Wednesday, May 13, 2015

Skicka post mellan Sverige och USA

Till att börja vill jag berätta att jag fick höra igår av en kollega att vattenspridarna i alla fall tillfälligt stängts av. Efter en promenad över skolans campus undrar jag dock om det är sant eftersom jag såg några "misstänkta" pölar. Jag hoppas i alla fall att mitt email kanske hade någon effekt.
Jag ringde också till City of Weed igår bara för att höra mig för vilka riktlinjer som gäller för staden Weed och vattenrestriktionerna. Sådan är jag - jag vill ha reda på fakta. :) Och fick det "glasklara" svaret "we don't know yet." ;) Tydligen har man inte fått information ännu från "högre ort".

Eftersom jag nu har mer koll på mina svenska pensionskonton än vad jag någonsin haft tidigare (kommer snart med en uppdatering av mitt "fall" visavi USAs skatteverk) undrade jag rätt länge när mitt kuvert från Collectum i Sverige skulle komma. Det är ju det företag som numera skickar ut information till oss som arbetat i Sverige och har olika sorters tjänstepension. Jag har kunnat lägga in "beställningar" hos företaget som har min privata pensionsförsäkring och Pensionsmyndigheten att jag inte vill ha pappersbesked skickade men av någon anledning går det inte hos Collectum. Jag till och med ringde dit och fick beskedet att "nej, vi skickar dessa besked med posten". Och hos Collectum kan man inte enkelt se sitt konto via deras hemsida vilket man ju kan hos många andra myndigheter och företag.

Mitt besked skulle ha skickats redan i mars och till för någon vecka sedan hade det fortfarande inte dykt upp här i Weed. Visst kan viss post ta sin tid men nästan två månader kändes länge. Så jag ringde igen och personen jag pratade med höll med mig att det tagit litet väl lång tid. Hon skulle skicka ett nytt besked vilket jag tackade för. Självklart dök det ursprungliga beskedet upp för några dagar sedan (Murphy's law kanske ;)) och jag kunde kolla att alla siffror stämde med de jag fått via telefon tidigare.


Att skicka post till utlandet med B-post från Sverige verkar inte särskilt genomtänkt tycker jag. Inom Sverige går det säkert bra men till utlandet tar det alldeles för lång tid. Årsbeskedet för min privata pensionsförsäkring hade också skickats med B-post och tog ungefär 1,5 månad. Visst förstår jag att man vill spara pengar men vi som bor i utlandet kan ju faktiskt behöva ha tillgång till dessa årsbesked litet snabbare.

Ibland kan det dock vara bra även med post som går långsamt eftersom det blir väldigt mycket billigare om man skickar litet tyngre saker.
Fram till 2007 hade USPS (USAs postverk) något som kallades "surface mail" eller ytpost. Det innebar att man kunde skicka till exempel en litet tyngre kartong med båt. Visst tog det sin tid men det var fantastiskt mycket billigare. Som med mycket annat som faktiskt fungerar bra tog man bort denna variant och numera kan man bara skicka paket med flygpost. Detta gäller för både Sverige och USA.

Jag minns att jag skulle skicka något till Sverige för många år sedan och kunde skicka kartongen (som vägde en del) med ytpost till Sverige. Det tog kanske 5-6 veckor men fram kom den och det kostade inte särskilt mycket. Min pappa och jag beställde många böcker från ett amerikanskt förlag som vi sålde (utan att översätta) inom den postorderbokhandel som vi också hade och de kom alltid med ytpost.
Inom USA kan man troligen fortfarande skicka kartonger med billigare porto vilket jag gjorde när jag flyttade från Hawaii tillbaka till Kalifornien.

Numera skickar jag väldigt litet med vanliga posten. Till stor del beroende på att jag tycker det tar litet för lång tid. När jag snart kommer att skicka en massa papper till min advokat blir det med "express mail".

Promenaden jag tog över skolans campus var till ett annat kontor för att gratta en kvinna som går i pension. Hon har arbetat på ett kontor där jag också arbetade en kortare tid när jag kom tillbaka från Hawaii. Det är kontoret för "disabled students". Litet tårta fick jag med mig som skall avnjutas när jag ätit min lunch. :)

22 comments:

olgakatt said...

Jag skickar rätt ofta post, brev och paket, till USA. Hiskligt dyrt porto gör att man väljer noga vad man skickar och alltid letar efter lätta saker.Trots att det är dyrt kan det ta mellan 10 dagar och tre veckor för ett brev, då A- post. Njesen har skickat post som ett par gånger inte kom fram alls och en gång var en av sakerna i ett paket borta! När någon åker över så har vi med oss en massa från resten av familjen, förstås.

Maria said...

En gång väntade jag i tre månader på ett paket från Sverige...det kom fram oskatt i sinom tid...

Kram

Channal said...

Att det ska behöva ta en sådan tid och vara så dyrt! Igår var det en kvinna före mig i kön. Hon skulle posta tre små paket till USA. Hon fick betala närmare 400kr!! Jag höll på att slå baklänges. Minns att jag skickade godis till Frankrike och det kostade närmare en hundring!! När vi var i Japan skickade vi vykort och de kom fram snabbt! Det är kul!
Trevlig Kristihimmelsfärdsdag!

Kram Anna

Hans Nilsson said...

Hej. Du kanske redan vet, men vill tipsa om min pension.se. Där finns alla dina pensioner sammlade. Du behöver ett bankid eller mobilt bankid för inloggning, hoppas det går att ordna via en Svensk bank. Mycket bra att ha till offentliga hemsidor, skatteverket osv- fast det kanske du redan har.
Hans

Gunnel said...

Vi försöker att skicka paket med när någon av oss åker över till USA. Ibland blir jag klart tvungen att sända iväg nåt ändå, men det kostar ju en förmögenhet. och sist fick jag besked att paketet skulle skickas tillbaka till mig, för jag skrivit fel adress. När jag pratade med min son så hade han löst ut paketet samma dag. Det har tyvärr också hänt att bara emballaget kommit fram eller inte dykt upp över huvud taget. Känns inte speciellt tryggt att skicka iväg nåt. Kram

Annika said...

Jag försöker att undvika att skicka paket hem. Det är så galet dyrt med portot att det nästan inte är värt det. Så vi firar istället födelsedagar och sånt då jag kommer hem. Jag skickar inte presenter under året. Ibland går portot på mer än vad paketet är värt. Helt sjukt.
Samma sak från Sverige, jag vill inte att de ska skicka saker till mig när portot är så sjukt dyrt.
Ibland skickar jag ju ngt hem, och då är jag beredd på att betala därefter. Men det är inte ofta längre alls.
Annars tycker jag att brev går på nolltid, både härifrån och hit.
Men, ibland har ju även jag fått vänta.
Det lusiga är att när jag skickar paket till Elon , som ör ganska tunga, så kostar portot så lite. Så inrikespaket skickar man verkligen billigt.
En gång, en jul, försvann hela vår julklapp fr Sverige. Allt bara borta. Och däri fanns kläder, böcker, godis, cd-skivor och en skinnväst. Vad vi fick i brevlådan var en del av den handskrivna kartongen, den med vår adress. Stulet. Utan tvekan. Detta var under mitten av 90-talet. Efter det drog jag verkligen öronen åt mig, och de därhemma också. Bäst att helt enkelt ta med presenter då man åker.
Kramar!!

Annica said...

Med skyhög portoavgift så blir det snart inte så mycket dyrare att själv leverera paketen/breven. ;) Och då har man även full koll på innehållet. :)
Numera är det inte så ofta jag skickar paket, varken inom och utanför Sverige, just för att det är ganska kostsamt. Paketen överlämnas helst när man träffar mottagaren personligen.

Men för ca två år sedan beställde jag te från USA (Bigelow, Fairfield, CT) och det var både relativt billigt porto och snabb leverans. Efter ungefär en vecka så ringde det på dörren och där stod ett trevligt bud med USA-paketen i famnen. Fantastisk service, från början till slut! :D
(Kollade just i mina papper och portot gick på $55,00 och hela ordern på $127.59 - med frakt. Jag tyckte faktiskt att frakten var billig, med tanke på att det kom tre paket ända från USA. Nu har företag förstås speciella postavtal, men ändå... det var ju en väldigt lång leveransväg.)
Nedan länk till inlägget om min te-import:
http://antasnaque.blogspot.se/2013/02/lyckad-te-import-fran-usa.html

Anne-Marie said...

Olgakatt: När min mamma levde skickade hon brev nästan varje vecka (när hon var frisk) och de tog allt mellan 4 dagar och 2-3 veckor. Man kan ju verkligen undra varför eftersom hon alltid skickade breven på samma sätt - med flygpost. Att saker och ting försvinner ur paket låter hemskt tycker jag. Men det kanske är som med flygplatserna i USA att folk stjäl - på flygplatserna lär det stjälas rätt friskt från baggaget.

Anne-Marie said...

Maria: Det var en lång väntan minst sagt. Tur att det kom fram till slut och i bra skick. :)
Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Det har blivit dyrt att skicka med vanliga posten. Men det är givetvis ännu dyrare att skicka med något av kurirföretagen som UPS, DHL och FedEx.
Portot inom USA är faktiskt rätt mycket billigare i jämförelse med portot inom Sverige. Alltid något. :)
Ha en fortsatt fin Kristi Himmelfärdshelg! Kram!!

Anne-Marie said...

Hans: Tack för tips. Jodå, jag känner till Minpension.se och jag såg till nu när jag började "harva" med skatteverket i USA att jag behövde ett BankID - vilket jag inte haft tidigare. Väldigt smidigt. Grejen är den att jag behöver mer detaljerad information än vad Minpension kan ge så måste ha årsbeskeden från de olika företagen.

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag tycker inte om att skicka utan "tracking" numera eftersom posten inte verkar fungera som den borde. Efter det att min mamma gått bort hade ett viktigt kuvert skickats från begravningsfirman som tog hand om hennes dödsbo och det kuvertet kom aldrig fram utan fick skickas på nytt. Det kostar mer med "tracking" men jag föredrar att kunna följa försändelsen. Att det stjäls från paket tycker jag låter hemskt. Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Jag håller helt med dig om att det ibland känns helt fel att ens skicka något med tanke på portot. Kommer man regelbundet som du gör till Sverige går det givetvis att planera med "leverans" av paket och liknande.
Jag tror att östkusten är helt annorlunda jämfört med västkusten med tanke på leveranstider av brev. När Michael och jag bodde på olika orter (jag i Kalifornien och han i Oregon) kunde faktiskt brev - som vi ibland skickade till varandra - ta upp till 6 dagar!!! Och detta mellan två stater som gränsar till varandra. Sjukt i min mening.
Inrikes kan man fortfarande helt klart skicka billigare här i USA. Jag blir upprörd när jag läser om att du (och några andra som kommenterat) varit med om stölder ur paket. Usch och fy! Man undrar varför de ens levererade en del av kartongen. Mycket viktiga saker måste man nog skicka med kurirpost och absolut ha "tracking". Kramar!!

Anne-Marie said...

Annica: Jag känner mig alltid litet olustig när jag lägger på ett brev eller skickar något paket att det kanske inte kommer fram. Man skulle kunna leverera allt själv. :)
Vad roligt att läsa ditt inlägg om din tebeställning. Detta var innan jag regelbundet läste din blogg. Det där lösviktsteet som kom ensamt i den stora kartongen var ju litet lustigt.
Jag har en fråga till dig - hur blev det med en ev. tullkostnad? Det är det jag tycker verkar så jobbigt om man bor i till exempel Sverige och köper från USA och så tillkomer det tull.
Ha en fin helg! Kram!

My kids' Mom said...

Hej Anne-Marie,
Haha...typisk myndigheter. Det talas om nya regler och ingen vet något. Jaja. DEt var samma sak på Coronado när det talades om torka på nyheterna så hade alla full fart på sina bevattningssystem. Varje dag.

USPS, alltså vanliga posten i USA slår mig som enormt gammelmodig och inrikesbrev tar ju en vecka, minst. Jag skickade dock hem lite kartonger med USPS då det var svårt att hitta billigare alternativ, men lådorna har misshandlats grovt och mycket har gått sönder. Vissa lådor var nästan tillplattade. Ja, gud så besviken man blir. Hoppas du kan hitta bättre alternativ.

HA en fin helg, Kramar, Anneli

Andra året i Hjo said...

Posten fungerar i Hjo. Köper någon bok och cd-skiva via webben rätt regelbundet och de dimper ner i brevlådan lika regelbundet. Är paketet för stort hämtas det i ICAs förbutik. Funkar det också. Postkontoren är som bekant avskaffade här hemma.
När jag var ung hemma i Surahammar gick varje arbetsför person till Posten och hämtade ut sin lön en gång i månaden. Face to face. Långa köer. Nästan alla hade konto i Postsparbanken. Jisses, kassörskorna måste ha känt till exakt vad var och en hade på sitt konto. Det var tider det.

Annica said...

Anne-Marie, hoppas nedanstående ska vara till hjälp. Kram från te-importörskan!

För mitt te betalade jag ingen tull alls. Den totala summan som Bigelow gett mig gällde - ingenting mer tillkom. Bigelow kollade tydligen upp vad hela rasket skulle kosta med ev. avgifter och allt och det blev inga obehagliga överraskningar. Jag var förvånad över hur smidigt allt gick. Kanske jag hade "Internethandels-nybörjartur". ;)

Texten nedan är kopierad från svenska Tullverkets hemsida. Lååång! länk till sidan finns längst ner.

----- "Hur mycket tull ska du betala?
Tullsatsen varierar från 0-20 % beroende på varuslag. Tullsatsen beräknas på varans inköpspris med tillägg av frakt och eventuell transportförsäkring. Om försändelsen innehåller varor med ett sammanlagt värde på högst 1 400 kronor behöver du inte betala någon tull, men momsen får du däremot betala. Befrielsen gäller inte för tobaksvaror, parfym, luktvatten eller för varor som kräver införseltillstånd." -----

http://www.tullverket.se/innehallao/i/internethandelfranettlandutanforeu/internethandelfranettlandutanforeu.4.4ab1598c11632f3ba9280005754.html

Här länk till Tullverkets startsida:

http://www.tullverket.se/2.6e3d73401151cda416380001786.html

Desiree said...

Det är ju faktiskt för dåligt att de skickar sådan viktig information med B-post. De borde ju kunna skicka ut och hålla sådan info elektroniskt också kan man tycka. Sverige som nästan kör med allt via nätet så känns detta väldigt gammalmodigt. Man tycker att de kunde köra både post och per mail.
Trevligt med lite tårta och jag hoppas du får en trevlig helg.
Usch lider med dig när det gäller allt du gått igenom gällande detta med de svenska pensionerna.
Upplevde att det var väldigt dyrt att skicka lite större eller tyngre saker med post mellan USA och Sverige. Jag valde förvisso flygfrakt och då kostar det. Kände att det sällan lönade sig. Skickade aldrig hem julklappar och sådant för det blev för dyrt, inte värt det hela när frakten kostar lika mycket som innehållet,
Kram!

Anne-Marie said...

Hej Anneli,

Vi får se hur det fortsätter med vattnandet. Igår var det full fart igen på dessa sprinklers. Trots att det bara har varit runt +12-13, mulet och kommit litet duggren till och från.

Jag blir så ledsen av att se hur omedvetna många människor är. Varför skall det behöva gå till ytterligheter innan människor ändrar vanor? Jag fattar det inte.

Jag minns att du skrev och berättade att du skickade via USPS till Sverige. Man måste packa otroligt ordentligt om man skall skicka med posten. Jag har nog lärt mig hur man packar eftersom vi skickade mycket via vår postorderbokhandel. Men att det stjäls är ju en helt annan sak. Såg alla dina klänningar på din blogg som väl kommit med paket kanske. :) Du är som min pappa - han hade runt 50 kostymer!

Ha en fin helg! Kramar!

Anne-Marie said...

Hans: Jodå, jag har upplevt att postkontoren i Sverige inte finns längre. Litet trist tycker jag. Vi har ju fortfarande "riktiga" postkontor här i USA. Även i Weed. :)
Jag minns när jag gick till postkontoret i Enebyberg och satte in pengar eller tog ut och man hade en slags bok som uppdaterades med transaktionen.

Anne-Marie said...

Annica: Stort tack för länkarna! Vad bra att du "bara" betalade kostnaden för ditt inköp och inget annat tillkom.
Min erfarenhet av tullen i Sverige är att man tycks låta stora delar av paketen gå igenom men så ibland fastnar något trots att det inte har ett så högt värde som du citerade.
Kanske det har ändrats på senare år men jag minns att jag skickade något till min pappa och vid något tillfälle blev han tvungen att betala tull. Och det var inget så högt värde som 1400 kronor.
Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Jag blev också förvånad att Collectum inte hade möjlighet att ge årsbesked via sin hemsida. Och att man skickar med B-post känns inte alls som någon bra kundtjänst.
Tårtan var god men alldeles för söt för mig. Jag har "vant mig av" med riktigt söta bakelser, kakor osv.
Skall svara på ditt meddelande som jag fick. Tack för det!
Man måste verkligen vara noga med att kolla kostnader och liknande om man skickar internationellt. Verkligen synd att USA tog bort "surface mail" eftersom det var så mycket billigare. Men de tjänade väl inte tillräckligt på den leveransformen.
Ha en fin helg! Kramar!