Tuesday, February 1, 2011

Betala pengar till Uncle Sam

Ett par av frågorna som finns på ansökan om amerikanskt medborgarskap lyder "Since you became a lawful permanent resident (det är vad jag är just nu), have you ever failed to file a required Federal, State, or local tax return?" och "Do you owe any Federal, State, or local taxes that are overdue?" Att inte ha deklarerat (tax return är detsamma som deklaration) eller att vara skyldig skatt gör att man kan bli nekad medborgarskap.

För mig är det självklart att betala skatt på det jag tjänar. Det gjorde jag i Sverige och det har jag gjort i USA. Det finns emellertid en rätt stor och aktiv rörelse i USA som inte betalar skatt eftersom de anser att beskattning av privatpersoner går emot USAs grundlag (the Constitution). Under hippie-rörelsen i USA växte den här antiskatterörelsen och är fortfarande aktiv.

Den 31 januari är sista dagen då en arbetsgivare skall ställa ut något som heter W2. Det är en blankett som uppger hur mycket man tjänat under 2010, hur mycket skatt som dragits. Den skickar man med sin deklaration och informationen skickas också till olika statliga instanser. Jag hämtade min blankett igår på skolans lönekontor.

Som jag skrivit om här tidigare är USAs skattesystem ett av de mest komplicerade i hela världen. Det är därför det finns en uppsjö av så kallade "tax preparers", dvs företag som hjälper folk med sina deklarationer. Jag tog hjälp av ett par sådana företag när jag flyttade tillbaka från Oregon eftersom jag skulle skicka in deklarationer till tre olika ställen. Förra året var min första gång att deklarera på egen hand och det gick bra. Det blir nog samma sak i år.

Jag saknar den svenska, förenklade självdeklarationen!

Bilden av Uncle Sam (som symboliserar den amerikanska regeringen) kom på 1800-talet. Jag tycker han ser rätt sträng ut - Gubben USA. ;)


Jag tror att jag föredrar Musse som Uncle Sam. :)

5 comments:

Anna - Man ser floden said...

Att deklarera i ett annat land kan vara en mardröm. Vi ska nu deklarera i Portugal för tredje gången. Vårt problem är att det inte finns någon information på engelska och inte heller personalen på skattekontoret, i vår stad, pratar engelska. Och inte nog med det vi är de första/enda utlänningar de har, som deklarerar, så de vet inte själva riktigt vad som gäller. För att vara på den säkra sidan är vi nog övernitiska. En portugis skulle säkert skratta åt vår iver att göra rätt. Men om vi gör fel ska det i alla fall inte vara medvetet.Jag tror att en tjänsteman som kan sina saker ganska snabbt kan avgöra om det är medvetet fusk eller ett mänskligt misstag som begåtts. Hoppas jag i alla fall.

En lustig sak här i Portugal är att du måste själv gå till skattemyndigheten och KÖPA dina deklarationsblanketter.

El Sueco said...

Den danska deklarationen är så hopplös att jag inte ens vill gå in på det. Hurra för den svenska skattemyndigheten!

Anne-Marie said...

Anna: Ni är med andra ord litet unika. :) Jag tror också på att vara övernitisk. Det är jag när det gäller min medborgarskapsintervju. Köpa deklarationsblanketter! Det var något nytt. De tar alltså ut alla pengar de kan.

El Sueco: Danmark kanske har kollat på USAs deklarationsblankett. :) Jag måste också applådera den svenska skattemyndigheten.

Marie said...

Första gången för mig att deklarera här, och jag som precis vant mig vid att skicka sms hemma i Sverige.. men det löser sig! K är i Kalifornien (Ontario) denna vecka, han tycker ni har det fantastiskt där! Kram

Anne-Marie said...

Marie: Skickar man numera till och med bara SMS i Sverige? Helt otroligt. IRS skulle få nervsammanbrott om de såg Sveriges mycket enklare skattesystem. :) Just nu har vi väldigt fint väder. Men det lär väl inte vara i all evighet - tyvärr. Kram!