Sunday, January 10, 2016

Det där med att ha tur

Igår var spelfebern hög i USA med den otroliga summan $949 miljoner i Powerballspelet. Ingen vann så nu ligger den möjliga vinsten på ca $ 1,3 miljarder till nästa dragning på onsdag. Wow, vilka summor. Tala om att man kunde pensionera sig igår. ;)
Jag köpte faktiskt ingen lott igår men nu skall jag nog göra det till på onsdag. Spelar man inte kan man inte vinna, eller hur!
http://abcnews.go.com/US/powerball-winners-jackpot-grows-estimated-13-billion/story?id=36184696

Det där med att ha tur verkar vara vissa förunnat medan andra aldrig vinner. Jag vinner i stort sett aldrig så det är en anledning till att jag inte brukar spela på lotterier.
Minns dock en gång när jag var liten och mamma, pappa och jag var på besök i Norrköping där vi spelade på hotellet där vi bodde. Där vann jag en hel del men bara någon slags "mynt" som endast gick att använda inom hotellet.

Min pappa hade faktiskt litet bättre tur och brukade vinna när man hade utlottning av olika saker på hans arbete. Han vann ett par tavlor, en cykel och några andra saker. Cykeln fick jag och den använde jag tills jag flyttade till USA.

Medan Michael levde åkte vi ett par gånger till Lake Tahoe i Nevada för att spela på olika maskiner. Lake Tahoe har flera casinon och många reser dit för att spela. Tydligen hade Michael och jag ungefär samma tur (eller snarare otur) när det gällde spel, det vill säga vi vann i stort sett ingenting. Tror till och med att vi gick med förlust.
När vi gifte oss i Reno (också i Nevada) spelade vi litet grand men inte heller då vann vi något att tala om. Vi spelade för rätt litet pengar och slutade när vi insåg att maskinerna var oss övermäktiga. :)

Jag minns dock en man med fru som spelade på samma maskiner i Lake Tahoe där Michael och jag hade spelat och den mannen vann flera jackpots. Michael och jag hade inte vunnit något när vi spelat på samma maskin. Vi tittade litet uppgivet på varandra och insåg att vissa människor har den där lilla extra turen.

Har ni som läser tur? Brukar ni spela på lotteri?

Kanske dags att bjuda in några "leprechauns" (ingen riktig bra svensk översättning: pyssling, tomte, troll) eftersom de anses ha tur med sin guldkruka och regnbåge. :)Bilden lånad från nätet - cliparts.co

34 comments:

Desiree said...

Har hört en hel del om rekordpotten på lotteriet nu när jag kollat på amerikansk tv. Nej jag brukar heller aldrig spela eller köpa lotter. Har sällan vunnit något. Jag tror att chansen att vinna är så otroligt liten att det inte känns värt att ens försöka. Men någon ska ju ha tur, men jag brukar sällan vara den personen.
Kramar!

Rebekah M said...

Har också hört om den där rekord-potten! Vilken grej ... då skulle man kunna köpa en bostadsrätt i centrala Stockholm, utan att blinka. Manhattan med för den delen, om man nu skulle känna nå'n dragning dit.

Jag har aldrig tur i spel. Vann fyra tusen på Dagens Dubbel (trav) en gång, det är mitt rekord.

I slutet av 1999 fick jag en skraplott av en på jobbet, som jag hade hjälpt med datorn hemma. Millennielotteriet, hette det ... man skrapade, och fick fram ett årtal varje dag, se'n kollade man tidningen för att se om man vunnit. En morgon hade jag lite tid över, innan bussen, så jag skrapade. 1941 kom fram, jag kollade tidningen, och jag hade vunnit en miljon! Känslan går inte riktigt att beskriva, men det skulle ha löst alla mina problem i ett snafs. Kom iväg till jobbet, gick online för att kontrollera riktigt, och det var 1942 som vunnit. Feltryck i tidningen. Så ... i cirka en timma var jag miljonär. Man hinner tänka ganska mycket på en timma.

Anne-Marie said...

Desiree: Eftersom du är här i USA just nu förstår jag att du inte kunnat undgå spel"hysterin" kring just Powerball.
Nej, jag brukar heller aldrig vinna men det kan ju vara litet kul att köpa lott för Powerball eftersom vinsten nog aldrig varit så stor som den är nu.
Kramar!

Anne-Marie said...

Rebekah: Helt otroligt vilken summa som Powerball kommit upp i.
Vann man den summan skulle man kunna köpa ett helt kvarter i Stockholm. ;) Eller varför inte en ö i något tropiskt klimat. :)
Det var ingen dålig vinst på travet som du vann. Så mycket har jag aldrig vunnit.
Vilken historia om feltryckningen! Men så snopet att man faktiskt tryckt fel årtal. Kan tänka mig att du hade hunnit fundera på allt möjligt under den där timmen när du var miljonär. Egentligen är det nog lugnare att inte alls vinna några stora summor. Tydligen får den som vinner Powerball behålla runt $800 miljoner efter skatt. Svårt att ens föreställa sig hur mycket pengar det är.

Annika said...

Jajamen, visst köpte vi ett par lotter i Powerball-lotteriet. Att vi gjorde.
Och kommer att köpa denna vecka också :-)
Vann jag skulle jag köpa en stor lgh i Sthlm.
OCH ett stort hus här + en stor lgh i NYC. Skulle köpa ett hus på lite varmare breddgrader likaså. One can dream, right? :-) Ja, och ett hus i bergen, såklart! OCH ge en stor summa till välgörenhet.
Precis, ofta får ju de som vinner sådana där stora summor problem, svårt att hantera, rädslor etc.
Ja, helt otroligt vilken summa PB är uppe i nu.
Kramar!!

Annica said...

Det är trevligt att dagdrömma om storvinsten. Tyvärr är det inte många som får uppleva den. Men visst skulle det vara trevligt med några miljoner så man kunde göra precis vad man ville. Däremot tror jag inte att pengar och lycka så ofta hör ihop.
Jag spelar inte och köper mycket sällan lotter - och i och med det vill jag påstå att jag alltid vinner. :)
För många år sedan vann jag faktiskt en cykel på en impulsköpt lott. Den största vinst jag kammat hem någonsin. Men annars är det mycket tunnsått med vinsterna. Väldigt svårt att överhuvudtaget vinna något och ju helt omöjligt om man inte deltar i spelet. ;)
Kram!


Steel City Anna said...

Vinner inte och spelar inte heller, det har väl ett samband :) tur, skicklighet, slumpen eller ödet, det är frågan :) tänk att ha så mycket pengar, nej det tycker jag mest verkar jobbigt!

FREEDOMtravel said...

Haha, jag vann 500 kr på en lott en gång, då blev jag glad ;) Men jag brukar inte köpa lotter... jag tror ju att de flesta går kraftigt back på det...

Channal said...

KÖP Lotter!! Sjukt mycket pengar! Går inte att göra sig av med allt!

KRAMAR Anna

Anonymous said...

Odds för vinst just nu är
"1 in 292.2 million".
Givetvis, om man inte köper lott ...
Nä, jag har inte köpt nån - än iaf. :)

Ruth i Virginia

Mimmi i MA said...

Jag brukar köpa ett par lotter när potten är enorm, självklart så räknar jag ju inte med att vinna, men spelar man inte så har man ju ingen chans heller. Jag köpte lotter till lördagens dragning, och det blir ett par till onsdagens också. 😁

Vad skulle jag göra med pengarna? Oj, ett gäng bilar skulle jag definitivt köpa (bl.a. en Ferrari), hus i Stockholmstrakten, och/eller en våning i centrala Stockholm, ett stort hus här i USA. Jag skulle donera massor till olika organisationer som hjälper djur, starta någon sorts fond för folk som har husdjur och inte har råd med nödvändiga vetrinärskostnader. Resa skulle jag också göra. Sedan skulle jag hjälpa familj (ev vänner) med att betala av skulder m.m. Jag skulle både slösa, och göra gott.

Anne-Marie said...

Annika: Jag köpte några lotter idag - oddsen 1 på 292 miljoner. :)
Du har redan planerat hör jag. ;)
Har inte alls så strukturerade planer men något som var mitt eget skulle jag vilja ha. Men var detta hus/denna bostad skulle ligga vet jag faktiskt inte.
Svårt att ens föreställa sig att få så mycket pengar. Ja, nu får man ju inte hela den summan eftersom staten också skall ha sitt.
Vi får hålla tummarna på onsdag.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annica: Tror att det ofta kan vara tvärtom med pengar, dvs de kan leda till mer bekymmer än vad det är värt.
Numera skall ju alla myndigheter dessutom känna till allt om ens pengar så det vore ju också något som skall hanteras.
Men visst kan man drömma och hoppas. :)
Jag köpte faktiskt några lotter idag för just Powerball så får vi se om jag har något nummer rätt.
Ingen dålig vinst att vinna en cykel!
Nej, spelar man inte kan man ju inte alls vinna. Och det gäller att vara medveten om att oddsen är små.
Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Ja, den kopplingen verkar ju trolig. ;)
Jag tror faktiskt att ens inställning till om man vinner eller inte kan ha en del med det hela att göra. Tankar och känslor skapar.
Vi får se om någon vinner nu på onsdag eller om det blir ännu mer pengar i potten.

Anne-Marie said...

Helena: Det var väl en rätt bra vinst med 500 kronor. :)
De allra flesta vinner ingenting men några vinner uppenbarligen.
Man måste vara medveten om att oddsen är små.
Vi får se hur det går på onsdag när nästa dragning är. :)

Anne-Marie said...

Anna: Jodå, det blev några lotter idag. :)
Man kan inte riktigt föreställa sig hur mycket pengar det faktiskt är. Och det blir mycket pengar kvar även efter skatt.
Kram!!

Anne-Marie said...

Ruth: Jag såg också oddsen någonstans och det är som en nål i en höstack. Men ibland vinner ju folk.
Jag köpte faktiskt några lotter idag och det är nog många med mig som gjort. :)

Anne-Marie said...

Mimmi: Du resonerar som jag gör. :) Har dock inte köpt lotter på mycket, mycket länge. Det blev dock några idag.
Oj, vilka bestämda planer du har. Good for you! :)
Vann man en så stor vinst kunde man nog till och med köpa en liten ö någonstans. Och dra sig tillbaka där kanske. :)

Tredje året i Hjo said...

Nix, ingen tur i spel. Vi har vunnit 8.000 eller om det var 6 som mest, på lotto på 80-talet och skulle delas med en medspelare. Det var bra. Men nu har hustrun gått med i postkodlotteriet...

Annika said...

Planera är kul. Men vinna? Chansen mindre än minimal. Men köper man inte kan man aldrig vinna.
Ofta följer stor olycka i de som vinner storkovans spår. Sett en del dokumentärer om det. Så det är inte direkt förenat med oändlig lycka o bekymmerslös tillvaro att vinna en stor summa pengar.
Det bästa skulle vara att vinna en stor, men mer modest, summa
:-)
That being said, idag köper jag ett par lotter till ;-)

Marina said...

Jag har testat det där med att ha en leprechaun, men nej, det hjälper inte...;)

Anonymous said...

Jag köpte lotter förra veckan och kommer att köpa även imorgon. Visst, chansen att vinna är ju mikroskopiskt liten...men spelar man inte kan man inte vinna - det är ett som är säkert. Det är lätt att dagdrömma sig bort när man börja fantisera om dessa summor pengar. Minuterna tickar på och man drömmer om nya hus, semestrar, stora gåvor osv, osv. Hursomhelst hoppas jag att det blir flera vinnare som får dela på potten och inte bara en...om det inte är jag förståss! Skratt!

SB

Anne-Marie said...

Hans: Det var ingen dålig vinst ni fick på 80-talet. Tror att de allra flesta inte vinner. Oddsen verkar ju väldigt små.

Anne-Marie said...

Annika: Nej, spelar man inte kan man ju inte vinna.
Jag har nog inga direkta planer om jag skulle vinna. Skulle det bli en stor vinst skulle jag definitivt gå i pension. :)
Tror dock precis som du säger att det ofta kan föra med sig fler problem med storvinster än positiva saker.
Antar att vi är många som kommer att kolla Powerball på onsdag. :)
Kramar!

Anne-Marie said...

Marina: Attans då! ;)
Har du provat en enhörning? De lär också föra tur med sig.

Anne-Marie said...

Susanna: Jag har inte köpt lotter på år och dag men nu blev det några igår.
Som jag skrev till Annika har jag nog inga stora planer vid en ev. vinst men det vore skönt att inte behöva arbeta. :)
Vi får hålla tummarna på onsdag!

Gunnel said...

Jag har väldigt sällan någon tur. Jag vann en resa för 5000 kr en gång, det är nog det mesta, annars blir det bara småplock. Jag köper mycket sällan lotter i affären, men jag är med i ett lotteri där jag får lotter hemskickade varje månad, och där dimper det ner någon minivinst ibland. Men man hoppas ju alltid. Kram

Anonymous said...

Vinner aldrig på lotteri eftersom jag inte spelar, hi,hi!! Förutom på chokladhjul i Liseberg och Röda Korsets jullotteri och där vinner jag ibland.

Anonymous said...

Kan man kontakta dig någonstan? Har frågor till dig

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag verkar ha minimal tur i lotterier jämfört med flera av er som kommenterat.
Trevligt om man kan få litet extra tillskott med pengar ibland men självklart är det inte gratis.
Kram!

Anne-Marie said...

Lena: Spelar man inte blir det svårt att vinna. :)
Kul att du vinner ibland i alla fall.

Anne-Marie said...

Anonym: Jag har en email adress under "Om mig" i högerspalten. Den är: attboiusa@yahoo.com

Maria said...

Jag brukar inte spela. Har sett flera av mina vänner förlorat hus och hem pga spelberoende. När jag flyttade till Reno så bestämde jag mig för att spela en kväll, så att jag visste vad folk omkring mig pratade om.. Jag hade redan innan bestämt nog för att använda $100 och inget mer. Jag växlade in min sedel till spel chips, när kvällen var över så växlade jag in spel chipsen till sedlar igen, och fick $300 med mig hem. Det var ju lite kull, men det där med att spela är inte min grej. Jag gillar inte att vistas i rökiga, miljöer fullt med fulla människor (som det är i USA.)

Kram

Anne-Marie said...

Maria: Nej, jag brukar heller inte spela. Det var bara 2 eller 3 besök Michael och jag gjorde i spelstäder för skojs skull. Vi gifte oss i Reno faktiskt. ;)
Du gick ju i alla fall med vinst!
Miljöer med rök och fulla människor klarar jag mig absolut utan. Mår illa av rök. Och när man inte dricker själv blir det bara fel.
Kram!