Thursday, February 26, 2009

Stora träd

Eftersom allt i USA skall vara stort :) är givetvis träden också större.

Nu talar jag inte om Redwoodträd utan om helt vanliga träd som växer överallt i mina trakter. Genom att jag bor ca 1000 meter över havet är det en helt annan slags natur och andra slags växter än vad jag är van vid från Stockholm.

De träd som växer här är mest barrträd vilket blir litet enformigt ibland måste jag erkänna. Men de barrträd som finns här är imponerande. Man känner sig liten ibland om man befinner sig ute i en skog.

Men de mest imponerande träd jag sett är just Redwoodträd. När jag var på besök i Los Angeles 1985 var vi några som åkte till ett område där dessa fantastiska träd växer. Tyvärr finns diabilderna från denna utflykt i min mammas lägenhet i Täby.

Redwoodträd växer i Kalifornien och även i den allra sydligaste delen av Oregon. De är långlivade - en del kan tydligen bli ett par tusen år gamla - och de är världens största träd - en del kan bli över 100 meter höga.

Bilden från Landscape Design, Tree Care and Pruning.

2 comments:

Modesty Blasé said...

hej
hur stora är träden då typ en tall" coolt det där att det är stort.men hur?

Anne-Marie said...

Modesty Blasé: De är högre i USA. Rätt många meter högre. Numera när jag kommer till Sverige reagerar jag över hur mycket kortare träden är.