) Vi har en hel del mangold i våra affärer. Oftast med mycket stora blad.
Nej, alla har ju inte grön tumme. Jag tycks ha det.

olgakatt said...

Kollad vad "mizuna" är på svenska och fann att det är majrova, Brassica rapa. Det får jag då och då i min ekolåda (varje fredag) men bara roten, dvs själva rovan. Antar att man måste välja vad man vill skörda, blasten till god sallad eller roten.
Egen täppa är guld värd, jag förstår att du saknar det!
Folk är ivriga kolonilottsodlare i Sverige men ett hotat släkte. Just nu pågår en "förtätningshysteri" i svenska städer och då slukas koloniområdena upp liksom även andra grönområden. Allt mera betong och asfalt breder ut sig och beslutsfattarna tänker inte på vart regnvatten ska vägen eller att de gröna områdena krävs för frisk luft och själslig trivsel. T o m villaägare lägger ner rabatter och gör istället hårda ytor, det är senaste trädgårdsmode. Sen klagar man på kommunens dagvattenavlopp när det blir översvämning i källaren....

Anne-Marie said...

Olgakatt: Har aldrig hört talas faktiskt om majrova. När jag gick in på Google och tittade på bilder tycker jag att bladen ser annorlunda ut. Men det kanske finns olika sorter.
Ja, en egen täppa vore roligt att ha. Men det kanske kommer framöver.
Det visste jag inte att kolonilotterna är hotade i Sverige. Det låter inte bra.
Och det verkar inte klokt att folk ersätter gröna områden i trädgårdar med hårda ytor. Folk i Sverige behöver sluta göra som alla andra och tänka "outside the box". :) Och man verkar också älska att ta ner träd i Sverige i trädgårdar vilket verkar helt tokigt.

Anonymous said...

Bra tips om du vill bli av med småmyrorna är att blanda vatten och vinäger och hälla på en sprayflaska.
Såga ner stora träd i trädgården kan ibland vara nödvändigt tyvärr pga åska och blixt.
Odla i krukor fungerar bra tycker jag även om det är mycket varmt som här i GA. Ställer man krukorna lite upp från marken så undviker man även myror.
Det växer ju så enormt när det är varmt och soligt och det är väldigt roligt att ha lite eget odlat att plocka av.
Kram
BM

Charlie sa ... said...

Ja, odla är jättekul! Vi har inte lyckats så bra som jag önskat. Det är hett på vår baksida och kanske vi inte gör rätt…men fint att utbudet är affärerna här är super! Gott är det med grönt ;)

KRAM!

Anne-Marie said...

BM: Tack för tipset betr. myrorna!
Självklart får man ibland ta ner träd pga olika anledningar men jag tycker det verkar som om många i Sverige, när de kanske köper ett hus, sätter igång och tar ner stora, fina träd av olika anledningar. Inte för att de behöver tas ned utan kanske beroende på att det är "inne" att inte ha många träd. Jag tycker en trädgård skall ha många träd. Här i Weed verkar många behålla träd i sina trädgårdar.
Jag tycker myrorna tycks komma överallt. De tycks även ha en förkärlek att komma in i huset när det är torrt - trots att jag absolut inte har någonting (förpackningar) i köket som är öppet. Och inga sopor som finns tillgängliga. Kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Du är Lotta för mig - hoppas det går bra. :)
Vissa växter passar kanske inte där det är hett. På Hawaii kunde man inte odla allt som man kan odla här på fastlandet. Jag kan inte alls allting om odlingar men jag kan nog mer om att odla i Sverige än att odla i Kalifornien.
Grönt är gott och nyttigt. :)
Kram!

Katta said...

Det har sina fördelar med att odla eget men precis som du skriver så tar det en massa tid också . Ibalnd ger man sina projekt den tiden och då är lyckan total. Nu när jag flyttat åter till Sverige så har jag möjlighet att odla, men jag har bra lagt ner några jordgubbsplantor i jorden. Jag är inte intresserad av ogräs jobb mm. däremot älskar jag att äta tomater som odlats i någons trädgård och jag har fått möjligheten att prova dem. Kram

Anne-Marie said...

Katta: Jag tror att det framöver kan komma att bli nödvändigt att odla mer av det man skall äta pga brist på mat och höga matpriser.
Man måste ha tid att ta hand om sina odlingar och som du har det nu med stora renoveringar hinner du givetvis inte med att ta hand om trädgårdsodlingar.
Låter bra om man kan få "snylta" andras tomater. :) Kram!