Sunday, January 2, 2011

Frukt- och grönsakskontroll

Kalifornien är en av världens största producenter av frukt och grönsaker. Och man har sina egna idéer om hur man skall kontrollera sina gränser för att förhindra införsel av frukt och grönsaker som kan ha någon form av skadedjur eller liknande. Den här kontrollen, California Agriculture Inspection, finns till exempel när man åker mellan Oregon och Kalifornien. Jag har passerat en kontrollstation många gånger på vägen tillbaka från Ashland och Medford.

Många människor tycker de här gränskontrollstationerna är ett stort slöseri med pengar (med tanke på Kaliforniens mycket dåliga ekonomi) medan andra anser att de verkligen behövs för att skydda Kaliforniens jordbruk. Det enda som verkar hända för privatpersoner är att man stannar sin bil, en person frågar "Do you have any fruits and vegetables?" Michael och jag hade ibland med oss frukt från Kalifornien som vi köpt i någon affär (som vi skulle ha som tilltugg) och hade vi någon frukt kvar på vägen tillbaka svarade vi faktiskt nej. Verkar ju litet löjligt att få sin frukt beslagtagen när den var inköpt i Kalifornien. Har man däremot varit på en bondgård eller ute i en trädgård i en annan stat och har med sig frukt eller grönsaker kan man inte ta med sig dessa in i Kalifornien.

Man måste stanna - det går inte att köra genom kontrollen och tro att ingen skulle reagera. Jag tror att den största kontrollen sker av alla lastbilar som går i en strid ström på alla vägar i västra USA. Under ett tag var stationen stängd i mitt närområde men senare öppnade den igen.

För den som kommer som turist till Kalifornien eller någon annan angränsande stat kan det vara bra att känna till det här om man reser mellan staterna. Flyttar man från en annan stat till Kalifornien kan de också stoppa vissa växter (krukväxter) som man kan vilja ta med sig.

Självklart finns de här kontrollstationerna inte utmed varje väg som går in till Kalifornien. Men de finns vid alla stora vägar.

Det här är kontrollstationen innan man kommer till Yreka från Oregon (bara en kort bit från Weed). Bilden är lånad.

13 comments:

El Sueco said...

Man får ju inte ens ha kontroller mellan EU-stater längre. Kanske EU är mer nation än vad USA är. :) Hur olika är egentligen staterna i USA jämfört med EU?

Gott nytt år!

Katarina said...

Så än tjorvigare om man flyttar över flera stater. Jag hade faktiskt inte en aning om att det kunde skilja så mycket mellan olika stater.

Trillingnöten said...

Det är inte förvånande :) Med tanke på att alla stater är samma land egentligen är det konstigt att de alla kan ha så olika lagar och regler!

em said...

Minns när jag första gången, i tonåren, reste in i Kalifornien med Greyhoundbuss, blev tillfrågad om jag hade någon frukt. Nej, sa' jag - för min enda matsäck var ett par äpplen och på dem skulle jag stå mig många timmar. Se'n vågade jag nästan inte äta äpplena, ifall det skulle finnas en fruktspion med på bussen!
Margaretha
lagbrytaren

olgakatt said...

Numera kan man råka ut för en "frukthund" som avslöjar om man ljuger eller har glömt! Saltis hade glömt en banan i handbagaget som barnet inte hunnit äta upp på planet senast de reste in i USA efter Sverigebesök. Hunden hittade bananen och det blev en otrevlig fördröjning av inpassagen.
En amerikansk god vän har smugglat in massor med frön från sina resor över hela världen, dom har ingen hittat i vederbörandes fickor eller bagage. Nu växer en mängd träd och buskar som fina reseminnen.
Ännu striktare än USA är faktiskt Australien.

Annika said...

Nytt för mig det där, A-M!! Visste inte att det var så strikt m frukt och grönt till CA. men, jag kan förstå det. Faktiskt.
KRAMAR!!

Anne-Marie said...

El Sueco: Jag vet faktiskt inte hur olika staterna är jämfört med EU men jag vet att vissa stater har verkligen sina egna regler, t ex Kalifornien. Jag tyckte det var mycket konstigt första gången jag åkte genom den här kontrollen.

Katarina: Tydligen har olika stater en hel del egna regler. Och Kalifornien tror jag är litet av "expert" på att ha sina egna regler.

Anne-Marie said...

Trillingnöten: Jag kan tyvärr inte tillräckligt om amerikansk historia för att känna till hur de olika staterna bildades och hur självstyrande de är. Men jag vet att de kan ha rätt olika regler.

Margaretha: Jag känner att jag är i gott sällskap med "lagbryterskan" Margaretha. :) Vem vet, kanske fruktspioner på Greyhoundbussarna är nästa påhitt. Tydligen har de viss extra kontroll numera på Greyhounds bussar - inte så omfattande som på flygplatserna men ändock.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag vet att man har de här kontrollerna på flygplatserna men där gäller det ju hela landet - inte bara vissa stater. Jag dumpade frukt när jag första gången flög till USA. Hade med mig bananer och hade inte ätit upp dem så det var bara att låta ligga kvar på planet. Hawaii har också strikta regler betr. införsel av frukt och grönsaker.

Annika: Visst kan man förstå att de inte vill ha in skadedjur och sjukdomar. Och som jag skrev till Olgakatt har även Hawaii mycket strikta regler. Men det känns som om Kalifornien alltid skall utmärka sig litet i fråga om olika regler. KRAM!

Anna, Fair and True said...

Det visste jag inte. Vi har bilat i Kalifornien men inte över gränsen till en annan stat.

Rune said...

"Frukthundarna" som man har är väldigt effektiva. Vi hade ett äpple i en väska som vi kastat ca en halv timma innan hunden, en beagle, kom och nosade på väskan och indikerade att något fanns där. Vi förklarade som det var och tjänstemannen tittade inte ens i väskan.

Anne-Marie said...

Anna: Jag tror att många inte känner till det här. Vill man undvika de här kontrollerna är det ju bara att ta en liten väg utan kontrollstation.

Rune: Hade de frukthundar vid en sådan här kontroll? Har aldrig hört talas om att de har hundar. Kanske flygplatser har.

Rune said...

A-M; Alldeles rätt, det var vid flygplats.