Thursday, February 19, 2009

Amerikansk mentalitet

Trots att Sverige och USA liknar varandra i många avseenden finns det vissa områden som är väldigt olika.

Som svensk är man ju van vid att obehindrat kunna gå i skog och mark och man har lärt sig att respektera att till exempel inte gå för nära någons hus. Allemansrätten är något självklart för oss som vuxit upp med den. Någon allemansrätt finns inte här i USA.

Jag har reagerat många gånger mot de skyltar som finns uppsatta överallt - utanför hus, vid staket osv. "Keep out," "Private Property" och "No trespassing" är de vanligaste. Det känns väldigt främmande för mig med en sådan mentalitet som de skyltarna representerar. Och den går inte riktigt ihop med hur vänliga och trevliga de flesta amerikaner är mot främlingar.
Många har också skyltar som varnar för hundar: "Beware of the dog". Här i mina trakter verkar de flesta behandla sina hundar och andra djur med respekt men i Hawaii var det en helt annan kultur. Där var hundarna inte en del av familjen utan de fick vara utomhus, ofta kedjade vid en liten hundkoja. Många verkade ha hundar enbart för att avskräcka eventuella inkräktare och det var obehagligt ibland att vara ute och promenera eftersom man aldrig visste om hundarna var kopplade eller om de skulle attackera.

Det här verkar vara ytterligare en del av den amerikanska kulturen som jag inte riktigt förstått mig på.

Bilden från Aubuchon Hardwarestore.

3 comments:

Will said...

Sedan finns det ju den här också: http://farm2.static.flickr.com/1097/1087621183_0a0eca1165.jpg?v=0

Anne-Marie said...

William: Jodå, jag såg den också. :) Litet mer ovanlig är den skylten.

Anonymous said...

Har läst mycket av din blogg idag, och måste säga att det är intressant..ska fortsätta :)