Wednesday, February 4, 2009

Kläder och mode

Varje gång jag kommer på besök till Stockholm har jag tänkt på hur moderiktigt klädda de flesta är. Och folk är smala så kläderna passar perfekt.

Så är det inte här. Jag har egentligen ingen aning om vad som är modernt eftersom ingen verkar följa något mode. Kanske det beror på att vi inte har direkt några klädaffärer här? :) Om man åker antingen söderut eller norrut (tar väl ungefär 1,5-2 timmar med bil) finns det litet större städer som har en hel del affärer. Antar att de flesta åker dit och handlar.

Eftersom jag jobbar på en skola finns det ju många yngre som skulle kunna ge några ledtrådar om vad som är modernt. Det enda som verkar ha slagit igenom är de nedhasade byxorna som jag skrev tidigare om.

Jag klär mig nog rätt mycket som jag gjorde när jag bodde i Stockholm så jag ligger väl 11 (snart 12) år efter. :) Även om det inte alltid är lätt att hitta saker via internet har jag faktiskt köpt en del kläder som jag blivit riktigt nöjd med.

En skillnad mellan Sverige och USA verkar vara att folk i USA ofta klär sig litet finare på jobbet och inte när man går bort på besök. I Sverige verkar det ofta vara tvärtom.
På min avdelning klär vi oss rätt avslappat och det känns skönt att inte behöva klä upp sig bara för att man går till jobbet.

5 comments:

Anonymous said...

När jag bodde i Boston var det kort svart kjol, kavaj och högklackat som gällde på jobbet - med casual fridays så klart. Jäklar vad skäll jag fick när jag kom i svarta BYXOR och inte blåa jeans första fredagen. Det var i USA jag köpte mina första jeans på säkert tio år haha. Sen skapade jag ett nytt mode på jobbet när jag skadade foten och bara fick i den i gympaskor (igen: kort svart kjol, kaval och... gympaskor!). Blev lite ramaskri första veckan innan jag fick tag på en armékrycka för att bekräfta min skada:-)
I frankrike däremot gäller finkläder jämt. Det verkar vara dödsstraff på att använda samma plagg två gånger. Folk är smala som små trådar och jag drar till Sverige eller Irland när det är shoppingdags! Där finns i varje fall normala storlekar!

Saltistjejen said...

Visst är det så. Jag gillar att folk klär sig väldigt mycket mer varierat här och inte slaviskt följer varje modetrend. Det ger en mycket "rikare" känsla när man går runt och ser folk på stan. Att se allt från värsta modelejonen till de som klär sig helt alternativt gör att man själv aldrig känner sig helt fel. Vad man än tar på sig. Visst jag inser att det är lite extremt här i NYC och kanske är det inte lika stor variation på andra tällen, men jag gillar det verkligen ändå!
Men sedan kan ja ju tycka att amerikanska män i allmänhet klär sig jädrans trist..... Antingen kostym (om det är business) eller bleka/kakifärgade byxor typ dockers eller möjligen blå jeans som ofta är snäppet för korta i benen så att deras VITA(!!!!!) strumpor syns, BLÄ!!!!!
Skönt för dig att slippa hög dress code på jobbet. Det tycker jag skulle vara jättejobbigt!
kram!

Anne-Marie said...

Fransyskan: Vilken tur att jag inte bor i Frankrike. Skulle inte klara av en sådan klädkultur. :) Verkar som om de blev litet utmanade på ditt jobb. Jag minns på mitt första jobb i Sverige att det inte var riktigt godkänt att ha jeans - det ändrades snabbt när chefens son (som jobbade där) kom i jeans en dag. :)

Saltis: Har en känsla av att det är riktigt "högt i tak" i New York. Det är ju en riktig smältdegel av många olika slags människor. Något jag upptäckt är att amerikanska män är väldigt lätta att känna igen med speciella kostymer och skor. Kram!

Anonymous said...

Det var ännu en riktig iaktegelse Anne-Maire. Jag behöver skriva lite mer om sådana saker på min blogg.

Det är riktigt att i USA klär man UPP sig när man går till jobbet och så avslappat som man bara kan på fritiden, även då man är bjuden på fest hem till någon. Totalt tvärtom mot Sverige alltså.

Tyvärr så är den s.k 'casual Friday' den negativa sidan av amerikansk kultur för då får man inte klä sig i något annat än jeans och det känns irriterande för om det är casual så borde det väl betyda att man klär sig som man vill?

I landsorten i Sverige var det tvärtom, där klädde sig kollegor upp på fredagen på jobbet, dock inte i Stockholm.

Suddrik said...

Här i krokarna ser folk förskräckliga ut på jobbet. Det står i jobbannonser att "slips inte imponerar" och 90% av männen på Microsoft har shorts, resten är invandrare.
Det är helt tragiskt. Jag äger inga fula kläder!

Men, jag vet inte om folk klär upp sig när de går bort heller? På julfesten vi besökte var det tvång. De flesta ser förjäkliga ut hela tiden, svårt att se om det är någon skillnad. Men jag tror nog att de jag träffat sett lite vettigare ut på fest och besök.