Friday, July 25, 2014

Fruntimmersveckan och namnsdag

Igår tänkte jag litet extra på min mamma. Det var Kristina-dagen och både hon och jag hade namnsdag. En dag som vi brukade fira med jordgubbstårta när jag var liten och på senare år med namnsdagskort och telefonsamtal.
Eftersom min mamma inte finns här längre blev det bara i tanken som jag kom ihåg att det var Kristina. Tänk att det gått ett helt år sedan min mamma gick bort. Den 20 juli var det så den gångna veckan har jag tänkt litet mer än vanligt på Sverige och min mamma.

Fruntimmersveckan verkar inte riktigt leva upp till sitt rykte som regnig denna sommar. Har läst om rekordvärme på många håll i Sverige och om bussar och tunnelbanetåg i Stockholm som varit alldeles för varma. Läste också att man numera utfärdar varningar i Sverige för hög värme. Klass 2-varning skulle det tydligen bli på vissa håll. Vi skulle troligen ha klass 2-varning hela sommaren i år eftersom det verkar vara väldigt envetet med den värme vi har. Den gångna veckan har vi faktiskt haft litet svalare några dagar och i södra Oregon till och med regnade det. Inte i Weed dock. Och nästa vecka skall det bli +35-40 igen! Jag har definitivt fått nog av så hög värme. Jag vill se moln och regn nu. :)

Den gångna veckan fick jag veta att mina mycket tysta och hänsynsfulla grannar tyvärr kommer att flytta ut. Troligen på grund av den hyreshöjning som vi fick i juni. Grannarna berättade tidigare i år att de inte tyckte om hyreshöjningen som skulle komma. Jag hade verkligen hoppats att jag skulle ha flyttat ut före dem men så blir det alltså inte. Hoppas innerligen att hyresvärden inte skall hyra ut till collegeungdomar eftersom det kommer att bli högljutt då. Jag föredrar pensionärer. :)

Eftersom det var litet svalare igår ("bara" +25 - vilket egentligen är varmt) tog jag en litet längre promenad. Har inte alls kunnat promenera som jag brukar med hettan som vi har haft och såg dessa fina minisolrosor.Berget är otroligt bart nu och jag undrar om till och med de ständiga glaciärer som finns där kommer att smälta.

18 comments:

Gunnel said...

Vi fick en pytteliten regnskur för en stund sedan. Det hjälpte tyvärr inte för det är lika varmt fortfarande.

Anonymous said...

Hej, jag tror att glaciären
smälter. Det kommer ju den
värmebölja hos dej. Och det kommer,
fler den närmaste tiden. Vi kommer
få minst en värmebölja till. Solen
är väldigt brännande. Det kommer,
nog bli kämpigt när värmeböljan
kommer. Hälsningar Stig.....

Desiree said...

Hej Anne-Marie, tillbaka nu efter några sköna dagar i Italien. Förstår att du är trött på hetta vid det här laget. Här är det varmt men inte lika hett som ni har det och inte lika hett som vi hade förra sommaren med flera veckor i sträck då vi hade 35-40 grader. Nu ligger det mer lagom runt 30. Lite ostadigt här med en hel del regnskurar. SKulle gärna skicka dig lite regnmoln om jag kunde.
Trist att dina trevliga grannar ska flytta. Håller tummarna för att det blir någon trevlig ny granne som kommer.
Kramar!

Anonymous said...

Bra att du påminde mej om namnsdagar, vilket vi inte har här. Som liten firade mamma och jag Maria-dagen båda två med bakelser och en liten present. Jag kan inte förstå att min kära mor varit borta i drygt 9 år. Saknar henne mycket fortfarande! Ha det bra i värmen!

Charlie sa ... said...

Ihållande hetta kan vara lika besvärligt som långvarig kyla…fast på ett annat sätt så klart. Variation är nog bäst, och lagom kanske….;)

Håller också tummarna för att det blir grannar du trivs med. Grattis i efterskott till din Namnsdag!

KRAM!

Annica said...

Grattis i efterskott till alla oss Kristinor! Vi är väl värda att firas den sista dagen i (soliga och varma!) fruntimmersveckan. ;)
Hugaligen att ni ska få så där olidligt hett igen! +25 är ju alldeles tillräckligt. Här ska det visst - ÄNTLIGEN - bli svalare och komma regn. Efterlängtat av många.
Pensionärer är oftast väldigt bra grannar - tysta, lugna och inte så partybenägna. Hoppas att dina nya grannar blir riktiga drömgrannar. :) Det är viktigt att ha trevliga närboende.
Önskar dig en trevlig och lagom varm helg!
Jag hör av mig! Kram!

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag skulle gärna ha en liten regnskur - här har det inte regnat på ungefär 1 månad.

Anne-Marie said...

Stig: För bara några år sedan konstaterade man att glaciärerna på Mt Shasta faktiskt hade växt. Troligen blir det inte så i sommar.
Värmeböljan tycks hålla i sig hela nästa vecka.
Det kan vara varmt här hela september. Hoppas dock att det blir litet svalare.

Anne-Marie said...

Hej Desiree,
Roligt att du är tillbaka i bloggvärlden. :) Har sett på Insta och FB att ni verkar ha haft det bra på er resa.
Värmen börjar verkligen bli tjatig eftersom det är så väldigt varmt. Har nog inte varit med om någon sommar sedan jag kom till USA som haft så lång tid med så hög värme.
Jag planerar ju inte att bo här i all evighet men hade hoppats att jag skulle ha hunnit flytta ut innan mina grannar flyttade ut.
Vill inte ha collegeungdomar eftersom de inte riktigt kan och förstår vanligt hyfs och vett tyvärr.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Lena: Jag lade in de svenska namnsdagarna på min blogg för länge sedan så det är en bra påminnelse. Dessutom har jag två svenska almanackor med namnsdagar.
Tiden går fort och man undrar ibland vart den tar vägen.
Ha det bra - troligen i litet svalare väder!

Anne-Marie said...

Charlie: Variation är bäst. Ser på väderkartorna att du tycks ha det litet behagligare än vad vi har. Det verkar inte ha blivit så där riktigt hett på östkusten.
Grannarna kommer nog att bli saknade eftersom de är otroligt tysta. Jag är väldigt tyst men de verkar ännu tystare. Till och med när de flyttar nu hör jag inte mycket.
Tack för namnsdagshälsningen!
Kram!!

Anne-Marie said...

Annica: Jaha, så du är också en Kristina - grattis till dig. :)
Skönt att ni skall få det litet svalare. Här tycks värmen inte vilja ge med sig. Kanske jag skulle flytta till Nordpolen. ;)
Mina grannar är pensionärer men de ville inte ta den hyreshöjning vi fick. Märkligt tycker jag att hyresvärden inte vill "arbeta med" bra hyresgäster för att få dem att stanna. Tycker att pengar styr litet väl mycket.
Ser fram emot ditt mail!
Ha en fin helg! Kram!

Channal said...

Vackert berg och fina blommor! Ja, nu har vi inte så varmt som hos dig men det har legat på 30-32 grader! Det enda stället vi har kunnat vara på är ute i skärgården. Det var länge sedan jag badade så mycket som jag har gjort denna sommar! Det är 25 grader i Östersjön ute vid klipporna! Helt underbart! Men nu regnar det! Hoppas på solglimtar i eftermiddag!

Stor namnsdagskram till DIG och en extra tanke till din mamma! Vi firar namnsdagar också! Det är viktigt! Men Anna, Ida och Charlotta är inte under sommaren. Utan vinter höst o vår :-))

Håller tummarna att du får bra grannar! KRAM!! Anna

Anne-Marie said...

Anna: Jag vet att det varit ovanligt varmt även i Sverige. Såg dock hos Dagens Nyheter nu på morgonen att det tydligen kommit häftiga regn och åska. Det har vi inte - tyvärr.
Låter underbart med era sommardagar. :)
Tack för namnsdagskramen. :) Numera blir det ingen egentligen som kommer ihåg mina namnsdagar eftersom mina svenska vänner inte tycks fira namnsdagar. Men det är helt okej. Jag "överlever". :)
Vi får se vad det blir för grannar. Hoppas kan man. Kram!!

olgakatt said...

Hoppas att det blir tystlåtna grannar! Även pensionärer kan vara högljudda om de hör illa och då har TV:n på fullt blås! Hade bekanta som bodde i sån trapp i ett hyreshus. Det var inget kul.....

Första året i Hjo said...

Här kom väl inte en droppe regn denna fruntimmersvecka. Fast nu, just nu, regnar det faktiskt. Välkommet. Men fortfarande så varmt att Hjo-Hjo ligger här bredvid mig och flämtar. Han har fått en kall, fuktig handduk att svalka sig med.
Ser ut att vara rätt mycket snö/is kvar på berget. Och rätt bra om det får bli kvar.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Så må vara med högljudd TV men pensionärer brukar inte ha kompisar över 24/7 som kommer och går hela tiden. Och pensionärer brukar heller inte ha fester och annat stök på nätterna.

Anne-Marie said...

Hans: Fruntimmersveckan detta året i Sverige verkar ha varit ovanligt het och torr.
Härligt med regn för dig. Hjo-Hjo har i alla fall en kort päls vilket förhoppningsvis hjälper.
Berget brukar inte vara så här bart. Min första sommar här 1997 hade vi en hel del snö ända in i augusti.