Saturday, May 2, 2015

Vexillologi eller Fun With Flags

Enligt Wikipedia: "Vexillologi är det vetenskapliga studiet av på tyg framställda symboler såsom flaggor, fanor, baner och standar."

Jag tycker den svenska flaggan är vacker med de blå och gula färgerna. Den är dessutom rätt lätt att rita och måla till skillnad från USAs flagga. :)

Flaggor finns överallt omkring oss - landsflaggor, krigsflaggor, flaggor till sjöss, religiösa flaggor, flaggor för lag inom olika sporter, osv. Listan kan bli lång.
Sveriges landskap har flaggor likaväl som USAs olika stater.

Oftast ser vi flaggorna utan att ha en aning om vad de står för. De är en del av våra samhällen och vår värld.

När jag växte upp hade vi en flaggstång i trädgården där vi hissade svenska flaggan för födelsedagar och flaggdagar. På sommaren hade vi även en vimpel - en annan slags flagga - med de svenska färgerna.

Flaggor och deras utseende har alltid något slags budskap och det finns en bakgrund till varför flaggorna ser ut som de gör. Jag insåg snabbt efter ett antal frågor hos Dagens Nyheter att jag inte är särskilt bra på olika landsflaggor. Flera av flaggorna som var med bland deras frågor hör nog inte till de mest kända. Hur klarar du frågorna?

http://www.dn.se/resor/fragesport/kan-du-identifiera-nationsflaggan/

Eftersom jag inte klarade mig så bra kanske det vore läge att gå på kurs hos Sheldon Cooper och Amy. Man kan ha roligt med flaggor. :)

20 comments:

Channal said...

Älskar flaggor! Lite papegojkunskap men kul! Brukar göra flaggspel med elever på FNdagen! De tycker att det är jättespännande! Ska se hur testet går för mig :-)

Kram o trevlig helg! Anna

Desiree said...

Flaggor är kul men svårt. Men visst är de också vackra. Nog borde man öva sig mer på ländersflaggor och huvudstäder. Geografi tycker jag är rätt kul. Såg testet i DN men har inte gjort det men ska ta och göra det.
Kram!

Marina said...

Vet inte om jag tre göra testet - är hopplöst dålig på flaggor!

Anne-Marie said...

Anna: Jag var förvånad att jag var så pass dålig som jag var på flaggorna. Men det finns ju nästan ett par hundra länder så det kanske inte är så konstigt. :)
Hoppas det gick bra för dig med frågorna.
Ha en fin söndag och kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Geografi var ett av mina favoritämnen i skolan. Men då var det mest var städer, sjöar, floder osv fanns och inte direkt vilka flaggor olika länder hade.
Eftersom många länder blivit självständiga och tillkommit sedan jag gick i skolan har jag inte riktigt hängt med.
Kram!!

Anne-Marie said...

Marina: Prova går ju alltid. :) Jag kollade också hos Wikipedia som hade en sida med alla flaggor och insåg att det nog är rätt få flaggor som jag kan.

Gunnel said...

Jag måste erkänna att jag är ganska dålig på andra länders flaggor. Det blir att man känner igen dem där man har någon släktanknytning...åtminstone är det så för mig. Jag gillar The big bang theory. Den serien ges på TV här flera ggr i veckan. Kram

Gunilla Nardin said...

Har i Frankrike flaggas det i stort sett bara den 14 juli, nationaldagen. Inte alls som i USA tex.Dar hanger det flaggor pa de flesta hus har jag sett.Aret om. Sjalv har jag en svensk miniatyrflagga som tas fram vid midsommar eller sa. annars ar jag urdalig pa att kanna igen flaggor, sa for min sjalvkanslas skull bor jag nog inte testa.

Hoppas du har en go vecka framfor dig Anne-Marie. Sjalv ska jag snygga till i tradgarden tankte jag. Det ar mycket roligare att stada utomhus.
Stor Kram
Gunilla

Anonymous said...

Det är kul med flaggor och så färgsprakande. Svenska flaggan är verkligen fin, eller tycker bara vi svenskar det?
Wales flagg med den röda draken är också jättefin, men precis som USAs inte lätt att rita.

Anonymous said...


När usa är under attack vad händer
jo hissa flaggan.I usa är alla så
patriotiska jag önskar det skulle
vara det samma som svensk.EX hur
hitta post kontor i usa jo flaggstång med flagga.kram christer

Anne-Marie said...

Gunnel: Det var många flaggor bland DNs frågor som jag inte kunde. Och många liknar ju dessutom varandra med bara små skillnader vilket gör det ännu knepigare.
Big Bang är en av mina absoluta favoriter. Brukar titta på den ofta. :)
Kram!

Anne-Marie said...

Gunilla: USA har flaggor uppe året runt på väldigt många platser - skolan där jag jobbar, postkontoret, utanför en mataffär osv.
Frankrikes flagga minns jag fortfarande eftersom vi tragglade med färgerna i skolan ;) - bleu, blanc, rouge.
Jag insåg att min flaggkunskap inte är vad den borde vara men tror nog att jag är i gott sällskap.
Låter härligt att vara ute i trädgården och arbeta.
Ha en fin vecka! Stor kram!

Anne-Marie said...

Lena: Jag tror nog att andra nationer kanske också kan tycka att den svenska flaggan är vacker. Det finns många fina och färgglada flaggor. En del är litet underliga - en av flaggorna bland DNs frågor hade ett automatvapen, en hacka och en bok!?!
Skulle inte klara av att rita/måla Wales flagga.

Anne-Marie said...

Christer: Man tycks inte ha några problem i USA att ha flaggan hissad. I Sverige var (vet inte om det fortfarande är så) rasistiskt under en period att ha svenska flaggan hissad. Man hör ju absurt det är. Japp, Weeds postkontor har amerikanska flaggan hissad varje dag. :)
Ha det bra!

Anonymous said...

Det var kul. Jag tror jag hade fem korrekta svar / och jag som trodde att jag kunde mycket om flaggor! Alla ny länder, plus de afrikanska och islam-länderna är ju hopplösa att hålla isär.

Jag tycker mycket om den svenska flaggan och har flera "trådar" av dom vid jul. Vad betr. USA flaggan - Flag Day är den 14 juni, som också var vår bröllopsdag. Vi gifte oss i Dons hemstad. Hans familj hade bott där sen tidiga 20-talet, så alla på gatan kände Don, eller hört talas om honom. Så när alla hus hade flaggor ute på vår bröllopsdag, trodde jag, att det var för OSS. Hade ingen aning om att det fanns en Flag Day. Don, taktfull som han var, sa ingenting om det, förrän följande år. Fick mej ett gott skratt.

Jag har en "konstnärlig" trädstump strax utanför dörren, och den blir minsann flaggdekorerad på Flag Day, Memorial Day och 4th of July.
(dekoreras även till påsk, jul,
St. Pat´s day, vår och höst etc.

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Ruth: Visst var det svårt! Det var ett par flaggor som tydligen liknade varandra väldigt mycket med bara små skillnader. Nya länder och deras flaggor har jag nog inte alls hängt med hur de ser ut.
Festligt med dagen ni gifte er och Flag Day. :) Jag tror att Flag Day måste gå obemärkt förbi där jag bor eftersom jag aldrig sett fler flaggor här jämfört vilken dag som helst.
Trevligt med din trädstump som blir utsmyckad litet då och då.

Annika said...

Jag gjorde det där testet häromdagen, och inte blev det många rätt. Minns inte nu hur många jag klarade, men det var långt ifrån full pott.
Jag har en flagga utanför mitt hus hela året. Just nu en med en uggla på, eller tre ugglor förresten (surprised), ibland har jag amerikanska flaggan därute (den är vacker. Den och englands flagga tillhör mina favoriter. Det är ngt med det röda vita och blå som är så vackert). Måste skaffa en svensk flagga också. På Halloween har jag jag en Halloweenflagga, och på julen en julflagga. Gillar att byta ut dem efter årstid. Marina flaggor tycker jag också ofta är så otroligt vackra. Gillar förresten Kaliforniens statsflagga mycket. Den är cool. Virginias är lite svårare.
Stora kramar till dig min vän!!!

Anne-Marie said...

Annika: Visst var frågorna knepiga. Jag var förvånad att jag inte klarade mig bättre.
Varför är jag inte förvånad över att du har en uggleflagga. ;) Visst är det vita, röda och blå också vackert. Tycker du gott kan köra med svenskt och amerikanskt i din trädgård.
Visste inte att det fanns speciella Halloweenflaggor.
Kaliforniens flagga är helt okej. Jag är mycket dålig även på USAs statsflaggor. Vet inte hur din ser ut men skall googla det nu. :)
Stora kramar tillbaka till dig!!

Annica said...

Svenska flaggan är vacker, den är som sol mot blå himmel. Vi ska vara stolta över våra nationsflaggor och vi ska kunna hissa dem närhelst vi vill. Vi har rätt till dem!
Mina föräldrar hade också en hög flaggstång på tomten och flaggan hissades vid födelsedagar, andra bemärkelsedagar och naturligtvis allmänna flaggdagar. Jag tyckte det var fint och högtidligt.
Numera hänger ständigt en mindre svensk flagga i min hall och bl.a. den 6 juni får den pryda balkongen.
Har inte kollat DN:s test än, men jag vet redan innan att det blir inte många rätt. De nordiska ländernas, de vanligaste i Europa och kanske en och annan längre bort känner jag igen men annars är det dåligt med flaggkunskapen.
Hoppas allt är väl i Weed! Kram!

Anne-Marie said...

Annica: Jag håller med dig. Vi skall vara stolta över den svenska flaggan. Och vi skall kunna ha den framme och hissad utan att det är något konstigt med det.
Jag minns att jag tyckte det var väldigt fint med flaggstången och flaggan som vajade i vinden när jag växte upp. Och det var många med oss i Enebyberg som hade flaggstänger som användes.
Jag trodde nog att jag var litet bättre på flaggor än vad jag var. Många länder som har litet ovanliga och "knepiga" flaggor (mer mönster än den svenska) som jag inte alls kunde.
Vi har högsommarvärme redan och gräset börjar bli brunt. Inte bra redan i början av maj.
Kram!