Monday, July 15, 2013

Bar Harbor i Maine

Eftersom fiskkulturen i Siskiyou County inte är mycket att hänga i julgranen ;) får man köpa fisk från andra delar av USA och världen. Den får ju bli på burk men det går det också.

Helst skall det vara från hav som inte heter Stilla Havet. Trots att det numera är tyst i massmedia efter kärnkraftskatastrofen i Japan håller Stilla Havet sakta men säkert på att förgiftas av radioaktivitet. Det är ett tragiskt faktum.
Vid ett besök hos Walmart för inte så länge hittade jag ett märke som heter Bar Harbor. De ligger i Maine på USAs östkust och får sin fisk från kusten utanför Maine. Har sett deras produkter vid några tillfällen men de säljs inte direkt i våra affärer så blev glad att Walmart hade denna. Just den jag köpte innehåller så litet som det går - bra tycker jag - sill, peppar och vatten! Och gott är det. :) Jag brukar koka litet potatis och ha en del grönsaker till. En perfekt, enkel middag så här i sommarvärmen.

Som uppmärksamma läsare kanske ser står det "Product of Canada" men enligt Bar Harbors hemsida är det bara packningen som sker där. Deras sill fiskas i Gulf of Maine utanför USAs östkust.



Det finns, som sagt, dåligt med fisk i Siskiyou County. Och det mesta kommer från Stilla Havet. Kommer man till San Francisco finns ett helt annat utbud av fisk. Minns en restaurang min pappa och jag besökte på Fisherman's Wharf (det var 1986 så det var ett tag sedan) där vi åt färskfångad rödspätta. Det var inte dumt det.

Som svensk tycker jag man är van vid att det finns fryst fisk oavsett var man bor i Sverige. Inte så här. Det finns litet grand i frysdisken men den fisken som finns är väldigt dyr och i små portioner. Jag frågade Michael varför det inte fanns mer fryst fisk och han hade nog inte något riktigt bra svar mer än att det verkade ha funnits mer fryst fisk förr i tiden men så kom en trend att det var färsk fisk som gällde.

Bar Harbor har olika sillvarianter men också soppor. Bland annat har de "chowder" och "bisque" soppor. Så här säger "Wikipedia" om chowder: "Chowder is a seafood or vegetable stew (or thickened soup), often served with milk or cream and mostly eaten with saltine crackers." Och om "bisque": "Bisque is a smooth, creamy, highly-seasoned soup of French origin, classically based on a strained broth (coulis) of crustaceans.[1] It can be made from lobster, crab, shrimp or crayfish."
Jag har ätit Clam Chowder Soup många gånger. Den innehåller musslor och är en tjock, krämig soppa. Gott!

16 comments:

Mimmi said...

Mmm... Clam Chowder är gott - det är typ en "nationalrätt" här i MA (New England Clam Chowder).

Vad tråkigt att det är så svårt att få tag i fisk i dina trakter. Här hos oss finns det gott om både färsk, och fryst fisk. Tyvärr äter jag det ganska sällan eftersom maken inte gillar fisk - har dock fått honom att gilla lax.

Sill har jag faktiskt aldrig gillat, vilket många andra svenskar har svårt att förstå (inklusive min familj). ;o)

Kattas Betraktelser said...

Mmm, Clam Chowder var gott, även om jag allra första gången åt lite i all hast då jag trodde att soppan skulle "rasa ut".

Fisk i burk eller can är inget för mig. Jag tycker att fisk ska vara färsk eller fryst. Undrar hur det kommer sig att utbudet av fryst fisk är så begränsat egentligen? Jag gillade etiketten på din fisk konserv. Fast först trodde jag ditt blogg inlägg handlade om ett bar besök:) Kram

Desiree said...

Tycker också att Clam Chowder är gott. Konstigt som sagt att det inte finns mer fryst fisk hos dig. Men folk kanske äter väldigt lite fisk i dina trakter så att de tycker att det inte är värt att ta in. Jag är inte heller så mycket för fisk i burk förutom tonfisk i burk. tonfisk sallad eller tonfiskröra tycker jag är gott. Sedan finns också lax i burk som jag ibland köpte i USA som faktiskt inte heller var tokig att ha just som röra eller i en sallad.
Frukt och grönt borde finnas gott om hos dig iallafall med tanke på att CA odlar så mycket sådant. Håller med om att man ska köpa produkter med en så kort innehålls förteckning som möjligt.
Kram!

Desiree said...

Tycker också att Clam Chowder är gott. Konstigt som sagt att det inte finns mer fryst fisk hos dig. Men folk kanske äter väldigt lite fisk i dina trakter så att de tycker att det inte är värt att ta in. Jag är inte heller så mycket för fisk i burk förutom tonfisk i burk. tonfisk sallad eller tonfiskröra tycker jag är gott. Sedan finns också lax i burk som jag ibland köpte i USA som faktiskt inte heller var tokig att ha just som röra eller i en sallad.
Frukt och grönt borde finnas gott om hos dig iallafall med tanke på att CA odlar så mycket sådant. Håller med om att man ska köpa produkter med en så kort innehålls förteckning som möjligt.
Kram!

Malix said...

nu vet jag ju inte hur det smakar med burkfisken, men just nu blev jag glad över att jag då är här hemma för fisk är min favorit, äter vi ute äter jag ofta fisk, förra veckan lagade vi färsk makrill och skirat smör. Fisk är gott och nyttigt, så jag är glad att vi har och välja på här hemma till och med i vårt lilla Färgelanda. Det där med räkor och sånt är jag inte så mycket för, fast krabba och musslor går an, ju mer jag läser din blogg ju mer fascinerad blir jag över skillnaderna för det verkar vara många. Det trodde inte jag att det var det verkar på något sätt som det är mera gammaldax och jag trodde det var tvärt om innan jag läste det du skriver. Ha en fin dag där borta vid berget :)

Christina said...

Mums! Clam chowder älskar jag :-)
Vi har ett väldigt stort fiskutbud här, både i affärer och restauranger. Läskigt med förgiftningen av fisken, man kan snart inte äta någonting känns det som ibland.

Stor kram!

Anne-Marie said...

Mimmi: Clam chowder åt jag för första gången här i USA. Vet inte om det ens finns i Sverige. Tycker den soppan smakar väldigt gott. :)
Tror att det inte finns någon riktig "fiskkultur" i det här området där jag bor. Varför vet jag inte. Går man ut på restaurang kostar fiskrätter väldigt mycket mer än kötträtter.
Jag fick lära mig att äta sill minns jag när jag bodde i Sverige men nu hör det alltid till en av de rätter jag vill äta när jag kommer till Sverige.

Anne-Marie said...

Katta: Visst är clam chowder gott. Tycker den soppan verkar finnas i stort sett överallt - i alla fall här på västkusten.
Egentligen föredrar jag färsk eller fryst fisk men man får ta det som finns för att få i sig fisk trots allt. Jag är faktiskt försiktig med allt som kommer från Stilla Havet numera.
Man skulle ju kunna tro att det handlade om en bar. ;)
Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Jag har undrat många gånger över just det dåliga fiskutbudet. I Sverige verkar det ju alltid finnas i alla fall fryst fisk även i mindre affärer på små orter. Det verkar som om biff"kulturen" är stark här i mina trakter. Det är det som gäller. Och som jag skrev till Mimmi kostar fiskrätter väldigt mycket mer om man går ut och äter på restaurang.
Jodå, frukt och grönt kommer ofta från Kalifornien men också förvånande mycket kommer från Mexiko vilket jag tycker känns litet trist när nu Kalifornien har så stora odlingar.
Kram!

Anne-Marie said...

Malix: Makrill med smör låter väldigt gott. :) Vilken tur att du kan köpa många olika sorters slags fisk hos dig. Jag saknar verkligen det i våra affärer.
Det här med dåligt fiskutbud är inte något typiskt amerikanskt utan något typiskt för mina trakter. Kommer du till andra områden i USA finns det ofta ett mycket större utbud. Varför vi har så dåligt här vet jag faktiskt inte.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Christina: Kan tänka mig att du har mycket att välja på. Jag minns som sagt den där rödspättan i San Francisco. Den nästan smälte i munnnen. :)
Otäckt med Stilla Havet och hur alltmer påverkas av det som hände i Japan.
Stor kram till dig!

Malix said...

Du får ta och öppna en fiskaffär med massvis med delikatesser, Kanske är flera än du som saknar fisk. Kanske kan bli en jätte stor affär i ditt område, där lastbilar kör i skyttetrafik till din affär med färsk fisk kön kommer ringla runt hela stan alla städer runt omkring åker för att handla hos just den. Swedish fiskekyrka i WEED :)

Anne-Marie said...

Malix: Ja du, det vore något det. ;) Svenska fiskekyrkan i Weed! Jag tror att jag bör fokusera på att komma vidare till nästa steg men det är en bra tanke. :)

Amanda Gerlach said...

Hej! Jag bor i usa själv sen ett par år tillbaka! Först LA sen nu Denver,CO - kul att läsa om någon som varit här ännu längre!

www.itsmeq.com

Amanda Gerlach said...

Hej! Jag bor i usa själv sen ett par år tillbaka! Först LA sen nu Denver,CO - kul att läsa om någon som varit här ännu längre!

www.itsmeq.com

Anne-Marie said...

Amanda: Välkommen hit! Skall ta och kolla in din blogg. Jag har varit i USA under 16 år. Fattar inte ibland hur fort åren gått.