Saturday, January 15, 2011

Skål!

Min erfarenhet av Systembolaget i Sverige är minimal, men visst är det statliga Systembolaget en del av det svenska Folkhemmet. :)

Som vanligt skiljer sig USAs olika stater åt även när det gäller försäljning av alkohol. Det är en del av USAs grundlag som säger att varje stat får ha sina egna regler. För att kunna köpa alkohol här i USA måste man vara 21 år och den bestämmelsen gäller i alla stater.

I Kalifornien säljs öl, vin och starkare varor i mataffärer och också i speciella affärer som heter "liquor stores". Men i flera andra stater har faktiskt staten monopol på försäljning av olika slags alkoholhaltiga drycker. Vissa stater har en mix av statlig kontroll och försäljning av vissa drycker i till exempel i mataffärer.
En sådan stat är Oregon där vin och öl får säljas i mataffärer men allt som är starkare säljs i statligt kontrollerade affärer. 19 stater har lagar som reglerar vilka drycker som får säljas var och där staten har en stark kontroll av försäljningen.

Här i Mt Shasta området säljer alla mataffärer vin, öl, vodka, konjak, margaritas osv. Och det finns även några så kallade liquor stores. Eftersom jag själv varken köper eller dricker öl, vin eller starkare drycker har jag inga bra rekommendationer men när jag var i mataffären idag i Mt shasta och kollade vad som fanns och tog några foton var det en strid ström av kunder i just den avdelningen av affären.

Många amerikaner verkar ha ett litet mer avslappnat förhållningssätt till alkohol än vad många svenskar har. Kanske beroende på att det finns alkohol att köpa litet överallt? Tyvärr har man högre gränser för rattfylla i Kalifornien än i Sverige. Här gäller 0,8 promille medan det i Sverige är 0,2. I andra stater i USA kan det vara andra gränser och regler. Självklart borde "Don't drink and drive" gälla överallt.

En av Mt Shastas liquor stores.


Mataffären Ray's utbud.I övre vänstra hörnet syns flaskor med etiketten Svedka Vodka. Den lär tillverkas i Lidköping i Sverige!

13 comments:

em said...

Det är svårt när man är beroende av vänner eller värdfolk för att bli transporterad, och man vet att de har druckit alkohol.
Man behöver ju bara läsa amerikanska och brittiska böcker, för att häpna över hur naturligt det är att dricka innan man kör.
Margaretha

Äventyret framtiden said...

Anne-Marie,
precis som Margaretha, funderar jag också på den biten om att köra med 0,8 promille i blodet. För en del människor är det ingenting för andra allt för mycket. Ruggigt. Jag anser att man borde ha nollpromille vid all slags körning överhuvudtaget, överallt i världen. Alkohol och bilar, båtar, fordon hör inte ihop. Verkligheten är en annan men jag förstår den inte alls.

Freedomtravel said...

Ser ut som ett ganska bra utbud. Hur bra hjälp kan man få? Jag slutar inte att fascineras av kompetensen på Systembolaget. Vi var nere på vårt lokala bolag i förra veckan och letade lite finare viner till en vinprovning vi ska ha. Vi fick fantastisk kunnig hjälp och massor av information om vinerna! Vårt bolag har också vinprovning flera gånger varje vecka, men olika teman.

Anne-Marie said...

Margaretha: Jag håller helt med dig. Man verkar inte tro att alkoholen påverkar. Det finns en stor rörelse i USA med mödrar som kämpar för att få folk att sluta köra påverkade. Många dör i trafiken pga droger - inte bara alkohol.

Karin: Kan inte annat än hålla med dig. Alkohol och bilkörning (eller körning med annat fordon) hör inte alls ihop. Många verkar tro att det inte spelar så stor roll. Tyvärr. Sedan finns det ju många som kör med andra droger i kroppen som är nog minst lika farliga. Kram!

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Som jag skrev så köper jag själv inga alkholhaltiga drycker men då de säljs i en mataffär är hjälpen lika stor, eller lika liten, som när man vill fråga om mjölk eller köttfärs. Jag tror att de som handlar vet vad de vill ha. :)

Annika said...

A-M:
Ja och så finns det JÄTTESTORA vinabutiker också. Butiker som är lika stora som en affär, total beverage och everything wine etc. Där får man verkligen experthjälp. På vanliga affären är det BRA utbud, tycker jag. Många goda viner både fr USA, Australien och Europa.
Starksprit här i VA säljs på ABC-affären, alltså systemet. ABC står för Alcoholic Beverage Control.
Samma gräns här hos oss, 0,8. Läskigt med alla som kör med mkt mer alkohol ön så i blodet. RENT skrämmande även om reglerna numera har blivit mkt tuffare...
KRAM!!!

Umepojk i Mason, Ohio said...

Jag fick erfara skillnader mellan staterna när jag flyttade från Kalifornien till Ohio. I K finns ju sprit att köpa överallt, men i O är det mycket strängare bestämmelser. När jag tittade på sprithyllorna i matvaruaffären, upptäckte jag att det stod ’diluted’ på alla flaskor. För att kunna säljas där måste alkoholhalten sänkas till ca hälften av det normala.

Anne-Marie said...

Annika: Det är nog i större städer det finns den typen affärer. Inte i lilla Mt Shasta. ;) Jag har förstått att vissa stater har de här ABC-affärerna. Inte i Kalifornien dock eftersom allt säljs var som helst. Det som också är skrämmande är alla som kör med andra droger i kroppen. Jag tror att många lastbilschaufförer tyvärr kör påverkade - inte bra. KRAM!

Umepojk: Jaha, så Ohio är en av staterna som har litet strängare bestämmelser. Intressant att det faktiskt står "diluted" på flaskorna. Om man vill köpa något starkare måste man alltså gå till "systemet".

Amy said...

The law in California for Drinking and Driving is at 0.08 and in Sweden 0.02.
Just a little correction..

Anne-Marie said...

Amy: Thanks for the correction. I am surprised no one else saw this.

moa said...

Hej vilken bra blogg du har! jag har en fråga, i sverige får du dricka alkohol på krogen när du är 18 år, gå på systemet när du är 21. När får man dricka alkohol d'är du bor??

/ Moa www.baramoa.devote.se

Anne-Marie said...

Moa: Välkommen hit! Kul att du gillar min blogg. :) Man måste vara 21 här i Kalifornien.

Josefina said...

Jasså Lidköping, där är jag född och uppväxt =)

Btw.. Ser att någon ovan har kommenterat ålder 21 för att handla på bolaget, men det är 20 år man måste vara för systembolaget.

Tycker det är kul med all info, Samt foton i din blogg som gör att man får en kultur rundtur av usa. Jag drömmer om att ta mig dit och läser så mkt jag nu kan på nätet om hur allt går till och vad som gäller Där. Jag är inne på california. Så att läsa din blogg hjälper mig och fler, att lite leva oss in i det hela =)
Små saker som hur det ser ut i butiker där tex, sånt är intressant för oss i sverige. Så hit återkommer jag igen för att läsa och ser mer =)