Sunday, July 27, 2014

Tankar om tvätt

Visst är det något speciellt med doften från tvätt som torkat utomhus. Friskt, fräscht och rent.

I villan i Enebyberg hängde vi alltid ut tvätt under sommaren så att den fick torka i solen och vinden. Under den kalla årstiden hängdes tvätten upp på tvättlinor i källaren. Vi hade ingen torktumlare utan tvätten fick torka i sin egen takt.

När jag sedan bodde i lägenheten i Kärrdal tog jag faktiskt oftast med mig min tvätt till Enebyberg. Det var skönt att slippa passa tvättider även om tvättstugan låg i huset bredvid.

Det visade sig att Michael inte ens hade en tvättmaskin. Han tvättade antingen för hand eller gick till en "laundromat". Efter ett tag köpte vi dock en begagnad tvättmaskin som precis höll tills dess att vi flyttade till Hawaii.

I Hawaii fanns det inte plats för en tvättmaskin i den bostad vi hyrde så det blev "laundromats" för all vår tvätt. Där var vi tvungna att torka i torktumlare på tvättomaten eftersom tvätten aldrig torkade annars. Det var så hög luftfuktighet att allt egentligen var ständigt fuktigt. Till och med papper i böcker hade en annan "konsistens" än vad vi var vana vid. Det var mjukare och mera böjligt. Jag förlorade ett par fina tofflor till mögel på grund av luftfuktigheten.
Torktumlarna på Hawaii slet något helt otroligt på mina kläder. Efter året där har jag inte använt torktumlare. Tycker bättre om att hänga mina kläder på tork på en liten torkställning jag har. Och jag inser nu varför mina kläder håller så länge som de gör - de slits inte av torktumlare. :)

I bostaden jag nu hyr har jag både tvättmaskin och torktumlare men det är bara tvättmaskinen jag använder. Torktumlaren står oanvänd. Och jag sparar pengar på elen. Det kostar en del att använda torktumlare.

I vissa delar av det numera mer och mer genomreglerade USA tillåts man inte ens att hänga tvätt utomhus. Det anses "förfula" området. Jag hittade till och med en karta (https://www.google.com/fusiontables/DataSource?snapid=S332646gdcn) på den här hemsidan (http://daily.sightline.org/2012/02/21/clothesline-bans-void-in-19-states/) där man kan läsa om detta "fenomen". Lake Shastina - där jag bodde tidigare - har detta förbud. Där får man nästan inte göra någonting trots att man äger sitt hus. Allt skall deras "homeowners association" lägga sig i.

Fram för mer tvätt utomhus tycker jag. ;) Jag har inget emot fladdrande lakan, handdukar och underkläder. Men man kan undra litet vad mina grannar mittemot egentligen har gjort med sin tvätt. Har de mal? ;)26 comments:

Anonymous said...

Hej, att hänga tvätt ute. Det,
är ju inte förfulande. Dina grannar hade lite speciella kläder. Hälsningar stig...

Charlie sa ... said...

OMG - vad hänt med den där tvätten ;)


Ja du vet ju vad jag tycker - fram för mer tvätt som torkar ute. Älskar't!

KRAM

malix said...

men oj sånt hade jag inte ens tvättat, borde ju kasserats för länge sedan. Men visst är det härligt att låta tvätten hänga ute och torka. Den torkar ju så fort då.
ha en härligt fin dag

Gunnel said...

Vad i all världen använder de den håliga tväåtten till? Kan det tro vara jättestora putstrasor eller nåt? Ha det gott.

Anne-Marie said...

Stig: Jag tycker inte att det är förfulande med tvätt men tydligen tycks en hel del personer här i USA att det är det.
Mina grannars tvätt var mycket konstig med de stora hålen. Har ingen aning om vad de har haft för sig.

Anne-Marie said...

Charlie: Just det, OMG. ;) Man kan ju verkligen undra vad de använder dessa filtar/täcken till. De har 3 hundar så det kan ju vara deras kanske.
Vet att du gillar att fota tvätt på lina. ;) Jag tycker det är helt okej med kläder och annat som hänger ute på tork.
Kram!!

Anne-Marie said...

Malix: Jag skulle heller inte ha kvar håliga täcken/filtar men de använder dessa tydligen till någonting.
Tvätt torkar på nolltid i de temperaturer som vi har nu. Även inomhus.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Gunnel: Man kan verkligen undra vad de använder dessa filtar/täcken till. Som jag skrev till Charlie så har de 3 hundar så det kanske är något som de ligger på. Vem vet.
Ha det gott!

Channal said...

Den tvätten är nog bortglömd! När jag är utomlands i Rom tex. då fotograferar jag den och tycker att den är charmig! Här hemma har jag en torkvinda. Älskar att ta in den ljuvligt doftande tvätten. Men torkvindan ÄR FUL! Den står bakom huset gömd vid en svartavinbärsbuske. Haha... man ska hänga sin tvätt med finess!

KRAM Anna

Desiree said...

Den tvätten med hål kan jag vara benägen om att hålla med om att den förfular området. Men tvätt som har fått hänga ute och torka doftar så gott! Min mamma brukade även hänga ut lakan på tork på vintern. De frös men blev sammtidigt torra. När man sedan tog in de så att de tinade så doftade de nästan ännu godare än då de torkat ute under sommaren.
I både Frankrike och Italien ser man hela tiden i både stor och småstäder folk som hänger tvätt ute på balkonger och på tvättlinor utanför fönster. Tycker att det har en hel del charm.
Själv torkar jag en del på lina eller på torkställ och en del kör jag i torktumlaren.
Men att leva utan tvättmaskin skulle jag absolut inte kunna tänka mig.

Freedomtravel said...

Tvättomater känns ju väldigt osvenskt, men jag vet inte varför egentligen. I husbåten har vi (för första gången i mitt liv) egen tvättmaskin. Annars har jag alltid tvättat i tvättstuga. Och tvätt ute... nej, men det är väl ganska trevligt? Låter som en ganska fånig regel att förbjuda sånt...

Anne-Marie said...

Anna: Tvätten är faktiskt inte borglömd. De byter tvätt varje helg. :) Hålen är märkliga.
Tvätt utomhus tycker jag är mysigt - precis som du skriver om tvätt utomlands.
Tvätt kan hängas på olika sätt och jag tycker nog bäst om linor med klädnypor utomhus. Men jag har ingen plats där jag nu bor.
Kram!!

Anne-Marie said...

Desiree: Den håliga tvätten var konstig. Har inte sett den igen så det kanske var något unikt. :)
Häftigt att lakanen som torkat utomhus på vintern faktiskt doftade godare än tvätt som torkat utomhus under sommaren.
Jag fattar inte varför folk inte tycker om tvätt utomhus. Petiga och gnälliga personer kanske.
Tvättmaskin klarar jag mig utan ibland men inte när det gäller lakan och handdukar.
Kram!

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Finns det tvättomater i Sverige? Jag har aldrig sett några.
Skönt att ni har egen tvättmaskin nu. Kan kanske behövas när ni håller på och renoverar.
Mycket fånig regel tycker jag om tvätt som inte får torkas utomhus. Men så håller USA på att bli - fler och fler regler som inte ens är särskilt rimliga.

Katta said...

Det där med tvätt känner jag igen. I vissa stora städer som jag bott i runt om i världen, anses områden med tvätt på balkongen eller på linor vara mindre bra områden.. Däremot utanför städerna är det vanligt at man hänger ute tvätten på gården, i solen så den ska torka mellan regnskurarna. Jag hänger ut kläder på mitt klädstreck där jag bor idag. däremot i Kuala Lumpur torkades all tvätt i tumlaren. Utan tvättmaskin skulle jag aldrig klara mig. Kram

Anne-Marie said...

Katta: Det är konstigt egentligen att tvätt anses vara mindre bra utomhus. Alla har vi tvätt och den torkas på något sätt.
Bor man i ett fuktigt klimat måste man ha torktumlare. Men det sliter på kläderna.
Jag tvättar för det mesta i tvättmaskinen men om jag har bara litet grand kan jag tvätta för hand. Kram!

My kids' Mom said...

Hahaha...jag började faktiskt gapskratta nu!

Tack för det!

Jag misstänker vad som händer...de har en top loading tvättmaskin och rotorn i mitten har fått sig smällar och dängar av dragkedjor etc. och blivit taggig och vass..jag ser att det är som händer hos oss också här i stugan. Jag tittade ned på mina fina rosa pj byxor vid frukostbordet och såg en massa hål och det är tvättmaskinen som förstör kläderna. Listan till hyresvärden börjar faktiskt bli obehagligt lång. Jobbigt!

Kram och tack för skrattet!

Mrs Clapper said...

En vännina till mig backpack-ade över världen under ett halvår. När de var på Bali så lämnade de in all sin tvätt på ett tvätteri. De tog för givet att det var vanlig tvätt eller kanske kemtvätt om de haft något ömtåligt med sig. Deras kläder var inte bara ofräscha/använda utan de hade fått lite fläckar under resans gång. Men de blev väldigt förvånade då de hämtade ut tvätten dagen efter och den inte var tvättad, utan de hade helt sonika klippt bort alla fläckar från plaggen!
Kan tänka mig att det såg ut som dina grannars tvätt ungefär.

Och jag instämmer, att torka tvätten utomhus är det allra bästa! Tvättar den oftast i linoljesåpa också, doftar ljuvligt och är snällt mot både miljö, plagg och hud.

Anne-Marie said...

Hej Anneli,

Vad bra att jag kunde bidra till ett gott skratt. :)

Har aldrig hört talas om att tvättmaskiner kan göra det du beskriver. Märkligt. Skall kolla på min tvättmaskin eftersom jag märkte att jag fått en reva i ett lakan alldels nyligen.

Jobbigt när saker och ting inte fungerar. Jag vet precis hur det är. Min genomgång när jag flyttade in i bostaden jag nu hyr var litet utmanande eftersom mycket inte fungerade och jag var rätt tuff mot min hyresvärd. Hon opponerade sig dock inte av någon anledning.

Kram!!

Anne-Marie said...

Mrs Clapper: Din historia låter ju fullkomligt absurd. Att klippa bort fläckar! Hur ointelligenta är folk? :)
Tvätt som torkat utomhus är något alldeles speciellt. Ditt "tvättmedel" låter bra. Har faktiskt aldrig hört talas om linoljesåpa.

Annica said...

Hur står det till med USA egentligen? Man får inte hänga tvätt utomhus, men var och varannan får bära vapen. Jag har alltid ansett USA vara ett föregångsland på många sätt, men nu är det nog dags att revidera den åsikten.
Det är få saker som doftar så gott som ute-torkad tvätt. Man kan stå länge och bara sniffa på plaggen. Jag har tvättmaskin i mitt badrum men ingen torktumlare. (Har faktiskt aldrig haft en sådan.)
I min brf:s tvättstuga finns naturligtvis tumlare, men eftersom jag aldrig tvättar där så är det "naturlig torkning" som gäller. Kläderna torkar på bara någon timmar i lägenheten. Och på vintern är det extra bra med självtorkande tvätt, den höjer luftfuktigheten i torr inomhusluft.
Din grannes "håliga" tvätt kan säkert ha med tvättmaskinen att göra. Men vovvarnas tänder kan ju också vara en bidragande orsak. ;)
Kram!

Anne-Marie said...

Annica: USA är inget föregångsland längre. Jag skulle kunna skriva om många saker som är rent hårresande som pågår i dagens USA. Boken 1984 har kommit och passerats med hästlängder. Kanske jag skulle skriva ett inlägg om allt konstigt som är på gång här.
Trevligt med fler som självtorkar sin tvätt. :) Eftersom jag brukar ha det rätt kyligt inomhus på vintern för att spara på el tar det väldigt lång tid för tvätten att torka då men det gör ju inget egentligen. Nu på sommaren är tvätten nästan torr när jag tar den ur tvättmaskinen.
Jag blir aldrig klok på människor som bor i Weed. ;) Allt möjligt mysko man ser här.
Kram!

Susanne said...

Holy crap! Att förbjuda att hänga tvätt ute?? Det låter ju som ett skämt! Det är ju jättehärlig med utetorkad tvätt, OCH ser jättemysigt ut ute i trädgårdarna tycker jag.
Dina grannar kanske har mördarsniglar som börjat knapra på tvätten när växterna tog slut?

Anne-Marie said...

Susanne: Holy crap är rätta orden. USA har blivit så kontrollerat och övervakat att man baxnar (se där var troligen ett ord som ungdomar inte använder idag ;)) att man egentligen bara står med gapande mun. Som jag skrev till Annica har vi nu passerat boken 1984 (kanske du har hört talas om den - den är förresten förbjuden i många sammanhang här i USA) med råge.

Anonymous said...

Vad säjer du - 1984 är förbjuden!
Har aldrig hört talas om det. Vet du var i USA det har hänt?

Vad menar du med att "vi har passerat boken 1984"? Om man bor i ett samhälle, måste det ju finnas vissa regler för att maskineriet inte skall gnissla, dvs hänsyn till nästan, och tyvärr finns det de som vill visa sin självständighet genom att vara annorlunda.

Att hänga tvätt ute är nåt jag gör, men BAKOM huset. Ja, vårt område tillåter inte kläder att hänga på tork mot gatan, och det uppskattar jag; skulle inte gilla att se grannens kalsonger och underbyxor vifta utefter gatan. Och tänk om man hade pyjamasbyxor med ett par hål i! Bleve nog skvaller. :( Så det beror på VAR man bor.

USA har nog inte mer restriktioner för det dagliga livet, än vad Sverige har - men jag är öppen för diskussion.

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Ruth: Jag skriver till dig privat hos Facebook eftersom det blir litet väl långt här på bloggen.
Både Sverige och USA är reglerade och kontrollerade länder. Sverige har varit det under lång tid och USA alltmer efter 11 september.
Självklart är det inte förbjudet överallt att hänga tvätt utomhus. Men tanken att det är förbjudet på vissa ställen tycker jag visar på en del "symptom".
Ett annat exempel är att det i vissa städer i USA inte är tillåtet att ha en grönsaksträdgård på sin tomt. Det är helt enkelt förbjudet.