Wednesday, January 20, 2016

Nu stiger böterna

En av de allra största skillnaderna mellan Sverige och USA är sjukvårdsområdet och hur mycket man betalar. I Sverige får vi oftast, genom skatterna, tillgång till sjukvård till en mycket låg kostnad. I USA är det inte så utan där måste man ha en sjukförsäkring för att inte behöva betala astronomiska sjukhusräkningar. Jag vet av erfarenhet hur mycket det kan kosta eftersom Michael var tvungen att ligga på sjukhus under några dagar när han inte hade en försäkring. Räkningen slutade på mellan $70,000-80,000.

När Obamacare - eller som denna lag egentligen heter "The Patient Protection and Affordable Care Act (PPACA)", ofta också kallad "The Affordable Care Act (ACA)" - kom för ett par år sedan var det en mycket stor förändring i USA. En del fick sänkta månadspremier men många fick höjda premier (chockhöjningar ibland) vilket inte var avsikten eftersom den skulle vara "affordable" för alla.

Det här är en tvingande lag, det vill säga man måste ha en sjukförsäkring. Har man inte det får man "böta" och "böterna" stiger nu eftersom det gått ett par år sedan detta nya system infördes.
Från att ha varit relativt låga 2014 har nu "böterna" gått upp en hel del och för 2016 gäller att: "The fee is calculated 2 different ways – as a percentage of your household income, and per person. You’ll pay whichever is higher. Percentage of income 2.5% of household income. Maximum: Total yearly premium for the national average price of a Bronze plan sold through the Marketplace/ Per person $695 per adult and $347.50 per child under 18. Maximum: $2,085.
Så det är inte billigt att vara utan försäkring. En del tar chansen att inte teckna försäkring men det skulle jag aldrig våga med tanke på vad det kan kosta om man måste uppsöka sjukhus.
https://www.healthcare.gov/fees/fee-for-not-being-covered/

När jag var permanent anställd inom skolan täcktes jag av den försäkring som skolan har och jag hade valt en plan som hade en låg månatlig avgift som drogs från min lön. Många arbetsplatser har en försäkring för sina anställda men absolut inte alla.
Nu när jag inte har denna försäkring måste jag teckna min egen och det gjorde jag för ett par veckor sedan. Har man inte tecknat en försäkring före 31 januari i år står man utanför den "statliga" delen för 2016 såvida man inte har ett "life changing event." Det finns dock en del andra privata försäkringar som man kan teckna även under andra delar av året.
En del stater, bland annat Kalifornien, har sina egna "marknader" där man kan ansöka och i Kalifornien kallas den Covered California. Jag gick genom min försäkringsagent - där jag har mina bil- och hyresbostadsförsäkringar - för att ansöka om en försäkring. Mycket är komplicerat kring sjukförsäkringarna så jag var tacksam att jag fick hjälp.

USAs sjukförsäkringssystem var i behov av en förändring men det som kom tror jag inte var det som behövdes. En stor fördel var dock att de som tidigare inte kunde teckna försäkring på grund av så kallade "pre-existing conditions" (det var det Michael hade och därför han inte hade en försäkring) numera kan teckna försäkringar. Vi får se om Obamacare överlever framöver eller om det kan komma något som är bättre.

Om de här intervjuerna är sanna är det kanske inte så konstigt att USA har det system det har. ;) Obamacare och The Affordable Care Act är samma sak!

18 comments:

Anonymous said...

Fantastiskt hur folk kan uttala sig med säkerhet om saker de inte har en aning om! Jag hörde något liknande en gång då de gick ut på stan och frågade "Vad skulle du göra om du fick reda på att din bästa vän är homo sapiens"?
Det fanns till och med de som svarade att de skulle säga upp bekantskapen.............
Lena

Steel City Anna said...

Ett skräckscenario om fler länder går mot detta försäkringssystem ... Jag är så tacksam för NHS här, national health service. Lika vård för alla, skattefinansierad. Jag har lyssnat på äldre människor som var med och kämpade för detta, och vet hur det var innan. Det är så orättvist om man ska behöva betala mer för vård för att man redan är sjuk. Det är en grund i en demokrati tycker jag, som man bryter mot.

När London hade en hyllning till NHS under OS-invigningen blev jag riktigt rörd. Här är en liten artikel om att det kanske var en blinkning till USA:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2180227/London-2012-Olympics-Some-Americans-left-baffled-tribute-NHS-Mary-Poppins-Opening-Ceremony.html

Desiree said...

Här i Schweiz får man också betala sin sjukförsäkring och det är ungefär de summor du tar upp här. Jag tycker nog att Obama Care är något positivt. Att alla måste vara med och pitcha in för annars blir det färre och färre som betalar in och då fortsätter bara kostnaderna att stiga. Skulle aldrig våga vara utan sjukförsäkring. Man kan dock tycka att de borde kunna göra systemet ännu bättre genom att låta barn slippa betala. Alla barn borde ha rätt till sjukvård vare sig om de har råd eller inte.
Vi hade tur som hade väldigt bra sjukförsäkring då vi bodde i USA genom UAB (universitets sjukhuset som vi jobbade för).
Men förstår att det blir väldigt dyrt med sjukförsäkring för alla som inte har en arbetsgivare som hjälper till att betala in. Mycket dyrt för alla arbetslösa och de som är egenföretagare.

Anne-Marie said...

Lena: Man undrar ibland hur det står till uppe på "hjärnkontoret". ;) Det har ibland gjorts sådana här program med frågor till folk på gatan här i USA och man har hört de mest konstiga saker komma ut folks munnar.
Om detta verkligen var vad folk sade blir man litet mörkrädd faktiskt.

Anne-Marie said...

Anna: Systemet i USA är inte bra. Det kostar alldeles för mycket pengar att ha dessa försäkringar.
Det låter ju väldigt bra att ni har ett annat slags system i England. Kan tänka mig att äldre personer minns hur det var och att det faktiskt blivit bättre.
Visst skall alla ha rätt till bra sjukvård utan att behöva bli ruinerade. Som svensk känns det ju helt naturligt att man har ett nationellt system för sjukvården.
Tack för länken!

Anne-Marie said...

Desiree: Det är intressant att olika länder har så olika system för just sjukvårdsområdet.
Det finns vissa bra saker i Obamacare men det finns också en hel del som inte verkar riktigt genomtänkt tycker jag. Att finansiera genom skatter tycker jag känns helt naturligt så som det är i Sverige.
Att vara utan försäkring i USA är bara dumdristigt. Fortfarande är rätt många utan försäkring.
Barn och vuxna borde ha rätt till sjukvård oavsett livssituation. Det känns som en grundläggande trygghet i samhället.
Man börjar nog se effekterna mer och mer i USA av hur Obamacare slår inom olika grupper. Såg ett inlägg hos FB i en grupp för svenskar i USA så sent som idag och att en del inte har råd med försäkring. Det känns inte bra.

Marina said...

Det finns kanske tillfällen då det är bättre att erkänna att man inte vet än att visa så tydligt att det är så!!

Malin said...

Vi är en av de som fått det sämre under Affordable Care Act. Det har blivit så dyrt för privata företag att de numer endast erbjuder sk high deductible insurance. Det betyder både att premierna är höga och att INGET täcks förrän självrisken är betald. Självrisken är Mellan 4000-12,800 dollar per år beroende på försäkring, sedan täcks en del tills man betalat upp emot 20,000 själv. Det enda som täcks är en frisk vanlig kontroll per person per år. Dett gör att vi drar oss för att uppsöka hjälp om någon är sjuk-hemskt, men när sonen ramlade och gjorde illa armen så stid vi där och undrade om vi skulle röntga (och betala). Till slut gjorde vi inte det. Undviker därför även specialister som huddoktor och liknande eftersom vi får betala ur egen ficka. Normalt så är vi dock en frisk familj, men om olyckan skulle vara framme...

Jag tycker naturligtvis att alla skall ha rätt till sjukvård, men man kan ju väldigt lätt bli bankrutt och att man dessutom drar sig för att gå på en koll som kan vara livsviktig...

Vi lägger undan pengar i ett Health Savings Account för att kunna täcka de eventuella utgifter vi kommer att få, men det tar ju några år att lägga undan nog. Har man inga pengar kan man ju få det billigt eller gratis, men vi är inte i den kategorien och eftersom denna försäkring trots allt erbjuds av makens företag så måste vi välja den då man i vår stat sällan kvalificerar sig för "Obamacare" om man har andra alternativ. Jag hoppas på en bättre lösning för medelklassfamiljer i framtiden, för jag tror att detta tyvärr leder till att många INTE uppsöker läkare vid behov pga kostnaden.

Channal said...

Obamacare är ett stort steg för mänskligheten i USA! Förstår inte vad de konservativa är rädda för! Samma sak nu när Obama tog upp det här med vapen.

Fin fredag till dig! Kram Anna

tennswede said...

Obamacare är ingen höjdare, Svenskt system är mycket bättre men kommer troligtvis aldrig att införas här.

Anne-Marie said...

Marina: Absolut! Ibland undrar man hur det står till där uppe på "hjärnkontoret".

Anne-Marie said...

Malin: Ni är absolut inte ensamma om att ha fått det sämre. En hel del människor har fått mycket högre premier och sämre villkor för de försäkringar de har.
Man måste se till att förebygga så mycket man kan men självklart går det inte alltid. Tragiskt att ni kände att ni inte kunde åka och röntga när sonen skadade sig.
Är du med i FB-gruppen Svenskar i USA? Där finns just nu en tråd om just sjukförsäkringar och flera av de som skrivit berättar just det du skriver.
Något är väldigt skevt och snett i USA som inte ens Obamacare kunde fixa. Och jag tror inte att denna lag egentligen var avsedd att fixa allt som var fel.
Visste inte att det fanns "Health Savings Accounts". Låter ju vettigt men man måste ju ha extra pengar. I Kalifornien finns Covered California som jag kvalificerade för och det blir rätt stora subventioner om man inte tjänar så mycket.
Det behövs en "overhaul" av hela systemet - vem vet kanske det kommer framöver.

Anne-Marie said...

Anna: Tyvärr blev det inte alls så billigt som Obama hade framställt det hela. Många fick mycket högre premier för sina försäkringar. En del fick kanske 50% högre premier. Från att kanske ha betalat $400 per månad fick de helt plötsligt betala $800 eller mer.
En del fick möjlighet att teckna försäkringar som annars inte hade kunnat göra det vilket givetvis var mycket bra.
Vi får se hur det blir framöver. Ett mycket knepigt och komplicerat område det här med sjukförsäkringarna i USA.
Ha en fin helg! Kram!

Anne-Marie said...

Hans: Nej, Obamacare är verkligen ingen höjdare men det var ju hans "flaggskepp" som skulle drivas igenom även om ingen riktigt hunnit sätta sig in i alla tusentals sidor av lagtext.
Kanske det kommer något annat framöver eller så blir det ännu dyrare.

Rebekah said...

Trodde jag redan hade kommenterat här, men tydligen inte.

Kommer inte ihåg av jag skrev, utom att jag var tacksam att det var Kanada jag hamnade i. På grund av samma anledning som Din man, hade jag inte kunnat få någon försäkring då ... 2004.

Såg en liten skämttecking, där en liten pojke frågar sin pappa: "What is a Canadian?" Pappan svarar: "An unarmed man with a health-insurance" 😊

Malin said...

Health savings accounts (HSA) får man bara ha om man har en sk high deductible insurance och man kan som gifta spara upp till $6,500 per år. Man kan sedan använda de pengarna för att betala sjukvårdsutgifter som inte täckts av försäkringen. Till skillnad från Flexible Spending Account så är det inte Use it or Lose it utan kan fortsätta år från år. Pengarna är insatta skattefritt. Det är väl den enda fördelen för oss med det nya systemet. Är man ganska frisk så kan man ju efter några år sparat ihop en del förstås. Man kan även betala tandläkaravgifter så det är ju bra.

Anne-Marie said...

Rebekah: Nej, jag hade inte sett något "avtryck" tidigare från dig för just det här inlägget.
USAs sjukförsäkringssystem är verkligen inte särskilt bra och trots Obamacare kostar det väldigt mycket. Försäkringsbolagen fortsätter att höja sina premier verkar det som.
Haha, det var en bra skämtteckning. :)

Anne-Marie said...

Malin: Tack för att du förklarade vad Health Savings Account är. Jag tycker hela systemet här i USA inom sjukförsäkringsområdet är otroligt förvirrande i största allmänhet.