Saturday, January 29, 2011

Gamla pass och resedokument

Förberedelserna inför min medborgarskapsintervju fortskrider. Tillsammans med intervjubrevet kom också en lista med dokument man skall ta med sig till intervjun. Bland annat stod det att man skall ta med sig "current and expired passports and travel documents."

Många svenskar har väl pass från det att de är små. Jag hade mitt första pass när jag var 10 år. Av någon anledning har jag sparat på alla mina tidigare pass men de flesta fanns givetvis i Sverige. Som tur var hittade min mamma passen och de skickades iväg med kurirpost tidigare i veckan och kom igår till Weed.

Förr i tiden fick man faktiskt stämplar i sitt pass när man åkte till andra länder. Det är nog rätt sällsynt idag. Jag gick igenom alla mina gamla pass och kunde se att jag flitigast besökt England och Grekland i Europa och givetvis USA.

I några av passen finns också visumstämplar för USA. På 80-talet behövde vi svenskar fortfarande ansöka om visum för att resa till USA. Jag har två stämplar för mina resor på 80-talet. Sedan har jag givetvis mitt F-1 visum som jag hade när jag pluggade.
När man kommer till USA brukar passkontrollanten stämpla passet men jag har inte fått någon stämpel på länge när jag kommit till Sverige. Kanske det är på grund av EU?

Sedan har jag också samlat ihop alla mina flygbiljetter som jag faktiskt sparat på (när man har med USAs immigrationsverk att göra är det bra att spara på så mycket man kan) så att jag faktiskt kan bevisa att jag gjort mina resor utanför USA när jag säger att jag åkt. En av frågorna på ansökan är hur många resor man gjort sedan man blev "permanent resident" och hur många resor man gjort under de senaste fem åren. Och man skall räkna upp datum och vart man åkt. Med biljetter var det ju inga problem. :) Man måste kunna visa på att man inte tillbringat alltför mycket tid utanför USA eftersom det är ett av kraven för att kunna bli amerikansk medborgare.

Innan man får sitt gröna kort måste man ha tillstånd att resa utanför USA (medan ansökan om grönt kort handläggs) och då har man ett så kallat Advance Parole dokument. Det har jag också lagt till högen av resedokument.

Häromdagen fick jag prata med en person som gick igenom den här medborgarskapsprocessen i höstas och han hade sin intervju på Sacramento-kontoret, där jag också kommer att ha min intervju. Hans upplevelse var positiv så det hoppas jag också på. :)

Här är tre generationer svenska pass (de med stjärnor är makulerade pass). Det längst till vänster var ett svart pass som jag hade fram till 1992. Det blå i mitten kom innan de röda EU-passen dök upp i slutet av 90-talet.

10 comments:

Anonymous said...

Öven idag får man stämplar om man reser utanför EU. Du får ingen stämpel när du reser till Sverige för att du är svensk...

Katarina said...

Visst är det riktigt skoj att kolla in sina gamla pass! du verkar ju ha sten koll på dina handlingar så jag är övertygad att det kommer att gå bra!

Anne-Marie said...

Anonym: Jag trodde det var så men var inte helt säker.

Katarina: Att se sig själv som en liten flicka gör man ju inte varje dag :) eftersom alla mina foton finns i Sverige. Jag har sparat på massor med papper och de har kommit till användning under årens lopp.

Annika said...

Klart det kommer att gå bra! Har nog bara ett par pass att ta med den dagen det är dags för mig. Flygbiljettera har jag inte kvar...
Men tror nog att det går bra ändå.
Spännande för dig detta nu!!
Snart är det nog dags!!
KRAM!!

Taina said...

Hoppsan! Har du sparat alla flygbiljetter??? DET är något jag inte har, men så kommer jag nog aldrig att söka amerikanskt medborgarskap heller. Inte som det ser ut nu. Ordning och reda på alla gamla handlingar tycks du i alla fall ha och jag önskar di lycka till på intervjun! Du tycks ha stenkoll!

Marianne said...

Vilken tur att det inte är jag som ska söka, jag har inte mina gamla pass kvar. Vilket är synd, för det hade varit skoj att se de gamla stämplarna.

Tycker det är riktigt trist att man inte får stämplar inom EU längre, och inte som EU-medborgare heller, som du. Undrar om du får det när du kommer med amerikanskt pass. Du får rapportera sedan!

LYCKA TILL!
Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Jag tror att det är rätt unikt kanske att spara på alla sina gamla pass. Kanske jag visste inombords att jag skulle behöva ha dem någon gång. :) Flygbiljetterna hade jag på känn att jag skulle behöva för det gröna kortet (vilket jag ju gjorde) och sedan har jag sparat på dem av gammal vana. KRAM!

Taina: Det kanske hjälper att vara en "gammal" sekreterare. :) Jag tror inte alls att folk sparar på sina gamla biljetter men jag tyckte det var lika bra att fortsätta att spara på dem. Och det var ju hur enkelt som helst att uppge datum (vilket man bör kunna göra på ansökan) Tack för lycka till önskningarna!

Anne-Marie said...

Marianne: Jag hade en hel del stämplar från mina resor i Europa innan Sverige gick med i EU. Flest var det till England och Grekland. Ja, det är litet synd att man inte får stämplar längre. Nej, jag kommer inte att få stämpel eftersom jag måste resa in i Sverige med mitt svenska pass och inte det amerikanska. Jag reser ut och in i USA med amerikanska och ut och in i Sverige med det svenska. Kram!

Anonymous said...

För några inlägg sa du ju att du kanske inte blev kvar i usa pga av naturen varför då ansöka om medborgar skap?

Anne-Marie said...

Anonym: Du har tydligen inte följt mina inlägg om att bli amerikansk medborgare. Det jag har skrivit är att jag vill ha större frihet än vad jag har med "bara" ett grönt kort. Kanske jag blir kvar i USA, kanske inte. Det står skrivet i stjärnorna i dagsläget.