Friday, January 29, 2016

Dollaraffärerna

Efter flera decennier av påverkan i det amerikanska samhället har den amerikanska medelklassen fått allt mindre inflytande och de som räknas dit har blivit färre. De fattiga och de riktigt rika har däremot blivit allt mer påtagliga här i USA. Kanske det är en global trend.
http://nypost.com/2015/12/27/the-rise-and-fall-of-middle-class-america/

USA har stora kontraster mellan olika områden. Siskiyou County (där jag bor) och Silicon Valley går inte ens att jämföra trots att dessa områden ligger i samma stat. Siskiyou County är fattigt och Silicone Valley orimligt rikt.
Man ser inte så många uteliggare här vilket kanske beror på den relativt långa vintern med kyla, regn och snö. Men relativt ofta ser man folk som har skyltar om att de behöver pengar.
I USA anses ca 50 miljoner leva i fattigdom och dessa personer får till exempel hjälp med så kallade "food stamps" för att kunna köpa mat. Det sociala skyddsnätet är som bekant tunt här.

Det är kanske därför inte så konstigt att affärer med billigare varor är många och tycks bli fler. Redan när jag kom till USA 1997 fanns en så kallad Dollar Tree-affär i Yreka och den finns fortfarande kvar och har alltid många kunder. Allt i den affären kostar $1. Det jag dock märkt allt eftersom åren gått är att förpackningarna innehåller färre antal och mindre mängd av olika varor. Den trenden tycks dock gälla överallt. Dollar Tree har ca 13,600 affärer i USA.
Jag brukar handla en del mindre saker i Dollar Tree-affären om jag är Yreka. Det kan vara allt från plastpåsar till anteckningsblock.

En annan affär med låga priser är Family Dollar som köptes upp av Dollar Tree under 2014. Jag kan inte minnas att jag besökt någon Family Dollar-affär. Där kostar det mer än hos Dollar Tree.

Innan jag reste till Sverige hade man faktiskt börjat bygga en affär i Weed som heter Dollar General och när jag kom tillbaka i december var affären öppen. Med tanke på att Weed knappt har några affärer tror jag att den här Dollar General kommer att gå bra. Jag besökte affären för någon månad sedan och då hade man ännu inte fått in alla varor men affären var fylld med folk. Också Dollar General har billiga varor men inte så billiga som Dollar Tree.


Den nyöppnade Dollar General i Weed.

Alla de här affärerna har ett brett utbud av varor men ingenting av riktigt hög kvalitet utan de finns där för alla de miljoner amerikaner som inte har råd att handla i dyrare affärer.

35 comments:

Annika said...

Bra kommentar till varför de är populära! Jag kan förstå tanken bakom de kedjorna. Och ibland behöver grejerna man köper inte vara tiptop. Själv har jag tur iom att behöver jag något verktyg eller redskap eller något som inte betyder så mycket har jag flera loppisar inom räckhåll. Känns bättre att återbruka än att köpa nytt superbilligt - och kvaliten brukar ju också bli lite bättre då. Men papperprodukter och sånt kan jag möjligen tänka mig att köpa från Dollar stores.
Kramar.

Åsa said...

Här i Portugal heter motsvarigheten kinesaffärer, helt enkelt för att de ägs och drivs av kineser. Det finns hur många som helst, stora och små. De mesta i dem är Made in China, men en del är tillverkat här i Portugal, vilket förstås är bättre för ekonomin, men sämre för miljön. Loppmarknader är förstås bättre, jag handlar gärna second hand, men det derkar inte vara så populärt här. Jag handlar saker som klädnypor kos kinesen. De håller ju inte så länge, men jag vet faktiskt inte var man köper klädnypor av högre kvalitet...

Desiree said...

På sätt och vis är det bra att dessa affärer finns. Allt behöver inte alltid vara tipp topp som Annika skriver eller så är man fattig så att man inte har råd att köpa bättre kvalité. Men generellt tror jag på att köpa grejer som håller lite längre i längden. De där dollar butikerna bygger på att locka in kunder för att allt ska vara så billigt och att de sedan handlar på sig betydligt mer än vad de behöver eller har plannerat. Så kanske blir det dyrare i slutändan om du bara tänkt köpa ett block men sedan kommer ut med ytterligare fem prylar. Dessa butiker bygger på konceptet att man ska känna att man har gjort ett kap men frågan är om man gjort något kap för som du skriver så fuskar man med förpackningar som ser större ut medan innehåller är mindre och dålig kvalité osv.

Gunilla Nardin said...

Har i Frankrike har jag aldrig sett affarer som Dollar Stores.
Men bra kanske att de finns i USA. Om det hela inte gar ut pa att lura kunderna med stor forpackning och ett litet innehall forstas.Allting ar ju business, aven billighetsaffarer. Manga parkerade bilar utanfor, tecken pa att det hela gar bra kanske.

Sag faktiskt en affar i Goteborg en gang, dar allt kostade 10 Kronor. Blev lite forvanad. Dessutom lag affaren pa Avenyn , Goteborgs paradgata. Men numera ar tendensen sadan overallt tror jag .Skulle nog inte bli sa varst forvanad om jag stotte pa en " un Euro " shop har sa smaningom.

Ha en go weekend Anne-Marie
Stor Kram
Gunilla

Rebekah M said...

Hemma i Härnösand har det sedan länge funnits en Dollar$tore. Mycket välbesökt, trots att den ligger i utkanten av sta'n.

Det är fruktansvärt sorgligt att gapet mellan fattiga och rika bara blir större.

Här i Kanada heter de oftast Dollarama. Jag kan se en av dem från mitt fönster. Den är nästan som en social institution -- folk träffas och trivs där, tydligen. Den ligger i den allra fattigaste delen av Saint John, och människorna går dit och handlar tydligen det mesta i mat-/hushållsväg. Vi brukar gå dit ibland och köpa ungefär samma som Du beskriver.

Man kan ju knyta ihop det här med "obesity-epidemin" också ... om man handlar all sin mat på Dollarstore, inklusive soda pop och chips, så är det kanske inte så konstigt att bilden ser ut som den gör.

Anonymous said...

Intressant läsning. Återigen hittar vi stora likheter mellan USA och UK. Utbrett klassamhälle och stora skillnader i olika områden. Tror många svenskar har svårt att förstå detta.
Vi har £-shops här. Många bra och billiga grejer där, tycker jag.

Charlie sa ... said...

USA är verkligen kontrasternas land! Det kan vara stora skillnader inom en stat och även inom ett och samma county.
Kom ihåg "femman och tian" i Stockholm. Vi åkte alltid dit med min farmor som älskade att bunkra upp på billiga svenska prylar innan hon åkte tillbaka till Österrike :-) Vissa förbrukningsvaror och konserver är perfekt att handla på lågprisställen.

Ha en fin helg!

KRAM!

Anonymous said...

Vet ej vad Dollar Tree har för sortiment där du bor men här är det mycket välsorterat i hyllorna.
Förbrukningsmaterial är perfekt att handla.
Allt för städ party födelsedagar och lite till handlar vi på Dollar Tree. Perfekt butik för vissa saker oavsett hur mycket det finns i plånboken.

Marie

Steel City Anna said...

Jag håller med Lena, Poundland och Poundworld här är riktigt bra! Även lite lagom fattiga EU-migranter som jag handlar på Poundland ;)

Steel City Anna said...

Charlie: visst fanns det en sån affär vid Fridhemsplan? Älskade den!

Anne-Marie said...

Annika: Eftersom så många amerikaner har det kärvt ekonomiskt tror jag de här affärerna verkligen behövs.
Vi har flera secondhandaffärer i Weed och Mt Shasta och där har jag köpt en del saker billigt. Oftast är kvaliteten mycket bättre om varan har några år på nacken.
Pappersprodukter finns oftast inte i secondhandaffärer. Och plastpåsar (ziplock, sandwich osv) måste man ju köpa nytt..
Kramar!

Anne-Marie said...

Åsa: Det mesta som säljs i Dollaraffärerna är säkert tillverkat i Kina. Här drivs de inte (vad jag sett) av kineser utan troligen är det amerikaner som jobbar för "minimum wage".
Vi har också flera secondhandaffärer i Weed och Mt Shasta och där har jag också handlat några saker. Som jag skrev till Annika verkar det vara bättre kvalitet på det som har några år på nacken.
Jag köper aldrig plastklädnypor numera utan bara de som är gjorda av trä och det hittade jag faktiskt i just Dollar Store-affären i Yreka. Har haft dessa i flera år och de fungerar fortfarande.

Anne-Marie said...

Desiree: Håller med dig helt i det du skriver. När jag handlar i Dollar Store-affären i Yreka har jag en lista och köper bara några få saker som fungerar lika bra därifrån som dyrare varor (likadana) i andra affärer.
Kan jag, så köper jag bättre kvalitet men papper är nog rätt okej oavsett var man handlar. Nu tänker jag på vanligt, linjerat papper - inte "fin"papper.
Att förpackningarna fått mindre innehåll har jag märkt även i andra affärer.
Kram!

Anne-Marie said...

Gunilla: Frankrike tror jag kan skilja sig litet jämfört med USA och vilka affärer som finns.
Förpackningar överlag tycks ha fått mindre innehåll på senare år - och högre pris förstås.
Det låter billigt med en affär där allt kostar 10 kronor och för att vara i Sverige.
Fransmännen kanske handlar i secondhandaffärer? De verkar vara poppis i både USA och Sverige.
Ha en fortsatt bra helg! Stor kram!

Anne-Marie said...

Rebekah: Men så intressant att det finns en Dollar Store i Härnösand.
Det är tragiskt att det blir allt fler fattiga och samtidigt fler som blir riktigt rika.
Här i USA märks det tycker jag jämfört med när jag kom hit 1997.
Jaha, så även Kanada har sina Dollaraffärer. :) Trots att människor som går till "din" affär har det knapert verkar det ju vara en bra samlingsplats där man kanske kan prata med varandra och ha det litet trivsamt.
Jag blev mörkrädd när jag gick in i Weeds Dollar General och såg vilken sorts mat de hade. Herregud. Skulle aldrig köpa något därifrån trots att det var billigare.

Anne-Marie said...

Lena: Jag har funderat på att skriva ett inlägg om hur lika England och USA är. Kanske jag rådfrågar dig innan. :)
Visst är det intressant att det finns så många likheter mellan länderna.
Kan tänka mig att England har en hel del fattigdom också och att den typen affärer har ett stort kundunderlag även där.

Annica said...

Här har vi Dollar$tore och då och då är det faktiskt roligt att strosa runt där. Bl.a. har man mycket rejäla frottéhanddukar i alla storlekar till bra pris.
Och som flera redan kommenterat om så är second hand-butiker och loppmarknader bra fyndställen. De är bra både för plånbok och miljö och ofta hittar man riktiga kvalitetsgrejer.
Jag slutar aldrig förvånas över att folk gör sig av med väl fungerande saker som dessutom är både snyggare och mer gedigna än vad som säljs i de vanliga affärerna.
Kram från norr!

Anne-Marie said...

Lotta: Dessa stora kontraster verkar svåra att riktigt ta till sig om man inte bor här. Har förstått det på alla email jag fått under årens lopp där man säger "Vad kostar maten i USA"? ;)
Den affären minns jag inte alls tyvärr. Jag var inte så ofta inne i stan som yngre.
Vissa saker går väldigt bra att handla på lågprisställen och skiljer sig inte mycket från det som kostar mer.
Ha en fortsatt fin helg! Kram!

Anne-Marie said...

Marie: Dollar Tree-affären vi har, har ett rätt bra sortiment. Det var Dollar General-affären som inte hade så mycket när jag var där. Troligen finns det mycket mer nu eftersom de inte hade varit öppna särskilt länge när jag var där.
Absolut, vissa saker går jättebra att handla i lågprisaffärer.

Anne-Marie said...

Anna: Poundland och Poundworld var ju passande namn. :) Jag är en lagom fattig svensk/amerikan som också handlar hos Dollar Tree ibland. :)

Anne-Marie said...

Anna igen: Glömde inkludera - minns faktiskt inte alls den affären vid Fridhemsplan. Jag kanske inte kollade på den typen affärer när jag bodde i Stockholmsområdet.

Anne-Marie said...

Annica: Ytterligare en Dollar Store i norra Sverige - intressant.
Frottéhanddukar kan ju verkligen kosta en del om man handlar i en dyrare affär. Har de alltså bra kvalitet också?
Secondhandaffärer är verkligen bra och man kan fynda där. Och nog var kvaliteten bra mycket bättre bara för 10-15 år sedan.
Man kan verkligen undra ibland varför personer gör sig av med så mycket som fungerar. När min mamma gick bort var jag tvungen att bara lämna en massa fungerande saker.
Kram tillbaka!

Annica said...

Mycket bra kvalitet på de frottéhanddukar jag köpt, de är kraftiga och har bra absorptionsförmåga.

Anne-Marie said...

Annica: Vad fint att de håller hög kvalitet. Här har jag märkt att handdukar inte alls har lika bra kvalitet som handdukar jag köpte i Sverige för kanske 20 år sedan.

tennswede said...

Kvaliteten på handdukar har alltid varig bättre här i U.S.A. i mitt tycke, kommer ihåg hemska handdukar från Sverige som inte drog åt sig vatten. Kanske mor därhemma köpte för billigt. Vad gäller Dollar General så är de mycket bra. Man kan hitta väldigt bra grejer. De är en stark konkurrent till Wal Mart och de är förresten hemmahörande i Godlettsville, TN. Det finns också Dollar General Markets som har livsmedel som är lika bra som vanliga mataffärer men kanske inte samma utbud. Något åt Aldi och Lidl hållet. Ha det bra.

tennswede said...

Menar naturligtvis Goodletsville, Hmm, kanske passande med Godlettsville här i bibelbältet. Lol.

Anne-Marie said...

Tennswede: Det jag reagerat inför är att mycket som säljs nuförtiden inte alls håller samma kvalitet som för 15-20 år sedan, inklusive handdukar.
Haha, ja du bor väl kanske i the Bible Belt. :) Jag tyckte att den mat som fanns i Weeds Dollar General var rent bedrövlig. Men det kan nog skilja sig år mycket mellan de olika affärerna. Jag har nog bara varit inne i en Lidl tror jag och där fanns det inte så mycket som jag hade velat köpa. Jag har blivit kräsen på "gamla dar". ;)
Ha det bra du också!

Anonymous said...

Min Dollar Store används för födelsedagskort, 2 för en dollar, Kleenex,
tandkräm, red bean & rice, vissa kryddor (kryddor i supermarkets är dyra),
omslagspapper och påsar för presenter. Det finns bara djupfryst mat, men
ingenting jag är sugen på. Vi har ca 35% Central-amerikaner i Herndon,
så det finns mest den sortens djupfryst. Åh, jag glömde glasögon. Jag
behöver bara läsglasögon-förstorings ditto. Har köpt flera par så
jag kan ha dom liggande här och där, skalmar i olika färger ger lite
glädje i vardagen. :) Solglasögen också.

Ruth i Herndon
(skrev om badrum en suite hos Lena i Wales)

Anne-Marie said...

Ruth: Jodå, jag vet vem du är Ruth. ;) Och det är helt okej att du tycker annorlunda om badrum en suite än vad jag gör. :)
Det jag märkt är att pappersprodukter hos Dollar Store inte har lika mycket som de brukade ha. Kryddor köper jag för det mesta i lös vikt i hälsokostaffären. Det blir mycket billigare så och de är dessutom färska. Läsglasögon har min Dollar Store också men de är för starka för mig. :)
De här affärerna har en hel del men man får hitta det som kan passa.

Annika said...

Precis, det är fattigt även inom rika kommuner, som den jag (OCH Ruth bor i) Fairfax County, som ju är en av USAs rikaste kommuner. MEN. även här finns stor fattigdom. Dollarstore finns även här. Men, jag tror inte de säljer mat? Kanske ngn torrvara? Har inte varit inne i den affären så ofta.
Det jag läste om nyligen var att man nu även ska öppna matvaruaffärer i samma anda. Dit kommer mat som kanske inte håller samma klass (frukt som är lite för "ful" etc...ja du vet) för att få säljas på "vanliga" matvaruaffärer, och även man som kanske passerat bäst före datum, men som ändå anses helt OK.
Det är bra.
När jag är nere och hälsar på Karolina i Elon-Burlington ser jag mkt mkt mer av dessa dollar stores, family dollar etc etc.
Dollar Store finns hemma i Sverige också numera.
Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Jag tycker det är intressant med dessa stora skillnader som finns. Dels den riktigt rika delen av Fairfax och den fattigare.
Dollar Store i Yreka har haft en del mat och de verkar ha fått litet mer när jag var där senast. Dollar General i Weed hade precis öppnat och de hade litet dåligt med varor när jag var där för kanske en månad sedan. Nu har de säkert fått in mer.
Det låter ju väldigt bra med den typen mataffär som du beskriver. Tänk så mycket mat som slängs helt i onödan. Tror dock inte att Weed är tillräckligt stort för en sådan affär. :)
Kan tänka mig att det finns fler Dollar stores i trakterna där Karolina befinner sig.
Har aldrig sett någon Dollar Store i Sverige men uppenbarligen finns de. :)
Kramar!!

Tredje året i Hjo said...

I Skövde finns Dollarstore, ingen aning om dess ursprung. Iallafall köpte jag mig Bob Dylans debutplatta där för 50 kr. I mono + stereo. Konstiga ställen de säljer skivor på nuförtiden. Bensinmackar mest, skivbutiker finns inte längre. Tom anrika HMV i London gick i graven häromsistens.

Anne-Marie said...

Hans: Intressant att Sverige fått så många Dollar Stores. Troligen kommer den typen affärer från USA. Som allt annat i Sverige. ;) Vilket fynd du gjorde. Har förstått att LP-skivor har kommit tillbaka litet. Och ibland kan vara värda en hel del.
Nej, skivbutiker finns nog inte nuförtiden. Väldigt mycket musik finns ju på nätet.

Steel City Anna said...

Hittade detta, lite kul! http://www.svd.se/mittforstajobb-sa-fick-finanskandisarna-sina-forsta-jobb

Anne-Marie said...

Anna: Tack för länken! Jag minns mitt första jobb vilket var ett sommarjobb i en butik i Stockholm.